Αρχιτεκτονικη

Ο νικητής των φετινών Ευρωπαϊκών Βραβείων Αρχιτεκτονικής Mies van der Rohe

Το γραφείο Grafton Architects, Δουβλίνο για το Town House – Kingston University, Λονδίνο

Parallaxi
ο-νικητής-των-φετινών-ευρωπαϊκών-βρα-921241
Parallaxi

Ο νικητής των φετινών Ευρωπαϊκών Βραβείων Αρχιτεκτονικής Mies van der Rohe!

Ο νικητής του βραβείου Αρχιτεκτονικής 2022 είναι το γραφείο Grafton Architects, Δουβλίνο για το Town House – Kingston University, Λονδίνο.

Βραβεύεται για την αξιοσημείωτη περιβαλλοντική του ποιότητα που δημιουργεί μια εξαιρετική ατμόσφαιρα για μελέτη, συγκέντρωση, χορό και παρέα. 

mis-van-de-roe.jpg

Το κτίριο δημιουργεί μια συναισθηματική εμπειρία από μέσα και μέσα από την πολυεπίπεδη κολώνα πρόσοψης που δημιουργεί μια οικιακή ατμόσφαιρα σε διαφορετικά επίπεδα.

 Φιλοξενεί χώρους χορού, βιβλιοθήκης και μελέτης χρησιμοποιώντας στρώματα σιωπής και στρώματα ήχου που λειτουργούν τέλεια μεταξύ τους. 

stighmiotipo-2022-04-27-94453-mm.png

Είναι η πρώτη φορά που ένα πανεπιστημιακό κτίριο κερδίζει το βραβείο αρχιτεκτονικής, και δείχνει τις δυνατότητες δημοσίων εκπαιδευτικών έργων με την ποιότητα αυτού, που αξιοπρεπει τη ζωή των ανθρώπων μέσω της εκπαίδευσης και της ομοψυχίας και δίνει ισότιμη εκπαιδευτικές δυνατότητες σε όλους.

mis-van.jpg

Ο Αναδυόμενος Νικητής Αρχιτεκτονικής 2022 είναι η συνεταιριστική στέγαση La Borda από την Lacol στη Βαρκελώνη.

Αυτό το συνεταιριστικό έργο είναι παραβατικό στο πλαίσιο του, επειδή παρόλο που η παραγωγή κατοικιών κυριαρχείται κυρίως από μακροοικονομικά συμφέροντα, στην προκειμένη περίπτωση, το μοντέλο βασίζεται στη συνιδιοκτησία και τη συνδιαχείριση κοινών πόρων και δυνατοτήτων. Το μοντέλο ξεπερνά το συγκεκριμένο έργο της συνεργατικής στέγασης: το στούντιο λειτουργεί και ως συνεταιρισμός όπου δεκατέσσερις επαγγελματίες με διαφορετική εξειδίκευση προσφέρουν ένα πρότυπο και ένα ενεργό εργαλείο για την προώθηση της πολιτικής και αστικής αλλαγής από το withi n το σύστημα, βασισμένο στην κοινωνική, οικολογική και οικονομική βιωσιμότητα.

stighmiotipo-2022-04-27-94200-mm.png

Η κριτική επιτροπή του Βραβείου επισημαίνει τη σημασία της αρχιτεκτονικής που εμβαθύνει στη δυνατότητα αλλαγής νοοτροπίας και πολιτικών και τη συνάφεια της συμπεριληπτικότητας.

Η κριτική επιτροπή του βραβείου υπογραμμίζει τη σημασία της αρχιτεκτονικής που εμβαθύνει στη δυνατότητα αλλαγής νοοτροπιών και πολιτικών και τη συνάφεια της ενσωμάτωσης.

stighmiotipo-2022-04-27-94238-mm.png

Η Ημέρα των Βραβείων EUmies που περιλαμβάνει την τελετή απονομής, θα πραγματοποιηθεί στις 12 Μαΐου από τις 11:00 έως τις 20:00 στο περίπτερο Mies van der Rohe στη Βαρκελώνη. Αυτή η ανοιχτή εκδήλωση θα περιλαμβάνει:

η τελετή των βραβείων στο περίπτερο Mies van der Rohe, με τη Δήμαρχο της Βαρκελώνης, κα Ada Colau, την Ευρωπαϊκή Επίτροπο για την Καινοτομία, την Έρευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία, κα Mariya Gabriel, και την Πρόεδρο του Fundació Mies van der Rohe, κα. Τζάνετ Σανζ.

mis-van2.jpg

Την έκθεση «EUmies Awards 2022» (1-12 Μαΐου) με μοντέλα, κείμενα, βίντεο, σκίτσα και σχέδια των 40 έργων που έχουν επιλεγεί και μια περίληψη και των 532 υποψηφίων στο ESklandestino, c/Mèxic 3, Βαρκελώνη.

οι «Ομιλίες των βραβείων EUmies» που θα επιτρέψουν στους Νικητές, στους Φιναλίστ, στους Επιλεγμένους, στους πελάτες, στα μέσα αρχιτεκτονικής και σε άτομα που ενδιαφέρονται να συζητήσουν για τα αναδυόμενα θέματα που επισημαίνονται από την κριτική επιτροπή.

Στην κριτική επιτροπή συμμετείχει και ο Σπύρος Πέγκας, πρώην αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου σύμβουλος τουριστικών επιχειρήσεων και φορέων. 

Η λίστα με τους φιναλίστ ήταν: 

he 5 Architecture Finalist works are: 85 Social Housing Units, Cornellà de Llobregat, by peris+toral.arquitectes; Frizz23, Berlin, by Deadline (BrittaJürgens + Matthew Griffin); The Railway Farm, Paris, by Grand Huit and Melanie Drevet Paysagiste; Town House – Kingston University, London, byGrafton Architects; Z33 House for Contemporary Art, Design andArchitecture, Hasselt, by Francesca Torzo.The 2 Emerging Architecture Finalist works are: Enrico Fermi School, Turin, by BDR bureau and La Borda – Cooperative Housing, Barcelona, by Lacol.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα