ο-σπουδαίος-chucho-valdes-μιλά-στην-parallaxi-λίγο-πριν-αν-926681

Μουσική

Ο σπουδαίος Chucho Valdés μιλά στην parallaxi λίγο πριν ανέβει στη σκηνή του Sani

Μια συζήτηση με τον θρύλο της αφρο-κουβανέζικης μουσικής, με αφορμή την συναυλία του στο Sani Festival.

Μαρίνα Τομπάζη
Μαρίνα Τομπάζη

Γεννημένος στις 9 Οκτωβρίου του 1941, στη μακρινή Κούβα, ο Jesús “Chucho” Valdés, αποτελεί ένα από τα επιδραστικότερα πρόσωπα στη σκηνή της σύγχρονης αφρο-κουβανέζικης Jazz. 

Πιανίστας, συνθέτης και ιδρυτικό μέλος της ιστορικής μπάντας «Irakere», o Valdés, μέσα σε μια μουσική πορεία που εκτείνεται πάνω από έξι δεκαετίες, έχει κατορθώσει να γίνει σύμβολο του κουβανέζικου πολιτισμού – και όχι μόνο, απαριθμώντας πολλές και σημαντικές διακρίσεις.

Κάτοχος επτά βραβείων GRAMMY και τεσσάρων Latin GRAMMY, όπως και του Hall of Fame των Latin συνθετών, το όνομα του Chucho Valdés έχει συνδεθεί με τον συνδυασμό και τη δημιουργία νέων μελωδιών, ήχων και μουσικών τάσεων.

Ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα του, Bebo Valdés, ο ασταμάτητος μουσικός έχει συνεισφέρει σπουδαίο έργο στην κουλτούρα της λάτιν μουσικής.

Το συγκρότημά του, «Irakere» που ιδρύθηκε το 1973, αποτέλεσε ένα σημαντικό πειραματισμό, χάρη στον οποίο εισηγήθηκαν πρωτοποριακές ιδέες, τόσο για την αφρο-κουβανέζικη τζαζ όσο και για την κουβανέζικη δημοφιλή χορευτική μουσική. Τα μέλη της μπάντας, κέρδισαν, μάλιστα το βραβείο Grammy για την καλύτερη λάτιν ηχογράφηση το 1980 με το άλμπουμ τους «Irakere».

Το πρόσφατο έργο του, με τίτλο Jazz Batá 2, αναγεννιέται από μια επαναστατική ιδέα που ηχογράφησε ο ίδιος για πρώτη φορά, το 1972. Ένα πιάνο τζαζ τρίο με τύμπανα batá, τα ιερά τύμπανα σε σχήμα κλεψύδρας, συνθέτουν ένα ξεχωριστό μουσικό άκουσμα, το οποίο του χάρισε ένα Latin Grammy, στην κατηγορία του καλύτερου άλμπουμ Latin Jazz, καθώς επιλέχθηκε, επίσης, και στη λίστα του περιοδικού Billboard με τα 50 καλύτερα Latin άλμπουμ της δεκαετίας.

Με αφορμή την εορταστική συναυλία στο Sani Festival,  στην οποία θα πρωταγωνιστήσουν τα ακούσματα της πατρίδας του, ο ζωντανός θρύλος της αφρο-κουβανέζικης Jazz, μοιράστηκε μαζί μας, ορισμένα στοιχεία για τον εαυτό του, προκειμένου να τον γνωρίσουμε καλύτερα.

Έχετε μεγαλώσει σε μια οικογένεια η οποία έχει συνεισφέρει πολύ στην μουσική κουλτούρα, παγκοσμίως. Ταυτόχρονα, στη χώρα που γεννηθήκατε, την Κούβα, η μουσική αποτελεί ένα αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας. Πώς σας καθόρισαν όλα αυτά τα γεγονότα στη διαμόρφωσή της μουσικής σας προσωπικότητας;

Αυτή τη στιγμή ζω στην Φλόριντα της Αμερικής. Το μουσικό περιβάλλον που επικρατεί στην χώρα μου έχει βοηθήσει πολλούς μουσικούς να εξελιχθούν και παράλληλα, σύμφωνα με την παραπάνω συνθήκη και με τη μεγάλη επιρροή του πατέρα μου, Bebo Valdés, μου δόθηκε η έμπνευση, ώστε να οικοδομήσω τη μουσική μου προσωπικότητα.

Την τελευταία διετία, η μουσική βιομηχανία και ευρύτερα ο καλλιτεχνικός χώρος βιώνει μια πολύ διαφορετική πραγματικότητα. Πώς επηρέασε η πανδημία τη δική σας δουλειά;

Μπορεί οι μουσικές μας εμφανίσεις να σταμάτησαν, αλλά εγώ ξεκίνησα να κάνω συναυλίες online και υπήρξε μια φοβερή εμπειρία. Η πανδημία αποτέλεσε μια μεγάλη αλλαγή στις ζωές μας, ωστόσο εγώ βρήκα τον χρόνο για να γράψω το κομμάτι μου «The Creation».

Όλα αυτά τα χρόνια έχετε κερδίσει πολλές και σημαντικές διακρίσεις, όπως αυτές των Grammys. Ποια αποτελεί για εσάς την πιο καθοριστική στιγμή της καριέρας σας;

Το βραβείο «Grammy’s Lifetime Achievement», για το Σύνολο της Προσφοράς στη Μουσική και το «Hall of Fame των Λατίνων συνθετών». Είμαι πάρα πολύ περήφανος για αυτά τα δύο.

Ζώντας στην εποχή της ψηφιοποίησης και των υπολογιστών, με ποιον τρόπο οι νέοι μουσικοί θα μπορούσαν να εμπνευστούν και να ασχοληθούν με την Jazz;

Από τις πληροφορίες που παίρνουν μέσω του διαδικτύου, είναι, πλέον, πολύ εύκολο να μάθεις όλα τα είδη μουσικής, συμπεριλαμβανομένης ακόμη και της Jazz.

Έχετε ζήσει πολλές μεταβολές στα ακούσματα και τις προτιμήσεις των ακροατών. Όσον αφορά την αφροαμερικάνικη μουσική, πιστεύετε πως το κοινό, ακόμα και αυτοί που προέρχονται από πιο συντηρητικές κουλτούρες, την αποδέχονται πιο άνετα από ότι παλιότερα;

Όλα έχουν να κάνουν με το ρυθμό και όταν αυτοί οι ρυθμοί σε κάνουν να «κινείσαι», τότε είναι που μπορείς να αποδεχτείς και αυτήν τη μουσική.

Αυτή η περιοδεία είναι η αφορμή για την επανένωσή σας και με τον συνεργάτη σας, Paquito D’Rivera. Ένα από τα πράγματα που σας ενώνει είναι η μπάντα σας «Irakere». Αυτό που ξεχωρίζει το συγκρότημα είναι ο συνδυασμός πολλών μουσικών ειδών, που συμπεριλαμβάνει αφρο-κουβανέζικη λαϊκή μουσική, κουβανέζικη παραδοσιακή χορευτική μουσική, funk, jazz, rock, ακόμα και κλασική μουσική. Πόσο σημαντικός είναι ο συνδυασμός ποικίλων μουσικών ήχων στον πειραματισμό και τη δημιουργία νέων τάσεων;

Παίρνουμε στοιχεία από συμβατά διαφορετικά είδη μουσικής και ο συνδυασμός τους είναι το μέσο για να αποκτήσουμε νέους τρόπους ρυθμικά… Αρμονικά και μελωδικά.

Τέλος, πώς αισθάνεστε για την συγκεκριμένη σας εμφάνιση στην Χαλκιδική; Είναι κάτι το οποίο περιμένετε;

Το γεγονός ότι το κοινό απολαμβάνει το έργο μας, όσο το ευχαριστιόμαστε και εμείς. Είμαστε πάρα πολύ  ενθουσιασμένοι που ερχόμαστε στη Χαλκιδική! 

Μπορείτε να απολαύσετε τον Chucho Valdés, μαζί με τον Paquito D’Rivera, το Σάββατο 09 Ιουλίου, σε μια συναυλία που θα σηματοδοτήσει την έναρξη του εορτασμού των 30 χρόνων για το Sani Festival.

Σαβ, 9/7, 21:30, Chucho Valdés & Paquito D’Rivera Reunion Sani Resort – (gp) – Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη από 25€

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα