Γευση

H νέα ολιστική γαστρονομική εμπειρία στην Τσιμισκή που αλλάζει τα πάντα

Στο χώρο του παλιού ταχυδρομείου της Τσιμισκή μια δημιουργική ομάδα δημιουργεί την απόλυτη γαστρονομική πρόταση φαγητού της χρονιάς

Parallaxi
h-νέα-ολιστική-γαστρονομική-εμπειρία-σ-890821
Parallaxi

Όταν το φαγητό δεν αποτελεί αυτοσκοπό, αλλά το επίκεντρο για να στηθεί γύρω του το ολοκληρωμένο σκηνικό μιας ολιστικής εμπειρίας, τότε μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι η εστίαση αλλάζει πίστα. Στην ιστορική στοά Πελοσώφ -παλιό Ταχυδρομείο της Θεσσαλονίκης-, το παρελθόν αναβιώνει με τον πιο συγκλονιστικό τρόπο και συναντάει το παρόν, αναδεικνύοντας το εστιατόριο του Pelosof ως το απόλυτο new entry στο κέντρο της πόλης.

Η φιλοσοφία του απλή όσο και ουσιαστική. Στον ιδιαίτερο αυτόν χώρο, που φιλοξένησε την επικοινωνία, που ταξίδεψαν ειδήσεις εκατομμύρια ανθρώπων, που υποδέχτηκε τα νέα για πολλούς και προκάλεσε κουβέντες σε άλλους, διατηρείται ακόμα το βαθύ χαρακτηριστικό της επαφής και της συνάντησης, προσαρμοσμένα σε μια νέα συνθήκη. Ο κόσμος έρχεται εδώ για να μοιραστεί, επίσης, τα νέα του και να μάθει των άλλων, να συζητήσει, να ανταλλάξει σκέψεις, να αγκαλιαστεί, να ξαναβρεί το «μαζί». Με διάθεση να επαναφέρουν την έννοια του “dinner” ως εμπειρία, στόχος των δημιουργών του, Γιάννη Μπαλαφούτη, Γιάννη Φωτιάδη, Βασίλη Σαΐτη και Διογένη Κάτσου, είναι να διατηρηθεί στην κορυφή όλων η αναζήτηση της γευστικής μνήμης που συγκεντρώνει τους αγαπημένους γύρω από ένα τραπέζι.

Έτσι, η επανάχρηση του κτιρίου μετατρέπεται σε μια σχεδόν πνευματική διαδικασία -μέρος της οποίας αποτελεί και η διατήρηση του ονόματος του πρώτου ιδιοκτήτη του κτιρίου-, πολύ περισσότερο όταν αρχίζεις να κατεβαίνεις τα σκαλιά για να βρεθείς από τον χώρο του μπαρ στο πρώτο επίπεδο, στο εστιατόριο. Η αίσθηση πρωτόγνωρη. Σαν να μπαίνεις σε μια «φούσκα ασφάλειας» -μετά από έναν χώρο ζωντανό με κόσμο, που χορεύει, διασκεδάζει, φωνάζει-, για μια μυσταγωγία που ετοιμάζεται να συμβεί.

Εδώ, σε υποδέχεται η εικόνα της σχεδιαστικής ομάδας Post Spectacular Office, η οποία μετουσίωσε τις λειτουργικές ανάγκες του χώρου σε κάτι άρτιο αισθητικά. Με κυρίαρχα στοιχεία από τις ακτές της Μεσογείου, είναι σαν να παρατηρείς τα πράγματα μέσα από ένα κεραμικό δοχείο, ενώ η λιτή προσέγγιση αποτυπώνει τη έλλειψη για τον «φόβο κενού», αφού το κενό παραμένει μέρος του συνόλου και συμπληρώνει όσα υφίστανται. Έτσι, σ’ ένα project με εμπειρικό κι αισθησιακό χαρακτήρα, το ντιζάιν αποκτά νόημα.

Ο φωτισμός, που σε υποβάλει, η λίστα μουσικής που ντύνει ιδανικά την ατμόσφαιρα -θα ακούσεις από Portishead και Cure μέχρι Bowie και Joy Division-, η αρχιτεκτονική πρόκληση, η γευστική απόλαυση και η διάθεση επαφή, όπως παλιά, δημιουργεί μια μοναδική εμπειρία για τις πέντε αισθήσεις και αναβιώνει τη ζεστασιά μιας φιλοξενίας, στην οποία θέλουμε να εθιστούμε ξανά.

Η κουζίνα φέρει επιρροές από την ανατολική Μεσόγειο και πώς αλλιώς θα μπορούσε να γίνει με μαγείρισσα την Ασσύρια Μαρία Ιβάνοβα. Φαγητά που επιλέγουν στο Ισραήλ, το Λίβανο μέχρι και την Πολωνία ή την Τουρκία, αλλά με βάση τις άριστες ελληνικές πρώτες ύλες, συνδέοντας με αρμονία κουλτούρες και μαγειρικά ιδιώματα. Όπως οι φύτρες και τα βρώσιμα λουλούδια που μαζεύει μια κυρία με το χέρι, οι πίτες οι χειροποίητες, η μαγιονέζα σουμάκ, που παρασκευάζεται στην κουζίνα καθημερινά, ή τα βιολογικά γιαούρτια και τυριά από έναν μικρό παραγωγό στην Προσοτσάνη. Όλες οι προτάσεις του Pelosof ξεχωρίζουν για τη χαρούμενη διάθεσή τους, με τα χρωματιστά φρούτα και τους καρπούς, προσφέροντας έντονα την αίσθηση του “comfortness. Έτσι, ανακαλείς μια μνήμη, την οποία δε γνωρίζεις, αλλά ενεργοποιείται όταν δοκιμάζεις κάθε γεύση ξεχωριστά.

Όπως με το Manakish, τη χειροποίητη πίτα naan με μανούρι Δράμας, παντζάρι, χόρτα εποχής, μέλι και πορτοκάλι ή τις Μίνι πιπερίτσες Padron με Γκρεμολάτα, λεμόνι κονφί και μαγιονέζα με σουμάκ. Για starters δοκίμασε οπωσδήποτε το Πιερόγκι στον ατμό με κρεμμύδι, πατάτα, κεφίρ και λάδι δυόσμου και τον ελαφρύ Γκιουζλεμέ με κατσικίσιο τυρί, χόρτα εποχής, τραχανά, βιολογικό τυρί και χαρίσα.

Ενδεικτικά, η σαλάτα Freekeh με πράσινο καβουρδισμένο σιτάρι, κόκκινο λάχανο, εσπεριδοειδή, λαχανικά εποχής, φυστίκι Αιγίνης, χουρμάδες και σάλτσα citrus αποτελεί μια σίγουρη επιλογή, αλλά και η παραλλαγή τοματοσαλάτας με τομάτες και πίκλα αγγουριού, προζυμένιο ψωμί γαλομυζήθρα και γκασπάτσιο τομάτας θα συνοδέψουν υπέροχα το τραγανό μοσχαρίσιο τας κεμπάπ τυλιγμένο σε πάνκο, το λιβανέζικο mac and cheese στον φούρνο, Bi Halleb, το αφράτο κεμπακάκι από μοσχάρι και προβατίνα ή το Rib Eye στα κάρβουνα. Όλες οι κοπές και τα κρέατα ψήνονται στα κάρβουνα, ενώ αν είσαι ψαροφάγος τότε η πρόταση για ψάρι ημέρας με γαρίδες, λαχανικά εποχής, τομάτα, σαφράν και τσίλι ή το σεβίτσε από ψάρι ημέρας με κρέμα αβοκάντο, χαρίσα και τζίντζερ θα σε ενθουσιάσει εξίσου.

Μόλις ολοκληρώσεις την παραγγελία σου, ο bar tender έρχεται στο τραπέζι να σου προτείνει κάποιο κοκτέιλ, από την κάρτα που έχει δημιουργηθεί ειδικά για το μενού, και που μπορείς να απολαύσεις και στο φιλόξενο μπαρ του εστιατορίου. Από τα signature, ξεχωρίσαμε το Transatlantic, μια παραλλαγή του New York sour με Michter’s bourbon, και το Keos με μαστίχα Skinos και πιπεριά χαλαπένιο, ενώ από τα classics, τα Tommy’s Mescalita και Perfect Negroni. Εκτός κι αν μείνεις στη κλασική οινική επιλογή από τη λίστα με μικρούς ελληνικούς αμπελώνες, διαλεγμένα ένα-ένα με βάση τα πιάτα του μενού. Όσον αφορά στα γλυκά, η ίδια γραμμή ακολουθείται κι εδώ: μπακλαβάς που έχουμε «επισκεφθεί» ξανά, και θα συνεχίσουμε να επιλέγουμε, κι ένα μπισκότο λαχταριστό με ταχίνι και σοκολάτα.

Το επόμενο πλάνο, που στήνεται στον χώρο είναι η μικρή αστική αυλή δίπλα στο εστιατόριο, που κι αυτή θα αφορά σε μια βιωματική εμπειρία. Με την έννοια της αστικής διαφυγής, θα προσφέρει την αίσθηση της διασκέδασης με φίλους στο σπίτι, το εξοχικό ή το μέρος όπου μεγάλωσες. Με νοσταλγία και ζεστασιά. Κάπου που το καλοκαιρινό “get away” θα μεταφράζεται σε fine dinning & drinking στην πόλη, με την άνεση, τη θέρμη και τη σιγουριά της παρέας, της επανένωσης, της επαφής.

Το νέο γαστρονομικό project έχει χαρακτήρα ολοκληρωμένο, φιλοσοφία δομημένη, αξίες διαχρονικές, σύγχρονο πρόσωπο, αισθητική ιδιαίτερη και προσωπικό γευστικό ιδίωμα. Έχει μια πρόταση για τον καθένα και μια πρόκληση για κάθε μία από τις αισθήσεις μας, δημιουργώντας τις νέες αναμνήσεις μας γύρω από ένα τραπέζι. Όπως παλιά..!

*Πελοσώφ, Τσιμισκή 22

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα