Δαμάζοντας τα κύματα
του Χάρη Λαζαρίδη, Προπονητή Θαλάσσιου Σκι Γεγονός είναι ότι το πλατσούρισμα, η ηλιοθεραπεία, οι ρακέτες και οι πύργοι στην άμμο δεν είναι δραστηριότητες που υπόσχονται να εκτινάξουν την αδρεναλίνη σας. Αν είστε λοιπόν από αυτούς που δεν στρώνουν κ… κάτω στην παραλία, το υδάτινο στοιχείο προσφέρει άπειρες ευκαιρίες για να δοκιμάσετε τις αντοχές σας στα […]
του Χάρη Λαζαρίδη, Προπονητή Θαλάσσιου Σκι
Γεγονός είναι ότι το πλατσούρισμα, η ηλιοθεραπεία, οι ρακέτες και οι πύργοι στην άμμο δεν είναι δραστηριότητες που υπόσχονται να εκτινάξουν την αδρεναλίνη σας. Αν είστε λοιπόν από αυτούς που δεν στρώνουν κ… κάτω στην παραλία, το υδάτινο στοιχείο προσφέρει άπειρες ευκαιρίες για να δοκιμάσετε τις αντοχές σας στα κύματα ισορροπώντας σε ένα ή δυο σανίδια.
Ο Χάρης Λαζαριδης, Προπονητής Θαλάσσιου Σκι των Bareside Watersports μας φτιάχνει τη λίστα. Εσείς απλώς ζυγίστε τα, βρείτε αυτό που σας ταιριάζει και την άλλη φορά που θα βρεθείτε παραλία αναζητείστε αυτήν που θα σας παρέχει τα πάντα για την δραστηριότητα που επιλέξατε.
Wakesurf
Ο surfer σηκώνεται στο νερό με την βοήθεια ταχύπλοου σκάφους με τρόπο όμοιο με αυτό του θαλάσσιου σκι- με το ειδικό σχοινί δηλαδή. Η πλεύση βασίζεται κυρίως στην ώθηση που δίνει ο στροβιλισμός του απόνερου του σκάφους. Ο αναβάτης θα καβαλήσει το σανίδι του σε απόσταση από 1,5μ έως 3 από το σκάφος, πράγμα που σημαίνει ότι ο αθλητής έχει αμεσότητα και πλήρη οπτική επαφή με αυτούς που κάθονται στο σκάφος. Στο ξεκίνημα του έλκεται από το σχοινί που είναι δεμένο στο πύργο του σκάφους και στη συνεχεία αποδεσμεύεται από αυτό όταν νιώσει ότι έχει την συνεχή ροή του απόνερου. Εν συνεχεία και αποκτώντας σιγά σιγά εμπειρία εφαρμόζει τις φιγούρες που του έχει υποδείξει ο προπονητής του.
Wakeboard (αρχική εικόνα)
Tο πιο φημισμένο και μοδάτο άθλημα που έχει κατακτήσει τα τελευταία χρόνια τις Ελληνικές παραλίες είναι το ανάλογο του snowboard στη θάλασσα ωστόσο έχει μεγάλες διαφορές, αφού εδώ αναγκαστικά έλκεσαι και δεν είσαι αυτόνομος.
Τρίπτυχο επιτυχίας στο σπορ αυτό είναι η ικανότητα του προπονητή, η ποιότητα του σκάφους και φυσικά η επιδεξιότητα του αθλητή. Μεγάλο ρόλο παίζουν τα υπήνεμα νερά που θα σε κάνουν πιο παραγωγικό σε κάθε σου προπόνηση.
Ο αθλητής έλκεται από το σκάφος με σχοινί σε απόσταση 65 έως και 80 πόδια με σκοπό να περάσει το απόνερο που του δίνει και την απαραίτητη ώθηση για φιγούρες όπως 360, backroll, wake2wake και άλλα πολλά. Όλα αυτά εκτελούνται πάνω σε μια σανίδα όπου εφαρμόζονται μπότες. Τα μεγέθη των σανίδων είναι πάντα αναλόγως με το βάρος αλλά και την εμπειρία των αθλητών.
Wakeskate
Παραπλήσιο του wakeboard. Η διαφορά είναι ότι δεν υπάρχουν μπότες παρά μόνο ένα σανίδι όπως το skateboard αλλά σε μέγεθος wakeboard. Θα το βρείτε σε λίγες σχολές λόγω της πολύ σκληρής προπόνησης που απαιτεί.
Waterski
Το all time classic του θαλάσσιου αθλητισμού το βρίσκουμε παντού αφού λειτουργεί σαν πάγιο και δεν λείπει από καμιά σχολή. Θεωρείται το πιο εύκολο αλλά και το πιο βασικό στην ιεραρχία για να ξεκινήσει κάποιος να ασχολείται με θαλάσσια σπορ . Με δυο ή με ένα πέδιλο μαθαίνει ο αθλητής να εξοικειώνεται με την ισορροπία αλλά και την πλεύση του στο νερό με ταχύτητες πολύ χαμηλές αρχικά αλλά και πολύ υψηλές για τους αθλητές του slalom ski που σκοπός τους είναι να περάσουν από ένα στίβο με επιτυχία περασμάτων τις 6 μπάλες
Kneeboard
Ο αθλητής βρίσκεται πάνω σε μια σανίδα που επάνω της υπάρχουν σωστές υποδοχές για την τοποθέτηση των δεμένων με ιμάντα γονάτων. Με την σανίδα αυτή με ευκολία κανείς μπορεί να κάνει άλματα λόγω της μεγάλης επιφάνειας νερού που καλύπτει.
Sup (Stand up paddle)
Το SUP έχει μπει δυναμικά στο χώρο των σπορ και είναι τόσο αναπτυσσόμενο και με τόσο διαφορετικά στυλ, που μόνο δύο πράγματα το χαρακτηρίζουν προς το παρόν σταθερά: Ο αναβάτης στέκεται όρθιος πάνω σε ένα σκάφος στυλ longboard-surf και χρησιμοποιεί σαν κινητήριο μοχλό ένα μακρύ μονόπλευρο κουπί, σαν προπέλα, ώστε να κινείται προς τα εμπρός.
Τι πρεπει να προσέξει κάποιος επιλέγοντας μια σχολή θαλάσσιων σπορ
– Τον καταξιωμένο προπονητή θαλάσσιου σκι, απόφοιτο ΤΕΦΑΑ ή πισοποιημένο από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού με πιστοποιημένο τίτλο “Προπονητής Θαλάσσιου Σκι”.
-Τα εγκεκριμένα σκάφη των θαλάσσιων αθλημάτων που είναι εσωλέμβια και τα καταλαβαίνεις συνήθως από την τεράστια ιπποδύναμη και από τα logo περιμετρικά των σκαφών.
– Την ποιότητα του εξοπλισμού (και εννοείται και των σωσιβίων).