close search results icon

Πολιτισμός

OPEN HOUSE Thessaloniki: Επιστρέφει με έναν αρχιτεκτονικό περίπατο στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της πόλης

Οι όψεις και η ιστορία της δυτικής πλευράς της Θεσσαλονίκης.

OPEN HOUSE Thessaloniki: Επιστρέφει με έναν αρχιτεκτονικό περίπατο στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της πόλης
  • ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
  • fb
  • twi

 

Το OPEN HOUSE Thessaloniki επιστρέφει το φθινόπωρο με δια ζώσης ξεναγήσεις και πλήθος δράσεων. Στις 25-26 Σεπτεμβρίου σε συνεργασία με την ALUMIL, μεγάλο χορηγό του ΟΗΤ 2021, το φετινό OPEN HOUSE μας συστήνει την αρχιτεκτονική και την ιστορία της δυτικής πλευράς της Θεσσαλονίκης, διοργανώνοντας έναν αρχιτεκτονικό περίπατο στις άλλοτε βιομηχανικές της εγκαταστάσεις.

Η περιήγηση θα ξεκινήσει από τη Βίλκα, επί της οδού 26ης Οκτωβρίου έναντι του Jumbo στις 11:00 μέχρι της 14:00 ανά 20 λεπτά, καθώς η ξενάγηση διαρκεί μιάμιση ώρα και συνολικά θα διανυθούν 1,4 χιλιόμετρα.

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση:

ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ – ArXellence 2 | 25-26/09 

Το OPEN HOUSE Thessaloniki,  σε συνεργασία με την ALUMIL, μεγάλο χορηγό του ΟΗΤ 2021,  μας συστήνει την αρχιτεκτονική και την ιστορία της δυτικής πλευράς της Θεσσαλονίκης, διοργανώνοντας έναν αρχιτεκτονικό περίπατο στις άλλοτε βιομηχανικές τις εγκαταστάσεις. 

Οι δια ζώσεις ξεναγήσεις του ΟΗΤ επιστρέφουν,  με αφορμή τον  διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ArXellence 2 , με θέμα τον επανασχεδιασμό του δυτικού παράλιου μετώπου της Θεσσαλονίκης.  Στόχος του διαγωνισμού ήταν η ανάδειξη του καινοτόμου σχεδιασμού ως την ιδανική προσέγγιση για τη δημιουργία του επόμενου Επιχειρηματικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης (CBD). Η παγκόσμια αρχιτεκτονική κοινότητα κλήθηκε να οραματιστεί την αναγέννηση ενός παραμελημένου αστικού χώρου πλησίον του λιμανιού και την μετατροπή αυτού σε ένα υπερσύγχρονο κέντρο, που θα αναζωογονήσει παράλληλα και τη δυτική είσοδο της πόλης. 

 

Η Θεσσαλονίκη στις αρχές του 20ου αι.  υπήρξε η βιομηχανική πρωτεύουσα των Βαλκανίων. Η ανάπτυξη της άλλωστε οφείλεται στην βιομηχανία της, αφήνοντας σημαντικά τεκμήρια νεότερης αρχιτεκτονικής κληρονομίας. Με εκκίνηση από τη “Βίλκα” και τελικό προορισμό την έκθεση του διαγωνισμού ArXellence 2 , η οποία στεγάζεται στο Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Δεξιοτήτων – Cisco (Παλαιά Σφαγεία), η διαδρομή ξετυλίγετε μέσα από το παρελθόν και συναντά το μέλλον. Οι εθελοντές του OPEN HOUSE Thessaloniki, σας περιμένουν να το ανακαλύψετε! 

 

Σημείο εκκίνησης: “Βίλκα” (26ης Οκτωβρίου, έναντι Jumbo)
Ώρες εκκίνησης: 11.00-14.00 (ανά 20′)
Διάρκεια ξενάγησης: 90′
Απόσταση: 1,4 χλμ

Οι ξεναγήσεις είναι δωρεάν. Για την παρακολούθησή τους θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με βάση τον χρόνο άφιξης στο σημείο εκκίνησης. Για τη συμμετοχή στην ξενάγηση είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας.

Πέρα από την διαδρομή, ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ – ArXellence 2, που θα πραγματοποιηθεί το σαββατοκύριακο 25-26 Σεπτεμβρίου 2021, το φετινό OPEN HOUSE Thessaloniki, προγραμματίζεται σε 2 φάσεις: η πρώτη αφορά το OPEN WALK στις 23-24 Οκτώβριου 2021 και  και η δεύτερη, το online event που αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στα τέλη του Νοεμβρίου 2021.

Πιο αναλυτικά προγραμματίζονται οι παρακάτω αρχιτεκτονικές δράσεις.

OPEN WALK (23-24 Οκτωβρίου 2021)

Διαδρομές στην πόλη με δια ζώσης ξεναγήσεις από τους εθελοντές της εκδήλωσης.  Οι θεματικές διαδρομές του ΟΗΤ μας ξεναγούν σε πλευρές της πόλης λιγότερο γνωστές, αλλά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αρχιτεκτονικό και ιστορικό. (Οι διαδρομές θα πραγματοποιηθούν με βάση τα ισχύοντα μετρά προστασίας εναντία στον κορονοιο και έχοντας ως προτεραιότητα την ασφάλεια όλων των συμμετεχόντων.)

The ONLINE EVENT (τέλη Νοεμβρίου 2021)

VIRTUAL TOURS: Μαγνητοσκοπημένες ξεναγήσεις σε κτίρια της Θεσσαλονίκης με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, δωρεάν προσβάσιμες από το ευρύ κοινό μέσω του διαδικτύου 

MADE in Thessaloniki: Μαγνητοσκοπημένες ξεναγήσεις σε χώρους δημιουργίας και παραγωγής της Θεσσαλονίκης με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, δωρεάν προσβάσιμες από το ευρύ κοινό μέσω του διαδικτύου 

OPEN OFFICE: Μαγνητοσκοπημένες ξεναγήσεις σε αρχιτεκτονικά γραφεία της Θεσσαλονίκης με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, δωρεάν προσβάσιμες από το ευρύ κοινό μέσω του διαδικτύου

 

LIVESTREAM EVENT: Η ομάδα του ΟΗΤ 2021 θα παρουσιάσει το φετινό πρόγραμμα που θα ακολουθήσει και προσκεκλημένοι ομιλητές ανά θεματική ενότητα θα μας μιλήσουν για το έργο τους. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί μέσω livestream στο YouTube, όπου το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να σχολιάζει μέσω του live chat στο you tube, και μηνυμάτων στο fb & instagram page μας.

Από το πρόγραμμα δεν θα μπορούσαν να λείπουν και  οι καθιερωμένοι διαγωνισμοί του Open House Thessaloniki:

OPEN PHOTO: Ο διαγωνισμός φωτογραφίας, που διεξάγεται κάθε χρόνο στο instagram, δίνει στο κοινό την ευκαιρία να μοιραστεί την εμπειρία του και τη ματιά του. Είναι ανοιχτός σε όλους, ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφους, λάτρεις της αρχιτεκτονικής, της Θεσσαλονίκης και του OPEN HOUSE Thessaloniki. 

OPEN VOTΕ: Διαγωνισμός για το βραβείο κοινού δίνει τη δυνατότητα στους θεατές της δράσης να ψηφίσουν το αγαπημένο τους virtual tour και την αγαπημένη τους διαδρομή.

Μέγας χορηγός του OPEN HOUSE Thessaloniki 2021 είναι η εταιρεία ALUMIL

To OHΤ 2021 πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. 

#oht2021  | #theREstart 

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, τις παράλληλες δράσεις και τους διαγωνισμούς του ΟΗT 2021 θα βρείτε εδώ: http://www.openhousethessaloniki.gr/events/

Για το Facebook event ακολουθήστε: https://www.facebook.com/events/155334640110872/

Facebook: Open House Thessaloniki

Twitter: @openhousethess

Instagram: οpenhousethessaloniki

Διοργάνωση: OPEN HOUSE GREECE

H Εταιρεία Open House Greece είναι μία Αστική Mη Κερδοσκοπική Εταιρεία με σκοπό την προώθηση και προβολή της Αρχιτεκτονικής και του Πολιτισμού, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσω των ετήσιων δράσεων Open House σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ιδρύθηκε το Μάιο του 2012 και ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια του Open House Worldwide (www.openhouseworldwide.org), που μεριμνά για την παγκόσμια προβολή κάθε εκδήλωσης Open House.

Ο ΘΕΣΜΟΣ OPEN HOUSE

Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής. Η ιδέα ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα έχει διαδοθεί σε περισσότερες από 50 πόλεις ανά την υφήλιο. Η δράση Open House προσκαλεί το ευρύ κοινό να εξερευνήσει και να κατανοήσει την αξία της αρχιτεκτονικής και του δομημένου περιβάλλοντος.

Κάθε χρόνο, για ένα διήμερο, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν, και η πόλη μετατρέπεται σε ένα ανοιχτό μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική τους.

Δείτε επίσης:

The Lodge: Η νικητήρια πρόταση του διαγωνισμού ArXellence 2 για τη δυτική είσοδο της πόλης

OPEN HOUSE Thessaloniki 2020: Επιστρέφει με θεματικές διαδρομές και online ξεναγήσεις

Open House 2019: Ανοίγουν 8 Δημόσια κτίρια της πόλης για ξενάγηση!

Open House 2018: Τα 13 κτίρια που έχουν πρόσβαση για ΑμεΑ

100 εμβληματικά κτίρια της πόλης ανοίγουν δωρεάν στο κοινό