Brain Game: Θα προλάβεις να λύσεις τον γρίφο;
Τον τελευταίο χρόνο στους εναλλακτικούς τρόπους διασκέδασης της πόλης έχει προστεθεί ένας ενδιαφέρων νέος τομέας, τα δωμάτια απόδρασης. Ένα ομαδικό παχνίδι ψυχαγωγίας φερμένο από το εξωτερικό, όπου εδώ και λίγα χρόνια αποτελεί νέα μόδα, δεν μπορούσε να μην φτάσει και στην Θεσσαλονίκη, με διάφορες παραλλαγές. Το νεότερο και πιο ατμοσφαιρικό όμως από αυτά μετράει μόλις […]
Τον τελευταίο χρόνο στους εναλλακτικούς τρόπους διασκέδασης της πόλης έχει προστεθεί ένας ενδιαφέρων νέος τομέας, τα δωμάτια απόδρασης. Ένα ομαδικό παχνίδι ψυχαγωγίας φερμένο από το εξωτερικό, όπου εδώ και λίγα χρόνια αποτελεί νέα μόδα, δεν μπορούσε να μην φτάσει και στην Θεσσαλονίκη, με διάφορες παραλλαγές. Το νεότερο και πιο ατμοσφαιρικό όμως από αυτά μετράει μόλις έναν μήνα στην καρδιά της πόλης και ακούει στο πολύ σωστά επιλεγμένο όνομα Brain Game.
Το νέο παιχνίδι έχει την έδρα του σε ένα διώροφο διατηρητέο του 1920, στη συμβολή των οδών Αγίας Θεοδώρας 12 και Αγίας Σοφίας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου μια ομάδα νέων Θεσσαλονικιών ήρθε να μας εξοικειώσει με την έννοια των δωματίων απόδρασης με τον πιο προσεγμένο αισθητικά και απαιτητικό νοητικά τρόπο. Τι είναι ακριβώς τα δωμάτια απόδρασης; Πρόκειται για ένα παιχνίδι μυστηρίου περιορισμένο σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, κατά τη διάρκεια του οποίου μια ομάδα παικτών πρέπει να λύσει μέσα σε ορισμένο χρονικό διάστημα έναν ή και περισσότερους γρίφους, με τον τελικό σκοπό να διαφέρει ανάλογα με τις επιταγές του εκάστοτε σεναρίου. Το Brain Game δίνει στους επισκέπτες την επιλογή μεταξύ πέντε δωματίων, το καθένα από τα οποία ζητά την επίλυση ενός διαφορετικού μυστηρίου, και από όπου έχουν 60 λεπτά για να αποδράσουν, με καθετί μέσα να αποτελεί έναν γρίφο που πρέπει να λύσουν.
Πίσω απο το Brain Game βρίσκεται μια ομάδα τριών φίλων που προτιμούσαν την εναλλακτική ψυχαγωγία και θέλοντας να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά σε κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα, επέλεξαν την τάση των παιχνιδιών απόδρασης. Πιστεύοντας πάντα πως η Θεσσαλονίκη θα μπορούσε να είναι εξαιρετικός τουριστικός προορισμός και καθώς πολλοί τουρίστες αντιμετωπίζουν πλέον τα δωμάτια απόδρασης σαν αξιοθέατο, την επέλεξαν ως έδρα. Πραγματοποίησαν για μήνες έρευνα μιλώντας με εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο, σε χώρες όπως η Ουγγαρία, η Αγγλία και η Ελβετία και έχοντας παίξει σε αμέτρητα τέτοια δωμάτια μυστηρίου, κατέληξαν να αγοράσουν την φόρμα για πέντε από αυτά. Με την αγορά του σεναρίου και της πατέντας, ένας τεχνικός της εταιρείας έστησε τα πιο απαιτητικά συστήματα, αλλά υπήρχε παρόλα αυτά η ελευθερία στην τελική διαμόρφωση και διακόσμηση των δωματίων. Έτσι, η ομάδα κατάφερε να δώσει στον χώρο την μοναδική όψη και αίσθηση που έχει τώρα, καθώς είναι πράγματι από τα πιο ρεαλιστικά και ατμοσφαιρικά σκηνικά που θα παρατηρήσει κανείς σε παιχνίδια του είδους.
Όπως σημειώνει ο κ. Δημήτρης Πασπάλης, ένας από τους ιδρυτές του Brain Game, “Η επιλογή του συγκεκριμένου διατηρητέου έγινε ακριβώς επειδή το κτίριο μας ταξίδεψε από την πρώτη κιόλας επίσκεψη σ’ αυτό. Η συντήρηση του κτιρίου, που ήταν ακατοίκητο πάνω από 25 χρόνια, έγινε με σεβασμό και ευπρέπεια, διατηρώντας τα χαρακτηριστικα του.” Πολλά από τα αρχικά στοιχεία του διατηρητέου μάλιστα ενσωματώθηκαν στα δωμάτια απόδρασης, αναδεικνύοντας τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους, καθώς το κτίριο από μόνο του συμβάλει στην δημιουργία αλλοτινού κλίματος, ενώ το πανέμορφο ταβάνι της αίθουσας υποδοχής είναι μονάχα μια ένδειξη του τι θα ακολουθήσει μέσα σε αυτά.
Κάθε δωμάτιο παρουσιάζει και το δικό του σενάριο, με ιδιαίτερη και προσεγμένη στις λεπτομέρειες διακόσμηση που σε πηγαίνει αλλού, κάνοντάς σε να νομίζεις ότι ζεις ένα από τα μυστήρια που έχεις παρακολουθήσει μόνο σε κινηματογραφικές ταινίες. Με εγκαταστάσεις σχεδόν υπερπαραγωγή, ζωντανά χρώματα και σκηνικά βγαλμένα από άλλες περιόδους, τα δωμάτια δημιουργούν μοναδική ατμόσφαιρα που καταφέρνει να κάνει τον παίκτη να νιώσει ότι ζει πραγματικά το σενάριο.
Το πρώτο δωμάτιο που συναντάμε τοποθετεί τους παίκτες σε ένα από τα ιστορικότερα και πιο πλούσια μουσεία του πλανήτη. Εκεί, στο τμήμα του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού φημολογείται ότι βρίσκεται το μυθικό διαμάντι που χάρισε ο Πάρης στην ωραία Ελένη. Το σύστημα παρακολούθησης θα πέσει λόγω επισκευής, δίνοντας 60 λεπτά στους παίκτες να βρούν και να πάρουν στα χέρια τους το διαμάντι πριν χτυπήσει ο συναγερμός.
Το δεύτερο δωμάτιο μας βρίσκει στο γραφείο του στρατηγού John Mackenzie, που πριν αφήσει την τελευταία του πνοή, δήλωσε οτι θα δημοσιεύσει τα μυστικά έγγραφα που έχει στην κατοχή του και αφορούν εγκλήματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ένας απο τους ενόχους έχει τοποθετήσει μια βόμβα στο χώρο για να εξαφανίσει τα καλα κρυμμένα στοιχεία και οι παίκτες έχουν μια ώρα να αφοπλίσουν την βόμβα και να φέρουν τους ενόχους στην επιφάνεια.
Το επόμενο δωμάτιο δεν είναι για λιπόψυχους καθώς σύμφωνα με το σενάριο, ένας παρανοϊκός δολοφόνος έχει απαγάγει τους παίκτες, κλειδώνοντάς τους μέσα στο μπουντρούμι του σπιτιού του, το οποίο έχει μετατρέψει σε κελί φυλακής. Ο χωροχρόνος σταματάει τη στιγμή που ο δολοφόνος κοιμάται βαριά, δίνοντας μία ώρα ακριβώς να αποδράσουν πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι του. Να σημειώσουμε πως οι παίκτες μπαίνουν στο δωμάτιο με χειροπέδες και δεμένα τα μάτια σε ένα ιδιαίτερο σκηνικό.
Το δωμάτιο “Αντιδότου” τοποθετεί τους παίκτες σε μια ομάδα ντετέκτιβ που προσπαθεί να σώσει την ανθρωπότητα από μια επιδημία μαστίζει τον πλανήτη. Σύμφωνα με το σενάριο ένας ευφυής επιστήμονας έχει εφεύρει ένα αντίδοτο, όμως δολοφονείται πριν προλάβει να το κοινοποιήσει για το κοινό καλό. Η ομάδα βρίσκεται στο κρυφό του χημείο, προσπαθώντας μέσα σε μια ώρα να βρει το αντίδοτο και να σώσει την ανθρωπότητα πριν την πιάσουν οι δολοφόνοι του.
Τέλος, η πιο πρόσφατη προσθήκη στα δωμάτια μυστηρίου του Brain Game είναι το “Around the World in 60 Minutes”, βασισμένο στο πολυαγαπημένο κλασικό μυθιστόρημα. Στο δωμάτιο, η μηχανή του χρονου σταματάει στο 1873, όταν ο Ιούλιος Βερν δημιούργησε το μυθιστόρημα “Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες”. Το δωμάτιο τοποθετεί τους παίκτες στο σπίτι του ήρωα του μυθιστορήματος, Φιλέα Φογκ, όπου πρέπει να λύσουν τους γρίφους και ταυτόχρονα να μαζέψουν στην βαλίτσα όλα όσα χρειάζεται ο ταξιδιώτης της ιστορίας, καθώς σε 60 λεπτά φεύγει το τρένο και ο Φιλέας Φογκ πρέπει να το προλάβει.
Κάθε δωμάτιο λοιπόν δίνει στους παίκτες, οι οποίοι μπορούν να είναι κάθε φορά από δύο μέχρι έξι άτομα, μια ακριβώς ώρα για να λύσουν το εκάστοτε μυστήριο. Μέσα υπάρχουν κάμερες, μέσω των οποίων οι gamemasters του παιχνιδιού παρατηρούν τους παίκτες από το κοντρόλ, παρέχοντας στην ομάδα βοήθειες με στοιχεία, μέσω μηνυμάτων που εμφανίζονται σε μια οθόνη μέσα στο δωμάτιο ανά 10 λεπτά. Οι βοήθειες που μπορούν να δοθούν είναι έξι, όμως αν οι gamemasters δουν ότι είστε κοντά στη λύση μπορεί να σας βοηθήσουν να πάτε ένα βήμα παραπέρα. Κάθε δωμάτιο, επιπλέον, έχει ένα κουμπί πανικού, καθώς αν κάποιος από τους παίκτες νιώσει κλειστοφοβία και πανικοβληθεί, μπορεί να το πατήσει και να βγει από το δωμάτιο, με αυτό να σημαίνει όμως ότι η ομάδα του χάνει το παιχνίδι.
Όπως ανέφερε ο κ. Πασπάλης, “Η λογική και τα βήματα του παιχνιδιού είναι γραμμικά και συνδυαστικά. Κάποιες φορές το ένα στοιχείο σε οδηγεί στο άλλο και κάποιες φορές συνδυάζεις στοιχεία και λύνεις γρίφους. Ο βαθμός δυσκολίας είναι υποκειμενικος, καθώς εξαρτάται απ’ τον αριθμό των δοκιμασιών που έχει να λύσει κάθε ομάδα σε κάποιο δωμάτιο. Σε γενικές γραμμές, καθορίζεται από την πολυπλοκότητα των γρίφων και των στοιχείων που πρέπει να συνδυάσουν οι ομάδες για να βρούνε τη λύση. Οι παίκτες κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού πρέπει να ψάχνουν και να παρατηρούν το καθετί. Όλα μέσα στο δωμάτιο έχουν τη σημασία τους. Χρειάζεται παρατηρητικότητα, ταχύτητα και βέβαια ομαδικό πνεύμα.”
Ακούγοντας όλα αυτά, η ομάδα της Parallaxi αποφάσισε να δοκιμάσει κι αυτή το παιχνίδι και βρέθηκε στο δωμάτιο του Μουσείου σε αναζήτηση του τεράστιου διαμαντιού. Ομολογώ πως έχοντας ακούσει για την πληθώρα γρίφων και το γεγονός ότι κυριολεκτικά ό,τι βρίσκεται μέσα στο δωμάτιο αποτελεί στοιχείο, περίμενα να χαθούμε στις πιθανότητες, αλλά η ομάδα αποδείχτηκε συγκεντρωμένη και ευρηματική. Από την πρώτη στιγμή που μπήκαμε στο δωμάτιο, αρχίσαμε να εξερευνούμε πυρετωδώς τον χώρο και να βρίσκουμε μικρά στοιχεία σε κάθε σημείο του, όμως ήταν η πρώτη βοήθεια των gamemasters που μας έβαλε σε σωστή τροχιά. Όλα τα μικρά στοιχεία, που βρίσκονταν κυριολεκτικά παντού στο δωμάτιο, έφερναν μια δόση ενθουσιασμού κάθε φορά που τα ανακαλύπταμε. Κλειδαριές που άνοιγαν με συνδυασμούς που έπρεπε να βρούμε από στοιχεία του δωματίου, ειδικά εργαλεία και ακόμα και κοινά αντικείμενα που έπρεπε να χρησιμοποιήσεις την φαντασία σου για να καταλάβεις πως να αξιοποιήσεις, μέχρι και μαθηματικές πράξεις, που ίσως ήταν αυτές που μας καθυστέρησαν περισσότερο, αλλά όχι λόγω του δύσκολου βαθμού τους. Όλα συνδυασμένα με ευρηματικό τρόπο, ενδιαφέρουσες εκπλήξεις να μας περιμένουν όσο προχωρούσε το παιχνίδι και μια απέραντη αίσθηση ικανοποίησης όταν λύναμε κάθε γρίφο. Με αρκετή βέβαια βοήθεια από το κοντρόλ, καταφέραμε να φτάσουμε μέχρι το διαμάντι, μην προλαβαίνοντας να το πάρουμε στα χέρια μας μονάχα για ζήτημα δευτερολέπτων. Παρόλα αυτά βγήκαμε νικητές, έχοντας λύσει το μυστήριο, και έχοντας περάσει μια ώρα ζώντας κάτι καινούριο και προκλητικό, ένα παιχνίδι κατά τη διάρκεια του οποίου βάλαμε το μυαλό μας να δουλέψει και εργαστήκαμε όλοι μαζί, διασκεδάζοντας με την έξαψη που σου δίνει μέχρι να φτάσεις στη λύση του μυστηρίου.
Δεν θα μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες για τον αυτονόητο λόγο του να μην χαλάσω την έκπληξη σε όποιον επιλέξει να το επισκεφτεί, αλλά και καθώς πιστεύω πως ένα από τα πράγματα που έκαναν τόσο ενδιαφέρουσα την εμπειρία ήταν το γεγονός ότι δεν είχαμε ιδέα τι να περιμένουμε όταν πρωτομπήκαμε, και το καθετί που συναντήσαμε ήταν ανακάλυψη. Μπορώ να πω πως πρόκειται για ένα παιχνίδι που σε σπρώχνει να σκεφτείς δημιουργικά, να γίνεις εφευρετικός και να δουλέψεις ομαδικά, διασκεδάζοντας περισσότερο από όσο περίμενα δυνατό, ειδικά υπό συνθήκες πίεσης. Τα παιχνίδια αυτά μάλιστα φημολογούνται ότι βελτιώνουν την εργασιακή συμπεριφορά ανθρώπων που τα επισκέπτονται με συναδέλφους τους, καθώς καλλιεργείται ενας κώδικας επικοινωνίας και αρμονίας μεταξύ τους. Μπορώ να πω πως αυτό επιβεβαίωθηκε και με την ομάδα μας, που δούλεψε συνδυαστικά και λειτουργικά, και είναι κάτι που σίγουρα θα ήθελα να ξαναζήσω σαν εμπειρία για την αίσθηση επιτεύγματος που σου δημιουργεί.
Τώρα μένουν άλλα τέσσερα σενάρια να δοκιμάσουμε, τα οποία προς το παρόν είναι σταθερά, αλλά ενδέχεται να έχουν και παραλλαγές και τροποποιήσεις. Όπως σημειώνουν οι ιδιοκτήτες, αν φανεί πως κάποιο σενάριο έχει φτάσει σε κορεσμό, θα προχωρήσουν στην αγορά μιας νέας ιστορίας, ξαναστήνοντας ένα δωμάτιο από την αρχή. Στο κτίριο ετοιμάζεται επίσης αυτή τη στιγμή ένα νέο δωμάτιο που θα λειτουργήσει σύντομα. Στα σχέδια του Brain Game είναι να παρουσιαστούν ακόμη και ελληνικά σενάρια, ενώ μια ιδέα που συζητιέται είναι να δημιουργηθεί και ένα ειδικό δωμάτιο μυστηρίου και για παιδιά, κάτι που δεν υπάρχει ακόμα πουθενά στο εξωτερικό.
Το Brain Game μεσοσταθμικά το επισκέπτονται 100 με 120 άτομα την ημέρα ενώ οι ηλικίες ποικίλουν από 18 χρόνων μέχρι και 50. Για να παίξει κανείς πρέπει να κάνει κράτηση με ομάδα. Πρόκειται άλλωστε για παιχνίδι και χωρίς παρέα δεν πας να παίξεις πουθενά. Η χρέωση είναι συνολικά 30€ για δύο άτομα, 36€ για τρία άτομα, 40€ για τέσσερα άτομα, 45€ για πέντε άτομα και 48€ για έξι άτομα. Όπως σημείωσε ο κ. Πασπάλης, “Τα ποσοστά επιτυχίας διαφέρουν από δωμάτιο σε δωμάτιο, δηλαδή το ποσοστό επιτυχίας είναι από 10% μέχρι και 40%. Λίγη σημασία έχει τελικά αυτό μιας και το ταξίδι αξίζει περισσότερο απο τον προορισμό. Οι αντιδράσεις των παικτών μας χαροποιούν ιδιαίτερα. Είναι συγκινητικό για μας να ακούμε από τον κόσμο να μας λέει συγχαρητήρια. Ο κόσμος διψάει για κάτι διαφορετικό. Αυτό πολλοί το συζητάνε, αλλά λίγοι το τολμούν. Εμείς νιώσαμε την ανάγκη για κάτι διαφορετικό και το τολμήσαμε. Ελπίζουμε ο χρόνος να μας δικαιώσει.”
Μην χάσετε λοιπόν χρόνο και δοκιμάστε κι εσείς μια πραγματικά μοναδική μορφή εναλλακτικής διασκέδασης. Και μια συμβουλή. Όταν το πάρετε απόφαση και μπείτε στο δωμάτιο, ψάξτε και παρατηρήστε πραγματικά το καθετί και δουλέψτε συνδυαστικά. Δώστε προσοχή στις λεπτομέρειες, γιατί αυτές κάνουν τη διαφορά. Ανοίξτε το μυαλό σας. Είναι η ευκαιρία σας να σκεφτείτε δημιουργικά, αλλά πάνω από όλα, είναι διασκέδαση.
*Αγίας Θεοδώρας 12 & Αγίας Σοφίας, 2311 243333, www.braingame.gr, [email protected]