Επικαιρότητα

Οι top ευρωπαϊκές πόλεις για Erasmus

Η κορυφαία δεκάδα για σπουδές που θα συνδυαστούν με μια αξέχαστη εμπειρία.

Σόνια Ταλαντινού
οι-top-ευρωπαϊκές-πόλεις-για-erasmus-907895
Σόνια Ταλαντινού

Στην περίπτωση που σκέφτεστε ποια πόλη της Ευρώπης να επιλέξετε για το Erasmus σας, στόχος εδώ είναι ο προορισμός και όχι τόσο το ταξίδι.

 Εμείς σάς παρουσιάζουμε το top 10 για τη φετινή χρονιά κι εσείς δεν έχετε, παρά να ετοιμάσετε βαλίτσες και να επιστρατεύσετε όλη σας τη διάθεση για νέες περιπέτειες.

1. Άμστερνταμ, Ολλανδία

Ίσως ο πιο δημοφιλής προορισμός για σπουδές. Με παγκοσμίου φήμης πανεπιστήμια και κοσμοπολίτικο αέρα, εκτός από μια πολύ όμορφη πόλη, είναι ένας προορισμός που φιλοξενεί εκατοντάδες εθνικότητες και πολιτισμούς, καθώς και καινοτόμες εταιρίες και νεοφυείς επιχειρήσεις. Το κόστος ζωής είναι κάπως υψηλό, αλλά υπάρχουν οικονομικές λύσεις για τους φοιτητές -όσον αφορά στη διαμονή, τα ψώνια, το φαγητό και τη διασκέδαση. Γεμάτη απίστευτα μέρη για πάρτι και ποτό, ανάμεσα στους ανοιχτόμυαλους ντόπιους, τις βόλτες με τα ποδήλατα και τις κρουαζιέρες στα κανάλια, τους χώρους τέχνης, τη διάσημη περιοχή Red Light District, τη «Heineken Εμπειρία» ή μια βόλτα στον ζωολογικό κήπο, η πόλη έχει κάτι για κάθε εποχή: τα γενέθλια του Βασιλιά στα τέλη Απριλίου, το διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στα μέσα Νοεμβρίου, τα Grachtenfestival και Gay Pride το καλοκαίρι. Εάν σας κουράζουν τα πολύβουα μέρη, μια εκδρομή στην ολλανδική ύπαιθρο ή στις παραθαλάσσιες πόλεις, όπως το Katwijk aan Zee, είναι για εσάς.

2. Πράγα, Τσεχία

Μία από τις πιο παραμυθένιες, αλλά και στρατηγικά τοποθετημένες πόλεις στην Ευρώπη για φοιτητές. Αυτό τους επιτρέπει να ταξιδέψουν γρήγορα και οικονομικά σε μια πληθώρα γειτονικών χωρών, όπως η Γερμανία, η Πολωνία, η Αυστρία και η Σλοβακία. Έχει πολύ προσιτό κόστος διαβίωσης για όλους, εξαιρετική αρχιτεκτονική, πολλές επιλογές μερικής απασχόλησης κι ενδιαφέρουσα νυχτερινή ζωή. Αυτό είναι το μέρος, αν σας αρέσει η φθηνή μπίρα και η καλή κουζίνα. Οι Τσέχοι είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές ζύθου στον κόσμο -καταναλώνουν μέσο όρο 145 λίτρα ανά άτομο ετησίως! Και να μην παραλείψουμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς, που θεωρούνται από τα καλύτερα της Ευρώπης. Μπορείτε να εναλλάσσετε τραμ, λεωφορεία, μετρό και φέρι για να μετακινείστε όπου θέλετε, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Η Πράγα είναι η τέλεια πόλη όταν είσαι φοιτητής!

3. Μπολόνια, Ιταλία

Το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια ήταν ένα από τα πρώτα που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Erasmus, με αμέτρητες δραστηριότητες κι εκδρομές να διοργανώνονται κάθε βδομάδα. Λόγω του ευνοϊκού κλίματος, του πολιτισμού, της αρχιτεκτονικής, της γαστρονομίας, της τοποθεσίας της -ιδανική για μετακινήσεις σε όλη την Ιταλία-, θεωρείται ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για φοιτητές. Αν και η ιταλική είναι η επίσημη γλώσσα, ανάλογα με το πανεπιστήμιο που θα επιλέξετε, μπορείτε να παρακολουθήσετε τα μαθήματα στα αγγλικά. Καλύτερα, όμως, να εγγραφείτε και σ’ ένα εντατικό μάθημα ιταλικής γλώσσας στο πανεπιστήμιο της αρεσκείας σας. Όσον αφορά στη νυχτερινή ζωή, καθημερινά, είναι τα πάρτι που οργανώνονται στις ντίσκο της πόλης. Το κόστος ζωής στη Μπολόνια είναι γενικά ικανοποιητικό -σε σχέση με άλλες πόλεις, όπως το Μιλάνο και η Ρώμη-, ενώ υπάρχουν διάφοροι τύποι καταλυμάτων, ανάλογα με το ποσό που είστε διατεθειμένοι να διαθέσετε.

4. Κοΐμπρα, Πορτογαλία

Αυτή είναι η πιο πολυσυζητημένη φοιτητική πόλη της Πορτογαλίας. Το πανεπιστήμιό της είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο σημαντικά στην Ευρώπη. Το κόστος ζωής είναι από τα πιο προσιτά -ακόμα φθηνότερο από την Ισπανία. Θα μπορούσατε εύκολα να επιλέξετε ανάμεσα σε κατοικία ή φοιτητικό διαμέρισμα κι αν προσθέσετε το ευχάριστο κλίμα και τους φιλικούς και φιλόξενους ανθρώπους της, τότε έχετε επιλέξει μια αμιγώς Erasmus πόλη, με ενδιαφέρουσα ακαδημαϊκή ζωή και σούπερ νυχτερινή ατμόσφαιρα. Οι προτάσεις πολλές: από μια βόλτα στους πολύχρωμους δρόμους της και τη βιβλιοθήκη Joanina μέχρι ένα ποτό σε μπαρ και μετά σε κάποιο πάρτι. Μια από τις πλέον πολυσύχναστες περιοχές είναι η Praça da República, αλλά υπάρχουν και άλλες με εξαιρετική ambient. Τα πορτογαλικά μπορεί να είναι λίγο περίπλοκη γλώσσα, αλλά οι κάτοικοι μιλάνε πολύ καλά τόσο τα αγγλικά όσο και τα ισπανικά. Η Coímbra βρίσκεται στο κέντρο της Πορτογαλίας και ως εκ τούτου, μπορείτε να ταξιδέψετε από εκεί στο Πόρτο (στον βορρά) ή στη Λισσαβώνα (στον νότο) και φυσικά, παντού στην Ισπανία, σε λιγότερο από δύο ώρες!

5. Βουδαπέστη, Ουγγαρία

Αν πρόκειται να περάσετε το Erasmus σας στη Βουδαπέστη, θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε το τοπικό «χρώμα», τις παραδοσιακές γιορτές, εκατοντάδες χώρους πολιτισμού, τα περίφημα ιαματικά λουτρά και την ευγένεια των κατοίκων της. Το κόστος ζωής εδώ είναι σχετικά χαμηλό σε σύγκριση με άλλες χώρες, οπότε δε θα αντιμετωπίσετε ιδιαίτερο πρόβλημα στη διαμονή και το φαγητό. Το δυνατό σημείο της, βέβαια, είναι το κεφάλαιο «διασκέδαση». Η πόλη χωρίζεται σε δύο μέρη από τον ποταμό Δούναβη: τη Βούδα και την Πέστη. Στη δεύτερη, κυρίως, οι ξένοι και οι ντόπιοι φοιτητές συναντιούνται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, στα διάσημα bath parties, που διοργανώνονται στις ιαματικές πισίνες με lives από γνωστούς dj’s. Στη Βουδαπέστη, ιδιαίτερα δημοφιλή είναι και τα “Ruin Pubs”, πολύ γνωστά -μπαρ σε αναπαλαιωμένα ερείπια, που μεταμορφώνονται σε πρωτότυπα κι εναλλακτικά νυχτερινά μαγαζιά.

6. Βερολίνο, Γερμανία

Πλούσιο σε αντιθέσεις κι ένας από τους πιο αγαπημένους προορισμούς για τους φοιτητές που θέλουν να σπουδάσουν σε πανεπιστήμια κύρους, απολαμβάνοντας μια έντονη ζωή. Είναι κοσμοπολίτικο, εναλλακτικό, πολυπολιτισμικό. Η ζωή εδώ έχει υψηλό κόστος, ωστόσο, αν μάθετε να διαχειρίζεστε σωστά τον προϋπολογισμό σας, δε θα δυσκολευτείτε. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι λίγο ακριβά, κυρίως γιατί είναι πολύ καλά συνδεδεμένα και λειτουργούν σχεδόν 24 ώρες την ημέρα. Η κουλτούρα του είναι μοναδική και τα αξιοθέατα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα: το Νησί των Μουσείων, ο Καθεδρικός Ναός, το Μουσείο DDR και το Ιστορίας. Αναμφίβολα μια από τις πόλεις με τις περισσότερες προκλήσεις όσον αφορά στη διασκέδαση. Κάθε εβδομάδα διοργανώνονται πάρτι Erasmus, ενώ τα κλαμπ με techno μουσική, ειδικά σε περιοχές, όπως το Wasrchauerstrabe, είναι one of a kind. Θα βρείτε, όμως, και άλλα μέρη που είναι ιδανικά για τη νυχτερινή διασκέδαση, όπως η περιοχή της Eberswalder Strasse, που είναι γεμάτη φοιτητές.

7. Βαλένθια, Ισπανία

Εδώ, συνδυάζετε σπουδές με την εξερεύνηση μιας νέας κουλτούρας. Η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας, προσφέρει στους επισκέπτες της από τις ακτές της Μεσογείου και τα γύρω βουνά -ιδανικά για εκδρομές πεζοπορίας ή σαββατοκύριακα-, μαζί με μια κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα κι έναν χαλαρό τρόπο ζωής. Ο καλύτερος τρόπος να ανακαλύψετε την πόλη με τα πόδια είναι μέσω της εφαρμογής Questo. Διαθέτει πολλά πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένου του ομώνυμου και του Μουσικού Κολλεγίου Berkley. Ως αποτέλεσμα, διαθέτει μια πολύ ζωντανή φοιτητική ζωή με οικονομικά καταλύματα, ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων για φοιτητές, μια μεγάλη διεθνή κοινότητα, ενώ συνδέεται με άλλες ισπανικές πόλεις, με τακτικά και γρήγορα τρένα για Βαρκελώνη και Μαδρίτη. Προσθέστε πάνω από 300 ημέρες ηλιοφάνειας τον χρόνο κι αυτό την καθιστά μια ελκυστική πρόταση. Το μεσαίο κόστος ζωής, η νυχτερινή ζωή, με τα δεκάδες κλαμπ και μπαρ, την κάνουν να φαντάζει ιδανική στα μάτια των νέων, ενώ για τους sport lovers, στην κοίτη του ποταμού Turia προσφέρονται δραστηριότητες, από ποδόσφαιρο μέχρι σκέιτμπορντ, ενώ υπάρχει και πίστα τρεξίματος μέσα από το κεντρικό πάρκο της.

8. Κρακοβία, Πολωνία

Βρίσκεται στην κορυφή της λίστας επιλογών για τους φοιτητές Erasmus, καθώς τα πάρτι και το χαμηλό κόστος ζωής της καθιστούν ιδανική επιλογή. Κάθε χρόνο γεμίζει με φοιτητές, ντόπιους και διεθνείς, επομένως, μπορείτε πάντα να ζήσετε μια ωραία φοιτητική ατμόσφαιρα. Το κέντρο της πόλης φιλοξενεί πολλές παμπ, μπαρ και νυχτερινά κέντρα, με την πιο δημοφιλή συνοικία για ξενύχτι την εβραϊκή συνοικία Kazimierz. Γνωρίστε τις πιο εμβληματικές τοποθεσίες και κτίρια μέσω δωρεάν περιηγήσεων -στη γλώσσα που προτιμάτε. Επιπλέον, βρείτε φοιτητικές ομάδες που προετοιμάζουν δραστηριότητες κι εκδηλώσεις για ανταλλαγές φοιτητών, ώστε να γνωρίσετε νέα άτομα, ενώ ανακαλύπτετε την πόλη. Ένα μικρό μειονέκτημα είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, κυρίως κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Όσον αφορά στο κόστος ζωής, στην Πολωνία είναι χαμηλό -προσέχετε ιδιαίτερα την κατανάλωση αλκοόλ. Λόγω της θέσης της, είναι αρκετά εύκολο και οικονομικό να ταξιδέψετε από εδώ σε όλη την ανατολική Ευρώπη.

9. Λουβέν, Βέλγιο

Το καλύτερο μέρος για να δημιουργήσετε όμορφες αναμνήσεις και να εξασκηθείτε σε πολλές γλώσσες. Το Βέλγιο έχει τρεις επίσημες γλώσσες: Γαλλικά, Γερμανικά και Ολλανδικά. Επομένως, δεν είναι περίεργο που θα ακούτε ανθρώπους στον δρόμο να μιλάνε και τις τρεις. Το κόστος ζωής είναι εντός του μέσου όρου της Ευρώπης, αν και η πιο προσιτή επιλογή, όσον αφορά στη διαμονή εδώ είναι να βρείτε κάπου να νοικιάσετε στα περίχωρα αντί στο κέντρο. Επιπλέον, τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι πολύ προσιτά. Πρόκειται ουσιαστικά για μια φοιτητική πόλη, με το πανεπιστήμιό της να διοργανώνει συχνές εκδηλώσεις, έτσι ώστε να μην είναι πρόβλημα για κανένα η κοινωνικοποίηση. Η θέση της ανάμεσα στο τρίγωνο Παρίσι-Άμστερνταμ-Κολωνία, καθιστά πολύ εύκολο το να επισκεφθείτε οποιαδήποτε από αυτές τις τρεις πόλεις και όλες τις κοντινές περιοχές τους. Επιπλέον, έχετε πολλές επιλογές για να εξερευνήσετε και πολλά εμβληματικά μέρη που πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλάβετε στο πρόγραμμά σας.

10. Λυών, Γαλλία

Η γλώσσα και ο πολιτισμός της Γαλλίας είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους οι φοιτητές επιλέγουν να συμμετάσχουν σ’ ένα πρόγραμμα Erasmus. O τέλειος προορισμός για σπουδές, καθώς δεν είναι μια υπερβολικά μεγάλη πόλη, αλλά έχει όλα όσα μπορεί να χρειαστείτε. Εξάλλου, θα σας δώσει την ευκαιρία να αποκτήσετε νέους φίλους απ’ όλο τον κόσμο, αφού το πανεπιστήμιό της κατακλύζεται κάθε χρόνο από αλλοεθνείς φοιτητές. Επιπλέον, υπάρχουν σύλλογοι που προετοιμάζουν τακτικά ενδιαφέρουσες δράσεις κι εκδρομές. Το κόστος ζωής είναι φθηνότερο από ό,τι στο Παρίσι, με το μεγαλύτερο σας έξοδο φυσικά να παραμένει η διαμονή. Κι επειδή είναι ένας ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός, θα πρέπει να ξεκινήσετε να αναζητάτε κατάλυμα αρκετά νωρίτερα, για να βρείτε καλές προσφορές. Εδώ, υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία σε μπαρ και κλαμπ, αλλά η πόλη δεν είναι δημοφιλής μόνο για τα φοιτητικά της πάρτι, αλλά και για όλα τα μνημεία και πολιτιστικούς χώρους που μπορείτε να επισκεφτείτε.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα