Θεσσαλονίκη

Οι ομόφυλοι γάμοι της Τήλου σε ειδική προβολή απόψε στην Αλ. Σβώλου

Η ταινία προβλήθηκε στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Ημέρας Δράσης για τον λοατκι γάμο

Parallaxi
οι-ομόφυλοι-γάμοι-της-τήλου-σε-ειδική-π-925363
Parallaxi

Προβλήθηκε απόψε στο Πάρκο τσέπης, στην Αλ. Σβωλου η ταινία του Παναγιώτη Ευαγγελίδη “Οι γάμοι της Τήλου” παρουσία του σκηνοθέτη με ελεύθερη είσοδο.

Η προβολή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Ημέρας Δράσης για τον λοατκι γάμο, της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας, Τρανσφοβίας και Ιντερφοβίας και του 6ου Αυτοοργανωμένου Thessaloniki Pride

Το καλοκαίρι του 2008 τελέστηκαν στην Τήλο δύο ομόφυλοι γάμοι. Ο σκηνοθέτης και συγγραφέας, Παναγιώτης Ευαγγελίδης, βρέθηκε τότε στο νησί και κατέγραψε με την κάμερά του όλη τη διαδικασία ως μέλος της Ομοφυλοφιλικής Λεσβιακής Κοινότητας Ελλάδας – ΟΛΚΕ. 

Αυτό το υλικό μαζί με υλικό από το Athens Pride της ίδιας χρονιάς, αλλά και μιας διαδήλωσης για την εγκυρότητα των γάμων και υλικό από την συνέντευξη τύπου για τον γάμο, έχει γίνει ένα ντοκιμαντέρ 72 λεπτών με τίτλο “Οι γάμοι της Τήλου”.

Μετά το τέλος της ταινίας, ακολούθησε συζήτηση με τον σκηνοθέτη. 

Οι γάμοι της Τήλου ακυρώθηκαν από τα δικαστήρια όλων των βαθμών. Στη δική μας συνείδηση, ωστόσο, ΟΙ ΓΑΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΥΡΟΙ! Αυτό ήταν το σύνθημα πολλών κινηματικών και πολιτικών συλλογικοτήτων σε διαδήλωση το φθινόπωρο του ίδιου χρόνου στην Αθήνα, όταν θα εκδικαζόταν στο Πρωτοδικείο Ρόδου η εγκυρότητα των γάμων.

sbolu-tainia-1.jpg

14 χρόνια μετά η πολιτεία ακόμα δεν αναγνωρίζει στα ομόφυλα ζευγάρια το δικαίωμα στον γάμο, την παιδοθεσία και γενικά τη γονεϊκότητα και στους δύο γονείς, παρά μόνο στον έναν, ακόμα και αν έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. 

sbolu-tainia-2.jpg
sbolu-tainia-4.jpg
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα