Γευση

O γευστικός παράδεισος στα ανατολικά της πόλης

Το Τουρλού υποδέχεται τη νέα σεζόν με ανανεωμένο μενού.

Parallaxi
o-γευστικός-παράδεισος-στα-ανατολικά-τ-907112
Parallaxi

Δεν είναι η πρώτη φορά που μιλάμε για Το Τουρλού, αλλά ούτε και η τελευταία. Γιατί, μετά από πέντε χρόνια παρουσίας στον χώρο της εστίασης, το sui generis αυτό μεζεδοπωλείο-εστιατόριο όχι μόνο κατέκτησε την εμπιστοσύνη μας με την ποιότητα, τη δημιουργικότητα και το μεράκι των ιδιοκτητών του, αλλά συνεχίζει να μας εκπλήσσει ευχάριστα.

Όσοι έχουμε γνωρίσει τον Ηλία και τη Νικολέττα, παραμένουμε εντυπωσιασμένοι με το πάθος τους για τη μαγειρική και την αγάπη τους γι’ αυτό που κάνουν. Ο δικός τους τρόπος να επικοινωνούν με τον κόσμο μέσα από τις γεύσεις τους. Η αίσθηση της φιλοξενίας που διαθέτουν είναι αυτή που δημιουργεί το απόλυτα φιλικό κλίμα στο μαγαζί, για γνωριμίες που μεταμορφώνονται σε μακροχρόνιες φιλίες. Από εκείνες που ξεκινάνε πάνω σε μια ρακί και ανάλαφρες συζητήσεις κι εξελίσσονται σε σχέσεις ζωής!

toyrloy-9.JPG

Το περιβάλλον παραμένει ένα από τα δυνατά του χαρτιά, με την ψηλοτάβανη, φωτεινή σάλα, και μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα που απορρέει από την προσωπική τους αισθητική -στον χώρο υπάρχουν αντικείμενα των ιδιοκτητών και δημιουργίες γνωστών καλλιτεχνών. Τον χειμώνα, οι καπνιστές έχουν τον δικό τους προφυλαγμένο εξωτερικό χώρο. Εδώ απολαμβάνεις μια τηγανιά τόνου ή το αγαπημένο σου ριζότο με τριφολάτα μανιταριών ακούγοντας απίθανες -τζαζ και μπλουζ- μουσικές επιλογές, ιδανικές για φαγητό και χαλαρή κουβέντα.

toyrlou-3.JPG
toyrloy-4.JPG

Διανύοντας ίσως την πιο δημιουργική και όμορφη περίοδό του, η κουζίνα του, ισορροπώντας μεταξύ παράδοσης και σύγχρονων τεχνικών, παρουσιάζει το νέο μενού, που είναι φανερά επηρεασμένο από τα ταξίδια τους και από τη Σάμο, που είναι ο τόπος καταγωγής τους. Η σημασία που δίνουν στις τοπικές κι εποχικές πρώτες ύλες, αλλά και όλες οι χειροποίητες παρασκευές -ζύμες, μαρμελάδες, σος-, εκφράζουν τόσο το μαγειρικό τους ιδίωμα όσο και την εμμονή τους με την ποιότητα. Αυτή που μόνο στα σπιτικά τραπέζια μπορείς να ανακαλύψεις.

toyrlou-2.JPG
22-yEDa1.JPG

Το μπιφτέκι προβατίνας και ο χειροποίητος ξινόχοντρος σταρένιος τραχανάς -σαμιώτικη σπιτική συνταγή- δένουν αρμονικά με ευρηματικά ριζότο και δημιουργικά χορτοφαγικά πιάτα, που αποτελούν βασικό κομμάτι των γευστικών τους προτάσεων, όπως η ρεβυθάδα με πορτοκάλι και δεντρολίβανο , χόρτα τσιγαριαστά και η ανεπανάληπτη φακοσαλάτα με 6 διαφορετικά μπαχαρικά! Αλλά και ο πουρές γλυκοπατάτας, αρωματισμένος με φλισκούνι, ξετρελαίνει τον ουρανίσκο. Στα πιάτα ημέρας, θα ανακαλύψεις μόνο φρέσκα εποχικά ψάρια και θαλασσινά σε μοναδικές και σίγουρα όχι συνηθισμένες εκδοχές..

46.JPG
toyrloy-sardeles.jpg

Από τα best of, θεωρώ το ριζότο με Κυανό ( ελληνικό κατσικίσιο μπλέ τυρί ) ,αχλάδι και καρύδια και το κριθαρότο με μοσχαρίσια μάγουλα και γραβιέρα Σάμου. Ειδική μνεία αξίζουν οι πίτες του, που εναλλάσσονται ανάλογα την εποχή και τα υλικά. Φύλλο σπιτικό κι ελαφρύ, αλλά τραγανό, με γέμιση από χορταρικά, κρέας ή τυριά, κερδίζουν κάθε γνήσιο λάτρη της ζύμης.

toyrloy-5.JPG
pic-8.jpg

Οι γευστικές τους αναζητήσεις δεν περιορίζονται μόνο στο φαγητό, καθώς η wine list περιλαμβάνει ξεχωριστά εμφιαλωμένα κρασιά -αφιλτράριστα και βιολογικά από μικρά ελληνικά κτήματα και μπίρες από μικρές ζυθοποιίες. Η αγάπη τους για το κρασί τους οδήγησε στο να καθιερώσουν την τακτική BYOB (Bring your own Bottle). Η κουλτούρα του «φέρε το δικό σου κρασί» έχει βρει ως τώρα μεγάλη απήχηση στον κόσμο. Και τι καλύτερο από το να κάνεις το τέλειο combo μ’ ένα τυράκι, από τα πολλά, ομολογουμένως, που διαθέτει το μενού ή με ένα μελοπιτάκι με μπάτζιο. Οι επιλογές σε ιδιαίτερα αποστάγματα θα ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό γνώστη, ενώ κάποια ιδιαίτερα cocktails είναι για πιο ιδιαίτερες στιγμές. Το γλυκό αποτελεί πάντα μια ξεχωριστή έκπληξη μ’ ένα πολύ προσωπικό twist, όπως η μους λεμονιού.

35.JPG

Το Τουρλού δε χρειάζεται πλέον συστάσεις, καθώς έχει καταθέσει τα διαπιστευτήριά του στον κόσμο της γεύσης, στη Θεσσαλονίκη. Στον επισκέπτη της πρώτης φοράς, συνιστώ διάθεση για νέες απολαύσεις. Στους υπόλοιπους… θα τα πούμε από κοντά. Με ένα παλαιωμένο απόσταγμα, λίγη πικάντικη γραβιέρα και μια πρόποση: να μας «σερβίρει» η ζωή συχνά τέτοιες απολαύσεις.

toyrlou-2.JPG
toyrloy-6.JPG

*Το Τουρλού, Κορίνθου πεζόδρομος, Τ. 2311 289878, Κλειστό κάθε Δευτέρα, Facebook

Advertorial

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα