Parallax View

4 πράγματα που θέλω να ακούσω στα κανάλια αντί για το Μακεδονικό

Τέσσερα αληθινά προβλήματα που πρέπει να πάρουν τηλεοπτικό χρόνο.

Δέσποινα Μουστάκα
4-πράγματα-που-θέλω-να-ακούσω-στα-κανάλι-403232
Δέσποινα Μουστάκα

Αναμφισβήτητα το Μακεδονικό είναι θέμα των ημερών με ένα βαθμό σημαντικότητας για κάποιους πολύ μεγαλύτερο από άλλους. Νομίζω πως οποιαδήποτε συζήτηση περί μακεδονικού είναι μάταιη εφόσον όλες οι πλευρές πιστεύουν πως έχουν δίκιο και έχουν δει το φως το αληθινό.

Με αυτό στο μυαλό θα ήθελα να θέσω κάποια – εξίσου ή και περισσότερο – σημαντικά θέματα που θα ήθελα να απασχολούν τον ελληνικό λαό, και αν όχι το λαό, τουλάχιστον τους πολιτικούς.

Διανύουμε μία προεκλογική περίοδο, ή αλλιώς το peak του λαϊκισμού, οπότε περιμένουμε προεκλογικές υποσχέσεις. Εκτός από τους «άντρακλες» που θα σκίσουν τις συμφωνίες (βλ. τους «άντρακλες» που σκίσανε τα μνημόνια), θα ήθελα να δω να σκίζουν και κάποιο αληθινό πρόβλημα της κοινωνίας μας.

Αληθινό πρόβλημα νούμερο 1: Κλιματική αλλαγή

Θέλω να ακούσω από κάποιον ένα συγκροτημένο πρόγραμμα με συγκεκριμένα βήματα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα. Η θερμοκρασία αναμένεται να αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά 2,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με το διάστημα 1961-1990. Κατά τόπους η αύξηση θα φτάσει τους 3,8 βαθμούς τους θερινούς μήνες. Η βροχόπτωση θα μειωθεί κατά 12% κατά μέσο όρο και οι μέρες καύσωνα θα αυξηθούν κατά 15-20 ετησίως. Αυτά θα συμβούν μέσα στα επόμενα 30 χρόνια. Η γεωργία και ο τουρισμός θα επηρεαστούν εξαιρετικά από αυτές τις συνθήκες.

Η μείωση των βροχοπτώσεων θα καταστήσει το 60% των καλλιεργήσιμων εδαφών σε ξηρικά, ενώ πολλές περιοχές θα αναγκαστούν να αλλάξουν το είδος της καλλιέργειάς τους. Στον τομέα του καλοκαιρινού τουρισμού προβλέπεται μείωση διανυκτερεύσεων στη χώρα κατά 1% και απώλειες εσόδων για την τουριστική βιομηχανία της τάξης των 825 εκ. ευρώ ετησίως. Όσο για το χειμερινό τουρισμό προβλέπεται μείωση των χιονοδρομικών κέντρων όλης της Ευρώπης κατά 33%.

Παραθέτω κάποιους από τους αριθμούς για να αποδείξω πως η απειλή είναι αληθινή και επηρεάζει όλους μας. Σε κάθε περίπτωση θα ήθελα να ξεκαθαρίσω πως το κλίμα δεν έχει καμία σχέση με τον καιρό και το γεγονός πως έχει ζέστη το καλοκαίρι και χιονίζει 2 βδομάδες το χειμώνα δε σημαίνει πως η κλιματική αλλαγή είναι ψέμα και πρέπει να αγνοηθεί.

Αληθινό πρόβλημα νούμερο 2: Δημογραφικό

Όχι μόνο ελληνικό, αλλά παγκόσμιο πρόβλημα, αποτελεί ο γηράσκων πληθυσμός. Ο παγκόσμιος πληθυσμός άνω των 60 ετών αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2050 και να τριπλασιαστεί μέχρι το 2100. Έτσι από 962 εκατομμύρια παγκοσμίως το 2017 θα γίνει 2.1 δισεκατομμύρια 2050 και 3.1 δισεκατομμύρια το 2100. Το μέγεθος και η ηλικιακή σύνθεση ενός πληθυσμού καθορίζονται από κοινού από τρεις δημογραφικές διαδικασίες: γονιμότητα, θνησιμότητα και μετανάστευση. Στην Ελλάδα τσεκάρουμε και τα 3 αυτά κουτιά. Οι γεννήσεις μειώνονται, η θνησιμότητα μειώνεται και η μετανάστευση νέων ανθρώπων είναι στα ύψη. Θα μπορούσα σε αυτό το σημείο να τονίσω τις χιλιάδες νέων, ικανών ανθρώπων που κρατάμε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, συγνώμη τα «camp μεταναστών», αλλά ας μην πάμε εκεί.

Θα ήθελα λοιπόν, μία σοβαρή αντιμετώπιση αυτού του πληθυσμού από άποψη υποδομών για τη φιλοξενία τους, εξασφάλιση περίθαλψης αυτών και προετοιμασία για τις κοινωνικό-οικονομικές αλλαγές που θα επέλθουν στη χώρα. Σύμφωνα με την κατάσταση της τρίτης ηλικίας σήμερα, θα υποθέσω πως δεν υπάρχει κάποιο στρωμένο πλάνο για αυτή την περίπτωση και πάλι οι συνταξιούχοι (θα λέγονται συνταξιούχοι – θα πάρουμε ποτέ σύνταξη; ), θα είναι στο έλεος της πολιτικής ατζέντας του κάθε επίδοξου πολιτικού.

Αληθινό πρόβλημα νούμερο 3: Παγκοσμιοποίηση

Με μεγάλη μου λύπη, αλλά όχι έκπληξη, ανακάλυψα πως οι περισσότεροι Έλληνες τάσσονται κατά της παγκοσμιοποίησης. Έρευνα σε πολίτες χωρών της ΕΕ και μη, έδειξε πως το 60% θεωρεί την παγκοσμιοποίηση ευκαιρία οικονομικής ανάπτυξης. Σε όλες τις χώρες το ΝΑΙ έχει την πλειοψηφία εκτός από τρεις, την Τσεχία την Κύπρο και την Ελλάδα. Στην Τσεχία και την Κύπρο οι μισοί περίπου πιστεύουν πως είναι μια ευκαιρία και οι άλλοι μισοί διαφωνούν. Μόνο στην Ελλάδα το αποτέλεσμα είναι καθαρά αρνητικό. Μόνο το 32% συμφωνεί, ενώ το 59% διαφωνεί. Τόσος φόβος πια; Οι νέοι μεταξύ 15-24 ετών είναι η μόνη ηλικιακή ομάδα που τάσσεται υπέρ της παγκοσμιοποίησης. Η γενιά που μεγάλωσε στο διαδίκτυο και καταλαβαίνει περισσότερα ή η γενιά που ακόμη δεν έχει κατηχηθεί στη ξενοφοβία;

Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο πως τα συλλαλητήρια κάθε δύο εβδομάδες, η άνοδος της ακροδεξιάς και η καλλιέργεια του εθνικισμού και του μίσους δε βοηθάνε καθόλου στην αναστροφή αυτού του ποσοστού.

Δεν έχει υπάρξει ακόμη χώρα που να έχει κλειστεί στον εαυτό της και να λειτούργησε αυτό θετικά σε κάποιο τομέα. Από προσωπικό μέχρι εθνικό και διεθνές επίπεδο, το μόνο εργαλείο το οποίο διαθέτουμε ώστε να επέλθει θετική αλλαγή και εξέλιξη είναι ο διάλογος.

Όλοι λένε πως η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας είναι ο τουρισμός. Ποιος τουρίστας θα επιλέξει να έρθει σε μία χώρα ξενοφοβική, ομοφοβική, ρατσιστική; Το εμπόριο και οι επενδύσεις από το εξωτερικό που περιμένουμε να μας φέρουν την πολυπόθητη «ανάπτυξη» απαιτούν ανοιχτά μυαλά και σύνορα. Εμπιστοσύνη και συνεργατικότητα και από τις δύο πλευρές. Δε βλέπω πως θα επιτευχθεί αυτό σε μία από τις πιο συντηρητικές και καχύποπτες χώρες της Ευρώπης.

Αληθινό πρόβλημα νούμερο 4: Μορφωτικό επίπεδο

Για κάποιο λόγο, σε κάποιο σημείο της ιστορίας μας φτάσαμε οι Έλληνες να γίνουμε flat earthers και anti-vaxxers. Προφανώς, στο σχολείο μας μαθαίνουν πως η γη είναι σφαιρική και δε παθαίνεις αυτισμό από τα εμβόλια. Οι πεφωτισμένοι του γένους όμως βρήκαν τρόπο να μοιράζουν μανιφέστα με τις αλήθειες που αποκαλύφθηκαν μόνο σε αυτούς, ως δεύτεροι Αλλάχ. Το διαδίκτυο και η τηλεόραση έχουν αντικαταστήσει το σχολείο, παρέχοντας μασημένη πλαστική τροφή «πληροφορίας». Ομοιοπαθητική, πόλεμος στα εμβόλια, αστρολογία και ψεδοεπιστήμη παρελαύνουν σε τηλεόραση, YouTube, Facebook και blogs. Η λογική δε μετράει, τα πτυχία δε μετράνε και η αλήθεια είναι ό,τι έχει περισσότερα like και share. Η επέλαση των γονιών μας στο Facebook είναι γεγονός. Η ίδια γενιά που μας έλεγε στα 90s να προσέχουμε σε αυτά τα chat rooms που μπαίνουμε και κλαίγονταν στα παραθυράκια του Ευαγγελάτου για τους κινδύνους του ιντερνέτ, πέφτει θύμα του σύγχρονου ιντερνέτ. Οι μεγαλύτεροι άνθρωποι, ή και νεότεροι μη εξοικειωμένοι με τον τρόπο λειτουργίας του διαδικτύου, πιστεύουν πως η τηλεόραση και ο υπολογιστής είναι εξ ορισμού έγκυρες πηγές ενημέρωσης.

Ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων είναι υψίστης σημασίας για τη διατήρηση του συνολικού IQ της χώρας σε αποδεκτά επίπεδα. Ένας κρατικός μηχανισμός θα χρειαστεί να οριστεί για την αντιμετώπιση fake news και παραπλανητικών και επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία τσαρλατάνων. Με ποινές που να αντικατοπτρίζουν τη σοβαρότητα του εγκλήματος. Το να παρακολουθεί ένα παιδί το σχολείο με πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού το θεωρώ το λιγότερο εγκληματικό.

Την ίδια στιγμή που ως είδος στέλνουμε ρομπότ στον Άρη και τη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, δε δέχομαι να δίνεται τηλεοπτικός χρόνος σε επιπεδιστές. Το ΕΣΡ και τα κανάλια μπορούν να σταματήσουν να ανησυχούν για το εάν θα ακουστεί ένα «ηλίθιος» σε πρωινή ζώνη, την ίδια στιγμή που αφιερώνουν μισή ώρα στο να εξηγούν πως η θέση του Ερμή θα επηρεάσει τα οικονομικά μιας αυθαίρετα ορισμένης ομάδας με υποτιθέμενα κοινά χαρακτηριστικά.

Δε νομίζω να θέλει κάποιος να ζει σε μία χώρα που δεν αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα. Θα θίξω ελαφρώς και το μερίδιο της Εκκλησίας σε αυτή την κατάσταση και κατ’ επέκταση της πολιτείας που επιτρέπει απόλυτη ελευθερία στην εκκλησία.

Εν ολίγοις, το κλίμα αλλάζει, οι ηλικιωμένοι αυξάνονται, το μορφωτικό επίπεδο πέφτει, είμαστε ξενοφοβικοί και πιστεύω πως αυτά τα ζητήματα αξίζουν την προσοχή όλων μας.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα