close search results icon

Μόνο η μητέρα μας και ο Σωτήρης Ευαγγέλου μπορούν να στρώνουν τέτοιο αγαπησιάρικο τραπέζι Κυριακής

Ζωντανεύοντας το παραδοσιακό τραπέζι της οικογένειας μιας Κυριακής. Ο πατριάρχης της γαστρονομίας της πόλης

Μόνο η μητέρα μας και ο Σωτήρης Ευαγγέλου μπορούν να στρώνουν τέτοιο αγαπησιάρικο τραπέζι Κυριακής
  • ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
  • fb
  • twi

Από όλους τους σεφ ο άνθρωπος που σε αυτή την πόλη δικαιούται ομόφωνα τον τίτλο του Πατριάρχη της γαστρονομίας της, ο σπουδαίος δάσκαλος εκατοντάδων μαγείρων και ο θεμελιωτής αυτού που όλοι μας αποδεχόμαστε πια ως σπουδαία κουζίνα της Θεσσαλονίκης, είναι ο Σωτήρης Ευαγγέλου, Executive Chef του ξενοδοχείου Makedonia Palace.

Ο σοφότερος, κατασταλαγμένος από πολλά χρόνια, προσγειωμένος και μερακλής Σεφ, με το σίγμα κεφαλαίο παραδίδει κάθε Κυριακή στo Salonica του Makedonia Palace μαθήματα αγάπης και τιμής προς αυτό που οι μανάδες μας έμαθαν ότι σημαίνει Κυριακάτικο τραπέζι.

Στις απόλυτα μοντέρνες συνθήκες μιας υπέροχης σάλας, με τη διακριτική πολυτέλεια ενός εμβληματικού πεντάστερου ξενοδοχείου που σέβεται την ιστορία και το σημείο του και με την πινελιά της εξέλιξης που οφείλει κάθε φορά να παρουσιάζει πιάνει το νήμα από την αρχή.

Αφήνει πίσω τις ακρότητες που επιχειρεί η γαστρονομική σκηνή και στρέφεται στα βασικά. Στην απλότητα και την ομορφιά της ελληνικής σπιτικής κουζίνας. Και στήνει ένα πραγματικό γλέντι γεύσεων. Οι σούβλες με τα γουρουνόπουλα και τα κατσίκια γυρίζουν στη βεράντα του εστιατορίου, όπως στο σπίτι του παππού μας, οι κατσαρόλες με την ωραιότερη γίδα βραστή, την λαχταριστή ψαρόσουπα και την κοτόσουπα που μοσχοβολά, αχνίζουν, και παίρνουν φωτιά μαζί με τους νταβάδες και τις γάστρες για ένα αληθινό ντελίριο μνήμης και γεύσης που ακολουθεί κάθε Κυριακή μεσημέρι.

Όταν θα δείτε στον κήπο τις σούβλες να γυρίζουν με τις ροδοκοκινισμένες πετούλες της γουρουνοπούλας και του κατσικιού και τις κατσαρόλες να βγαίνουν αχνιστές από τη φωτιά, αληθινή παρασιά που δοξάζεται στην ελληνική επαρχία από σπουδαίες μαγείρισσες και μάγειρες αιώνες δεν θα αντισταθείτε στιγμή.

Ένα από τα ωραιότερα γιουβέτσια που φάγατε ποτέ, συγκλονιστικά ρεβύθια, τι παρεξηγημένο αλήθεια όσπριο, στιφάδο να τρώει η μάνα και του παιδιού να μη δίνει.

Εδώ δεν θα σου λείψει καμιά πεθυμιά, καμιά ανάμνηση. Από κοκορέτσι μέχρι πατσάς και από οσομπούκο που έλιωσε στη γλώσσα μέχρι ψαράκι με θεϊκό αυγολέμονο και νιόκι να φωνάζεις από ενθουσιασμό.

Ποτέ ξανά η οικογενειακή παράδοση του μαγειρέματος με τη φροντίδα γενεών, οι συνήθειες των τόπων μας μελετημένες μοναδικά και ενταγμένες στο σήμερα με πινελιές απίστευτες, δεσίματα σαλτσών, σιγοψησίματα, ταιριάσματα με υλικά και παρουσιάσεις χωρίς φιοριτούρες, δεν βρήκαν τέτοια θριαμβευτική έκφραση.

Ο Ευαγγέλου δεν στήνει απλά το Κυριακάτικο τραπέζι. Στήνει το καλύτερο Κυριακάτικο τραπέζι που στήθηκε ποτέ στην Ελλάδα.