Featured

Ας δούμε κάποια πράγματα επί του πρακτέου

Και ρεαλιστικά.

Μάριος Δαδούδης
ας-δούμε-κάποια-πράγματα-επί-του-πρακτ-798117
Μάριος Δαδούδης

Βρισκόμαστε σε μια πολύ ιδιαίτερη περίοδο (για ακόμη μια φορά) και μία από τις λύσεις της Πολιτείας προς αποφυγή φωτιάς στο Σέιχ Σου, είναι να απαγορευτεί (ξανά) η κυκλοφορία πολιτών μέσα σε αυτό.

Πόσο κλειστό όμως είναι στην πραγματικότητα;

Μπορεί από δυτικά να είναι, αλλά τι συμβαίνει Ανατολικά;

Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας που αμελούμε, είναι πως επικίνδυνα για φωτιά δεν είναι μονάχα τα δυτικά μας δάση, αλλά και αυτά που βρίσκονται στα ανατολικά προάστια της Θεσσαλονίκης. Όλη αυτή η δασική έκταση στη Θέρμη, στο Τριάδι κ.τ.λ. είναι στην ίδια σχεδόν κατάσταση πλέον με το Σειχ Σου, σε σχέση με το φλοιοφάγο έντομο και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καν προσπάθεια κοπής των άρρωστων δέντρων στα δάση αυτά.

Σιγουρα το Σειχ Σου είναι πολύ περισσότερο επικίνδυνο για την πόλη της Θεσσαλονίκης, όσον αφορά τη φορά των συνηθισμένων ανέμων στην περιοχή, αλλά αυτό δε σημαίνει πως και τα υπόλοιπα δάση δε χρειάζονται την προσοχή μας. Δε λείπουν οι νοτιάδες αν και λιγότεροι σε σχέση με το γνωστό Βαρδάρη.

Επίσης ας δούμε λιγάκι και αυτό που ονομάζεται μέριμνα του κάθε πολίτη απέναντι στην διασφάλιση και πυρασφάλεια της πολύτιμης περιουσίας του και γενικότερα στην ατομική πρόληψη πυρκαγιάς στα δάση, τα οποία βρίσκονται δίπλα στις κατοικίες τους.

Ένα ακόμη εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο, που πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας, είναι οι οδηγίες που παίρνουν από την Πολιτεία, όλο αυτοί αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι καλούνται να ελέγξουν/προφυλάξουν τα δάση και να σβήσουν τις φωτιές. Προφανώς και αναφερόμαστε στους πυροσβέστες (επαγγελματίες και μη), στις στρατιωτικές δυνάμεις και γενικώς σε όλους αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι είναι η μοναδική κατηγορία η οποία δε φέρει καμία ευθύνη για τις πυρκαγιές στη χώρα μας και θα είναι αυτοί οι οποίοι θα κάνουν υπεράνθρωπες κυριολεκτικά προσπάθειες για να τις σβήσουν.

Σε καμία περίπτωση δε πρέπει επίσης να αμελούμε και τον παράγοντα ξηρασίες και ανομβρίες των τελευταίων ετών, όπως και τις δύο πολύ σημαντικές αρρώστιες που αφορούν τα δέντρα στα δάση μας. Το φλοιοφάγο έντομο στα κωνοφόρα (τα τελευταία 5 περίπου χρόνια) και τον μύκητα στα πλατάνια όλης της Ελλάδας (από το 2003) ο οποίος έχει ήδη εισχωρήσει σε δεκάδες περιοχές της χώρας. Μη ξεχνάμε το κόψιμο των αιωνόβιων πλατανιών στη λίμνη Ιωαννίνων πρόσφατα, κάτι το οποίο δεν ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός όπως πολλοί μπορεί να πιστεύουν.

Ας δούμε όμως τις φωτογραφίες για να καταλάβουμε περί τίνος πράγματος μιλάμε. Αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να λάβουμε υπόψιν μας, είναι πως αυτές οι φωτογραφίες είναι απλώς ενδεικτικές της κατάστασης και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να μας δείξουν το ολικό μέγεθος της κατάστασης και της επικινδυνότητας που επικρατεί. Επίσης για όσους δε γνωρίζουν, το Σέιχ Σου έχει δεκάδες εισόδους προς αυτό και χωματόδρομους μέσα του.

* Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν στις 7-8-2021

Αμέσως μετά τον Αγ.Λουκά, η δίοδος προς το δάσος είναι κλειστή. Για ποιο λόγο όμως δεσμεύονται μέχρι και 4 άτομα (μερικές φορές) να το κάνουν αυτό, την στιγμή που οι δύο θα μπορούσαν να περιπολούν με το όχημα και υπόλοιποι 2 να βρίσκονται στο σημείο εισόδου πεζοί; Μένοντας με το όχημα μέσα σε εκείνη τη γούβα,δεν έχουν απολύτως κανένα οπτικό πεδίο του δάσους.

Αφύλακτη είσοδος για το δάσος, στο ύψος της στροφής για τα Πλατανάκια στο Πανόραμα. Μέσα από αυτή την είσοδο,μπορεί κάποιος να βρεθεί με μεγάλη άνεση σε οποιοδήποτε σημείο του Σειχ Σου θέλει.

Αφύλακτη είσοδος προς το δάσος λίγο μετά το ίδρυμα κωφαλάλων λίγο έξω από το Πανόραμα.

Αφύλακτη είσοδος προς το δάσος ,στο ύψος της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου και Ζωοδόχου Πηγής.

Είσοδος προς το δάσος πριν από τη διασταύρωση προς Χορτιάτη, η οποία εκτός από την απαγορευτική κορδέλα δεν έχει απολύτως κανένα άνθρωπο να ελέγξει την είσοδο του οποιουδήποτε.

Αφύλακτη είσοδος προς το δάσος,στην οδό Δαβάκη στο Πανόραμα.

Αφύλακτη είσοδος στη ΖΕΠ Κισσός,η οποία μπορεί να οδηγήσει κάποιον στα δάση στο Τριάδι,Θέρμη,κορυφή Λάναρη,Περιστερά και όπου αλλού θέλει,ακόμη και προς τον Χολομώντα.

Αφύλακτη είσοδος προς τις παρυφές του Χορτιάτη από τη ΖΕΠ Κισσός.

Παρατημένα κομμένα άρρωστα ξύλα στο ευρύτερο δάσος πέριξ του Πανοράματος

Παρατημένα κομμένα άρρωστα ξύλα στο ευρύτερο δάσος πέριξ του Πανοράματος

Παρατημένα κομμένα άρρωστα ξύλα στο ευρύτερο δάσος του πέριξ Πανοράματος

Παρατημένα κομμένα άρρωστα ξύλα στο ευρύτερο δάσος του πέριξ Πανοράματος

Παρατημένο ξύλινο εργαλείο δίπλα στα δέντρα,από τις εργασίες που γίνονται εδώ και 2 εβδομάδες στην οδό Κομνηνών έξω από το Πανόραμα με κατεύθυνση προς τη διασταύρωση του Χορτιάτη.

Παρατημένο αυτοκίνητο για δεκαετίες, μέσα σε στενό στο οποίο υπάρχουν σπίτια, δίπλα σε δάσος.

Παρατημένα ξερά κλαδιά έξω από αυλή σπιτιού δίπλα το δάσος στη Θέρμη.

Παρατημένα ξερά κλαδιά έξω από αυλή σπιτιού δίπλα το δάσος στη Θέρμη.

Ξερά κουκουνάρια και ξερές πευκοβελόνες έξω από αυλές σπιτιών στην Πυλαία.

Σπίτια μέσα στο δάσος (κυριολεκτικά),περιτριγυρισμένα από άρρωστα και ξεραμένα άκοπα δέντρα.

Σπίτι μέσα στο δάσος (κυριολεκτικά) στον ευρύτερο τομέα του Σειχ Σου.

Σπίτια μέσα στο δάσος (κυριολεκτικά) στον ευρύτερο τομέα του Σειχ Σου.

Άρρωστα δέντρα στο δάσος επάνω από το Τριάδι.

Η κορυφή Λάναρη επάνω από το Τριάδι, η οποία είναι γεμάτη με άρρωστα ξερά δέντρα.

Άρρωστα ξερά δέντρα επάνω από τη Θέρμη.

Άρρωστα ξερά δέντρα επάνω από τη Θέρμη.

Άρρωστα ξερά δέντρα επάνω από τη Θέρμη/Τριάδι.

Άρρωστα ξερά δέντρα στο δρόμο προς τη ΖΕΠ Κισσός.

Άρρωστα ξερά δέντρα στη μικρή κορυφή με κάποιες κεραίες, πριν το γνωστό μέρος με τις πολλές κεραίες στο Χορτιάτη.

Παράλογη φθινοπωρινή εικόνα πλάτανου επάνω από το Πανόραμα, η οποία είναι η ίδια (η εικόνα) σε πολλά σημεία της περιοχής, ακόμη και μέσα στο ρέμα Βαθύλακου.

Ξεραμένη βελανιδιά στα πέριξ του Τριαδίου.

Παράλογη φθινοπωρινή εικόνα λεύκας στη ΖΕΠ Κισσός.

Η κορυφή Λάναρη παρέχει 360 μοίρες θέας προς οποιοδήποτε δάσος, όμως εκεί δε βρίσκεται ποτέ κάποιος για να ελέγχει την δασική περίμετρο, για τυχόν φωτιά.

Ενδεικτική θέα από τη ΖΕΠ Κισσός, όμως εκεί δε βρίσκεται κάποιος ποτέ για να ελέγχει τη δασική περίμετρο, για τυχόν φωτιά.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα