Agenda

Οι μέρες του Μαΐου είναι βγαλμένες από παραμύθια

Το Φεστιβάλ της πόλης που έρχεται να την αφυπνίσει με τις ιστορίες του!

Parallaxi
οι-μέρες-του-μαΐου-είναι-βγαλμένες-από-923770
Parallaxi

Η Action Art για ενδέκατη χρονιά έχει τη χαρά να οργανώσει για την πόλη μας, το Διαπολιτισμικό Φεστιβάλ «Μάης των Παραμυθιών, Μέρες Παραμυθιών» .

Ο «Μάης των Παραμυθιών» εμπνέεται από την πολυχρωμία, την πολυγλωσσία της πόλης , από τους πολέμους που απειλούν την ανθρώπινη ύπαρξη, από τη δύναμη των παραμυθιών και της αφήγησης που αφυπνίζουν. 

Eίναι αφιερωμένο στην ειρήνη και στα ακριβά κειμήλια της προφορικής παράδοσης που διατηρούν τη μνήμη και την ιστορία. Πρόκειται για μία συνάντηση με την πόλη, το χωριό, τη γειτονιά διαφορετική μέσα από ιστορίες, παραμύθια, μύθους, θρύλους που ιστορούν τα όνειρα, τους φόβους, την αγάπη, την πορεία σε δύσβατα μονοπάτια και ημερεύουν την ψυχή για να υφάνουν σχέσεις με το δικό τους μοναδικό τρόπο.

Το Φεστιβάλ διαρκεί από 18 Μαΐου έως 4 Ιουνίου και πραγματοποιείται με τη συνέργεια διαφόρων φορέων, και καταξιωμένων αφηγητών, επιμορφωτών, μουσικών, καλλιτεχνών της Ελλάδας και του εξωτερικού: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, «ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ – ΠΑΙΔΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ» Δημ. Ενότητας Τριανδρίας-Δήμος Θεσσαλονίκης, Δήμο Θερμαϊκού, Γαλλικό Ινστιτούτο, Ateliers de la Rue Raisin, σχολεία.

meres-paramithion-2022-afisa-web.jpg

Το φεστιβάλ απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους, γονείς, ενήλικες, λάτρεις των παραμυθιών.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Την πρώτη προβολή της ταινίας «Τρία μήλα πέφτουν από τον ουρανό… Ψέματα; Αλήθεια; Έτσι λεν’ τα παραμύθια», στο Αρχαιολογικό Μουσείο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ και της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Αφηγητές – θεματοφύλακες της άυλης κληρονομιάς, από διάφορες χώρες αφηγούνται παραμύθια και μιλούν για την αφήγηση, το παραμύθι. Η ταινία δημιουργήθηκε με αφορμή τα 10 χρόνια του Φεστιβάλ 2021. Επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού στο πλαίσιο του προγράμματος «Οι δρόμοι των παραμυθιών» και οι παραστάσεις αφήγησης που προβάλλονται στη ταινία συνδιοργανώθηκαν με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Δύο βραδινές επετειακές παραστάσεις αφήγησης 100 Χρόνια Μ. Ασία : «Της Θύμησης και της χαράς», παράσταση αφήγησης με μουσική, ,στην αυλή του Αγίου Κωνσταντίνου στο Μεσημέρι του Δήμου Θερμαϊκού. Η Ροδάνθη Δημητρέση και η Κατερίνα Παπαγεωργίου, θα αφηγηθούν παραμύθια, θρύλους , θα ζωντανέψουν τόπους, πρόσωπα, μουσικές, στιγμές χαράς, καημού, ξεγνοιασιάς για να συνδεθεί ο πλούτος του πολιτισμού του παρελθόντος με το παρόν για ένα μέλλον γεμάτο εφόδια συναισθηματικά και πνευματικά. Ορισμένα από αυτά θα ακουστούν έτσι όπως μας παραδόθηκαν στα σμυρναίικα και ποντιακά. Η Έλσα Μουρατίδου και Onur Senturk θα πλαισιώσουν την αφήγηση με παραδοσιακά τραγούδια & Στην Αυλή Παλαιού 1ου Δημοτικού Σχολείου Τριανδρίας :«Οι Θησαυροί της μνήμης», με τις αφηγήτριες : Σμαράγδα Καρασιμοπούλου, Ροδάνθη Δημητρέση, Κατερίνα Παπαγεωργίου, Αντωνία Μπατσαλή.

Βραδινή παράσταση για την ειρήνη, «Δεν υπάρχουν μικροί πόλεμοι» στο Γαλεριανό Ανάκτορο. Πέντε καλεσμένες αφηγήτριες Kristina Hakobyan(Aρμενία), Ροδάνθη Δημητρέση, Κατερίνα Κλεάρχου, Στέλλα Τσατσαρώνη, Lou Anna Bleuzen (Γαλλία) αφηγούνται παραμύθια από διάφορα μέρη του κόσμου που αποκαλύπτουν τις σκοτεινές πλευρές της ανθρώπινης ύπαρξης και τον αέναο αγώνα της ψυχής για υπέρβαση, για κατάκτηση της ελευθερίας, της αγάπης.

Εργαστήριο «Ακούγοντας και πλάθοντας ιστορίες» στην Αυλή Παλαιού 1ου Δημοτικού Σχολείου Τριανδρίας. Ένα διασκεδαστικό πρόγραμμα για παιδιά και γονείς με αφήγηση και παιχνίδια γύρω από τη φαντασία και τη γλώσσα.

Πολύγλωσσες αφηγήσεις και δίγλωσσες στα σχολεία 3ο Δημοτικό Σχολείο Σταυρούπολης, 2ο Δημοτικό Σχολείο Πυλαίας, 34ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, 37ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, 13ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, στο σχολείο του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Το Φεστιβάλ θα ολοκληρώσει το πρόγραμμά του με σεμινάριο για την αφήγηση για την αξιοποίηση της στην παιδαγωγική της γλώσσας, τη μετάδοση οικουμενικών αξιών, τη διαπολιτισμική επικοινωνία σε συνεργασία με τον J.Porcherot, αφηγητή και ιδρυτή των Φεστιβάλ Nuit des Contes & Rencontres Contees/ Loire ,στη Γαλλία, τη Ροδάνθη Δημητρέση , αφηγήτρια, εικαστικό.

ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΑΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ 14 ΜΑΪΟΥ – 4 ΙΟΥΝΙΟΥ 2022
meres-paramithion-2022-flyer-2.jpg

18 Μαϊου: 18:30-20:30 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης [14+, ενήλικες ]

«Τρία μήλα πέφτουν από τον ουρανό. Ψέματα; Αλήθεια; Έτσι λεν ́ τα παραμύθια» Α ́προβολή ταινίας. Αφηγητές από διάφορες χώρες αφηγούνται παραμύθια και μοιράζονται εμπειρίες. Επιχορήγηση: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΠΡΟΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΕΩΝ Συνδιοργάνωση: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης & Action Art στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Μάης των Παραμυθιών» & της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

20 Μαΐου, 21:00-22:15 Μεσημέρι Δήμου Θερμαϊκού στην Εκκλησία Αγίου Κωνσταντίνου

«Της θύμησης και της χαράς» -100 Χρόνια Μ. Ασία 7-107 χρ.

 Παραμύθια και θρύλοι της Μικράς Ασίας Αφήγηση : Ροδάνθη Δημητρέση, Κατερίνα Παπαγεωργίου. Τραγούδι: Έλσα Μουρατίδου, Μουσική:Onur Senturk Συνδιοργάνωση: Αction Art & Δήμος Θερμαϊκού

25 Μαΐου, 19:30-21:00 στο Ανάκτορο Γαλεριανού Συγκροτήματος (Δημ. Γούναρη) 8-108 χρ.

«Δεν υπάρχουν μικροί πόλεμοι…» 5 Αφηγήτριες αφηγούνται για την ειρήνη

«Η κόρη έγινε παλικάρι». Αφήγηση: Στέλλα Τσατσαρώνη 

«Ο δράκος και το μικρό αγόρι». Αφήγηση: Κατερίνα Κλεάρχου                                                                       

 «Δεν υπάρχουν μικροί πόλεμοι». Αφήγηση: Ροδάνθη Δημητρέση 

 «Για μια σταγόνα μέλι». Αφήγηση: Kristina Hakobyan, Aρμενία

  «Ένα κόκκος σιταριού». Αφήγηση: Lou Anna Bleuzen Γαλλία Μετάφραση-συναφήγηση: Ροδάνθη Δημητρέση ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΠΡΟΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΕΩΝ

26 Μαΐου, 19:00 «Πολύγλωσση αφήγηση για παιδιά», για παιδιά, γονείς, τη γειτονιά/3ο Δημοτικό Σχολείο Σταυρούπολης

28 Μαΐου, 11.00 -12.30 στην Αυλή Παλαιού 1ου Δημοτικού Σχολείου Τριανδρίας 7+ & γονείς

«Ακούγοντας και πλάθοντας ιστορίες».Εργαστήριο Αφήγησης. Ένα διασκεδαστικό πρόγραμμα για παιδιά και γονείς. Εισήγηση-εμψύχωση: Ροδάνθη Δημητρέση Συνδιοργάνωση: Action Art & «ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ – ΠΑΙΔΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ» Δημ. Ενότητας Τριανδρίας.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΠΡΟΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΕΩΝ

29 Μαΐου, 20.00 – 21.30, στην Αυλή Παλαιού 1ου Δημοτικού Σχολείου Τριανδρίας

«Οι Θησαυροί της μνήμης»-100 Χρόνια Μ. Ασίας. 7-107 χρ.

«Το Δεσποινί». Αφήγηση: Καρασιμοπούλου Σμαράγδα /Παραμυθοθράκες

Παραμύθια του Πόντου. Αφήγηση :Κατερίνα Παπαγεωργίου

«Το χαμαλάκι», Παραμύθια της Σμύρνης. Αφήγηση: Ροδάνθη Δημητρέση

«Η όμορφη βασιλοπούλα Ασανάτη». Αφήγηση: Αντωνία Μπατσαλή

Συνδιοργάνωση: Action Art & «ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ – ΠΑΙΔΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ» Δημ. Ενότητας Τριανδρίας.

30 Μαΐου, 10:30: Πολύγλωσση αφήγηση / 34ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

30 Μαΐου, 19:00: Πολύγλωσση αφήγηση για παιδιά, γονείς, τη γειτονιά / 37ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

31 Μαΐου, 13:30: Αφήγηση δίγλωσση στο Γαλλικό Ινστιτούτο

1 Ιουνίου, 19:00: Πολύγλωσση αφήγηση για παιδιά, γονείς, τη γειτονιά/ 2ο Δημοτικό Σχολείο Πυλαίας

2 Ιουνίου, 19:00: Πολύγλωσση αφήγηση για παιδιά, γονείς, τη γειτονιά/ 13ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

4 Ιουνίου: Σεμινάριο «Παραμύθι , αφήγηση – τέχνη της σχέσης» Παιδαγωγική της γλώσσας, μετάδοση οικουμενικών αξιών, διαπολιτισμική επικοινωνία . Γαλλικό Ινστιτούτο ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΠΡΟΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΕΩΝ

Καλλιτεχνική επιμέλεια Φεστιβάλ: Ροδάνθη Δημητρέση / Οργάνωση Φεστιβάλ: Αction Art

*Eίσοδος ελεύθερη για τις παραστάσεις-αφηγήσεις-εργαστήριο 

Προκράτηση θέσεων

Προβολή ταινίας: στο τηλέφωνο 2313 310201, Δευτέρα-Παρασκευή 8:00-15:00 

Παράσταση στο Γαλεριανό Ανάκτορο: https://forms.gle/EsLq9YTMfXkzScwq9 

Προεγγραφή στο σεμινάριο: https://forms.gle/JzjhsnpsQnP5WXR79 

Προεγγραφή στο εργαστήριο:https://opengov.thessaloniki.gr/opengov/eservices/triandria/

Διεθνής Ημέρα Μουσείων
dim-poster.jpg

Προβολή της ταινίας στο Αρχαιολογικό Μουσείο

«Τρία μήλα πέφτουν από τον ουρανό… Ψέματα; Αλήθεια; Έτσι λεν’ τα παραμύθια»

Την Τετάρτη 18 Μαΐου, 18:30-20:30 το Φεστιβάλ προσκαλεί μικρούς και μεγάλους στην πρώτη προβολή της ταινίας «Τρία μήλα πέφτουν από τον ουρανό. Ψέματα; Αλήθεια; Έτσι λεν’ τα παραμύθια», στο Αρχαιολογικό Μουσείο στο πλαίσιο του Διαπολιτισμικού Φεστιβάλ «Μάης των Παραμυθιών» και της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.

Αφηγητές από διάφορες χώρες, θεματοφύλακες της άυλης κληρονομιάς της πανάρχαιας τέχνης της αφήγησης, μοιράζονται μαζί μας προσωπικές εμπειρίες, σκέψεις, γνώσεις και αφηγούνται παραμύθια από τις τέσσερις γωνιές του κόσμου.

Η Action Art δημιούργησε την ταινία στο πλαίσιο του 10ου Διαπολιτισμικού Φεστιβάλ «Μέρες Παραμυθιών»2021 και του προγράμματος «Οι δρόμοι των Παραμυθιών». Το πρόγραμμα επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και οι παραστάσεις αφήγησης που προβάλλονται στη ταινία συνδιοργανώθηκαν με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Η προβολή και προώθηση της ταινίας έχει στόχο να συμβάλλει στη βιωσιμότητα του προγράμματος καθώς αποτελεί χρήσιμο υλικό για αξιοποίηση από την εκπαιδευτική κοινότητα, από κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς.

Η προβολή της ταινίας απευθύνεται σε φορείς και επαγγελματίες εκπαίδευσης , πολιτισμού, ψυχικής υγείας, γονείς , λάτρεις της προφορικής λογοτεχνίας, εφήβους 14 χρονών και άνω.

Θα είναι χαρά και τιμή μας η παρουσία σας στην εκδήλωση.

Λόγω του περιορισμένου αριθμού συμμετοχής στην εκδήλωση, παρακαλούμε να κοινοποιήσετε τη συμμετοχή σας στο Αρχαιολογικό Mουσείο στο τηλέφωνο 2313 310201 Δευτέρα- Παρασκευή 8:00- 15:00

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα