Θεσσαλονίκη

Ο Κ. Τσακαλίδης νικητής του #PRESS_photostories 2022

Ο γνωστός φωτορεπόρτερ τιμάται από το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ

Parallaxi
ο-κ-τσακαλίδης-νικητής-του-press_photostories-2022-902066
Parallaxi

Μετά τη διεθνή αναγνώριση της φωτογραφίας του Κωνσταντίνου Τσακαλίδη για το Bloomberg από τις φωτιές στην Εύβοια, τον περασμένο Αύγουστο, ο Θεσσαλονικιός φωτογράφος τιμάται από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης, με το βραβείο #PRESS_photo 2022 και το χρηματικό έπαθλο των 2.000 ευρώ.

Η εικόνα της 81χρονης Παναγιώτας Κριτσιόπη, να αντιδρά με απόγνωση καθώς η φωτιά πλησιάζει το σπίτι της στο χωριό Γούβες στην Εύβοια στις 8 Αυγούστου 2021, έχει κάνει από τότε το γύρο του διαδικτύου μέσα από το εξώφυλλο του περιοδικού «Time», ενώ βρέθηκε και στην κορυφή των φετινών βραβείων World Press Photo.

Δύο βραβεία στον φετινό διαγωνισμό #PRESS_photostories απέσπασε ο φωτορεπόρτερ του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Δημήτρης Τοσίδης και συγκεκριμένα στις κατηγορίες «Πολιτική» και «Κοινωνία». Τους επαίνους στις ίδιες κατηγορίες κατέκτησαν οι Γιάννης Δημητρόπουλος και Άγγελος Μπαράι/VICE GREECE αντίστοιχα.

Στην κατηγορία «Πολιτισμός» το βραβείο πήρε ο Κώστας Μάντζιαρης/ FORMEDIA και τον έπαινο ο Νικόλας Οικονόμου. Ο Άγγελος Μπαράι/ VICE GREECE απέσπασε το βραβείο στην κατηγορία «Αθλητισμός» και έπαινο ο Λευτέρης Παρτσάλης. Στην κατηγορία «Κλιματική Κρίση» το βραβείο κέρδισε ο Αλέξανδρος Μιχαηλίδης/ SOOC και τον έπαινο ο Γιώργος Μουτάφης/ REUTERS. Τέλος, το βραβείο στην κατηγορία «Φωτογραφίες με χρήση Drone» πήρε ο Σάκης Γιούμπασης και τον έπαινο ο Νίκος Παλαιολόγος/ SOOC.

Στον φετινό διαγωνισμό πήραν συνολικά μέρος 46 φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφοι, με περισσότερες από 334 φωτογραφίες και πεδίο αναφοράς ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ οι φωτογραφίες ήταν ενταγμένες στις παραπάνω κατηγορίες, που όρισε το Μορφωτικό Ίδρυμα. Σε καθεμιά από τις κατηγορίες επιλέχθηκε μία φωτογραφία που αποσπά Βραβείο, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ και μία που αποσπά έπαινο.

Τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής (Λεμονιά Βασβάνη, δημοσιογράφος στον Τύπο της Θεσσαλονίκης και μέλος του ΔΣ του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ, Λουίζα Γκουλιαμάκη, φωτορεπόρτερ στο Agence France Presse, Όλγα Δέικου, φωτογράφος, Ηρώ Κατσαρίδου, διευθύντρια του MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και Κυριακή Τσολάκη, δημοσιογράφος στη Μακεδονία της Κυριακής) ψήφισαν χωρίς να έχουν τα στοιχεία ταυτότητα των συμμετεχόντων.

Οι 107 φωτογραφίες που επέλεξε η Κριτική Επιτροπή θα συμπεριληφθούν στην έκθεση που θα φιλοξενηθεί στην Αποθήκη Δ’, στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), από τις 27 Μαΐου έως τις 17 Ιουνίου 2022. Την ημέρα των εγκαινίων, την Παρασκευή 27 Μαΐου 2022, στις 12.00μμ, θα απονεμηθούν τα βραβεία και οι έπαινοι.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα