18 νέοι εξηγούν πώς ψήφισαν στις εκλογές
Tα κριτήριά τους και πώς θα κινηθούν στις επόμενες.
Λίγες ημέρες έχουν περάσει από τις κάλπες της περασμένης Κυριακής και ήδη η χώρα βαδίζει ολοταχώς προς μία δεύτερη εκλογική διαδικασία, την Κυριακή 25 Ιουνίου.
Το προηγούμενο διάστημα έγιναν αναλύσεις επί αναλύσεων για το πώς ψήφισαν οι άνεργοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι αγρότες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
Δε θα μπορούσαν να λείπουν από την… εξίσωση αυτή οι νέοι.
Η ανάλυση των exit poll στους ψηφοφόρους των ηλικιών 17-24 έδειξε ότι το 31.5% ψήφισε Νέα Δημοκρατία, το 28.8% ΣΥΡΙΖΑ, τo 10.5% ΠΑΣΟΚ, το 6.4% ΚΚΕ, το 5.9% Ελληνική Λύση, το 6% Πλεύση Ελευθερίας, το 5% ΜΕΡΑ25, το 3% ΝΙΚΗ, το 2.8% άλλο κόμμα.
Μιλήσαμε με 18 νέους ανθρώπους που ανήκουν σε αυτό το ηλικιακό γκρουπ, για να μάθουμε με τι κριτήρια έφτασαν στις κάλπες, και πώς σκοπεύουν να κινηθούν στις δεύτερες εκλογές.
Ρωτήσαμε επίσης νέους στο Instagram εάν ψήφισαν ή όχι. Από τα 130 άτομα που έλαβαν μέρος στο poll, το 91% απάντησε ότι πήγε στις κάλπες για να ψηφίσει, ενώ το 9% δήλωσε ότι απείχε.
H Έλενα είναι 23 ετών και σπουδάζει στην Γερμανία, ψήφισε εκεί σε ένα σύστημα που δοκίμασαν πρώτη φορά:
“Έπρεπε να δηλωθείς ηλεκτρονικά και να αποδείξεις ότι έχεις κάποια φορολογική δήλωση στην Ελλάδα. Από την παρέα μου ψηφίσαμε 3 από τα 20 άτομα. Απογοητεύτηκα με το αποτέλεσμα των εκλογών και συζητώντας το τις τελευταίες μέρες με διάφορους κατάλαβα ότι πολλοί ψηφισαν ΝΔ επειδή δεν τους κάλυψε η αντιπολίτευση και συγκεκριμένα ο πολιτικός αρχηγός. Στεναχωριέμαι με τα ποσοστά αποχής είτε επειδή πολύς κόσμος δεν κατάφερε να ψηφίσει, είτε επειδή δεν ήξερε τι να ψηφίσει είτε επειδή δεν ενδιαφέρθηκε καθόλου στο τέλος. Ειδικότερα επειδή άκουσα πολλά άτομα στην ηλικία μας να μην μπορούν να ψηφίσουν, οι οποίοι δεν θεωρώ ότι θα ψήφιζαν ΝΔ. Εγώ έχω τρομάξει με τον πολλαπλασιασμό της αστυνομίας παντού ενώ υπάρχουν άλλες ανάγκες, ιδίως στο σύστημα υγείας. Με ανησυχεί ο δρόμος προς στην ιδιωτικοποίηση των πάντων και η διαχείριση με τα Τέμπη ήταν άθλια από την παραπληροφόρηση, τις δηλώσεις, τα ψέμματα.
Καταλαβαίνω ότι τα ποσοστά των αριστερών έχουν μοιραστεί περίεργα, δεν ξέρω ακόμα τι θα ψηφίσω στις επόμενες εκλογές γιατί γενικά αρκετά σοβαρό κόμμα για εμένα δεν υπάρχει αλλά δεν θα με ενδιέφερε η αυτοδυναμία της ΝΔ. Σκέφτηκα αυτά που συνέβησαν την τελευταία τετραετία, συνειδητοποίησα ότι δεν θέλω να ψηφίσω ΝΔ Όποτε κινήθηκα προς αριστερό κόμμα και όχι κάτι υπέρ άσχετο όπως KOTEΣ. Έτσι θα κινηθώ και στις 25 Ιουνίου.”
Η Σοφία είναι 17 ετών και όπως λέει δεν γνωρίζει πολλά για την πολιτική ιστορία της χώρας:
“Γενικά δεν ένιωθα έτοιμη να ψηφίσω καθώς δεν ξέρω πολλά για την ιστορία της πολιτικής και πολλά δεν τα καταλαβαίνω κιόλας. Παρόλα αυτά άσκησα το εκλογικό μου δικαίωμα. Δέχτηκα πολλές επιρροές από τον μπαμπά μου που μου έλεγε να ψηφίσω ΝΔ καθώς εκεί στηρίζεται το εισόδημα μας. Ωστόσο, δεν ψήφισα αυτό που μου είπε. Δεν μπορώ να πω πως είχα κάποιο σοβαρό κριτήριο πέρα από το γεγονός ότι δεν ήθελα να ψηφίσω μεγάλα κόμματα γιατί ήταν απογοητευτικά. Απογοητεύτηκα εν μέρη με το αποτέλεσμα αλλά το περίμενα. Έδωσα την ψήφο μου σε ένα μικρό κόμμα σαν μια ευκαιρία να δείξουν και αυτοί τι αξίζουν, αλλά νιώθω πως πήγε τζάμπα. Στις επόμενες εκλογές δεν ξέρω αν η ψήφος μου θα πάει κάπου αλλού αλλά φαίνεται πως το αποτέλεσμα έχει κριθεί ήδη κάπως.”
Η Χρυσάνθη είναι 23 ετών και μόλις πήρε το πτυχίο της:
“Προσπάθησα να ενημερωθώ όσο περισσότερο γίνεται πριν τις εκλογές. Ήξερα με σιγουριά ποια κόμματα δεν θα ψήφιζα, καθώς δεν συμφωνούσα με αυτά που εκπροσωπούσαν. Από εκεί και πέρα, έκανα αρκετές συζητήσεις με άτομα που γνώριζαν παραπάνω πράγματα από εμένα στην πολιτική, έτσι ώστε να καταλάβω το κλίμα που επικρατεί στους γύρω μου. Τα κριτήρια που κινήθηκα ήταν ιδεολογικά και αφορούσαν κυρίως κοινωνικοπολιτικά ζητήματα, αλλά με ενδιέφερε ιδιαίτερα και η στάση των κομμάτων σε θέματα που αφορούν τους νέους, τον τρόπο και τις συνθήκες εργασίας τους και τον βιοπορισμό τους, πράγματα που τείνουν να αγνοούν.
Ήμουν από την αρχή αρκετά σίγουρη ότι δεν ήθελα να ψηφίσω τα κυρίαρχα κόμματα, αφού έχουν δείξει τι μπορούν να κάνουν στο παρελθόν και με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, έχουν απογοητεύσει. Έτσι, έψαξα παραπάνω τα μικρότερα κόμματα που έχουν μια ευκαιρία να μπουν στην Βουλή και προσπάθησα να δω με ποιο μπορώ να «ταυτιστώ» περισσότερο ιδεολογικά και ποιο θα ήταν δυνατό σαν φωνή αντιπολίτευσης. Το αποτέλεσμα δεν με εξέπληξε ούτε απογοητεύτηκα, καθώς το περίμενα. Αυτό που δεν περίμενα και πραγματικά με σόκαρε ήταν η τόσο μεγάλη διαφορά. Στις επόμενες εκλογές θα κινηθώ με τον ίδιο τρόπο, ψηφίζοντας το ίδιο κομμα, με την ελπίδα να μπει στη Βουλή, γιατί πιστεύω ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι τουλάχιστον μια ηχηρή αντιπολίτευση.”
H Στέλλα, σχολιάζει πως οι συγκεκριμένες εκλογές ήταν ιδιαίτερα κρίσιμες για την ίδια:
“Οι συγκεκριμένες εκλογές για μένα ήταν ιδιαίτερα κρίσιμες. Καταρχάς, γιατί στην περίοδο αυτών των τεσσάρων χρόνων ο ελληνικός λαός ήρθε αντιμέτωπος με τραγικά γεγονότα. Κορωνοϊός, πλημμύρες, φωτιές, Τέμπη, υποκλοπές. Επομένως, πέρα από το ότι ψήφισα το κόμμα εκείνο που με εκφράζει, οι σταυροί μου πήγαν σε άτομα τα οποία θεωρώ ικανά να κυβερνήσουν την Ελλάδα και που θα βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσής μας. Το πρώτο σοκ ήρθε μετά το exit poll. Το ποσοστό που δόθηκε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, ναι με απογοήτευσε. Γιατί αποδείχθηκε πως ο κόσμος είναι ικανοποιημένος από αυτή την κυβέρνηση και ουσιαστικά δίνει πράσινο φως για ό,τι ακολουθήσει. Εκείνο όμως που με απογοήτευσε ακόμα περισσότερο είναι πως η Ελληνική Λύση βγήκε 5ο κόμμα, με τη «Νίκη» να το ακολουθεί. Όσον αφορά τις επόμενες εκλογές, θα δώσω τη ψήφο μου σε κάποιο κόμμα το οποίο μπορεί να κερδίσει περισσότερες έδρες στη Βουλή, γιατί μια κυβέρνηση αυτοδυναμίας από τη ΝΔ δεν μου είναι καθόλου αρεστή.”
O Aβράαμ, είναι 24 ετών:
“Τα κριτήρια τα οποία είχα κατά τις εκλογές, ήταν στο μεγαλύτερο ποσοστό βάση πολιτικών πεποιθήσεων και εννοείται το ποσό ικανοποιημένος έμεινα από την παρούσα κυβέρνηση (αν έμεινε κάποιος, λογικά θα ‘χει εταιρία με έσοδα άνω του εκατομμυρίου ή του άρεσε η… χούντα) και από τις προεκλογικές εκστρατείες των πολιτικών αρχηγών. Μεγάλη σημασία πιστεύω δόθηκε από εμένα στα θέματα της υγείας, της παιδείας-πολιτισμού και του κοινωνικού χώρου. Κριτήριο για μένα ήταν και η αξιοποίηση των πόρων της χώρας προς το συμφέρον των πολλών και όχι των λίγων. Όσον αφορά το θέμα της οικονομίας, έκρινα ανάλογα με την πολιτική μου ιδεολογία καθώς κάποια συστήματα κατ’εμε θεωρούνται ουτοπικά όπως και άλλα μη εφαρμόσιμα με υψηλό. Βιοτικό επίπεδο και χαμηλό βασικό μισθό. Προφανώς και απογοητεύτηκα με το αποτέλεσμα, όπως και με το ποσοστό αλλά και την εκλογή του Καραμανλή στην 1η θέση στις Σέρρες. Η ψήφος μου δε θα αλλάξει στις επόμενες εκλογές.”
Η Ελίνα είναι 23 ετών και όπως λέει δεν ψήφισε τα 2 μεγάλα κόμματα:
“Αρχικά δεν ήθελα να ψηφίσω τα δυο μεγαλύτερα κόμματα. Οποτε κινήθηκα στο ποιοι πολιτικοί μετά θεωρώ πως έχουν το «μομεντουμ», έχουν ιδέες ρεαλιστικές και μπορούν να προσφέρουν στην πολιτική σκηνή της χώρας. Η αλήθεια είναι πως περίμενα το αποτέλεσμα αυτό, την σειρά κατάταξης αλλά όχι με τα νούμερα και τις διαφορές αυτές. Δεν ξέρω αν απογοητεύτηκα γιατί πλέον δεν έχω προσδοκίες από καμία κομματική παράταξη και από κανέναν πολιτικό. Στις επόμενες θα κινηθώ λογικά όπως και στις πρώτες. Δεν το έχω δουλέψει ακόμα στο μυαλό μου.”
H Kάτια, είναι 24 ετών και όπως λέει είχε ουδέτερη στάση σε αυτές τις εκλογές:
“Η στάση μου φέτος απέναντι στις εκλογές, όντας 23 ετών και καλούμενη δεύτερη φορά στη ζωή μου να ψηφίσω, ήταν ουδέτερη. Δεν είχα αποφασίσει τι θέλω να ψηφίσω, ωστόσο ήξερα τι ΔΕΝ θέλω. Η αποχή για εμένα δεν αποτελεί επιλογή και για το λόγο αυτό κινήθηκα σε κάποιο μικρότερο κόμμα. Η παρούσα κυβέρνηση με απογοήτευσε όσο καμία, από την ακριβώς προηγούμενη είχαμε δει κάποια πράγματα, ωστόσο όχι κάτι που να με κάνει να την ψηφίσω ξανά. Καλώς ή κακώς στην Ελλάδα που ζούμε γνωρίζουμε ότι κάθε φορά οι εκλογές γίνονται ανάμεσα σε 2 κόμματα, οπότε το αποτέλεσμα ήταν πάνω κάτω γνωστό. Τελικά, ενώ κάπου μέσα μου υπήρχε μια μικρή ελπίδα να ενωθούν οι νέοι άνθρωποι και να γίνει κάτι μικρό καλύτερο σε αυτή τη χώρα, το αποτέλεσμα με απογοήτευσε οικτρά και η ελπίδα πέθανε.
Αποκορύφωμα αποτελεί το 40% που συγκέντρωσε το πρώτο κόμμα στα Τέμπη και ο κ. Καραμανλής στις Σέρρες (!). Μάλλον στην Ελλάδα του “βολεμένου” η νέα φωνή δεν έχει θέση, και μετά αναρωτιούνται όλοι “Γιατί τα νέα παιδιά φεύγουν στο εξωτερικό;”. Η αλήθεια είναι ότι η απογοήτευση σε αυτές ήταν μεγάλη, όχι τόσο λόγω αποτελέσματος αλλά κυρίως λόγω της συντριπτικής διαφοράς ανάμεσα στα πρώτα δύο κόμματα. Ακόμα δεν έχω αποφασίσει πως θα κινηθώ στις επόμενες, αλλά υπάρχει μια σκέψη να ψηφίσω το 2ο κόμμα, μόνο κ μόνο με την ελπίδα να ανέβει κάπως το ποσοστό του έναντι του 1ου.”
Ο Σήφης είναι 23 ετών και όπως λέει τα κριτήρια του για να ψηφίσει αφορούν την αξιοκρατία, την αξιοπιστία και γενικά πολιτικές που αφορούν τους πολλούς:
“Η δεξιά δεν κυβέρνησε πρώτη φορά αυτά τα 4 χρόνια και όπως και τα προηγούμενα χρόνια που ήταν στη εξουσία είδαμε και πάλι πολιτικές ρουσφετιού σκάνδαλα και στήριξη λίγων γνωστών τους πλούσιων. Δεν γίνεται στην Ελλάδα να έχουμε από την ακριβότερη βενζίνη ενώ το βαρέλι σε παγκόσμιο επίπεδο να πέφτει σε τιμή. Δεν γίνεται τα σούπερ μάρκετ στις περισσότερες πολύ πιο ανεπτυγμένες χώρες (Γερμανία, Γαλλία κ.α.) να είναι πιο φτηνά πάρα πολλά προϊόντα αλλά και προϊόντα πρώτης ανάγκης. Δεν γίνεται ενώ φαινόταν ότι έρχεται η ενεργειακή κρίση η κυβέρνηση να ιδιωτικοποιεί την ΔΕΗ και όχι μόνο αυτό αλλά να αφήνει ανεξέλεγκτες όλες τις ηλεκτροπαραγωγικές εταιρείες οι οποίες είχαν τεράστια κέρδη εις βάρος των πολιτών.
Δεν γίνεται ένας πρωθυπουργός να πιάνεται με το ακουστικό στο αυτί σε όλη την Ευρώπη να καταδικάζουν τον πρωθυπουργό αλλά εδώ να μην μιλάει κανείς. Έπρεπε να είναι φυλακή όχι να διεκδικεί και την επανεκλογή. Το δυστύχημα στα Τέμπη δεν γίνεται να ξεχαστεί αλλά από ότι φάνηκε στις πρώτες εκλογές ξεχάστηκε. Οι 37.000 νεκροί( και συνεχίζουν) από την πανδημία δεν γίνεται να ξεχαστούν, πρώτη η Ελλάδα σε όλο τον δυτικό κόσμο σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμό σε ειδικό. Σε ειδικό δικαστήριο έπρεπε να πάει ο πρωθυπουργός και υπουργός υγείας που διέλυσαν για άλλη φορά το σύστημα υγείας, ένας πρωθυπουργός που να λέει ότι το ίδιο είναι να νοσηλεύεται κάποιος εντός και εκτός ΜΕΘ. Όλα αυτά όσοι μπορούν θα τα θυμόμαστε για να μην ξαναβγεί οι χειρότερη κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση που έφτασε την ελευθερία του λόγου στην θέση 107 και φάνηκε ξεκάθαρα ότι η προπαγάνδα δούλεψε. Αναλόγως θα κινηθώ και στις επόμενες εκλογές θεωρώντας πως η αλλαγή είναι εφικτή.”
Ο Βαγγέλης όπως λέει πάντα ψηφίζει με ιδεολογικά κριτήρια:
“Πάντα ψηφίζω με βάση την ιδεολογία μου αλλά και τις κοινωνικές καταστάσεις οι οποίες υπάρχουν στη Χώρα αυτή ανά τέσσερα χρόνια, συνήθως η ψήφος μου είναι προς τα αριστερά. Είναι προς την αριστερά γιατί η αριστερά συμβολίζει την πρόοδο τον αγώνα την Επανάσταση και την κοινωνική ισότητα ανάμεσα σε όλους τους ανθρώπους που ζουν σε ένα κράτος οπότε αυτό με εκφράζει και έτσι ψηφίζω. Και στις επόμενες έτσι θα κινηθώ.”
Ο Αντρίντ, είναι 23 ετών και απογοητεύτηκε με τα παιδιά στην ηλικία του που δεν πήγαν να ψηφίσουν:
“Τα κριτήρια που ψήφισα ήταν με βάση καλύτερους βασικούς μισθούς, να μπορεί ένα νέο παιδί στην ηλικία μας να νοικιάσει ένα σπίτι να μένει μόνο του στην εποχή μας κάτι που είναι πολύ δύσκολο με την τωρινή κυβέρνηση που βοηθάει μόνο τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Γενικά ψήφισα με την προοπτική του οτι συμφέρει τους νέους σήμερα ώστε να μπορούν να ζήσουν όπως ζούσαν κάποτε οι γονείς μας ανεξάρτητοι και να μη χρειάζεται να δουλεύουμε δύο δουλειές η απάνθρωπα ωράρια . Ναι, απογοητεύτηκα με το αποτέλεσμα τον εκλογών και όχι μόνο γιατί βγήκε η ίδια κυβέρνηση αλλά επειδή πολλοί γνωστοί μου νέα παιδιά δεν μπήκαν στο κόπο να ψηφίσουν . Στις επόμενες εκλογές θα κινηθώ με τις ίδιες απόψεις δεν αλλάζει κάτι.”
Η Λιάννα, είναι ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα των εκλογών:
“Αρχικά να σημειωθεί ότι δεν είμαι ένας άνθρωπος που έχω ιδιαίτερη σχέση με την πολιτική, ψήφισα για πρώτη φορά οπότε φρόντισα να κινηθώ με απλά κριτήρια τα οποία στο μυαλό μου έχουν σημασία. Το βασικό κριτήριο ήταν η οικονομία. Όντας φοιτήτρια, που ουσιαστικά με στηρίζουν οικονομικά εξολοκλήρου οι γονείς μου, θεώρησα αναγκαίο να κάνω μια συζήτηση μαζί τους. Παράλληλα, προσωπικά, είχα ήδη μια κλίση καθώς προσπάθησα να βρω κάποιον ο οποίος θα με εμπνέει και θα μου δίνει ελπίδα για το μέλλον. Νιώθω ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα των εκλογών και δεν σκοπεύω να αλλάξω κατεύθυνση εκτός αν κάτι με απογοητεύσει ή με ενθουσιάσει σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.”
O Δημήτρης, δεν είναι σίγουρος για τις επόμενες εκλογές:
“Τα κριτήρια περισσότερο σχετίζονταν με το equality in genders, minorities όπως το lgbtq, καθώς επίσης και με την ελευθερία των ΜΜΕ, σπατάλη χρημάτων και αλλά πολλά που έχουν συμβεί την τελευταία 4ετια. Η αντιπολίτευση ήταν εξίσου απογοητευτική παρόλα αυτά. Το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο, αφού έχω δεχτεί οτι οι Έλληνες ξεχνάνε. Στόχος δεν ήταν να βγει άλλη κυβερνηση, από πλευράς μου. Στόχος ήταν η ΝΔ να έχει όσο δυνατόν λιγότερες έδρες & όχι αυτονομία. Δεν είμαι σίγουρος, για τις δεύτερες κάλπες. Ίσως κάποιο μικρότερο κόμμα να είναι η καλύτερη επιλογή.”
Η Κωνσταντίνα, είναι 23 ετών και σχολιάζει πως είναι αρκετά αναποφάσιστη και απόμακρη από τον πολιτικό τομέα:
“Προσπάθησα να ψηφίσω με τα εξής κριτήρια: 1. Ευκαιρία σε κάποιο κόμμα και υποψήφιο που δεν έχει εκλεγεί ξανά πρωθυπουργός καθώς δεν είμαι ικανοποιημένη από κάποιον από αυτούς που πέρασαν. 2. Οι απόψεις που πρεσβεύει το κόμμα να μην είναι συντηρητικές και να ταιριάζουν όσο γίνεται στην κοινωνία μας, ώστε να είναι πιο πιθανό οι υποσχέσεις τους να γίνουν πράξη. 3. Όσο για την ηγεσία του κόμματος ήθελα να είναι κάποιος που θα μπορούσε τουλάχιστον να υπερασπιστεί αυτό που πρεσβεύει και που θα φαινόταν έστω και λίγο να θέλει όντως να προσπαθήσει για το καλύτερο της χώρας βλέποντας την πραγματικότητα. Τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι βρήκα το κατάλληλο κόμμα, αλλά εναπόθεσα κάπου τις ελπίδες μου. Δεν είμαι καθολου ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα. Αναρωτιέμαι μόνο πως και γιατί. Δυστυχώς στις επόμενες εκλογές θα λείπω εκτός για εργασία και πιθανότατα να μην μπορέσω να ψηφίσω.”
Η Μαριαλένα δεν ψήφισε μεγάλα κόμματα:
“Ψήφισα με τα εξής κριτήρια: 1) όχι κάποιον που έχει έρθει στην θέση της εξουσίας και με απογοήτευσε 2) δεν ψήφισα κάποιο κόμμα με ακραίες θέσεις 3) ψήφισα κάτι το οποίο δεν έχει ξαναβγεί στην βουλή ώστε να δω αν μπορεί να κάνει κάτι καλύτερο από αυτά που ήταν παλιά. Δεν ικανοποιήθηκα από το αποτέλεσμα καθόλου. Στεναχωρήθηκα πάρα πολύ και μάλιστα ακόμα πιο πολύ που είχα νέα άτομα στον περίγυρο μου που δεν έλαβαν υπόψιν τα τραγικά γεγονότα…εγώ θα ψηφίσω με τα ίδια κριτήρια πάλι.”
Η Σοφία είναι 24 ετών και σχολιάζει:
“Άκουγα από γνωστούς και φίλους λίγο πριν τις εκλογές να μου λένε “μην είσαι τρελή, ψήφισε το δεύτερο κόμμα, μόνο έτσι θα σωθούμε” κλπ κλπ. Όπως καταλαβαίνεις, ο διχασμός ήταν μεγάλος. Ένιωθα κυρίως με όσα έχουν συμβεί τον τελευταίο καιρό (βλέπε Τέμπη) πως κάτι πρέπει να κάνω δραστικό, να μετρήσει η ψήφος μου. Οφείλω να ομολογήσω ότι το 90% των κομμάτων που υπήρχανε προς ψήφο δεν ήξερα καν τι πρεσβεύουν. Έτσι φτάνοντας στην κάλπη είπα απλά θα κάνω αυτό που κάνει μάλλον όλος ο ελληνικός πληθυσμός, Θα ψηφίσω ένα μικρό κόμμα απλά για να μην βγει αυτός. Η απογοήτευση μου όταν είδα όλο το χαρτί της Ελλάδος μπλε, ειλικρινά δεν φαντάζεσαι πόσο μεγάλη ήταν. Τώρα στις επόμενες εκλογές, ειλικρινά σου μιλάω δε ξέρω πως θα κινηθώ, σίγουρα όχι έτσι όπως τις πρώτες. Αλλά ακόμη το σκέφτομαι. Δε ξέρω τι μπορώ να “αλλάξω” με τη ψήφο μου, αν μπορώ να αλλάξω κάτι βέβαια.”
Ο Συμεών τονίζει πως η ψήφος του είχε κυρίως ιδεολογική κατεύθυνση:
” Σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκλογές που ψήφισα βάσει του πόσο υλοποιήσιμο είναι το προεκλογικό πρόγραμμα του κάθε κόμματος, σε αυτές αποφάσισα να ψηφίσω με βάση ποια πολιτική παράταξη πρεσβεύει σε μεγαλύτερο βαθμό την εικόνα που έχω για τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας και σε βάθος χρόνου για την ολοκλήρωση της. Κύριοι άξονες, της ολοκλήρωσης (αυτό που ορισμένοι το αποκαλούν ουτοπική κοινωνία) είναι το εκπαιδευτικό σύστημα , η οικονομία , εργασιακή δεοντολογία, οι κοινωνικές ανισότητες και το περιβάλλον. Επίσης, δεν γινόταν να μην έχω υπόψη και ζητήματα δημόσιας υγείας , ΜΜΜ και δημόσιας ασφάλειας – καταστολής.”
Ο Γρηγόρης είναι 24 ετών και απογοητεύτηκε από το αποτέλεσμα:
“Ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ γιατί πίστεψα τις δημοσκοπήσεις για διαφορά μόνο 6 μονάδων, η οποία θα μπορούσε να ανατραπεί. Η μετέπειτα συγκυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ ήταν δεδομένη και τη θεώρησα μια καλή εξέλιξη για διακοπή νομοθετικής λαίλαπας Μητσοτάκη, άμβλυνση πόλωσης και κοινωνική πολιτική. Απογοητεύτηκα από το ποσοστό αποχής και από το πόσο γελασμένη ήταν η αριστερά που πίστεψε ότι θα ανέβει. Θα ψηφίσω Μερα25 γιατί κάνει καλή αντιπολίτευση και θέλω να μπει στη Βουλή.”