Life

Νέα Υόρκη: Περισσότερα πλέον τα Αirbnb σπίτια από τα μακροχρόνιας μίσθωσης

Τι συμβαίνει με τα Airbnb στη Νέα Υόρκη; 

Parallaxi
νέα-υόρκη-περισσότερα-πλέον-τα-αirbnb-σπίτ-911102
Parallaxi

Χαμός γίνεται αυτήν την περίοδο με τις προσφορές στο Μανχάταν για ένα στα πέντε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα.

Αυτό τουλάχιστον αναφέρει μια πρόσφατη έγκυρη έκθεση. 

Σημειώνεται ότι, το σχετικό απόθεμα σε όλο το Μανχάταν, το Μπρούκλιν και το βορειοδυτικό Κουίνς κυμάνθηκε πολύ κάτω από τις 10.000 μονάδες.

Στο μεταξύ, η Airbnb όλο και ανεβαίνει στην περιοχή της Νέας Υόρκης. 

Το Inside Airbnb, ιστότοπος που “σαρώνει” το Airbnb για δεδομένα καταχωρίσεων επιβεβαιώνει την είδηση με αριθμούς. 

Από τότε που εμφανίστηκε η Airbnb το 2008, υπήρχαν ανησυχίες ότι το απόθεμα κατοικιών μακροχρόνιας μίσθωσης θα εξαντλείτο απορροφώντας τα διαθέσιμα δωμάτια και προκαλώντας αύξηση των τιμών σε πόλεις όπως η προαναφερθείσα και το Σαν Φρανσίσκο.

Σε αυτές υπήρχαν ήδη σοβαρές ελλείψεις κατοικιών. 

Ο αριθμός των διαθέσιμων διαμερισμάτων και κατοικιών στη Νέα Υόρκη έφτασε στο απόγειό του πριν από την πανδημία και έκτοτε έχει μειωθεί, σύμφωνα τόσο με το Inside Airbnb και το AirDNA. 

Η διαφορά που εντοπίζεται τώρα είναι ότι τα Airbnb σπίτια συνιστούν την πλειοψηφία των διαθέσιμων ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων της πόλης.

Σημειώνεται ότι, η Airbnb δεν δημοσιεύει καταχωρίσεις ή δεδομένα κρατήσεων και δεν σχολιάζει τα δεδομένα που συλλέγονται από το AirDNA και το Inside Airbnb.

Πάντως, οι εκπρόσωποί της ήταν πρόθυμοι να επιβεβαιώσουν ότι το σχετικό απόθεμά της στη Νέα Υόρκη μειώθηκε με την έναρξη της πανδημίας. 

Παράλληλα, επισήμαναν αρκετούς άλλους παράγοντες – κανένας εκ των οποίων δεν είχε σχέση με την Airbnb – που μπορεί να συνέβαλαν στην καταγραφή έλλειψης στέγης. 

Η εταιρεία, από την πλευρά της, αρνείται επί μονίμου βάσεως ότι παίζει οποιοδήποτε ρόλο στην έλλειψη στέγης που καταγράφεται, τονίζοντας ότι παρέχει εισόδημα σε ανθρώπους το οποίο τους βοηθά να παραμείνουν σε ακριβές πόλεις. 

Οι εκπρόσωποι βάλθηκαν επίσης να επισημάνουν πολλούς παράγοντες που μπορούν να καταστήσουν ανακριβή τα δεδομένα που παρουσιάζουν τρίτοι: 

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, υπάρχουν πολλές καταχωρίσεις για το ίδιο ακίνητο που εμφανίζονται ως ενεργές αλλά είναι σπάνια διαθέσιμες.

Αλλά ακόμα κι αν το AirDNA και το Inside Airbnb λαμβάνουν υπόψη και παρουσιάζουν φουσκωμένο τον αριθμό των καταχωρίσεων διαμερισμάτων και κατοικιών στον ιστότοπο, φαίνεται πως ο αριθμός είναι σε γενικές γραμμές ακριβής. 

Έχει σημασία το γεγονός ότι πράγματι υπάρχουν περισσότερες καταχωρίσεις Airbnb από διαθέσιμα διαμερίσματα μακροχρόνιας μίσθωσης αυτήν τη στιγμή; 

Λοιπόν, με τους ανθρώπους να τσακώνονται εκεί έξω για κάθε αξιοπρεπές διαμέρισμα που κυκλοφορεί ελεύθερο στην αγορά θα έλεγε κανείς πως ναι…

Αξίζει να σημειωθεί εδώ το πόσα διαμερίσματα έχουν αποσυρθεί από την αγορά για να μετατραπούν σε βραχυχρόνιας μίσθωσης. 

Σκεφτείτε πως είναι πιο πιθανό να βρει κανείς ένα υπνοδωμάτιο για να μείνει για μερικές εβδομάδες παρά ένα διαμέρισμα για να μισθώσει για ένα χρόνο. Και η όλη κατάσταση δεν δείχνει να αλλάζει σύντομα. 

Και ενώ τα πράγματα φαίνονταν να βελτιώνονται τον Μάρτιο, με την αύξηση των διαθέσιμων διαμερισμάτων μακροχρόνιας μίσθωσης και τη σταθεροποίηση των ενοικίων, τον Απρίλιο η έλλειψη άρχισε να σημειώνεται ξανά. 

Και τελικά γιατί να μετακινηθεί κανείς αν δεν έχει κάπου να πάει; 

Πηγή: Curbed.com

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα