Parallax View

Βρυξέλλες: ένα παράξενο μωσαϊκό !

Λυπάμαι πολύ...La Belgique de papa n'est plus...Τέλος της αθωότητας...

Parallaxi
βρυξέλλες-ένα-παράξενο-μωσαϊκό-100964
Parallaxi

beglio-eskizas-56e90f6ef37d6

Λέξεις : Μαρία παπαδοπουλου

Γράφω 2 λόγια με αφορμή τις βομβιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, την “άλλη πατρίδα” μου εδω και 33 χρόνια, ουσιαστικά από τα Χριστούγεννα του 1983. Έζησα μεγάλες αλλαγές, από μια μεγάλη “επαρχιακή” πόλη, οι Βρυξέλλες έγιναν μια κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα με τρομακτικές ταξικές διαφορές και μεγάλη φτώχεια στους γνωστούς δήμους-γκέττο οπως το Μολεμπεεκ, το φυτώριο των Τζιχαντιστών και το Σκαρμπεεκ, “προάστειο” της Άγκυρας.

Έχουμε πια να κάνουμε με μια τρίτη γενιά μεταναστών χωρίς μέλλον, με χαμηλό επίπεδο σπουδών και μεγάλα ποσοστά ανεργίας. Το Ισλάμ στο Βέλγιο ειναι το Ισλάμ της Σαουδικής Αραβίας, το μεγάλο τζαμί τους ανήκει, είναι το ριζοσπαστικό Ισλάμ των Σαλαφιστών που με τα κηρύγματά τους κατα της Δύσης φανάτισαν χιλιάδες νέους γεννημένους στο Βέλγιο με βελγική υπηκοότητα.

Όλα τα κορίτσια φοράνε μαντήλια και το χαλαρό εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας δεν έκανε τίποτα για να το απαγορεύσει. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζονται διάφορες ισλαμικές οργανώσεις, γίνονται κάποιες δίκες γιατί βρίσκονται όπλα και μετά όλοι αυτοί λίγο πολύ κυκλοφορούν στους δρόμους. Οι εκάστοτε κυβερνήσεις έχουν ενεργήσει πολύ ελαστικά απέναντι σ’αυτά τα φαινόμενα.Το ομόσπονδο κράτος του Βελγίου έχει άλλη αντιμετώπιση απέναντι στο πρόβλημα.

Η βέλγικη κοινωνία δεν κατάφερε να τους ενσωματώσει ποτέ καθώς και οι διάφορες αστυνομίες των 19 δήμων των Βρυξελλών που δεν μπορούν να συννενοηθούν μεταξύ τους. Εξού και το μπάχαλο από το οποίο επωφελούνται όλοι αυτοί οι νέοι ώστε να ξεφεύγουν. Λυπάμαι πολύ…La Belgique de papa n’est plus…Τέλος της αθωότητας…

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα