close search results icon

Θεσσαλονίκη

Η παλιά Πολίχνη μέσα από ιστορικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες

Αναμνήσεις από το Καράισιν, από τις όψεις της Πολίχνης του παρελθόντος.

Η παλιά Πολίχνη μέσα από ιστορικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες
  • ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
  • fb
  • twi

Η κλισέ φράση «για να θυμηθούν οι παλιότεροι και να μάθουν οι νεότεροι» αποτελεί χρήσιμο οδηγό στην περίπτωση της διαδικτυακής ομάδας υπό τον τίτλο «Καράισιν – Παλιά Πολίχνη». Ο ιδρυτής του εν λόγω γκρουπ στο Facebook, Νίκος Αβραμίδης, ανήκει σε μία από τις μεγάλες οικογένειες της περιοχής που μετρά ήδη έναν αιώνα παρουσίας στον τόπο μέσα από γενιές που πέρασαν και άλλες που συνεχίζουν να ζουν και να δραστηριοποιούνται στην Πολίχνη.

Το Καράισιν μετονομάστηκε σε Πολίχνη (μικρή πόλη) το 1929, όταν αποσπάστηκε από το Δήμο Θεσσαλονίκης και συνδέθηκε αρχικά με την κοινότητα Κουκλουτζά και στη συνέχεια με τη γειτονική κοινότητα Σταυρούπολης (Λεμπέτ). Το 1940 ανακηρύχθηκε σε ξεχωριστή κοινότητα και γνώρισε μεγάλη οικιστική ανάπτυξη προς το τέλος της ίδιας δεκαετίας, όταν πολλοί Πόντιοι από χωριά της Μακεδονίας εγκαταστάθηκαν στον τόπο για να ξεφύγουν από τη λαίλαπα του εμφυλίου πολέμου. Μετά το 1990, αποτέλεσε επίσης πόλο έλξης Ελλήνων από τις δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Οι παρακάτω ασπρόμαυρες φωτογραφίες μπορεί να μη θυμίζουν και πολλά στους κατοίκους της σύγχρονης Πολίχνης, αλλά αποτελούν κομμάτι της ιστορίας της και διασώζονται μέσα από το αρχειακό υλικό του group, που έχει σκοπό να ενώσει τα μέλη του κάτω από την κοινή αγάπη για την περιοχή.

*Η περιγραφή των εικόνων ανήκει στο Νίκο Αβραμίδη

Ο παλιός Ναός του Αγίου Παντελεήμονα

Ο Ναός θεμελιώθηκε στις 27 Ιουλίου του 1927. Η επιθυμία του τότε Μητροπολίτη ήταν να ονομαστεί η εκκλησία Άγιος Γεώργιος, όμως οι χωρικοί της Πολίχνης επέμεναν στο όνομα του Αγίου Παντελεήμονα επειδή ήταν γιατρός. Η τελική ονοματοδοσία δόθηκε μετά από τρεις κληρώσεις ενώ δυστυχώς το 1981 ο Ναός γκρεμίστηκε και στην ίδια θέση έγινε η ανέγερση του νέου μεγαλοπρεπούς Ναού.

Το πέτρινο Δημοτικό Σχολείο

Το πέτρινο Δημοτικό Σχολείο χτίστηκε με πέτρες από το λατομείο της Πολίχνης και χρειάστηκε αρκετή προσωπική εργασία των δημοτών για να ολοκληρωθεί. Θεμελιώθηκε το 1927 και εγκαινιάστηκε το 1930 από τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο και τον υπουργό Παιδείας Γεώργιο Παπανδρέου. Σήμερα, με τις επεκτάσεις και τα συμπληρώματά του, λειτουργεί ως Γυμνάσιο.

Η γέφυρα στο ύψος της σημερινής οδού Αγνώστου Στρατιώτη

Χτίστηκε τη δεκαετία του 1950 επί ενός χειμάρρου – ρέματος, το οποίο έγινε υπόγειος αγωγός στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Βρίσκεται στο σημείο όπου συναντάμε σήμερα την πολυσύχναστη οδό Αγνώστου Στρατιώτη, εκεί που βρίσκονται αρκετά καφέ και μπαρ.

Η Κοινότητα της Πολίχνης

Χτίστηκε από τις πέτρες του λατομείου το 1948. Τα επόμενα χρόνια έγιναν διάφορες επεκτάσεις για τη λειτουργία της και από το 1973 που η Πολίχνη έγινε Δήμος ήταν η έδρα του Δημάρχου. Σήμερα αποτελεί έδρα της δημοτικής κοινότητας Πολίχνης του δήμου Παύλου Μελά.

ΤΟΛ Πολίχνης

Χτίστηκαν το 1917 με σκοπό να στεγάσουν τους πυροπαθείς Εβραίους μετά την μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης από τους πρόσφυγες που ήρθαν από τις αλησμόνητες πατρίδες και σήμερα στο μέρος αυτό συναντάμε το πάρκο της Κρύας Βρύσης και το Ανοιχτό Θέατρο Πολίχνης.

Φοίνικας

Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη τον Νοέμβριο του 1971 στη Δράμα. Ήταν η χρονιά που η ομάδα ποδοσφαίρου «Φοίνικας Πολίχνης» έπαιζε στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής. Το συγκεκριμένο καρέ είναι από τον αγώνα με τον Πανδραμαϊκό.

Εργάτες στο πηγάδι

Η συγκεκριμένη φωτογραφία μας μεταφέρει πίσω στο έτος 1955. Σε αυτήν απεικονίζονται τρεις εργάτες που δούλευαν στην κατασκευή πηγαδιού στην περιοχή της Πολίχνης.

Το πρώτο λεωφορείο

Η αστική συγκοινωνία έφτασε στην Πολίχνη το 1957 για πρώτη φορά. Το πρώτο λεωφορείο απεικονίζεται στη φωτογραφία. Το τέρμα του δρομολογίου ήταν επί της οδού Μαυρομιχάλη, κάτω από το πέτρινο Δημοτικό Σχολείο.

Διαβάστε επίσης:

Σπάνιες εικόνες και αναμνήσεις από την παλιά Ηλιούπολη

7 εικόνες που θα θυμάσαι αν έζησες κάποτε στη Νεάπολη