Parallax View

Ας μιλήσουμε για τα τζιτζίκια

Μερικές σκέψεις με αφορμή το κείμενο της Μιράντας Ξαφά στην Καθημερινή 'Ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας: Νέα εκδοχή''

Parallaxi
ας-μιλήσουμε-για-τα-τζιτζίκια-459519
Parallaxi

Μερικές σκέψεις με αφορμή το κείμενο της Μιράντας Ξαφά στην Καθημερινή ‘Ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας: Νέα εκδοχή”

Λέξεις: Σπύρος Γκέλης

Όταν τα αυγά τους εκκολάπτονται, οι νεοσύστατες νύμφες πέφτουν στο έδαφος και παραμένουν σε λαγούμια. Τα τζιτζίκια ζουν υπόγεια ως νύμφες για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους σε βάθη έως 2,5 μέτρα. Οι νύμφες έχουν ισχυρά μπροστινά πόδια για την εκσκαφή και τη δημιουργία “θαλάμων” σε στενή γειτνίαση με τις ρίζες των δέντρων όπου τρέφονται με το χυμό του ξυλώματος των δέντρων. Κατά τη διαδικασία, το σώμα τους και το εσωτερικό του λαγουμιού επικαλύπτοται με πρωκτικά υγρά. Σε υγρούς οικότοπους, τα μεγαλύτερα είδη κατασκευάζουν πύργους λάσπης πάνω από το έδαφος για να αερίσουν τους θαλάμους τους. Στο τελικό στάδιο της νύμφης, κατασκευάζουν μια σήραγγα εξόδου στην επιφάνεια και εμφανίζονται. Στη συνέχεια, για τελευταία φορά, εκδύονται και εμφανίζονται ως ενήλικες.

Τα περισσότερα τζιτζίκια έχουν έναν κύκλο ζωής που διαρκεί από δύο έως πέντε χρόνια. Ορισμένα είδη έχουν πολύ μεγαλύτερους κύκλους ζωής, όπως το γένος της Βόρειας Αμερικής, Magicicada, στο οποίο ορισμένες νύμφες μπορεί να παραμείνουν στο έδαφος για 17 (!) χρόνια. Οι μακροχρόνιοι κύκλοι ζωής μπορεί να έχουν αναπτυχθεί ως ανταπόκριση σε αρπακτικά ζώα, όπως η σφήκα-δολοφόνος και τα Μαντώδη (ένας εξειδικευμένος θηρευτής με μικρότερο κύκλο ζωής, τουλάχιστον δύο ετών, δεν μπορεί να στηρίξει την τροφολοηψία του στο τζιτζίκι).

Αυτό που βλέπουμε (και ακούμε) λοιπόν το καλοκαίρι δεν είναι το τραγούδι του τεμπέλη τζίτζικα που έχει έρθει να κάνει το κέφι του και να τραγουδήσει. Είναι το κύκνειο άσμα ενός πλάσματος που έζησε χρόνια κάτω από τη γή και αγωνίστηκε να επιζήσει, να μεγαλώσει και να αναπαραχθεί. Είναι το αγωνιώδες κάλεσμα ενός αγνωιστή που έζησε χρόνια κάτων από την γη και τώρα έχει μόνο λίγες βδομάδες να επιτελέσει την ύψιστη λειτουργία της ζωής: την αναπαραγωγή.

Αυτή είναι η σύγχρονη ιστορία για τα τζιτζίκια κ. Μιράντα Ξαφά μου. Και μπορεί ο Αίσωπος 2500 χρόνια πριν να έφτιαξε διδακτικότατους μύθους, αλλά εσείς δεν είστε ο Αίσωπος. Κι αυτός ο πολιτισμός που δήθεν ευαγγελίζεστε, σήμερα διδάσκεται από τις αλήθειες όχι από τους μύθους.

Learn from nature ρε!

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα