Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο της οδήγησης

της Βίκυ Μπαρμπόκα, Υπεύθυνη Επικοινωνίας «Καλύτερη Ζωή» https://parallaximag.gr/los-angeles-loans Συνήθως, οι υποστηρικτές της μετακίνησης με αυτοκίνητο συνοψίζουν μία συζήτηση «Υπέρ ή κατά της χρήσης ιδιωτικών οχημάτων;» με το επιχείρημα “Το αυτοκίνητο με διευκολύνει. Μετακινούμαι εύκολα και γρήγορα”. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, ένας στους 2 Ευρωπαίους χρησιμοποιεί καθημερινά αυτοκίνητο, ενώ, στον αντίποδα, μόλις το ένα τρίτο επιλέγει […]

Parallaxi
αναζητώντας-τον-χαμένο-χρόνο-της-οδήγ-21276
Parallaxi
driving.jpg

της Βίκυ Μπαρμπόκα, Υπεύθυνη Επικοινωνίας «Καλύτερη Ζωή»

Συνήθως, οι υποστηρικτές της μετακίνησης με αυτοκίνητο συνοψίζουν μία συζήτηση «Υπέρ ή κατά της χρήσης ιδιωτικών οχημάτων;» με το επιχείρημα “Το αυτοκίνητο με διευκολύνει. Μετακινούμαι εύκολα και γρήγορα”. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, ένας στους 2 Ευρωπαίους χρησιμοποιεί καθημερινά αυτοκίνητο, ενώ, στον αντίποδα, μόλις το ένα τρίτο επιλέγει μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ωστόσο, πόσο έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η μετακίνηση με αυτοκίνητο, εκτός από υψηλό κόστος λόγω της διαρκώς αυξημένης τιμής των καυσίμων, συνδέεται συχνά με σωματική κούραση και χαμένο χρόνο στο τιμόνι εξαιτίας της κίνησης και της έλλειψης θέσεων πάρκινγκ; Αν υπολογίσουμε μάλιστα ότι κατά μέσο όρο ένας εργαζόμενος χρειάζεται 30 λεπτά για να πάει στη δουλειά του με αυτοκίνητο και άλλα 30 για να επιστρέψει, ο συνολικός χρόνος οδήγησης ισούται με 1 ώρα τη μέρα, άρα με 5 ώρες εβδομαδιαίως. Χρόνος που χάνεται ενώ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ποιοτικά με πληθώρα ψυχαγωγικών δράσεων.

Σε αυτό το σημείο, οι υπέρμαχοι των μέσων μαζικής μεταφοράς θα διατείνονταν ότι η επιλογή μετακίνησης με μέσα μαζικής μεταφοράς παρέχει μικρά, αλλά ποιοτικά οφέλη: δυνατότητα αποφυγής περιττών εξόδων και ανεπιθύμητης έντασης, αξιοποίηση του χρόνου μετακίνησης διαβάζοντας ένα βιβλίο ή τα νέα της ημέρας και πραγματοποίηση ενός περιβαλλοντικού «καλού» με τη μείωση καυσίμων και εκπομπών ρύπων.

Πράγματι, βάσει ερευνών η προτίμηση μέσων μαζικής μεταφοράς έναντι αυτοκινήτου ευνοεί πολλαπλώς την καθημερινότητά όλων, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα. Η «Καλύτερη Ζωή», η  νέα πρωτοβουλία του WWF Ελλάς, αναζητά τρόπους που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών και συγκεντρώνει εδώ μερικούς καλούς λόγους μετακίνησης με μέσα μαζικής μεταφοράς:

-Επιβαρύνουν ελάχιστα την ποιότητα του αέρα αποτρέποντας προβλήματα υγείας που σχετίζονται κυρίως με το αναπνευστικό. Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι όσοι τα επιλέγουν χρειάζεται να καλύπτουν μία μικρή διαδρομή με τα πόδια ή το ποδήλατό από και προς τη στάση του επιλεγμένου μέσου μεταφοράς ευνοεί τη βελτίωση της σωματικής υγείας τους.

-Μειώνεται η κατανάλωση ενέργειας και καυσίμων και αποτρέπεται ο εφιάλτης της πολύωρης κίνησης. Σκεφτείτε μόνο πόσους επιβάτες μπορεί να μεταφέρει ένα λεωφορείο και υπολογίστε πόσα αυτοκίνητα θα έβγαιναν στο οδόστρωμα αν ο καθένας χρησιμοποιούσε το δικό του αυτοκίνητο. Θα εκπλαγείτε μάλιστα αν σκεφτείτε ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ετήσιο συνολικό κόστος της κίνησης στους δρόμους υπολογίζεται στα 80 δισεκατομμύρια ετησίως. Ακόμα και αν κάποιες φορές χρειαστεί να στριμωχτούμε λίγο μέσα στο κοινόχρηστο όχημα, σίγουρα μία τέτοια επιλογή αξίζει τον κόπο.

-Παραμένει ένας από τους ασφαλέστερους, οικονομικότερους και ξεκούραστους τρόπους μετακίνησης. Αν και συχνά το ζήτημα της τιμής ενός εισιτηρίου αποτελεί ευαίσθητο σημείο για τους πολίτες, οι μηνιαίες κάρτες απεριόριστων μετακινήσεων είναι ένας τρόπος εξοικονόμησης χρημάτων.

-Πλέον είναι εύκολο να αναζητήσει κάποιος την καλύτερη και γρηγορότερη διαδρομή μέσα στην πόλη. Η ιστοσελίδα του Ο.Α.Σ.Θ. παρέχει τη δυνατότητα εύκολης και γρήγορης μετακίνησης μέσα από έξυπνες διαδρομές. Περισσότερες πληροφορίες και χάρτες μετακινήσεων εδώ.

Αναλογιστείτε λοιπόν πόσο μπορείτε να επωφεληθείτε από τα παραπάνω την επόμενη φορά που θα προκύψει το δίλημμα «αυτοκίνητο ή μέσα μαζικής μεταφοράς;».  Καλές αστικές διαδρομές!

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα