Επικαιρότητα

Ολοταχώς για 3 ευρώ το λίτρο

Κανένα αισιόδοξο σενάριο στον ορίζοντα

Parallaxi
ολοταχώς-για-3-ευρώ-το-λίτρο-903243
Parallaxi

Εφιαλτικά σενάρια για την τιμή της βενζίνης: Φόβοι ότι θα αγγίξει τα 3 ευρώ το λίτρο

Η διαφαινόμενη συμφωνία για την επιβολή εμπάργκο στο Ρωσικό πετρέλαιο έστω και με το διαχωρισμό των παραδόσεων που θα γίνονται δια θαλάσσης κι αυτών που θα γίνονται μέσω αγωγών (για να ικανοποιηθεί και η Ουγγαρία) αναμένεται να μειώσει ακόμη περισσότερο τις ρωσικές εξαγωγές μαύρου χρυσού.

Μια ανάσα πριν από τα 119 δολάρια το βαρέλι βρίσκεται η τιμή του πετρελαίου, η οποία έχει αυξηθεί μέσα στη χρονιά κατά 51%, καθώς ήταν στα 78 δολάρια το βαρέλι την τελευταία ημέρα του 2021. Η ανατίμηση φτάνει στο 71% αν η σύγκριση γίνει με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, όταν και το βαρέλι δεν κόστιζε περισσότερο από 69 δολάρια.

Με αυτές τις τιμές πετρελαίου, έχουν εκτοξευθεί κι εκείνες της βενζίνης. Η αμόλυβδη στην Ελλάδα έχει φτάσει να πωλείται 2,26 ευρώ/λίτρο κατά μέσο όρο τινάζοντας στον αέρα τους προϋπολογισμούς νοικοκυριών κι επιχειρήσεων που ήδη πλήττονται κι από το δυσθεώρητο κόστος των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Η κατάσταση μπορεί να χειροτερέψει. Η διαφαινόμενη συμφωνία για την επιβολή εμπάργκο στο Ρωσικό πετρέλαιο έστω και με το διαχωρισμό των παραδόσεων που θα γίνονται δια θαλάσσης κι αυτών που θα γίνονται μέσω αγωγών (για να ικανοποιηθεί και η Ουγγαρία) αναμένεται να μειώσει ακόμη περισσότερο τις ρωσικές εξαγωγές μαύρου χρυσού. Σε ένα τέτοιο σενάριο η Bankof America εκτιμά ότι η τιμή του πετρελαίου θα ξεπερνούσε κατά πολύ τα 150 ευρώ/βαρέλι, φέρνοντας όλο και πιο κοντά το εφιαλτικό σενάριο των 3 ευρώ/ λίτρο στην αμόλυβδη και στην Ελλάδα!!

Επιπλέον παρά τις εκκλήσεις των G7, o ΟΠΕΚ δεν έχει καμιά πρόθεση να επιταχύνει την αύξηση παραγωγής πετρελαίου για μια σειρά λόγων. Πρώτος και κύριος είναι ότι δεν μπορούν όλες οι χώρες μέλη του να το κάνουν αφού δεν έχουν γίνει οι επενδύσεις που πρέπει. Κυρίως όμως οι λόγοι είναι πολιτικοί. Οι μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες δεν επιθυμούν να …δέχονται διαταγές από τη Δύση αφενός, αφετέρου μέλος του ΟΠΕΚ είναι και η Ρωσία και κανένας από τους υπόλοιπους δεν θέλει να την «κακοκαρδίσει». Η …επίσημη δικαιολογία πάντως που χρησιμοποιείται από το λόμπι των πετρελαιοπαραγωγών χωρών είναι ότι δεν υπάρχει ανισορροπία στην αγορά αφού η προσφορά καλύπτει την ζήτηση. 

Η ζήτηση όμως αναμένεται να αυξηθεί αφού στην Κίνα, πολλές πόλεις ετοιμάζονται να βγουν από την καραντίνα και η οικονομική δραστηριότητα θα αποκατασταθεί, ενώ η 30η Μαίου – η μέρα της μνήμης – αποτελεί για τις ΗΠΑ την έναρξη της θερινής περιόδου κατά την οποία η ζήτηση για καύσιμα βρίσκεται στο απόγειο της.

Πηγή: skai.gr

Ενέργεια: Το οικονομικό επιτελείο αναζητεί χώρο για πρόσθετα μέτρα στήριξης

Κινήσεις σε πολλαπλά επίπεδα, ώστε να συγκρατηθεί το δημοσιονομικό κόστος που προκαλούν οι υψηλές τιμές της ενέργειας και να δημιουργηθεί ο «χώρος» για πρόσθετα μέτρα στήριξης, προετοιμάζει η κυβέρνηση.

Το πρώτο επίπεδο είναι το διπλωματικό. Ενώ έχει ήδη ξεδιπλωθεί το εθνικό σχέδιο για τη στήριξη των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας να συμβάλει στο να διαμορφωθεί μια κοινή ευρωπαϊκή λύση όχι μόνο για την προώθηση των πράσινων επενδύσεων μέσω του RepowerEu, αλλά και για τη συγκράτηση των τιμών ειδικά στο «μέτωπο» του φυσικού αερίου, που είναι και το πλέον κομβικό. Για την Ελλάδα, συγκράτηση της τιμής του φυσικού αερίου όσο το δυνατόν πιο κοντά στα προ κρίσης επίπεδα σημαίνει και μείωση της δημοσιονομικής επιβάρυνσης για τον μηχανισμό επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος που θα ενεργοποιηθεί από την 1η Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, στον επικαιροποιημένο προϋπολογισμό έχει δεσμευτεί περί το 1,1 δισ. ευρώ προκειμένου να μην ξεπεράσει τα 15-16 λεπτά η λιανική τιμή της κιλοβατώρας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αυτό το ποσό θα δαπανηθεί αν η μέση τιμή του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ παραμείνει στα 100 ευρώ κατά μέσο όρο για το εξάμηνο Ιουλίου-Δεκεμβρίου. Προς το παρόν, η τιμή έχει συγκρατηθεί στα 85 ευρώ. Αν παραμείνει σε αυτά ή σε χαμηλότερα επίπεδα, τότε μπορεί να απελευθερωθεί δημοσιονομικός χώρος 300-400 εκατ. ευρώ, αρκετός για να χρηματοδοτηθεί μια παρέμβαση στήριξης των νοικοκυριών προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις υψηλές τιμές των καυσίμων.

Μείωση κατανάλωσης Το δεύτερο επίπεδο έχει να κάνει με την πολιτική μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας στην οποία αναφέρθηκε χθες και ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Για τη μείωση της κατανάλωσης έχουν καταρτιστεί διάφορα σχέδια με βραχυπρόθεσμη, αλλά και μεσοπρόθεσμη απόδοση τα οποία αφορούν κυρίως την κατανάλωση του Δημοσίου, αλλά και την κατανάλωση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται το επόμενο χρονικό διάστημα και θα περιλαμβάνουν τα εξής:

1. Την άμεση προώθηση του προγράμματος επιδότησης δήμων και άλλων δημοσίων φορέων με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης ώστε μέσα από την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτηρίων (κυρίως νοσοκομείων, γραφείων κ.λπ.) να μειωθεί η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Οι πόροι που θα διατεθούν μέσω του προγράμματος «ΗΛΕΚΤΡΑ» που σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος αναμένεται να ξεπεράσουν τα 600 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχο πρόγραμμα, και πάλι με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, θα τρέξει και για τις επιχειρήσεις, ενώ σχεδιάζεται παρέμβαση και για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με επιδότηση στις ενεργοβόρες ΜμΕ.

2. Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζεται είναι η επιβολή «πλαφόν» στη θερμοκρασία των κλιματιστικών που λειτουργούν στους δημόσιους χώρους (π.χ. στους 25-26 βαθμούς) ή ακόμη και η προώθηση της τηλεργασίας για να περιοριστούν οι μετακινήσεις όσο παραμένουν οι τιμές των καυσίμων στα ύψη.

3. Για τα νοικοκυριά έχει ήδη ανακοινωθεί πρόγραμμα επιδότησης για την αντικατάσταση τουλάχιστον 300.000 ενεργοβό- ρων ηλεκτρικών συσκευών μέσα στο καλοκαίρι.

Από την εξοικονόμηση ενέργειας το όφελος για τον κρατικό προϋπολογισμό είναι άμεσο. Αρχικά στο Δημόσιο ο κρατικός προϋπολογισμός επιβαρύνεται για το σύνολο της τιμής του πρόσθετου ρεύματος που καταναλώνεται και ήδη στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό εντάχθηκε πρόσθετη δαπάνη κοντά στα 500 εκατ. ευρώ για να βγει η πρόσθετη δαπάνη δήμων, νοσοκομείων κ.λπ. για θέρμανση, ηλεκτροδότηση κ.λπ. Επίσης, για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, επειδή η στήριξη από τον Ιούλιο μέσω του μηχανισμού θα είναι «οριζόντια» (δηλαδή θα επιδοτείται το σύνολο της κατανάλωσης), όσο περισσότερη εξοικονόμηση ενέργειας γίνεται τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το δημοσιονομικό όφελος.

Πηγή: naftemporiki

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα