Αναζητώντας τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Δύο φοιτητές της σχολής καλών τεχνών του ΑΠΘ, έφτιαξαν ένα video το οποίο συμμετέχει στον Πανευρωπαικό διαγωνισμό Radical Democracy:Video Challenge, με θέμα την δημοκρατία στην Ευρώπη. Το video μας με τον τίτλο “Κάθαρσις (Catharsis)”, στον Αριστοτελικό ορισμό της αρχαίας τραγωδίας και μπορεί να συμβάλει στην ανάδειξη της δημιουργικής εικόνας της Ελλάδας και συγκεκριμένα της Θεσσαλονίκης […]

Parallaxi
αναζητώντας-τη-δημοκρατία-στην-ευρώπ-21690
Parallaxi
jvgfk.jpg

Δύο φοιτητές της σχολής καλών τεχνών του ΑΠΘ, έφτιαξαν ένα video το οποίο συμμετέχει στον Πανευρωπαικό διαγωνισμό Radical Democracy:Video Challenge, με θέμα την δημοκρατία στην Ευρώπη. Το video μας με τον τίτλο “Κάθαρσις (Catharsis)”, στον Αριστοτελικό ορισμό της αρχαίας τραγωδίας και μπορεί να συμβάλει στην ανάδειξη της δημιουργικής εικόνας της Ελλάδας και συγκεκριμένα της Θεσσαλονίκης προς την Ευρώπη, ιδιαίτερα φέτος που η Θεσσαλονίκη έχει τον τίτλο της Ευρωπαικής Πρωτεύουσας Νεολαίας.Τα δέκα video που θα επιλεχθούν από την επιτροπή του διαγωνισμού και από ψηφοφορία (VOTE) του κοινού θα προβληθούν στις 17-18 του μηνός στο Planete+ Doc Film Festival της Βαρσοβίας στην Πολωνία.

Η Λιάνα Γκάτσιου και ο Φίλιππος Πετκάκης μας είπαν για τη δημιουργία αυτού του βίντεο:

“Η δημοκρατία ένας όρος που γεννήθηκε στην Ελλάδα, στάθηκε αφορμή για να συμμετάσχουμε στον Ευρωπαικό διαγωνισμό Radical Democracy. Ένα θέμα επίκαιρο όσο ποτέ, σε μια “ενωμένη” Ευρώπη οπού οι διαχωρισμοί ανάμεσα στα μέλη της αρχίζουν να βγαίνουν στην επιφάνεια. Σαν σπουδαστές του εικαστικού τμήματος της καλών τεχνών Θεσσαλονίκης θέλαμε να δώσουμε μια εικαστική πλευρά στο θέμα, με έντονη ποιητική διάθεση. Η Λιάνα Γατσιού απόφοιτη και σχολής θεάτρου, πρότεινε έναν παραλληλισμό ανάμεσα στον Αριστοτελικό ορισμό της τραγωδίας και στα γεγονότα, τις ανησυχίες και τους φόβους που επικρατούν τώρα στη Ευρώπη. Συγκεκριμένα στο video επικεντρωθήκαμε στο τελευταίο στάδιο του ορισμού της τραγωδίας, την διαδικασία της κάθαρσης, οπού το κεντρικό πρόσωπο (πρωταγωνιστής) του δράματος, περνάει από δυσκολίες και πάθη που αποδομούν τον χαρακτήρα του ηθικά και ψυχικά. Αφού περάσει ο πρωταγωνιστής από αυτά τα στάδια έρχεται η διαδικασία της Κάθαρσης, σαν σωτηρία-λύτρωση. Δημιουργήσαμε το video με απλό σκηνοθετικό αλλά εννοιολογικό τρόπο και σκοπός μας είναι να κάνουμε τον θεατή να προβληματιστεί, να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα αφήνοντας του όμως ένα αίσθημα αισιοδοξίας, όπως συμβαίνει και στο αρχαίο δράμα.Το Βαλς των χαμένων ονείρων του Μάνου Χατζηδάκη ολοκλήρωσε με έναν γλυκό και ελληνικό τρόπο το video μας.”

Δείτε όλα τα βίντεο εδώ.

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα