Αναπαραγωγική Υγεία: Δικαίωμα ή Πολιτική;
Ένα σχόλιο με αφορμή όσα απίστευτα γίνονται στην Αμερική
Λέξεις: Νίκος Χριστοφορίδης
Το αν θα κάνει παιδί μία γυναίκα, σε ποια χρονική στιγμή στη ζωή της και με ποιον, δεν μπορεί παρά να είναι δική της και μόνο απόφαση και επιλογή.
Τα δικαιώματα που αφορούν στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία των γυναικών έχουν αναγνωριστεί ιστορικά, αλλά και θεσμικά, με τα σύγχρονα κράτη να έχουν την υποχρέωση να σέβονται, να προστατεύουν και να υποστηρίζουν την αυτοδιάθεση και τη γυναικεία αυτονομία.
Στο πλαίσιο αυτό, παρακολουθούμε με βαθιά ανησυχία τις εξελίξεις στις ΗΠΑ μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να ανατρέψει το καθεστώς των αμβλώσεων και να υποβαθμίσει ένα ιστορικό και συνταγματικό δικαίωμα, από συνώνυμο της ελευθερίας της επιλογής, σε θέμα δικαιοδοσίας της κάθε πολιτείας και των εκάστοτε πολιτικών συσχετισμών. Το δικαίωμα να ορίζει η ίδια η γυναίκα τη ζωή της και το μέλλον της, ειδικά όταν αυτό αφορά την αναπαραγωγική της υγεία, δε μπορεί να αμφισβητείται και να επαναπροσδιορίζεται με βάση θρησκευτικές πεποιθήσεις και πολιτικές ιδεολογίες.
Κάθε σύγχρονη και προοδευτική πολιτεία οφείλει να εξασφαλίζει στις γυναίκες ισότιμη και ελεύθερη πρόσβαση σε υπηρεσίες ιατρικής περίθαλψης και φροντίδας. Οι αποφάσεις που αφορούν την αναπαραγωγική υγεία των γυναικών θα πρέπει να λαμβάνονται από αυτές τις ίδιες μετά από έγκυρη, αντικειμενική και αμερόληπτη ενημέρωση που λαμβάνουν από τους επαγγελματίες υγείας.
Καθήκον των ιατρών και των επαγγελματιών υγείας είναι να εξασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα των γυναικών που απευθύνονται στις αντίστοιχες δομές, με βάση τις σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις και τα νεότερα δεδομένα, με γνώμονα πάντα την ασφάλεια και την προστασία της υγείας και της ζωής της γυναίκας.
Οι αντιδράσεις τόσο σε επιστημονικό, πολιτικό, αλλά και κοινωνικό επίπεδο κορυφώνονται διεθνώς. Αποφάσεις που υποβαθμίζουν το ρόλο της γυναίκας και το δικαίωμά της να ορίζει η ίδια το μέλλον της είναι καταδικαστέες.
Ειδικά όταν αυτές λαμβάνονται με βάση πολιτικά κριτήρια που εξυπηρετούν τις εκάστοτε ισορροπίες και συσχετισμούς. Το δικαίωμα στην αναπαραγωγική υγεία είναι αυτονόητο. Η υποστήριξη και η διασφάλιση του θα χρειαστεί αμείωτη και επίμονη προσπάθεια μέχρι να αποδεσμευτεί από οπισθοδρομικές τακτικές και πολιτικές εξαρτήσεις.
*Ο Νίκος Χριστοφορίδης MD, MSc, FRCOG είναι Χειρουργός Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Επιστημονικός & Κλινικός Διευθυντής Embryolab, Συνιδρυτής Embryolab Academy
*Το σχόλιο με αφορμή την ανακοίνωση της Αμερικανικής Ένωσης Αναπαραγωγικής Ιατρικής που εξέδωσε δελτίο τύπου που αναφέρεται στην Εξωσωματικη Γονιμοποίηση. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, προς το παρον η Εξωσωματικη Γονιμοποίηση είναι νόμιμη, αλλά η απόφαση του δικαστηρίου για τις εκτρωσεις μπορεί να προκαλέσει επιπτώσεις και σε άλλα πεδία της Αναπαραγωγής, όπως η αντισύλληψη και η φροντίδα της (υπο) γονιμότητας.