Parallax View

Οι Κυριακές στην εθνική οδό είναι για κλάματα

Η ανικανότητα ενός κράτους να προβλέψει το χάος πριν ξεκινήσουν οι διακοπές 

Γιώργος Τούλας
οι-κυριακές-στην-εθνική-οδό-είναι-για-κ-902231
Γιώργος Τούλας

Το καλοκαίρι που περιμένουμε σύμφωνα με την κυβέρνηση τους περισσότερους τουρίστες από ποτέ τρέχει ήδη στο δεύτερο μήνα του. 

Ένα τέτοιο καλοκαίρι, μετά από δυο χρόνια μοναξιάς, κανονικά όλα θα έπρεπε να λειτουργούν άψογα ώστε αυτοί που θα έρθουν να μεταφέρουν το μήνυμα και σε άλλους. 

Έλα όμως που δεν λειτουργούν. Την ώρα που ο υπουργός των Μεταφορών πληρώνει χορηγημένη διαφήμιση στα social με βίντεο τραβηγμένο με drone για να διαφημίσει την ολοκλήρωση ενός χιλιομέτρου δρόμου, το οποίο η δική του κυβέρνηση όφειλε να είχε ολοκληρώσει εδώ και δεκαπέντε χρόνια και ολοκλήρωσε τελικά δίχως ΛΕΑ και δυνατότητες διόδου για τους κατοίκους των χωριών της Χαλκιδικής, επικοινωνίας μεταξύ τους όσων ζουν εκατέρωθεν του δρόμου, παραπέμποντας τα στο μέλλον και ο γραμματέας δημοσίων έργων ανεβοκατεβαίνει κάθε δεκαπέντε μέρες στη Θεσσαλονίκη δείχνοντας μακέτες σε εκδηλώσεις ημετέρων που τον χειροκροτούν οι μετακινήσεις στην Ελλάδα είναι για πλάκα. 

potidea.jpeg

Μόλις χθες το μεσημέρι το πολυδιαφημισμένο τραίνο από την Αθήνα για τη Θεσσαλονίκη έφτασε στο ρημαγμένο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης με καθυστέρηση μιας ώρας το μεσημέρι με τους επιβάτες έξαλλους. 

Μερικές δεκάδες χιλιόμετρα παρακάτω, Έλληνες και ξένοι που επέστρεφαν στη Θεσσαλονίκη από την κύρια εθνική οδό της χώρας ζούσαν για άλλη μια Κυριακή, για άλλη μια ώρα την απόλυτη παράνοια. 

Ο περίφημος Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, για δέκα τουλάχιστον χιλιόμετρα πριν την Κατερίνη και στο μεγαλύτερο μέρος τους μήκους του από την Κατερίνη προς τη Θεσσαλονίκη μοιάζει με video game. Ένα πανδαιμόνιο προειδοποιήσεων, φωτεινών ενδείξεων και ταμπελών που αναβοσβήνουν μετά τον Πλαταμώνα προειδοποιούν για σημαντικές καθυστερήσεις που θα βρεις μπροστά σου.  

Και όταν τις βρίσκεις είναι πραγματικά αβυσσαλέες. Το να έχει στο αυτοκίνητο 37 βαθμούς και συ να κοιτάζεις το ποτάμι των ακινητοποιημένων μπροστά σου αυτοκινήτων δεν είναι σίγουρα καλό για την ψυχική υγεία κανενός καλοκαιριάτικα. 

Πόσο μάλλον αν γνωρίζεις ότι έχουν προηγηθεί δυο χρόνια που δεν κυκλοφορούσαν αυτοκίνητα στην εθνική λόγω καραντίνας και όλα αυτά τα έργα θα μπορούσαν να είχαν ολοκληρωθεί τότε. 

Σαστισμένοι, εκνευρισμένοι, ταλαιπωρημένοι οδηγοί προσπαθούν να μαντέψουν τι τους περιμένει παρακάτω, ξένοι προσπαθούν να καταλάβουν ποια είναι η έξοδος για τα σύνορα ανάμεσα σε κίτρινες ταμπέλες που τοποθετήθηκαν πρόσφατα και ακυρώθηκαν ξανά με αυτοκόλλητες ταινίες. Βλέπεις την αγωνία των ξένων. Την οργή των δικών μας. 

Η εθνική οδός αυτό το καλοκαίρι είναι το απόλυτο παράδειγμα του τι σημαίνει μια χώρα που διαρκώς αυτοσχεδιάζει. 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα