Life

Mισή ώρα από το κέντρο, συμβαίνει αυτό

Winter bliss. Θα ενθουσιαστείτε με την προοπτική αυτής της εξόρμησης.

Parallaxi
mισή-ώρα-από-το-κέντρο-συμβαίνει-αυτό-252180
Parallaxi
ΠΗΓΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: grecorama.gr

Ο καιρός ψυχραίνει, η μέρα μικραίνει και οι εξορμήσεις παίρνουν άλλη διάσταση γιατί πλέον δεν μπορείς να πετάγεσαι σε μία παραλία για μια βουτιά και να νιώθεις όμορφα. Θέλεις κάτι παραπάνω. Αυτό το παραπάνω το βρίσκεις στην “χειμερινή παραλία” τόπου δεν είναι άλλη από τις ιαματικές πηγές και κυρίως τα ιαματικά λουτρά.

Μπορείτε να δείτε εδώ συγκεντρωμένα τα καλύτερα ιαματικά λουτρά στην Βόρεια Ελλάδα και να οργανώσετε εξόρμηση Σαββατοκύριακου. Αν θέλετε όμως να το ζήσετε ακόμα και καθημερινή, σας έχουμε την ιδανική λύση καθώς μόλις μισή ώρα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, τα ιαματικά λουτρά Λαγκαδά είναι εκεί για να παίξουν τον ρόλο της “Χαλκιδικής του χειμώνα”.

Iδανικός προορισμός για χαλάρωση και αναζωογόνηση γιατί αφενός τα λουτρά είναι ανακαινισμένα και αφετέρου βρίσκονται μόλις 15 χλμ. από το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Με 2 ομαδικές βυζαντινές δεξαμενές (ανδρών-γυναικών) και 1 prive, που λειτουργούν καθημερινά 8 π.μ.-11 μ.μ. (Οι ομαδικές δεν χρειάζονται κράτηση. Η prive χρειάζεται ραντεβού).

Εκτός από τα λουτρά, φυσικά με κέντρο τον Λαγκαδά μπορείτε να επισκεφθείτε το Εκκλησιαστικό Μουσείο Λαγκαδά, το Τοπικό Μουσείο Σοχού, την Λαογραφική Συλλογή Όσσας, το Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας Λαγκαδά, τους μεταβυζαντινούς ναούς Όσσας, Βερτίσκου, Χωρούδας, Σοχού, Λητής, Μελισσοχωρίου, το Οινοποιείο-Κτήμα Ανέστη Μπαμπατζιμόπουλου στην Όσσα, το Τυροκομείο Προίκα στον Σοχό, τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας-Βόλβης και πολλά ακόμη ενδιαφέροντα αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής.

Ταβέρνες με ντόπια κρέατα, κρασιά και εδέσματα θα βρείτε καθημερινά στον Σοχό, στην Όσσα, στην Χρυσαυγή, στο Κολχικό, στον Λαγκαδά ενώ ξενοδοχεία διαμονής μπορείτε επίσης να βρείτε στον Λαγκαδά και στον Σοχό.

Για τους λουόμενους στο χώρο του υδροθεραπευτηρίου διατίθενται οι εξής ομαδικοί και ατομικοί λουτήρες:

Ιουστινιανός Βυζαντινός ομαδικός λουτήρας του 900 μ.Χ με το θόλο, τις μαρμάρινες βρύσες και με τον απαλό φωτισμό να δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα και ο Μυγδονία Βυζαντινός ομαδικός λουτήρας του 1400 μ.Χ.

Ο Βυζαντινός λουτήρας Ιουστινιανός και ο Βυζαντινός λουτήρας Μυγδονία είναι συγκρότημα με ιδιαίτερη σημασία, ως μνημείο γιατί είναι το πιο σημαντικό βυζαντινό κτίσμα με χρήση λουτήρα παρόμοιας φύσεως στη Βόρειο Ελλάδα, διαφέροντας ως προς τη μορφή και τη λειτουργία από παρεμφερή κτίρια με χρήση χαμάμ όπως τα Λουτρά Παράδεισος και το Λουτρό της Αγοράς στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, με εξαίρεση τους Βυζαντινούς Ναούς, είναι ένα από τα ελάχιστα μνημεία που διατηρούν μέχρι σήμερα την αρχική τους χρήση.

Οι γραπτές πηγές με τα λουτρά είναι ελάχιστες. Μια παράδοση αναφέρει ότι τα λουτρά ήταν γνωστά από την εποχή του Μέγα Κωνσταντίνου όπου ο αυτοκράτορας με τη μητέρα του Αγία Ελένη, λούστηκαν στις πηγές για αρκετό χρόνο για να θεραπευτούν. Σε λεύκωμα της λουτροπόλεως του Λαγκαδά, το 1936 αναφέρεται ότι κατά τον 9ο μ.Χ. αιώνα, ο Ρωμαίος στρατηγός Ιουστινιανός, ανέγειρε τους λουτήρες των θερμοπηγών.

Μια δεύτερη παράδοση λέει πως τα λουτρά χτίστηκαν γύρο στο 900 μ.Χ., από τον στρατιωτικό ιατρό Ιουστινιανό. Σε κάθε περίπτωση η βυζαντινή καταγωγή των λουτρών επιβεβαιώνεται από το ίδιο το μνημείο, όπου διακρίνονται ακόμη τμήματα της αρχικής βυζαντινής τοιχοποιίας. Η οθωμανική αρχιτεκτονική μορφή των οξυκόρυφων τόξων στο εσωτερικό των δύο λουτήρων, φανερώνει τις επεμβάσεις κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας και αποτελεί ένδειξη για την διαρκή χρήση των λουτρών από την εποχή που κατασκευάστηκαν.

Σχετική μαρτυρία παραθέτει ο Τούρκος περιηγητής Εβλιά Τσελεμπί που το 1670 επισκέφθηκε τα λουτρά. Κατά τον 20ο αιώνα, λόγω της συγκοινωνιακής σύνδεσης του Λαγκαδά με την Θεσσαλονίκη, αλλά και χάρη στις θεραπευτικές ιδιότητες των πηγών, αυξήθηκε κατακόρυφα η επισκεψιμότητα και κατασκευάστηκαν συμπληρωματικές κτιριακές εγκαταστάσεις στον ευρύτερο χώρο των λουτρών. Οι νέες εγκαταστάσεις έχουν επαφή με τα βυζαντινά κτίσματα, τα οποία το 1984 κηρύχτηκαν διατηρητέα μνημεία και προστατεύονται από την αρχαιολογική νομοθεσία.

Θερμία Άρτεμις. Ομαδικός λουτήρας διαμορφωμένος για παθήσεις κυκλοφορικού συστήματος.

Ομαδικός λουτήρας διαμορφωμένος για παθήσεις κυκλοφορικού συστήματος. Στη Θερμή Άρτεμις, μπορείτε να δεχθείτε τις ευεργετικές επιδράσεις του ιαματικού ύδατος, κατάλληλο για τις παθήσεις των κάτω άκρων, ενώ ταυτόχρονα μπορείτε να θαυμάζετε τον ουρανό μέσα από τον περίτεχνο θόλο της αίθουσας. Είναι πλήρως ανακαινισμένη εγκατάσταση, με σύγχρονες υποδομές αποδυτηρίων και ντουζ, αλλά και με αναψυκτήριο στον υπαίθριο χώρο. Για τη χαλάρωσή σας, αφήστε τον εαυτό σας στην φυσική φροντίδα των ιαματικών υδάτων.

Δεξαμενή Κορώνεια

Κορώνεια. Σύγχρονος ομαδικός λουτήρας που προσφέρεται, κατόπιν ραντεβού, για ιδιωτική χρήση από παρέες και οικογένειες.

O Λουτήρας Χαμάμ Κορώνεια είναι σύγχρονης κατασκευής και αντανακλά αισθητική και Λουτροθεραπεία και λειτουργεί μόνο κατόπιν τηλεφωνικής κράτησης (prive).

Ιαματικά Λουτρά Λαγκαδά Νοέμβριος 1929

*Βρείτε όλα όσα μπορείτε να κάνετε στα Ιαματικά Λουτρά Λαγκαδά αναλυτικά ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Κάνε μια ιαματική βουτιά

2 ώρες μακριά: κορυφαίοι προ-χειμερινοί προορισμοί

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα