Featured

Παγκόσμια ημέρα φιλίας: 15 ταινίες που την εξυμνούν

Όπως κάθε φιλία, έτσι και κάθε κινηματογραφικό έργο γι' αυτήν είναι μοναδικό.

Μαρία Γιαννακού
παγκόσμια-ημέρα-φιλίας-15-ταινίες-που-τ-790354
Μαρία Γιαννακού

Η φιλία είναι ένα θέμα που ανέκαθεν ήταν πηγή έμπνευσης για τους δημιουργούς ταινιών, αλλά και αγαπημένο θέμα για το κοινό.

Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, υπάρχουν τρία είδη φιλίας: η φιλία ωφελιμότητας, η φιλία απόλαυσης και φιλία που βασίζεται στην κοινή εκτίμηση. Και τα τρία είδη  έχουν αποτυπωθεί πολλές φορές σε κινηματογραφικά έργα, και έχουν προβληθεί στη μεγάλη οθόνη κάνοντας το κοινό να δακρύσει άλλες φορές από τα γέλια κι άλλες φορές από συγκίνηση. Όπως και να έχει, όπως κάθε φιλία, έτσι και κάθε έργο είναι μοναδικό.

Ακολουθούν ξεχωριστές ταινίες με αφορμή την παγκόσμια ημέρα φιλίας (30/7):

1)Θέλμα και Λουίζ (1991 ) σε σκηνοθεσία Ρίντλεϊ Σκοτ

Δύο φίλες, η Θέλμα και η Λουίζ, αποφασίζουν να κάνουν δώρο στον εαυτό τους μια μικρή διήμερη απόδραση η οποία όμως εξελίσσεται διαφορετικά απ’ αυτό που αρχικά σχεδίαζαν.

2)Ανθισμένες Μανόλιες (1989) σε σκηνοθεσία Χέρμπερτ Ρος

Έξι ξεχωριστές γυναίκες, φίλες μεταξύ τους, είναι οι βασικές ηρωίδες της ταινίας. Συναντιούνται συχνά σε ένα κομμωτήριο και μοιράζονται τις σκέψεις, τους φόβους, τις φιλοδοξίες και τις ζωές τους παρά τις όποιες διαφορές τους στην ηλικία και την κοινωνική θέση.

Ο αγγλικός τίτλος “Steel manoglias” δηλώνει ότι οι πρωταγωνίστριες της ταινίες είναι ευαίσθητες όπως οι μανόλιες αλλά και σκληρές σαν ατσάλι.

3)Life Partners (2014) σε σκηνοθεσία Σουζάνα Φόγκελ

Δύο νεαρές γυναίκες, αγαπημένες φίλες, καταφέρνουν να διατηρήσουν τη σχέση τους αναλλοίωτη στο χρόνο. Όμως, τελικά η φιλία τους δοκιμάζεται όταν στη ζωή της μιας μπαίνει ένας άνδρας, ενώ η άλλη αισθάνεται ότι μένει μόνη της.

4)Florida Project (2017) σε σκηνοθεσία Σον Μπέικερ

Κοντά στη Ντίσνεϊλαντ, έξω από το Ορλάντο, η εξάχρονη Mooney και η άνεργη νεαρή και ανώριμη μητέρα της ζουν σε ένα μοτέλ αντιμετωπίζοντας σοβαρές οικονομικές δυσκολίες. Εκεί, η μικρή αναπτύσσει μια ιδιαίτερη φιλία με τον Dicky και την Jancey που δύσκολα αφήνει ασυγκίνητους τους θεατές.

5)Leon: The Professional (1994) σε σκηνοθεσία Λικ Μπεσόν

Ένας επαγγελματίας δολοφόνος, ο Λεόνε, αναλαμβάνει κάπως απρόθυμα την δωδεκάχρονη Ματίλντα, καθώς η οικογένειά της δολοφονήθηκε από έναν διεφθαρμένο πράκτορα της δίωξης ναρκωτικών. Ο Λεόν και η Ματίλντα σταδιακά αποκτούν μια ασυνήθιστη φιλία, ενώ ο Λεόν γίνεται ο μέντορας της και μαθαίνει πως να εκτελεί κόσμο.

6)Ο ηλίθιος και ο πανηλίθιος (1994) σε σκηνοθεσία Πίτερ Φαρέλι

Ένα δίδυμο ηλιθίων φίλων, για γέλια και για κλάματα, ξεκινά ένα μεγάλο ταξίδι με στόχο την επιστροφή ενός χαμένου χαρτοφύλακα στην κάτοχό του.

7)Gran Torino (2008) σε σκηνοθεσία Κλιντ Ίστγουντ

Ένας βετεράνος του πολέμου της Κορέας, βλέπει τη γειτονιά του να κατακλύζεται από Ασιάτες μετανάστες. Εκείνος είναι χήρος και σε απόσταση από τα παιδιά του, μοναχικός και κάπως απόμακρος. Ένας νεαρός Κορεάτης κάνει μια προσπάθεια να κλέψει την πολύτιμη Ford Gran Torino του βετεράνου, όμως τελικά μεταξύ τους αναπτύσσεται μια απροσδόκητα φιλική σχέση.

8)Old Joy (2006) σε σκηνοθεσία Kelly Reichardt

Δύο φίλοι, ο Kurt και ο Mark, επανενώνονται για να περάσουν μαζί ένα σαββατοκύριακο στη φύση, στο Όρεγκον. Ο Kurt έχει πλέον έναν πιο χίπικο τρόπο ζωής ενώ ο Mark έχει δικό του σπίτι και σταθερή δουλειά. Η ταινία αφορά τη φιλία, την απώλεια και την αποξένωση.

9)Οι άθικτοι (2011) σε σκηνοθεσία  ‘Ερικ Τολεντανό και Ολιβιέ Νακάς 

Πρόκειται για την αληθινή ιστορία του Φιλίπ Ποζό ντι Μποργκό, ενός άνδρα ο οποίος το 1993 μετά από ατύχημα έμεινε ανάπηρος, και αναπάντεχα ανέπτυξε μια μοναδική φιλία του με τον Αμπντέλ Γιασμίν Σελού, συνοδό-νοσοκόμο του.

10)Χάτσικο:η ιστορία ενός σκύλου (2009) σε σκηνοθεσία Λάσε Χάλστρομ

Πρόκειται για μια ταινία που συγκινεί φιλόζωους και μη, καθώς αφορά τη μοναδική φιλία ανάμεσα στον άνθρωπο και τα ζώα, αλλά και την αγάπη και την αφοσίωση.

11)Κλαμπ χωρισμένων γυναικών (1996) σε σκηνοθεσία Χίου Γουίλσον

12)The Help (2011) σε σκηνοθεσία Τέιτ Τέιλορ

Η ταινία βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο, “The Help”. Η Ευγενία Σκίτερ Φέλαν είναι μια νεαρή κοπέλα της υψηλής κοινωνίας η οποία θέλει να γίνει συγγραφέας. Έτσι, αποφασίζει να πάρει συνέντευξη από τις μαύρες υπηρέτριες της γειτονιάς της, και δεν τη σταματάει τίποτα: ούτε η αναστάτωση που η κίνηση της προκαλεί στη συντηρητική κοινότητα της πόλης της.

13)Επιθυμίες στο παρά πέντε (2007) σε σκηνοθεσία Ρομπ Ράινερ

14)Τελευταία έξοδος Ρίτα Χέιγουορθ (1994) σε σκηνοθεσία Φραγκ Ντάραμποντ

Δύο ισοβίτες που εκτίουν την ποινή τους στην ίδια φυλακή για περίπου είκοσι χρόνια σταδιακά γίνονται φίλοι και ενώ ανακαλύπτουν τη μαγεία της φιλίας προσπαθούν -και τα καταφέρνουν- να φτάσουν και οι δύο στη λύτρωση.

15)Ο σοφέρ της κυρίας Νταίζη (1989) σε σκηνοθεσία Μπ.Μπέρεσφορντ

Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Άλφρεντ Ούρι. Πρόκειται για την ιστορία μιας ξινής ηλικιωμένης χήρας η οποία παρόλο που αρχικά δεν το θέλει προσλαμβάνει έναν σοφέρ. Τελικά αναπτύσσεται μια ιδιαίτερη σχέση κατανόησης και φιλίας μεταξύ αυτών των δύο τόσο διαφορετικών ανθρώπων.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα