Δενδροκτονίες και θεομηνίες
Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Κινητικότητας, Πρόδρομος Νικηφορίδης, γράφει για τις εκατοντάδες πτώσεις δέντρων που σημειώθηκαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο
Είδε την καταστροφή και βιάστηκε να την εκμεταλλευτεί, είδε τα πεσμένα δέντρα και βιάστηκε να καταγγείλει. Μόλις μία μέρα μετά έβγαλε τα συμπεράσματα του, επαληθεύτηκε ακόμα μία φορά το «όποιος βιάζεται σκοντάφτει»! Τα κυπαρίσσια που απαγορεύεται να κλαδεύονται έπεσαν γιατί δεν τα κλαδέψαμε!
Είναι σε όλους μας γνωστή η κατάσταση που παραλάβαμε το θέμα του πρασίνου στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Το 2023 κύλησε με μεγάλα προβλήματα, η πόλη είχε παραδοθεί στα σκουπίδια και στα αλυσοπρίονα. Διαμαρτυρίες, αντεγκλήσεις, αυτόφωρα σε όποιον αντιστεκόταν στην αλόγιστη κοπή και την καρατόμηση των δέντρων.
Όταν αναλάβαμε βρήκαμε αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου τις οποίες συζητάμε τον τελευταίο καιρό με την αρμόδια διεύθυνση. Η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε αποφασίσει να εξαφανίσει εκατοντάδες δέντρα σε συγκεκριμένους δρόμους της Ανατολικής Θεσσαλονίκης επειδή σύμφωνα με τον πρώην Δήμαρχο ήταν πολύ επικίνδυνα. Δεν μπορούσαμε να δεχτούμε αλόγιστα αυτές τις κοπές και δεν τις κάναμε. Τελικά δεν ήταν τόσο επικίνδυνα. Κανένα δέντρο από τα χαρακτηρισμένα επικίνδυνα δεν έπεσε στην τελευταία θεομηνία. Αυτό αποδεικνύει ότι η υπηρεσία πρασίνου δεν γνωρίζει ποιο δέντρο είναι επικίνδυνο. Κατά τη διάρκεια του 2024 έπεσαν δέντρα που δεν είχαν χαρακτηριστεί ως επικίνδυνα.
Έπεσαν δυστυχώς πολλά από τα χαρακτηρισμένα ως μη επικίνδυνα και εδώ αποδεικνύεται ότι έχουμε πρόβλημα.
Χάσαμε πολλά και όμορφα δέντρα, δέντρα που θαυμάζαμε την ομορφιά τους, δέντρα που ήταν χαρακτηρισμένα ασφαλή.
Χάσαμε κοντά στο 2% των δέντρων της Θεσσαλονίκης σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, πάλι καλά θα έλεγε κάποιος. Δυστυχώς μας παρέδωσαν μία πόλη αποδεκατισμένη από πράσινο. Η όποια επιπλέον απώλεια είναι κρίσιμος παράγοντας για το πράσινο της πόλης μας.
Τα αποτελέσματα της συστηματικής δενδροκτονίας τα ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια, τα αποτελέσματα της θεομηνίας τα ζήσαμε τις τελευταίες μέρες. Η δενδροκτονία είναι μία συνειδητή πράξη που στόχο έχει τη μείωση του πρασίνου και των ευθυνών που ενδεχόμενα μπορούν να προκύψουν μέσα στο χρόνο. Η θεομηνία είναι ένα φυσικό φαινόμενο που κανείς δεν μπορεί να σταματήσει!
Ας έρθουμε τώρα στα τελευταία γεγονότα. Σύμφωνα με τους ειδικούς τα δέντρα έπεσαν για τους παρακάτω λόγους:
- Οι υψηλές θερμοκρασίες του προηγούμενου διαστήματος εμπόδισαν την πτώση των φύλλων. Ο Νοέμβριος χαρακτηρίστηκε από ανομβρία και υψηλές θερμοκρασίες.
- Οι συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών δυστυχώς μαλάκωσαν υπερβολικά τα εδάφη, δεν είναι τυχαίο που για πρώτη φορά έχουμε τόσες πτώσεις στα πάρκα. Ήταν βροχές διαρκείας, χαμηλής έντασης και μεγάλης διάρκειας, ποτιστικές βροχές.
- Οι αδιανόητες ριπές του ανέμου σε συνδυασμό με τα παραπάνω πλήγωσαν τα πάρκα της Θεσσαλονίκης. Δεν είναι τυχαίο που για πρώτη φορά έπεσαν ολόκληρα κυπαρίσσια, οι επαναλαμβανόμενες ριπές σε συνδυασμό με το μαλακό έδαφος ουσιαστικά «ξάπλωσαν» τα κυπαρίσσια. Είναι γνωστό επίσης ότι τα κυπαρίσσια δεν κλαδεύονται! Για να καταλάβουμε την ένταση των ριπών του ανέμου θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι τα κυπαρίσσια εν σειρά φυτεύονται για την προστασία από τους ανέμους.
Στα κοιμητήρια της Ευαγγελίστριας ακόμα και η ιδιαίτερα πυκνή φύτευση των κυπαρισσιών δεν τα έσωσε. Πολυάριθμα είναι τα κυπαρίσσια που χάθηκαν, εκεί και σε πολλά άλλα πάρκα της πόλης.
Από την πρώτη στιγμή βγήκαμε στο δρόμο, το Σάββατο το απόγευμα διαπίστωσα με τα μάτια μου ότι σε ελάχιστο χρόνο κόπηκε το πεσμένο δέντρο στη γωνία Παύλου Μελά και Τσιμισκή. Το θέμα είναι η καλή προετοιμασία και η αποτελεσματικότητα την οποία επέδειξαν οι υπηρεσίες του Δήμου. Το θέμα είναι να βρίσκονται στο δρόμο οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι και να συντονίζουν το έργο. Να είναι προετοιμασμένοι, να έχουν σχέδιο σύμφωνα με άλλον βιαστικό κριτή και σε οποιαδήποτε περίπτωση σε ενδεχόμενη χιονοθύελλα να μην τους «παγώσει το αλάτι»!
Η κλιματική κρίση είναι εδώ, οι θεομηνίες και τα άλλα φυσικά φαινόμενα θα μας δοκιμάζουν συνεχώς, η δημοτική αρχή ανοίγει μία συζήτηση με τους ειδικούς για την πρόληψη αυτών των φαινομένων ενώ ταυτόχρονα πρωτοστατεί στη φύτευση νέων δέντρων για να πρασινίσουμε τη Θεσσαλονίκη. Σήμερα, 8 Δεκεμβρίου 2024 φυτέψαμε 1000 δενδρίλια και θάμνους σε έναν πρώην μπαζότοπο στο περιαστικό δάσος στην Τριανδρία. Δεν περιμέναμε τη θεομηνία για να διοργανώσουμε το πρώτο συνέδριο για την Κλιματική Κρίση που θα γίνει σε ένα μήνα. Πάνω από όλα, η πρόληψη και η σωστή οργάνωση θα είναι τα εφόδια μας για τα επόμενα χρόνια!