Θεσσαλονίκη

Μπήκαμε στο διατηρητέο σχολείο της Σίνδου που θα γίνει Δημαρχείο

Χτίστηκε το 1932 και εγκαινιάστηκε επί κυβέρνησης Ελ. Βενιζέλου.

Κική Μουστακίδου
μπήκαμε-στο-διατηρητέο-σχολείο-της-σί-290771
Κική Μουστακίδου

Εικόνες: Σοφία Λαμπρινοπούλου

Δεν ξέρω πόσες φορές σε έβγαλε ο δρόμος σου στη Σίνδο, αλλά το σίγουρο είναι πως το βλέμμα σου, έστω και ασυναίσθητα, θα μαγνητίστηκε από το μοναδικό παλαιό κτίριο που σώζεται στο κέντρο της. Το διατηρητέο δημοτικό σχολείο, που χτίστηκε το 1932 και εγκαινιάστηκε επί κυβέρνησης Ελ. Βενιζέλου, πρόκειται να «μεταμορφωθεί» στο νέο Δημαρχιακό Μέγαρο του Δήμου Δέλτα.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, Τρίτη 26 Ιουνίου, την ένταξη της Πράξης «Ανακατασκευή – Αναπαλαίωση παραδοσιακού δημοτικού σχολείου Σίνδου και μετατροπή του σε νέο δημαρχιακό μέγαρο Δήμου Δέλτα» στον Άξονα Προτεραιότητας «Ανάπτυξη μηχανισμών στήριξης της επιχειρηματικότητας» του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» αποφάσισε η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ ΕΤΠΑ και ΤΣ του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ευγενία Φωτονιάτα.

Η συνολική δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 2.003.839,86 ευρώ και η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Διαβάστε ακόμα: Στο τρένο για τη Σίνδο κανείς δεν κρατάει βαλίτσα | Το παράδοξο ενός ταξιδιού

Σε συνεργασία με την Εφορία Νεωτέρων Μνημείων και με βάση την μελέτη του αρχιτέκτονα του ΕΜΠ, Πάνου Πανέτσου, το κέλυφος του κτιρίου που έχει χαρακτηριστεί μνημείο από το 2008 (ΦΕΚ 263) θα διατηρηθεί, ενώ ο εσωτερικός του χώρος θα διαμορφωθεί με τέτοιον τρόπο ώστε να είναι απόλυτα λειτουργικός για τους δημότες και τους εργαζόμενους.

Από τα τελευταία σχολικά κτίρια τύπου Καλλία

Εικόνα από την εποχή που το σχολείο βρισκόταν σε λειτουργία

Το κτίριο του παλιού δημοτικού σχολείου θεμελιώθηκε στη θέση του τριώροφου Κονακιού του Χαμντή μπέη και υποδέχτηκε τους πρώτους μαθητές τη σχολική χρονιά 1934-1935. Αποτελεί ένα από τα τελευταία δείγματα σχολικών κτιρίων τύπου Καλλία και αυτή ακριβώς είναι η ιδιαιτερότητά του.

Ανήκει στα κτίρια που σχεδίασε ο πολιτικός μηχανικός Δημήτρης Καλλίας, το Διάταγμα του οποίου εκδόθηκε το 1894 και εφαρμόστηκε ευρέως από το 1898, αφού χρησιμοποιήθηκε σαν βάση σχεδιασμού των τύπων του πρώτου κρατικού προγράμματος κατασκευής σχολικών κτιρίων. Οι σπουδές του στο Πολυτεχνείο της Γάνδης άσκησαν σημαντική επιρροή στις ιδέες του και έτσι το κανονιστικό κείμενο που εξέδωσε πάτησε πάνω στα πρότυπα αντίστοιχων γαλλικών κειμένων και συγκεκριμένα τον «Κανονισμό για την κατασκευή και τον εξοπλισμό των σχολικών κτιρίων» του Jules Ferry (Παρίσι,1880). 

Κύριο χαρακτηριστικό της μορφολογίας που συναντούμε στα σχολικά κτίρια τύπου Καλλία είναι ο ισχυρός άξονας συμμετρίας που διέρχεται από την κύρια είσοδο του κτιρίου, με την κύρια όψη του κτιρίου από τη μεριά του δρόμου να την ορίζει μια κανονικότητα. Οποιεσδήποτε παραμορφώσεις της συμμετρικότητας θα γίνονταν προς την μεριά της αυλής. Συνεπώς η έμφαση δίνεται στην κύρια όψη προς το δρόμο, όπου χρησιμοποιούνται διακοσμητικά τα στοιχειά του νεοκλασικού λεξιλογίου. Τα στοιχεία αυτά προσδίδουν στα κτίρια μια επιβλητικότητα και σχετική μνημειακότητα, πράγμα που θεωρείται ότι θα συνεισφέρει στην ενίσχυση της επιβολής του θεσμού της σχολικής εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, το σχολείο της Σίνδου ολοκληρώθηκε ακριβώς το 1930, χρονιά κατά την οποία πραγματοποιήθηκε ανατροπή στον τρόπο σχεδιασμού των σχολικών κτιρίων, καθώς ήδη από το 1911 υπήρχε έντονη κριτική στο σύστημα Καλλία με κύριο πρόβλημα τη μη διάκριση αστικού και αγροτικού τύπου, ανάλογα με την τοποθεσία του σχολείου και το κόστος των διακοσμητικών νεοκλασικών στοιχείων. Από τη δεκαετία του ’30 και έπειτα, η σύγχρονη τάση της μοντέρνας αρχιτεκτονικής επικράτησε και επέβαλε τα δικά της χαρακτηριστικά στον τομέα των κατασκευών.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1930 μέχρι το 1994 λειτουργούσε ως δημοτικό σχολείο και μάλιστα τα τελευταία χρόνια φιλοξενούσε στις αίθουσες του μαθητές με διπλή βάρδια. Στη συνέχεια, εγκαταστάθηκε στο κτίριο ο Λαογραφικός – Πολιτιστικός Σύλλογος «Ρόδακας», ο οποίος είχε εκεί την έδρα του μέχρι πρόσφατα.

Σε ένα από τα δωμάτια του παλιού σχολείου συναντά κανείς ορισμένα λαογραφικά αντικείμενα, που ενδέχεται να αξιοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση του Δημαρχιακού Μεγάρου. Στη θέα τους αναδύεται το άρωμα μιας παλιάς εποχής και η ατμόσφαιρα που δημιουργούν μοιάζει δανεική από τις σελίδες της Ιστορίας.

Ήδη από τον Φεβρουάριο είχε κατατεθεί η αίτηση ένταξης του έργου σε πρόγραμμα χρηματοδότησης. Η πρόταση σήμερα, Τρίτη 26 Ιουνίου, ανακοινώθηκε ότι έγινε δεκτή.

«Είναι πολύ σημαντική αυτή η απόφαση την οποία πετύχαμε με πολλή δουλειά και εξαιρετική συνεργασία με την ειδική Γραμματέα. Εμείς ούτως ή άλλως είχαμε διασφαλισμένη τη χρηματοδότηση του έργο από ίδιους πόρους, όντας αποφασισμένοι πρώτον να σώσουμε το κτίριο αυτό που είναι ταυτισμένο με πολλές γενιές Σινδιωτών και, δεύτερον, να κατασκευάσουμε ένα Δημαρχείο αντάξιο της ιστορίας και της δυναμικής ολόκληρου του Δήμου Δέλτα. Ωστόσο, με αυτή την απόφαση το έργο αποκτά δική του χρηματοδότηση με κρατικούς και κοινοτικούς πόρους, αλλά κυρίως συγκεκριμένο ορίζοντα υλοποίησης έως την 30η Απριλίου 2020. Συνεχίζουμε τη μεγάλη προσπάθεια που ξεκινήσαμε στο Δήμο Δέλτα για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών αλλά και για την δημιουργία των αναγκαίων έργων υποδομής», δήλωσε ο Δήμαρχος Δέλτα Ευθύμιος Φωτόπουλος.

Στο έργο περιλαμβάνονται η διαμόρφωση του εσωτερικού χώρου με διατήρηση του κελύφους, ο αναγκαίος λειτουργικός εξοπλισμός καθώς και ο αύλειος χώρος. Η χρήση παραμένει δημόσια ενώ απαιτούνται ορισμένες βελτιώσεις στην εσωτερική διαρρύθμιση ώστε να εναρμονίζονται με τις σύγχρονες απαιτήσεις ενός, ανοικτού προς το κοινό, χώρου δημοτικών υπηρεσιών.

Πιο συγκεκριμένα:

-Στο κτίριο προστίθεται ανελκυστήρας ενώ στη σοφίτα δημιουργείται ενιαίος χώρος εκθέσεων-εκδηλώσεων.

-Προβλέπεται, επίσης, διαμόρφωση πρόσβασης για άτομα με ειδικές ανάγκες ή μειωμένης κινητικότητας (Α.Μ.Ε.Α.)

-Ο χώρος τη πλατείας διατηρείται ενιαίος προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των επιθυμητών χρήσεων.

-Περιμετρικά του κτιρίου καθώς και στα δρομάκια πρόσβασης από την οδό Παπάγου και τον πεζόδρομο θα γίνει νέα δαπεδόστρωση με μαρμάρινους κυβόλιθους.

-Οι επιφάνειες πρασίνου ενισχύονται με φύτευση νέων δέντρων και τοποθέτηση μικρών καθιστικών με σκοπό την ανάδειξη του κτιρίου.

«Η μετατροπή του σχολείου σε Δημαρχείο ήταν μια απόφαση που πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο με την προοπτική να μείνει ζωντανό το κτίριο. Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να έχει καθημερινή επαφή με κόσμο. Είναι στο κέντρο της Σίνδου και οι δημότες μπορούν εύκολα να εξυπηρετούνται. Στο παρελθόν υπήρξε και η ιδέα να μετατραπεί σε πολιτιστικό κέντρο, αλλά έτσι θα άνοιγε μόνο για εκδηλώσεις», ανέφερε παλιότερα για το θέμα στην Parallaxi ο κ. Φωτόπουλος.

Περισσότερες εικόνες από κτίριο, όπως είναι σήμερα:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα