Διεθνή

Ουκρανία: Σφίγγει ο ρωσικός κλοιός στη Λισιτσάνσκ

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί

Parallaxi
ουκρανία-σφίγγει-ο-ρωσικός-κλοιός-στη-899327
Parallaxi

Νέες βαριές απώλειες στον ουκρανικό στρατό ισχυρίζονται ότι κατάφεραν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις της χθες Τετάρτη 29/6. Στην ανακοίνωση τους αναφέρουν πως σφίγγουν περισσότερο τον κλοιό στη Λισιτσάνσκ.

Αν και οι χθεσινές μάχες παρέμειναν επικεντρωμένες στο Ντονμπάς, ωστόσο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν επίσης με ασυνήθιστη ένταση αρκετές άλλες περιοχές της Ουκρανίας.

Το Κίεβο υποστηρίζει ότι σημειώθηκαν πολλά πλήγματα εναντίον πολιτικών υποδομών όμως η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί με άλλο τρόπο μέχρι τώρα.

Η Μόσχα, ισχυρίζεται από την πλευρά της ότι μόλις 30 από τα μέλη ουκρανικής μονάδας με 350 στρατιωτικούς επέζησαν έπειτα από μάχη για διυλιστήριο πετρελαίου στη Λισιτσάνσκ, στην ανατολική ουκρανική περιφέρεια Λουγκάνσκ. Ενώ ο στρατός ανέφερε πως κατέστρεψε «κέντρο εκπαίδευσης για ξένους μισθοφόρους» κοντά στη Μικολάιφ, πόλη της νότιας Ουκρανίας, καθώς και τέσσερα κέντρα διοίκησης.

Νωρίτερα χθες, σύμφωνα με τις ουκρανικές τοπικές αρχές, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν σε ρωσικό πυραυλικό πλήγμα στην πόλη αυτή.

Ακόμη, η Μόσχα ανέφερε πως 100 ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και μεγάλη ποσότητα εξοπλισμού καταστράφηκε σε μάχες κοντά στην Πιτόμνικ, στην περιφέρεια του Χαρκόβου.

Παρά τις ανακοινώσεις αυτές της Μόσχας, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο ρωσικός στρατός κατάφερε να προχωρήσει αποκομίζοντας εδαφικά κέρδη.

Και ενώ οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται στα συντρίμμια που αφήνουν πίσω τους γίνονται αναζητήσεις για επιζώντες, νεκρούς και τραυματίες. Έπειτα από έξι ρωσικά πυραυλικά πλήγματα στην πόλη Ντνίπρο προχθές Τρίτη, σωστικά συνεργεία ανέσυραν τα πτώματα ενός άνδρα και μιας γυναίκας από τα συντρίμμια κτιρίου που χτυπήθηκε, ανέφερε ο Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο, ο περιφερειάρχης της Ντνιπροπετρόφσκ, μέσω Telegram.

Αποκορύφωμα τον βομβαρδισμών αυτή την εβδομάδα το εμπορικό κέντρο στην πόλη Κρεμεντσούκ με 20 αμάχους να χάνουν τη ζωή τους. Η Δύση καταδίκασε την επίθεση αυτή.

Σε μια προσπάθεια άμβλυνσης των εντυπώσεων η Ρωσία ανέφερε πως πύραυλος που εκτόξευσαν οι δυνάμεις της προκάλεσε πυρκαγιά στο εμπορικό κέντρο, αλλά επέμεινε στο ότι στόχος ήταν στρατιωτική εγκατάσταση όπου αποθηκεύονταν δυτικά όπλα και πυρομαχικά.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως είναι πιθανό ο ρωσικός στρατός να μην είχε στόχο πολιτική εγκατάσταση, σχολιάζοντας ότι οι ρωσικοί πύραυλοι δεν είναι τόσο ακριβείς. Ωστόσο μέσω Twitter, τόνισε πως η Ρωσία μοιάζει να έχει πάρει απόφαση πως στον πόλεμο που διεξάγει εναντίον της Ουκρανίας θα προκαλούνται παράπλευρες απώλειες.

Στη Χερσώνα, η φιλορωσική στρατιωτική διοίκηση ανακοίνωσε πως ετοιμάζεται να οργανώσει δημοψήφισμα προκειμένου η περιοχή να γίνει «πλήρως» μέρος της Ρωσίας.

Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη εδώ και καιρό από την ουκρανική κυβέρνηση περίμενε εδώ και καιρό την εξέλιξη αυτή στη Χερσώνα, που βρίσκεται υπο ρωσικό έλεγχο από τις αρχές Μαρτίου. Παρόμοιες διαδικασίες οργανώθηκαν για να νομιμοποιηθεί η κατάληψη και η προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και στις αυτοανακηρυγμένες Λαϊκές Δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και του Ντανιέτσκ.

Ο δήμαρχος της Χερσώνας, ο Ιχόρ Κολιχάγεφ, κρατείται από τον ρωσικό στρατό και συνεργάτιδά του μίλησε για «απαγωγή».

Παρά τις σφοδρές εχθροπραξίες, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας και της Ρωσίας προχώρησαν στην ανταλλαγή σχεδόν 300 αιχμαλώτων χθες. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας στο Κίεβο, ανάμεσά τους ήταν 95 μαχητές που βρίσκονταν στη χαλυβουργία Αζοφστάλ στη Μαριούπολη.

Εν μέσω όλων αυτών το γεγονότων και ενώ η προσοχή είναι στραμμένη στη σύνοδο του NATO στη Μαδρίτη , η Συρία, σύμμαχος της Ρωσίας, αναγνώρισε επίσημα τις αυτοανακηρυγμένες Λαϊκές Δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και του Ντανιέτσκ. Είναι μόλις η δεύτερη χώρα που προχωρά στην κίνηση αυτή.

Τερματισμό των διπλωματικών σχέσεων του Κιέβου με τη Δαμασκό ανακοίνωσε, ως άμεση αντίδραση, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα