Parallax View

Boomerang effect: Ή πώς το ρούβλι ανέκαμψε θεαματικά

Η ισοτιμία επανήλθε σταδιακά στην υψηλότερη τιμή της για όλη τη χρονιά

Διονύσης Λατινόπουλος
boomerang-effect-ή-πώς-το-ρούβλι-ανέκαμψε-θεαματικά-900989
Διονύσης Λατινόπουλος

Boomerang effect

Στο διάγραμμα αυτό βλέπουμε την ισοτιμία που έχει το Ρούβλι σε σχέση με το Ευρώ τους τελευταίους μήνες.

 Όπως μπορεί κανείς να παρατηρήσει εύκολα, η αξία του ρωσικού νομίσματος έπεσε κατακόρυφα την περίοδο των πρώτων οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τη Δυση.

rosiki-oikonomia.jpg

 Ωστόσο η ισοτιμία επανήλθε σταδιακά στα προπολεμικα επίπεδα ενώ τις τελευταίες ημέρες έχει φτάσει στην υψηλότερη τιμή της για όλη τη χρονιά (ουσιαστικά το ευρώ έπεσε περίπου 10% σε σχέση με την ισοτιμία πριν την εισβολή στην Ουκρανία).

Αυτό δείχνει ότι οι κυρωσεις που επιβλήθηκαν δεν είχαν μάλλον το αναμενόμενο αποτέλεσμα, εν μέρει γιατί το 85% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν πήρε θέση (όχι ως προς την εισβολή αλλά ως προς τα οικονομικα μέτρα).

 Το σημαντικότερο όμως είναι πως από ότι φαίνεται ο πόλεμος και οι οικονομικές κυρώσεις της Ε.Ε φαίνεται να πλήττουν περισσότερο την ευρωπαϊκή οικονομία από ότι τη Ρωσική (τουλάχιστον αυτή την περίοδο). 

Αυτό συμβαίνει γιατί οι κυρωσεις επηρεάζουν την διεθνή προσφορά τροφίμων και ενέργειας επιδρωντας πληθωριστικα στις ευρωπαϊκές οικονομίες. 

Η ανελαστική (προς το παρόν) ζήτηση φυσικού αερίου έχει ως αποτέλεσμα η Ρωσία να πουλάει λιγότερο αέριο πιο ακριβά μειώνοντας τις δικές της απώλειες και μετακυλίοντας τες στις χώρες που δεν έχουν ενεργειακή επάρκεια (όπως η Ε.Ε.).

 Όλο αυτό το φαινόμενο χαρακτηρίζεται ως boomerang effect και δείχνει ότι η Ε.Ε. έπρεπε από καιρό να μην στηρίζει την ενέργεια και άρα την οικονομία της σε χώρες με καθεστώτα τύπου Πουτιν! 

Δείχνει επίσης ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενεργείας αποτελούν μια αποδυνάμωση όλων αυτών των καθεστώτων, από τη Σαουδική Αραβία ως τη Μόσχα. 

Επειδή όμως η ενεργειακή μετάβαση έχει δρόμο μπροστά της (και στην πορεία θα την πληρώσουν οι πιο αδύναμοι, όπως η Ελλαδα), η πιο ορθολογική επιλογή της πολιτικής της Ε.Ε. θα ήταν να διερευνήσει κάθε μέσο που θα οδηγούσε στην Ειρήνη. 

Αυτή θα ήταν ούτως ή άλλως η πιο ορθολογική επιλογή ανεξαρτήτως οικονομικών συνεπειών. Όμως αφού οι οικονομικές κυρωσεις εμφανίζονται ως βασική στρατηγική της Ευρωπαϊκής πολιτικής, ο αντίλογος μπορεί να είναι και οικονομικός.

Διαβάστε το ενδιαφέρον άρθρο του Jeffrey Sachs στο CNN

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα