Featured

Μία start up παράγει προϊόντα με θεραπευτικές ιδιότητες απευθείας από την ελληνική γη

Και κατακτά ήδη Ελλάδα και εξωτερικό.

Στέλλα Παϊσανίδη
μία-start-up-παράγει-προϊόντα-με-θεραπευτικέ-828334
Στέλλα Παϊσανίδη

Μια αναγνωρισμένη ομάδα επιστημόνων στο χώρο της υγείας έχει υμνηθεί σχετικά πρόσφατα από τους τιτάνες “Financial Times” και “Condé Nast Traveler”.

Ψάχνοντας λίγο παραπάνω το γεγονός πληροφορούμαι πως η ομάδα συνδέεται άρρηκτα με την “IMON”, ελληνική πλήρως καινοτόμα start up που συστήθηκε στο κοινό το 2016.

Πίσω από την τελευταία ένα ενδιαφέρον αφήγημα που «ξεδιπλώνεται» παρακάτω:

Η νεοφυής επιχείρηση αποτελεί σήμερα ένα group εταιρειών με «μαμά»- εταιρεία την «Ομοιόστασις» (κέντρο μεταβολισμού στην Αθήνα), η οποία παράγει και διαθέτει στην αγορά βιολειτουργικά προϊόντα διατροφής και βρώσιμα καλλυντικά με θεραπευτικές ιδιότητες από αγνές πρώτες ύλες της ελληνικής γης. Παράλληλα παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες διατροφής.

Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που επιχείρησε να δημιουργήσει μια μεγάλη κατηγορία σε προϊόντα κατά βάση βιολειτουργικά* και με ισχυρισμούς υγείας.

Το σημαντικότερο, δε, είναι ότι η εταιρεία το πέτυχε αυτό ρευστοποιώντας αποτελέσματα ερευνών.

«Τα βασικά μας προϊόντα έχουν κλινική μελέτη πάνω στον ανθρώπινο οργανισμό», λέει στην parallaxi η Ειρήνη Πατσιούρα, Οικονομολόγος ΜΒΑ και Innovation Manager στην IMON.

Και συμπληρώνει:

«Έχουμε προϊόντα που αποδεδειγμένα ωφελούν τον ανθρώπινο οργανισμό. Και αυτό το πετυχαίνουν σαν σύνολο τα προϊόντα και όχι τα επιμέρους συστατικά τους. Είναι δηλαδή κάτι πάνω από τον διατροφικό ισχυρισμό που λέει τι περιέχει το τρόφιμο. Ο δικός μας όμως ισχυρισμός σημαίνει ότι το προϊόν δίνει όφελος και στην υγεία».

Με βάση τα λεγόμενα της κ. Πατσιούρα, οι έρευνες στο κομμάτι των τροφίμων συντελούνται μάλιστα εδώ και κάμποσα χρόνια, πριν ακόμα από το 2016, από βιοφυσικούς, εργοφυσιολόγους, διατροφολόγους και ιατρούς. Παρόλα αυτά οι πρώτες έρευνες αφορούσαν μονάχα σε θέματα μεταβολισμού.

Σε κάθε περίπτωση τα σημερινά προϊόντα μπορούν να αποτελέσουν εργαλεία στα χέρια διατροφολόγων και ιατρών προκειμένου αυτά να συνδυαστούν στο πλαίσιο μιας θεραπευτικής αγωγής.

Αυτήν την περίοδο, οι άνθρωποι της IMON δημιουργούν κιόλας την πρώτη ψηφιακή υπηρεσία διατροφής ακριβείας (με την ονομασία “SOMA”), με την μορφή mobile application, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να διαμορφώνουν τις διατροφικές τους συνήθειες, ώστε να εξασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή λειτουργία του οργανισμού τους.

«Είναι μια υβριδική εφαρμογή που δημιουργήθηκε αξιοποιώντας την πρώτη ελληνική εταιρεία που κάνει τηλεματικές εφαρμογές υγείας», αναφέρει σχετικά η Innovation Manager καθώς και ότι:

«Η εφαρμογή θα διαβαθμίζει τις ανάγκες που έχει ο χρήστης και αντίστοιχα θα εξελίσσει τα συνδρομητικά πακέτα. Θα τον καθοδηγεί σε θέματα διατροφής ακριβείας προκειμένου να φτιάξει την ιδανική υγεία του, να επαναπρογραμματίσει τον οργανισμό του ώστε να λειτουργεί στο βέλτιστο».

Η προσπάθεια της IMON φαίνεται ήδη να αναγνωρίζεται στη χώρα, μιας και η εταιρεία έλαβε τιμητική διάκριση στον πράσινο Μαραθώνιο Greenathon, AI4GoodChallenge, ανάμεσα σε περισσότερες από 100 εταιρίες που συμμετείχαν, στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα η start up αναδείχθηκε 4η στην κατηγορία «Κυκλική Οικονομία» ανάμεσα στις 12 καλύτερες εταιρίες που συμμετείχαν στην τελική φάση καθώς δημιούργησε σπάνια βιολειτουργικά προϊόντα για τα οποία έγινε λόγος, αξιοποιώντας ένα υποπροϊόν –των τυροκομείων με τοξικό οργανικό φορτίο το οποίο «μετασχημάτισε» σε πρώτη ύλη, υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Η εταιρία τιμήθηκε με τη διάκριση για πράσινη καινοτομία, αφού στα συστατικά των προϊόντων της πέρα από την πρωτεΐνη ορού του αιγοπρόβειου γάλακτος, περιλαμβάνονται και εκχυλίσματα Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών (ΑΦΦ).

Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω συστατικών είναι που δημιουργούν μια νέα κατηγορία τροφίμων στη χώρα μας, αυτή των διατροφοφαρμάκων κάνοντας πράξη την Ιπποκρατική ρήση «το Φάρμακό σου η Τροφή σου».

Ένας πίνακας που υποδεικνύει σε ποιες ακριβώς περιπτώσεις ενδείκνυνται τα προϊόντα της επιχείρησης.

Η εταιρία μόλις πριν από λίγους μήνες επίσης μπήκε στο Εθνικό Μητρώο των Νεοφυών Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, όχι μόνο για την εν γένει πρωτότυπη επιχειρηματική της δράση, αλλά και για τον καινοτόμο χαρακτήρα των προϊόντων και υπηρεσιών της.

Και στο εξωτερικό όμως η νεοφυής επιχείρηση έχει ήδη κερδίσει έδαφος.

Η Ι-Μ-Ο-Ν έχει καταφέρει μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα να κατακτήσει τις διεθνείς αγορές σε Καναδά, Αγγλία και Σκανδιναβία, ενώ σχεδιάζει ένα εκτενές πλάνο επενδύσεων και εξαγωγών και στις 4 Ηπείρους.

«Ανάρπαστες έχουν γίνει οι βιολειτουργικές μπάρες στο εξωτερικό. Καμία σχέση με ό, τι κυκλοφορεί στα ράφια του σούπερ μάρκετ. Χρειάζεται ξεχωριστή γευστική εμπειρία από τον κάθε έναν για να περιγραφούν», τονίζει η κ. Πατσιούρα επιβεβαιώντας παράλληλα τα σχέδια για επενδύσεις σε νέες χώρες και ηπείρους.

Ένα εντυπωσιακό εγχείρημα με μεγάλες προοπτικές τόσο για την επιχείρηση όσο και για τη χώρα φαίνεται λοιπόν να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Από μέρους μας δε μένει παρά να το αξιολογήσουμε θετικά, αλλά και να ευχηθούμε στους ανθρώπους που εργάζονται γι’ αυτό να συνεχίσουν τη σκληρή προσπάθεια.

Φυσικά αναμένουμε από τους ίδιους και όλα εκείνα τα προϊόντα που θα αποτελέσουν το μέλλον για ουσιαστικές παθήσεις, όπως οι χρόνιες.


*Τι είναι τα βιολειτουργικά τρόφιμα

Βιολειτουργικά λέγονται τα τρόφιμα που συνδυάζουν πολλά μοναδικά χαρακτηριστικά, τόσο λειτουργικά όσο και δομικά, βάσει μελετών στον τομέα της διατροφογενομικής. Τα τρόφιμα αυτά φέρουν ισχυρισμούς υγείας και διατροφικούς, είναι 100% φυσικά και μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας υγιεινής Διατροφής ή διατροφικά εργαλεία στο πλαίσιο προσωποποιημένων διατροφοθεραπειών. Ιδανικά, συνδυάζονται με άσκηση

** Για περισσότερες πληροφορίες για τα βιολειτουργικά προϊόντα της Ι-Μ-Ο-Ν επισκεφθείτε το www.ismadeofnature.com  και για τις ψηφιακές υπηρεσίες προσωποποιημένης και εξατομικευμένης διατροφής το www.imonmed.com.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα