Featured

NEXT TOP TRAVEL: Έδεσσα- Οι καταρράκτες, τα μέρη, οι νοστιμιές!

Μια όμορφη, σουρεάλ εκδρομή.

Δανάη Στυλιανίδου
next-top-travel-έδεσσα-οι-καταρράκτες-τα-μέρη-οι-νο-855171
Δανάη Στυλιανίδου

Άμα έχεις τύχη διάβαινε! Είπα κι εγώ να πάω μια εκδρομή μετά από χρόνια στην Έδεσσα. Ήθελα να ξαναπάω στο πιο hot spot της πόλης, να θυμηθώ που το επισκεπτόμουν μικρή με τους γονείς μου και τρελαινόμουν στη θέα του. Μάντεψε σε ποιο σημείο της πόλης αναφέρομαι! Δεν ήταν και δύσκολο, στους καταρράκτες φυσικά! Ξεκινάμε με τον μπαμπά μου και φτάνουμε. Τώρα μάντεψε τι συνέβη και ξεκίνησα την αφήγησή μου με το ‘’Αν έχεις τύχη, διάβαινε’’. Οι καταρράκτες δεν είχαν νερό! Πολύ πράσινο, καθόλου νερό. Όπως καταλαβαίνεις η απογοήτευση ήταν μεγάλη. Καταρράκτες στην Έδεσσα χωρίς νερό είναι σα να λέμε Θεσσαλονίκη χωρίς Λευκό Πύργο, Αθήνα χωρίς μποτιλιάρισμα στο κέντρο, τοστ χωρίς αλλαντικό… Και δε σου είπα το καλύτερο όλων: με το που φτάσαμε άρχισε να βρέχει, να βρέχει πολύ!

Παρ’ όλα αυτά… περάσαμε καλά. Είδαμε τους καταρράκτες χωρίς νερό ενώ βρεχόμασταν από τη βροχή και ο αέρας φυσούσε και φάγαμε νοστιμιές (από ένα από τα πιο παλιά ζαχαροπλαστεία της πόλης) μέσα στο αυτοκίνητο καθώς έξω ήταν απίθανο να τρως ενώ ταυτόχρονα κρατάς την ομπρέλα… Μια όμορφη σουρεάλ εκδρομή.

Η Έδεσσα είναι ένα όμορφο μέρος, ό, τι πρέπει για διήμερη απόδραση αν σε βολεύουν τα χιλιόμετρα που σε χωρίζουν από αυτή. Βρίσκεται στη Μακεδονία και στην πόλη ζουν περίπου 19.000 άνθρωποι. Απέχει 95 χλμ από τη Θεσσαλονίκη και 545 χλμ από την Αθήνα. Μπορείς να πας όποτε θέλεις, γιατί πάντα η ομορφιά των νερών των καταρρακτών θα είναι εκεί. Αυτό θα σου έλεγα, αν δεν είχα ζήσει τη συγκεκριμένη εμπειρία! Τώρα δε ξέρω τι να σου πω…Συνήθως οι καταρράκτες έχουν νερό. Ωστόσο, πριν το ταξίδι σου, μπορείς να καλέσεις στο Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης Επισκεπτών και να ενημερωθείς σχετικά. Ελπίζω όταν πας να μπορέσεις να τους δεις με νερό και να ευχαριστηθείς βόλτες στην πόλη, η οποία είναι ωραία όλες τις εποχές. Ο χειμώνας, βέβαια, είναι χειμώνας με τα όλα του. Έχει κρύο και υγρασία. Ντύσου κατάλληλα!

Όσο για τη διαμονή, οι επιλογές είναι πολλές και διάφορες. Υπάρχουν ξενοδοχεία, airbnb και ενοικιαζόμενα δωμάτια για όλα τα γούστα και τα βαλάντια. Ενδεικτικά σου λέω ότι ένα δίκλινο δωμάτιο στο κέντρο της πόλης κοστίζει περίπου 50 ευρώ τη βραδιά. Η Έδεσσα αποτελεί εξαιρετικό προορισμό για εκδρομή Σαββατοκύριακου αν ζεις κάπου στη Βόρεια Ελλάδα, αλλιώς νομίζω πως αν έρχεσαι από πιο μακριά, μπορείς να μείνεις μερικές ημέρες παραπάνω και να γνωρίσεις και γύρω μέρη. Θα σου πω παρακάτω μερικές ιδέες.

Στην Έδεσσα, πέρα από τους καταρράκτες, οι οποίοι να σου πω ότι με το νερό τους τροφοδοτούν δύο εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας, αξίζει πολύ να βολτάρεις στο Βαρόσι. Το Βαρόσι στο οποίο λίγο περπάτησα και καθόλου δε φωτογράφησα. Βροχή- Φωτογραφίες: 1-0. Με τόση βροχή, δύσκολη η περιπλάνηση και ακόμη πιο δύσκολη η φωτογράφιση . Το Βαρόσι (λέξη που διάβασα πως σημαίνει οχυρό) είναι μια γειτονιά με ιστορία και ωραιάδα. Ήταν η πρώτη χριστιανική γειτονιά που δημιουργήθηκε στην πόλη μετά τα βυζαντινά χρόνια και αυτή που κατέστρεψαν οι Ναζί όσο μπορούσαν κι ακόμη περισσότερο. Το 1983 το Βαρόσι ανακηρύχθηκε παραδοσιακός οικισμός. Θαύμασε τα σπίτια του 19ου αιώνα και ψάξε να βρεις την οικία Γιούσμη, το αρχοντικό Βαλάσα, την οικία Σκίπη- Φράγκου και την οικία Τσάμη. Στο άκρο της συνοικίας, βρίσκεται ο Ψηλός Βράχος. Το ιδανικό μέρος για να χαρείς τη θέα στην κοιλάδα της Έδεσσας.

Στην πόλη των νερών, την οποία διασχίζει ο Εδεσσαίος ποταμός, δε θα μπορούσε να μην υπάρχει και ένα μουσείο αφιερωμένο στο… νερό! Πιες έναν καφέ στο καφέ δίπλα στους καταρράκτες και ετοιμάσου! Είναι το μοναδικό μουσείο νερού στην Ελλάδα! Στο υπαίθριο αυτό μουσείο θα περπατήσεις ανάμεσα σε τρεχούμενα νερά, ρυάκια και πολύ πράσινο. Θα δεις αναστηλωμένες βιοτεχνίες και βιομηχανίες, ερπετάριο και ενυδρείο, μέχρι και ένα συσαμοτριβείο! Η είσοδος δεν έχει ακριβό αντίτιμο, είναι κάπου στα 5 ευρώ. Μη χάσεις το παλιό Κανναβουργείο της πόλης, το οποίο ήταν κάποτε το μεγαλύτερο εργοστάσιο σπάγκων και σχοινιών της χώρας. Μιλώντας για μουσεία, να σου πω ότι αξίζει πολύ και το Λαογραφικό μουσείο της πόλης. Το είχα επισκεφθεί χρόνια πριν και η ανάμνηση από αυτό είναι εξαιρετική. Θα ήθελα να είχα ξαναπάει την τελευταία φορά, αλλά ας όψεται η κακοκαιρία…

Ακόμη, δες το Γενί Τζαμί. Αποτελεί το μοναδικό τέμενος που έχει επιβιώσει ανά τα χρόνια στην πόλη. Χτίστηκε το 1904 και έχει μεγάλη ιστορία. Επίσης, επισκέψου τον ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο οποίος είναι και αυτός παλιός και με ιστορία. Χτίστηκε τον 14ο αιώνα! Είναι στο Βαρόσι, θα τον βρεις εύκολα και όταν τον βρεις, μάθε για την ιστορία του ονόματός του! Φυσικά, μην ξεχάσεις και το παλιό Παρθεναγωγείο. Χτίστηκε το 1877…Σήμερα στον ίδιο χώρο πραγματοποιούνται εκθέσεις.

Η ώρα των τοπικών γεύσεων. Φάε τσουμπλέκι και κουκουλωτό. Αμφότερα πιάτα με βάση το κρέας, διαφορετικά, βέβαια, μεταξύ τους, Το πρώτο με λαχανικά και δαμάσκηνα, ενώ το δεύτερο με πράσα, δαμάσκηνα αλλά και τυρί. Έχω ακούσει καλά λόγια για το “Ηρθα και ‘Εδεσσα’’. Δεν έχω δοκιμάσει την κουζίνα του, αλλά όταν ξαναπάω θα το έχω στα ‘’to do’’ γιατί γκρινιάζοντας σε μια γνωστή (με καταγωγή από την Έδεσσα) για τα γεγονότα της τελευταίας επίσκεψής μου στην πόλη της, φτάσαμε να μιλάμε για φαγητά και σχεδόν με μάλωσε που δε πήγα να σωθώ από τη βροχή στο συγκεκριμένο μέρος. Γνώση που απέκτησα και γνώση που μοιράζομαι και στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα! Συνεχίζοντας για τα φαγητοποτά, να σου πω να μην παραλείψεις να πιείς λικέρ από κεράσια. Πολύ νόστιμο! Φυσικά, πριν αποχαιρετήσεις την Έδεσσα και τις ομορφιές της, αγόρασε από το παλιό καλό ζαχαροπλαστείο ‘’ Ένδοξος Στρατός’’ σιροπιαστά γλυκά. Πολλά, γιατί –ως γνωστόν- ποτέ δεν είναι αρκετά.

Κι αν την γύρισες την πόλη και έχεις όρεξη για έξτρα βόλτες, έχεις επιλογές. Πας χειμώνα, έχεις την επιλογή του Καιμάκτσαλαν. Πας καλοκαίρι, έχεις την επιλογή των Λουτρών Πόζαρ που βρίσκονται 30 χλμ μακριά από την πόλη. Εκεί αν θέλεις, βέβαια, μπορείς να πας και όταν ο καιρός είναι πιο δροσερός. Προσωπικά προτιμώ την άνοιξη και το καλοκαίρι. Όποτε και να πας η πιο κοντινή εκδρομή που μπορείς να κάνεις και θα λατρέψεις , αν σου αρέσει η φύση, είναι η λίμνη Βρυττών. Μόλις 10 χλμ σε χωρίζουν από την υπέροχη περπατάδα στον υδροβιότοπο, την παρατήρηση πουλιών και την… ηρεμία.

Εννοείται ότι με την πρώτη ευκαιρία θα ξαναταξιδέψω μέχρι την Έδεσσα γιατί εκκρεμεί το θέμα των καταρρακτών, το οποίο αποτελούσε και τον στόχο του τελευταίου μου ταξιδιού εκεί, ο οποίος –μάντεψε!- δεν επιτεύχθηκε. Ο επιμένων, ωστόσο, νικά! Εύχομαι να εκδράμεις και εσύ, όποτε θελήσεις στην νερούπολη, και κυρίως να δεις τους εντυπωσιακούς καταρράκτες στα καλύτερά τους και να τους χαρείς από κοντά. Αδιάβροχο να πάρεις! (Κατά το γνωστό μαμαδίστικο ‘’ζακέτα να πάρεις’’).

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα