Parallax View

ΔΕΗ: Οι αριθμοί της νομιμότητας…

Ο Κίμων Στεριώτης είναι υπεύθυνος επικοινωνίας της ΔΕΗ, δηλαδή της Ανώνυμης Εταιρίας με την επωνυμία “Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού”. Εκπροσωπεί στα ΜΜΕ μία εταιρία που διαχειρίζεται ένα δημόσιο αγαθό όπως το ηλεκτρικό ρεύμα με όρους αγοράς. Εκπροσωπεί μία εταιρία που επί δεκαετίες υπήρξε μονοπώλιο στη χώρα, καταγράφοντας αστρονομικά κέρδη αφού διαμόρφωνε τα τιμολόγιά της κατά βούληση. […]

Μιχάλης Γουδής
δεη-οι-αριθμοί-της-νομιμότητας-20748
Μιχάλης Γουδής
1.jpg

Ο Κίμων Στεριώτης είναι υπεύθυνος επικοινωνίας της ΔΕΗ, δηλαδή της Ανώνυμης Εταιρίας με την επωνυμία “Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού”.

Εκπροσωπεί στα ΜΜΕ μία εταιρία που διαχειρίζεται ένα δημόσιο αγαθό όπως το ηλεκτρικό ρεύμα με όρους αγοράς. Εκπροσωπεί μία εταιρία που επί δεκαετίες υπήρξε μονοπώλιο στη χώρα, καταγράφοντας αστρονομικά κέρδη αφού διαμόρφωνε τα τιμολόγιά της κατά βούληση. Εκπροσωπεί μία εταιρία που είναι εισηγμένη στα Χρηματιστήρια των Αθηνών και του Λονδίνου αλλά από την άλλη μεριά χρησιμοποιείται ως μέσο για την είσπραξη εισφορών όπως αυτή για την ΕΡΤ, τα δημοτικά τέλη κ.α. Και φυσικά εκπροσωπεί την ίδια εταιρία που πρόσφατα πρόθυμα αποδέχτηκε το ρόλο του εκβιαστή για την είσπραξη του ειδικού τέλους ακινητών, το οποίο από τα ΜΜΕ βαφτίστηκε “χαράτσι”.

Μιλώντας στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή “Κοινωνία Ώρα Mega” ο κ. Στεριώτης βρέθηκε αντιμέτωπος με την ερώτηση των παρουσιαστών σχετικά με τις περίπου 30.000 εντολές διακοπής ηλεκτροδότησης που έχει εκδώσει η ΔΕΗ και πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή από αύριο, Τρίτη, 17/1. 30.000 πολίτες και επιχειρήσεις που για διάφορους λόγους δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τον προσαυξημένο με χαράτσι λογαριασμό της ΔΕΗ, θα στερηθούν το δικαίωμα στο ηλεκτρικό ρεύμα με τον υδράργυρο να βρίσκεται στις περισσότερες πόλεις της χώρας κάτω από το μηδέν. Η απάντηση του υπεύθυνου επικοινωνίας της ΔΕΗ σε ένα ερώτημα που απευθυνόταν στην ευαισθησία του ιδίου και της επιχείρησης ήταν αφοπλιστική…

Πρόκειται μόλις για το 0,7% των συνολικών πελατών της ΔΕΗ, η οποία παρέχει ρεύμα σε περισσότερα από 7.500.000 νοικοκυριά. Προφανώς ένα τόσο χαμηλό ποσοστό είναι αμελητέο. Άλλωστε, 30.000 μπροστά στα εκατομμύρια των συνεπών καταναλωτών είναι μία ανεκτή θυσία. Εξάλλου, η επιχειρηματολογία είναι ατράνταχτη. Η ΔΕΗ και ο κ. Στεριώτης προσωπικά θέτουν την τήρηση των νόμων πάνω απ’ όλα. Και αφού η μπερδεμένη νομολογία του ελληνικού κράτους δεν έχει ξεκαθαρίσει τι προβλέπεται για όσους δεν δύνανται να πληρώσουν το λογαριασμό της ΔΕΗ μαζί με το χαράτσι, τότε αναγκαστικά μετά το πέρας των 80 ημερών υπομονής η επιχείρηση πρέπει να κόψει το ρεύμα, διότι σε διαφορετική περίπτωση η εναλλακτική προστάζει ότι το οφειλόμενο ποσό πρέπει να καταβληθεί από την ίδια την εταιρία.

Και επανέρχεται το μείζον θέμα του νόμιμου και του ηθικού. Αλήθεια, ποιος εγγυάται το ηθικό περιεχόμενο της κρατικής νομολογίας; Ποιος μπορεί να υποστηρίξει την ηθική διάσταση της δευτερογενούς φορολόγησης της ιδιόκτητης κατοικίας πέραν της καθιερωμένης ετήσιας φορολόγησης; Ποιος μπορεί να πείσει τους πολίτες της χώρας ότι μία τέτοια μέθοδος είσπραξης δε συγγενεύει με τις αντίστοιχες της γειτονικής ιταλικής μαφίας; Είναι μάλλον ηθική η συναίνεση της ΔΕΗ στην αντιφατική της φύση, να είναι δηλαδή μία Ανώνυμη Εταιρία Κοινής Ωφέλειας που αυξάνει εν μέσω κρίσης τα τιμολόγιά της κατά τουλάχιστον 10%, υπακούοντας ξεδιάντροπα στους «νόμους της αγοράς» και από την άλλη να γίνεται θεματοφύλακας της νομιμότητας με τη διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Σε μία Ελλάδα που διάγει το κεντρικό στάδιο του «δόγματος του σοκ» κατά τη Ναόμι Κλάιν με τον πληθυσμό της να παρακολουθεί εμβρώντητος τις συνέπειες του «μονόδρομου της λιτότητας» η συγκεκριμένη κίνηση της ΔΕΗ μπορεί να αποτελέσει τη σπίθα που τόσο πολύ λείπει για μία μαζική αντίδραση στον παραλογισμό που ζούμε ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια. Διότι όταν πειραχθούν οι βασικές ανάγκες ευπαθών και όχι μόνο ομάδων του πληθυσμού, τότε είναι που ξεπερνιούνται τα λεπτά όρια. Ή τουλάχιστον ας πιστεύουμε έτσι. Γιατί αν η νομιμότητα υπερισχύσει οριστικά της ηθικής στην «Ελληνική Κοινοβουλευτική Δημοκρατία»…

* Όλα αυτά εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ σχετικά με τη συνταγματικότητα του νόμου για το ειδικό τέλος. Αλλά μάλλον κανείς δε λαμβάνει το συγκεκριμένο δικαστήριο σοβαρά υπόψη…

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα