Κόσμος

Πάμε ένα "ταξίδι" μέχρι την παλιά πόλη της Στοκχόλμης;

Ένα υπέροχο βίντεο που "πετάει" στην Γκάμλα Σταν και τα αξιοθέατα της

Parallaxi
πάμε-ένα-ταξίδι-μέχρι-την-παλιά-πόλη-918618
Parallaxi

Τι λέτε να κάνουμε ένα ταξίδι στα πιο όμορφα σημεία της παλιάς πόλης της Στοκχόλμης; 

Να πετάξουμε πάνω από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της και να γνωρίσουμε το μουσείο που φιλοξενεί το πιο όμορφα διατηρημένο πλοίο του 17ου αιώνα στον κόσμο, το περίφημο Vasa Museum που βυθίστηκε στο παρθενικό του ταξίδι;

Ο Θανάσης Ταβλαράκης ετοίμασε ένα video με πλάνα (επίγεια και Drone) και το ταξίδι ξεκινάει…

Η Γκάμλα Σταν (Gamla stan), η Παλιά Πόλη της Στοκχόλμης, είναι μια πολύ όμορφη μεσαιωνική πόλη στην καρδιά της σουηδικής πρωτεύουσας και ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Στοκχόλμης. Μέχρι το 1980 επίσημα ονομαζόταν Staden mellan broarna, δηλαδή “πόλη ανάμεσα στις γέφυρες”. Συνίσταται βασικά από τη νησί Stadsholmen αν και τυπικά περιλαμβάνει τρεις ακόμη νησίδες.Η Γκάμλα Σταν είναι ένα «ζωντανό» μουσείο, γεμάτο όμορφα κτήρια, εστιατόρια και μικρά μαγαζιά. Οι δρόμοι, με τα πολύχρωμα σπίτια, δίνουν στην περιοχή τον μοναδικό της χαρακτήρα. Στο κέντρο της παλιάς πόλης κυριαρχεί η μεγάλη τετράγωνη πλατεία Stortorget η οποία περιβάλλεται από παλιά κτήρια, σπίτια εμπόρων στο παρελθόν, μεταξύ τον οποίων το κτήριο του Χρηματιστηρίου της Στοκχόλμης.Στην παλιά πόλη υπάρχουν ακόμη πολλά ιστορικά κτήρια όπως ο Καθεδρικός Ναός της Στοκχόλμης, το Μουσείο Νόμπελ, ο ναός Riddarholm, που είναι ο τόπος ταφής για τους μονάρχες της Σουηδίας και το Riddarhuset – Οίκος των Ευγενών ή Οίκος των Ιπποτών, σε πιο ελεύθερη μετάφραση. Το σημαντικότερο αξιοθέατο όμως είναι το Kungliga slottet, δηλαδή, το χτισμένο σε ρυθμό μπαρόκ , Βασιλικό Ανάκτορο, ένα από τα μεγαλύτερα παλάτια στον κόσμο με περισσότερα από 600 δωμάτια.Στην Γκάμλα Σταν θα βρει κανείς ακόμη το εστιατόριο Den Gyldene Freden, το οποίο είναι καταγεγραμμένο στα Ρεκόρ Γκίνες σαν το παλαιότερο εν λειτουργία χωρίς αλλαγές στο περιβάλλον του και είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ταβέρνας του 18ου αιώνα! Η περιοχή από τα μέσα του 19ου μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα ήταν μια κακόφημη παραγκούπολη και πολλά από τα ιστορικά της κτήρια έμειναν ασυντήρητα. Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κάποια πολεοδομικά τετράγωνα κατεδαφίστηκαν για να μεγαλώσει το κτήριο της Riksdag (όπως ονομάζεται το σουηδικό κοινοβούλιο) και η περιοχή άρχισε να αναβαθμίζεται. Από το 1970 και ύστερα απέκτησε τουριστικό ενδιαφέρον λόγω της μεσαιωνικής και αναγεννησιακής ατμόσφαιρας που προσφέρει και σήμερα είναι ένα πραγματικό διαμάντι που αξίζει κανείς να επισκεφθεί.

Το Βάσα ανατράπηκε και βυθίστηκε στο παρθενικό του ταξίδι στη Στοκχόλμη στο 1628. Μετά από 333 χρόνια στον βυθό της θάλασσας, το τρομερό πολεμικό πλοίο ανασύρθηκε και το ταξίδι του μπορεί να συνεχιστεί. Σήμερα, το Βάσα είναι το πιο όμορφα διατηρημένο πλοίο του 17ου αιώνα στον κόσμο και μπορείτε να το θαυμάσετε σε ένα ειδικά διαμορφωμένο μουσείο στη Στοκχόλμη. Το Βάσα αποτελεί έναν μοναδικό θησαυρό τέχνης. Το 98% του πλοίου είναι κατασκευασμένο από αυθεντικά κομμάτια και εκατοντάδες σκαλιστά γλυπτά. Πέρα από το ίδιο το πλοίο, το Μουσείο Βάσα στεγάζει διάφορες εκθέσεις, οι οποίες περιγράφουν τη σύντομη μα συνάμα μακρά ιστορία του Βάσα. Υπάρχει επίσης ένα καλά εξοπλισμένο κατάστημα και ένα δημοφιλές εστιατόριο που σερβίρει γεύματα, καθώς επίσης ελαφριά μεσημεριανά και γλυκά.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα