Parallax View

Δέντρα Θεσσαλονίκης, Αθήνας, αλλά και πάσης Ελλάδος

Μερικές σκληρές αλλά ουσιαστικές σκέψεις για το αστικό πράσινο από έναν ειδικό

Parallaxi
δέντρα-θεσσαλονίκης-αθήνας-αλλά-και-π-1013267
Parallaxi

Λέξεις: Σταμάτης Σεκλιζιώτης

[Πριν απλώσω της σκέψεις μου, να εξομολογηθώ ότι δεν βρέθηκα στη Θεσσαλονίκη αυτές τις μέρες της επιδρομής κατά των δένδρων, αλλά σχολιάζω με βάσει φωτογραφίες, δημοσιεύματα και την γνώση που έχω από τη πόλη όπου έζησα οκτώ χρόνια και την επισκέπτομαι τακτικά, γνωρίζοντας επαρκώς το αστικό της πράσινο…].

Κάνω στη συνέχεια, μερικές “συνοπτικές” σκέψεις σ’ αυτά που έχω σχολιάσει για τη Θεσσαλονίκη, πολλές παρεξηγημένες…, ίσως επειδή υπάρχουν σημεία που μάλλον δεν έχουν γίνει καταληπτά του τι μπορεί να συμβαίνει…

Όταν οι δημοτικές αρχές πράττουν, συνήθως χωρίς να ρωτούν κανέναν και δεν ενημερώνουν με σαφήνεια, αφήνουν πλατιά περιθώρια για κριτική, για παρερμηνείες, αναπάντητα ερωτήματα, αλλά και υλικό για καταγγελίες.

(1) ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ, (εκτός εάν μου διέφυγε), κανένας ούτε κάποια γενικής φύσεως φιλο-Δημαρχιακά άρθρα της Θεσσαλονίκης αποκαλύπτουν με σαφήνεια, από τι ακριβώς έχουν προσβληθεί τα δένδρα που κόπηκαν, αλλά κυρίως από πότε (έτος ??) πάσχουν…, από έντομα, από μύκητες, από μύκητες που τα μόλυναν μέσω εντόμων, από τι ακριβώς…;).

Ακόμη και μέχρι σήμερα δεν έχει ειπωθεί από τι είδους ασθένεια προσβλήθηκαν, εκτός από κάποιες σκόρπιες αναφορές “αρμοδίων” με πολλά κενά… Και δεν μιλάμε μόνο για τις φτελιές στην Λ. Τσιμισκή…, γιατί κόπηκαν μεγάλοι αριθμοί δένδρων και αλλού σε άλλα σημεία της πόλης…

(2) Η ΕΥΘΥΝΗ είναι αποκλειστική του Δήμου (και κάθε Δήμου) όταν τα δέντρα είναι άρρωστα από καιρό ή όχι, και σε ποιο βαθμό…, και ουδέποτε μπόρεσαν να ελέγξουν την κατάσταση με ειδικούς φυτοπαθολόγους πριν ακόμη μεγαλώσουν και φτάσουν σ’ αυτά τα μεγέθη και απολέσουν αστάθεια…, όταν μάλιστα θα μπορούσαν για κάποια ακόμη χρόνια να κοσμούν το κέντρο της πόλης και όχι μόνο… Δεν επιτρέπεται ένα πανέμορφο δέντρο σε μια ώριμη ηλικία που προσφέρει τεράστια περιβαλλοντικά οφέλη, να μην ελέγχεται τακτικά, να αφήνεται να αρρωστήσει και τελικά να πεθαίνει… Εδώ πλέον πρόκειται για ευθανασία δένδρων…., λόγω αδυναμίας να τα φροντίζουν, αδυναμίας να συντηρήσουν το αστικό πράσινο, υπηρεσίες που αποτελούν αρμοδιότητα και χρέος προς την πόλη και τους πολίτες της…

(3) ΚΟΥΦΙΟΙ ΚΟΡΜΟΙ. Υπάρχουν πολλοί κούφιοι κορμοί, αλλά δεν φαίνονται (από τις φωτογραφίες που αναρτώνται…) ότι όλοι οι κομμένοι κορμοί στο σύνολό τους είναι “κούφιοι”… αλλά πιθανότατα να κόπηκαν “με την ευκαιρία” όλα στη σειρά για να μην ξαναπληρώνουν συνεργεία…. (κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί μόνο σε τούτη τη χώρα – ποιος θα τους εμποδίσει ;…).

(4) ΟΙ ΚΟΥΜΑΡΙΕΣ: Κουμαριές όπως έχει γραφτεί…., δεν υπάρχουν πουθενά στην Λ. Τσιμισκή και αυτά που γράφονται, απορώ πως τα στηρίζουν κάποιοι και μάλιστα δημόσια… Όταν δεν γνωρίζουν πως να ξεχωρίζουν τα δένδρα, και κάθε μέρα να περνούν από εκεί, δεν θα τα αναγνωρίζουν ποτέ αν δεν δείξουν ενδιαφέρον να τα μάθουν.. Εκφράζουν όμως άποψη και κριτική όταν διαβάζουν κάτι που δεν τους αρέσει.

(5) ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ: Εάν υπήρχε σοβαρότητα και δημοτικό ενδιαφέρον για τα αστικά δέντρα θα είχαν προλάβει την οποιαδήποτε ασθένεια ή παράσιτο εδώ και χρόνια πριν προκληθεί η ζημιά… Άφησαν και αφήνουν τα δέντρα να πεθαίνουν, προβαίνοντας τώρα σε “συνοπτικές” κοπές που μόνο προκαλούν το κοινό αίσθημα….

(6) ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ: Ενεργούν (όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλες πόλεις…) χωρίς κανένα μέτρο φυτοπροστασίας ρουτίνας, π.χ. δενδροστήριξης- σταθεροποίησης και φυτοπαθολογικού ελέγχου (monitoring…), αλλά μόνο όταν πλέον είναι πολύ αργά για να διαπιστώσουν την “αναγκαιότητα κοπής”.. Θα μπορούσαν έναντι αμοιβής (π.χ. πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος) να αναθέσουν στην Γεωπονοδασολογική Σχολή του ΑΠΘ που διαθέτει άριστους επιστήμονες, να παρακολουθούν τα δέντρα της πόλης διαχρονικά, να εντοπίζουν και να καταγράφουν προσβολές και κινδύνους. Το ίδιο και σε άλλες πόλεις, αρκεί να υπάρχει η σχετική βούληση… (η οποία δεν υπάρχει…).

(7) ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ: Και όμως, παρά τις θέσεις έγκυρων Επιστημόνων του ΑΠΘ και επιστημονικών φωνών, βλέπουμε στα social media (όπου ο καθένας και η καθεμιά έχουν άποψη επί παντός…..) να αμφισβητούνται Καθηγητές Πανεπιστημίου και Επαγγελματίες δεκαετιών σε σχέση με το αντικείμενο “δένδρα” και “αστικό πράσινο”…. Στη χώρα μας η επιστημονική άποψη χάνεται, περιφρονείται και χλευάζεται από την ελεύθερη, ανεξέλεγκτη και δυστυχώς κυρίαρχη ημιμάθεια που κατακλύζει τα media και τα απαίδευτα μυαλά ομάδων πολιτών οι οποίοι ψάχνονται για “άρνηση, για καβγά, για συσπείρωση γύρω από το λάθος” αλλά και για καταδίκη της κάθε επιστημονικής θέσης…, χωρίς βέβαια να ξεχνάμε τους αιρετούς οι οποίοι (συχνά ανίδεοι οι ίδιοι, ή διακατεχόμενοι από σκοπιμότητες….) προτιμούν και εμπιστεύονται απόψεις και υπηρεσίες από “άσχετους” παραδοσιακά από κομματικούς φίλους και όχι από την επιστημονική κοινότητα… Για τα δένδρα, δεν υπάρχει δικαιολογία… Θα μπορούσαν να προσεγγίσουν, ακόμη και να πληρώσουν (γιατί όχι – κάποτε ας μάθουν να πληρώνουν – ο εθελοντισμός και το τζάμπα για τέτοια ζητήματα δεν υπάρχει….), εκτός από το ΑΠΘ και το ΓΠΑ ή άλλα Ιδρύματα, την ΕΛΓΟ -ΔΗΜΗΤΡΑ, Δασολόγους, Γεωπόνους, τους Συνδέσμους τους, το ΓΕΩΤΕΕ, Εταιρείες σκευασμάτων Φυτοπροστασίας, Ενώσεις Δενδροκόμων, κλπ… Τίποτε απ΄αυτά δεν κάνουν και ούτε θα παραδειγματιστούν ποτέ από τους σοβαρούς της Ευρώπης….. Αυτά που βιώνει ο πολίτης-δημότης τα κάνουν όπως επιθυμούν οι ίδιοι, αναθέτουν όπου θέλουν οι ίδιοι, δεν ενημερώνουν κανέναν, δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν και το “δυστυχέστερο”, δεν ελέγχονται από κανέναν… Προεκλογικά μόνο γλυκαίνουν, για να ψηφιστούν και να συνεχίσουν τα ίδια…

( 8 ) Το όντως σύγχρονο ΔΕΝΔΡΟΚΟΠΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ που χρησιμοποιείται για την κοπή του δένδρου που βλέπουμε “μέρα μεσημέρι” στη Θεσσαλονίκη, με ανύποπτο τον κόσμο να παρατηρεί γύρω γύρω…., λόγω του όγκου του, του τρόπου λειτουργίας και της μεγάλης ηλικίας και όγκου των δένδρων αλλά και του σημείου επέμβασης…, είναι αυστηρώς ακατάλληλο για αστικά πολυσύχναστα εμπορικά κέντρα και μάλιστα άκρως επικίνδυνο για τους πολίτες και τις περιουσίες τους (αυτοκίνητα, καταστήματα, κλπ). Πρόκειται για δασικό εργαλείο, για κοπές στα δάση, αγροτικές περιοχές και για ανοικτούς χώρους μεγάλων πάρκων και όχι για πεζοδρόμια στο κέντρο της πόλης. Στο εξωτερικό απαγορεύονται μέσα σε πυκνοδομημένη πόλη τέτοιου είδους κοπές με τέτοια μηχανήματα και μάλιστα σε ώρες αιχμής…… Η χρήση του μηχανήματος (εργολαβία), είναι άλλο ένα “φάουλ” του Δήμου…. και δεν φαίνεται να διαμαρτύρεται και κανένας. Εκτός αν οι αιρετοί του Δήμου ήθελαν, εν όψει δημοτικών εκλογών, να κάνουν επίδειξη στους περαστικούς τους οποίους μάλλον τρόμαξαν, παρά γοήτευσαν….

(9) ΚΛΑΔΕΥΟΥΜΕ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ…. Ποτέ δεν κάνουμε τέτοιες δουλειές όταν βρίσκεται το δένδρο “στα ζουμιά του”… σε περίοδο που έχει πετάξει φύλλωμα και βλαστούς. Αυτά τα δένδρα είναι φυλλοβόλα και όταν είναι τον χειμώνα γυμνά και σε λήθαργο χωρίς φύλλωμα, τότε κλαδεύονται, κόβονται από πάνω προς τα κάτω σιγά σιγά, από ειδικούς αναρριχητές δενδροκόμους κλαδευτές ή εκπαιδευμένα συνεργεία με ανυψωτικές πλατφόρμες Κλαδέματος & Συλλογής ξυλείας…, χωρίς δασικά βαριά μηχανήματα σαν και αυτό που βλέπουμε στην Τσιμισκή το οποίο είναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ, ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ και μόνο για άλλες χρήσεις ΕΚΤΟΣ ΠΟΛΗΣ… Τον χειμώνα τα δέντρα προσφέρουν οπτική, περισσότερη ασφάλεια κατά το κλάδεμα και πιθανότητες “διάσωσης” όταν κόβονται από πάνω προς τα κάτω… (εντοπισμός προσβολών κατά σημεία)…, χωρίς να παραστεί ίσως η αναγκαιότητα της ευθανασίας…

(10) ΜΗΠΩΣ ΗΤΑΝ ΑΡΡΩΣΤΑ ΧΩΡΙΣ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΜΕΤΡΑ ΕΓΚΑΙΡΩΣ; Ο κούφιος κορμός φτελιάς που προβάλλεται σε εικόνες…., προκαλείται από πολλές αιτίες και προσβολές. Η DED (Dutch elm disease) ή “Ασθένεια της Ολλανδικής Φτελιάς”, είναι ασθένεια που προκαλεί κούφιο κορμό, όπως και άλλες…. Εάν όμως πρόκειται για την εν λόγω ασθένεια DED, και είχε εντοπιστεί από καιρό στην Θεσσαλονίκη, θα έπρεπε να το γνώριζε η Δημοτική αρχή εγκαίρως και να πάρει τα μέτρα της πριν μεταδοθεί σε όλα τα δένδρα (μεταδίδεται με τα έντομα)… Φέρουν επομένως τεράστια ευθύνη εάν συνέβη κάτι τέτοιο και αν πρόκειται για την εν λόγω ασθένεια της φτελιάς. Στην Δεκαετία του 70, όταν ο ασκομύκητας Ascomycete microfungi (DED) πέρασε από την Ευρώπη στην Αμερική, και μόνο στις ΗΠΑ σκότωσε 40 εκατομμύρια δένδρα, αλλά ευαισθητοποίησε και πολλά κέντρα ερευνών για την εξεύρεση μεθόδων καταπολέμησης των εντόμων φορέων του μύκητα και την δημιουργία ανθεκτικών υβριδίων δένδρων.. … Πολλές προσβολές και παράσιτα μπορούν να αποφεύγονται μετά από έγκαιρη διάγνωση και με κατάλληλα κλαδέματα…., πέραν της όποιας χημικής φυτοπροστασίας, αλλά αυτά σε οργανωμένες συνθήκες και χώρες…

(11) ΟΙ ΚΑΜΠΙΕΣ: αναφέρεται η παρουσία “κάμπιας” στα δέντρα φτελιάς. Κάποιες φήμες αλλά και από τον Δήμο επιβεβαιώνεται, για προνύμφες λευκές του κολεόπτερου Xanthogaleruca luteola (σκαθάρι της φτελιάς) το οποίο προσβάλλει όλες τις ποικιλίες φτελιάς… , υπεύθυνου καταστροφής των δένδρων, αλλά και για την μετάδοση της μυκητολογικής προσβολής DED… Το luteola διαχειμάζει σε κτίρια και σπίτια, και την άνοιξη πηγαίνει προς τα δένδρα φτελιάς για να τραφεί και να γεννήσει…. (τρέφεται από τα φύλλα)… Πολυάριθμες κάμπιες (προνύμφες) του εντόμου, μετακινούνται προς τη βάση του δέντρου για να μεταμορφωθούν σε νύμφες…, όπου μπορεί να γίνονται και ορατές – λευκοκίτρινου χρώματος.. Υπάρχουν πάντα τρόποι αντιμετώπισης της εντομολογικής προσβολής με σύγχρονα εντομοκτόνα αλλά και με ενέσεις, εγκαίρως πριν καταστραφεί το δέντρο και πριν την κοπή του…, αλλά αυτά μόνο από οργανωμένες υπηρεσίες που διαθέτουν γνώση, εφαρμόζουν την τεχνική και διαθέτουν τα μέσα και τους πόρους….

Όσο όμως θα σιωπά ο Δήμος Θεσσαλονίκης και δεν θα ενημερώνει για ποιον λόγο κατέληξε στην κοπή των δέντρων, τι έκανε (πότε και ποιες ενέργειες και με ποιες μεθόδους ώστε να καταπολεμήσει τα παράσιτα) αλλά και τι δεν έκανε για να περισώσει δέντρα από τότε που εντοπίστηκε το έντομο, επί ποίων ακριβώς δένδρων και αριθμητικά πόσων δένδρων (ελέχθησαν και στη συνέχεια κόπηκαν ή δεν ελέγχθηκαν αλλά πάλι κόπηκαν)…, θα πρέπει να αναμένει “καταγγελτική” συζήτηση, ερωτήματα, αλλά και τυχόν ανακρίβειες που θα συνεχίζονται όσο δεν θα υπάρχει πειστική ενημέρωση…

ΚΕΛΤΙΔΕΣ (ΜΕΛΙΚΟΥΚΙΕΣ) αντί για ΦΤΕΛΙΕΣ…. (πολλά τα γιατί…)

Όσο για την αντικατάσταση των Φτελιών από τις Κελτίδες (Μελικουκιές), οι φυτεύσεις που ήδη έχουν γίνει δεν φαίνεται να έχουν γίνει με κάποια μελέτη ως προς την επιλογή των δένδρων και τις προδιαγραφές τους, αλλά και των τρόπων φύτευσης (εμφανής προχειρότητα….)…., δεν διασφαλίζουν την μελλοντική τους ευθυκορμία, λόγω της “αδύναμης” πασσαλοστήριξης των δέντρων (μεγάλο μήκος κορμού παραμένει αστήρικτο λόγω των δυσανάλογα μικρών και κοντών πασσάλων που χρησιμοποιούνται, το μη επαγγελματικό και μη τραυματικό δέσιμο των δένδρων, τους λάκκους, κλπ)… Το δέντρο κελτίδας των 5 ή των 7 μέτρων δεν το στηρίζεις στο ένα τρίτο του κορμού ή κάτω από τη μέση και μάλιστα όταν είναι τόσο λεπτόκορμα με ολίγη πρασινάδα (ελάχιστο φύλλωμα) στην κορυφή….., εμφανώς σοκαρισμένα..

Οι Κελτίδες οποίες αντικαθιστούν τις φτελιές, θα πρέπει να αναμένεται να προσφέρουν κάποιες σημαντικές ποιοτικές διαφορές από τις φτελιές, αλλά οι συγκρίσεις προβληματίζουν… (1) Η Κελτίς (γνωστή και ως Μελικουκιά ή και μπορμποτσαλιά στη Θεσσαλία…) είναι λιγότερο ελκυστικό δένδρο από την φτελιά η οποία είναι πιο συμπαγής, με πιο πυκνότερη κόμη και πιο βαθύ πράσινο φύλλωμα. (2) Προτιμά ηλιόλουστα σημεία φύτευσης τις περισσότερες ώρες της ημέρας, ενώ η φτελιά ανέχεται και την ημισκιά… (3) Δεν αντέχει σε μεγάλης διάρκειας παγετό, ενώ η φτελιά είναι πιο ανθεκτική (μέχρι τους -29°C ) (4) Η Κελτίς παράγει καρπούς ράγες που σκορπά στο έδαφος, στα πεζοδρόμια ή στην άσφαλτο, δημιουργώντας προβλήματα (προτιμάται για πάρκα και για σημεία χωρίς πεζούς και οχήματα).. (5) Το ριζικό της σύστημα αναπτύσσεται επιφανειακά και όταν ενηλικιωθεί και παχύνει η ρίζα η οποία είναι πολύ σκληρή, ξηλώνει πλακόστρωτα, ρείθρα, διακοσμητικά δάπεδα, εξογκώνει άσφαλτο και τσιμέντα… (6) σε ότι αφορά την δέσμευση ατμοσφαιρικής ρύπανσης PAC (Pollution Absorption Capacity) δηλ. αιωρούμενα στερεά, CO2, NO2, κλπ, τα πιο κατάλληλα δέντρα έχουν βρεθεί να είναι η Φτελιά, η Κελτίς, η Βελανιδιά και το Πλατάνι… (αλλά και άλλα που ακολουθούν στη βαθμολογία…., προσφέροντας έτσι μεγάλο εύρος επιλογής για τις πόλεις..). Η Φτελιά θεωρείται ανώτερη της Κελτίδας ως προς την δέσμευση ρυπαντών. Δεσμεύει τεράστιες ποσότητες CO2. (7) η Κελτίς δεν είναι ικανοποιητικά ανθεκτική στους ανέμους, ενώ όταν μεγαλώσει ο κορμός της απολεπίζεται και μαζί με τους καρπούς της λερώνει…. (😎 η Κελτίς στις πόλεις μετατρέπεται σε εστία ενοχλητικών μικροοργανισμών όπως η μαλλιαρή αφίδα (πολύ αντιαισθητική προσβολή), μυκητιάσεις, ωίδιο, κ. ά. (9) Η Κελτίς μεγαλώνει πιο αργά από τη φτελιά (10) Η Κελτίς αναπτύσσει κόμη κατά πλάτος που απλώνει (και ενοχλεί) ώστε να χρειάζεται ευρυχωρία στην πόλη αντί της φτελιάς που είναι πιο “ορθόκλαδη” και με κόμη πιο συμμαζεμένη.. Η Κελτις… συστήνεται για πάρκα, αγροδασοπονίες και μεγάλους υπαίθριους χώρους, και λιγότερο για πεζοδρόμια. (11) Η Φτελιά αναφέρεται ως δένδρο που προτιμάται περισσότερο από τους Αρχιτέκτονες τοπίου σε σχέση με την Κελτίδα – περισσότερο προβεβλημένη η φτελιά για τον αστικό χώρο… (αισθητικότερη σε σχήμα, υφή, χρώμα και βολικό μέγεθος…) (12) Η Φτελιά έχει λιγότερες απαιτήσεις φροντίδας από την κελτίδα (λιγότερη απασχόληση). (13) Δημοσιεύματα ερευνητών της ΕΕ αναφέρουν ότι ο πληθυσμός των δένδρων Κελτίδας στις Μεσογειακές πόλεις, τα τελευταία 50 χρόνια, κατά 50% παρουσιάζει μείωση με μια συνεχώς φθίνουσα πορεία λόγω κάποιων ακραίων καιρικών φαινομένων και προσβολών από παράσιτα, κυρίως ακάρεα και από μυκητιάσεις που προκαλούν έλκη, σήψεις και ολοκληρωτική νέκρωση, των δέντρων. (14) Αλήθεια, ποια άλλα δέντρα μελετήθηκαν εκτός από τη κελτίδα για αντικατάσταση της φτελιάς στην πόλη, ποια απορρίφθηκαν και για ποιο λόγο, πότε έγινε ο διαγωνισμός για τις κελτίδες, πότε η προκήρυξη και ποιός ο προμηθευτής… Είναι τα δέντρα πιστοποιημένα για την “φυτοϋγεία” τους και ποιας προέλευσης (από Έλληνες παραγωγούς ή ξένους ;)… Στα καλά Ελληνικά Φυτώρια της Χώρας, μπορεί σήμερα κάποιος να επιλέξει ανάμεσα σε 200 περίπου δέντρα καλλωπιστικά, δασικά και καρποφόρα. Αρκεί να θέλει να το πράξει και να μην επαφίεται σε ανίδεους, σε σκοπιμότητες και σε εργολάβους Δημοσίων έργων οι οποίοι έμαθαν να κατατάσσουν το φυτό τελευταίο στη λίστα, φυτεύοντας το φτηνότερο, το ακατάλληλο, το μη βιώσιμο…

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ Η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ

Η υπόθεση “Δημοτικό Αστικό Πράσινο” στη χώρα μας έχει διανύσει αρκετά χρόνια με ισχνά και προβληματικά επιτεύγματα για τα οποία δεν μπορεί κάποιος να υπερηφανεύεται, πολίτης ή ειδικός, επισκέπτης περιπατητής ή τουρίστας… και όταν μάλιστα έχει δει τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο. Οι Ελληνικές πόλεις πλην κάποιων εξαιρέσεων είναι “άσχημες” έως πολύ και γι’ αυτό πρώτοι υπεύθυνοι είναι οι συντελεστές δόμησης και στη συνέχεια οι Δήμαρχοι.., χωρίς βέβαια να αποκλείονται αρκετοί Δήμαρχοι που έχουν ξεχωρίσει για την προσφορά τους…

Το βάρος πέφτει σε “επικοινωνιακά” ζητήματα προβολής έργου και αυτοπροβολής των αιρετών, με το αστικό πράσινο να αποτελεί πρωτεύον προπαγανδιστικό στοιχείο αναφοράς, αλλά δευτερεύον στην πράξη και την ουσία, (ρίχνοντας μια ματιά γύρω μας….), αλλά και αναθέτοντας “έργα” πρασίνου με το πράσινο να εκπροσωπεί το 6-8% της δαπάνης, με μηδενική έως κακή συντήρηση και φροντίδα από τις Υπηρεσίες τους, ενώ κυριαρχούν τα “δομικής” φύσεως “κομμάτια” των έργων ανοικτού χώρου όπως, πλακόστρωτα, τσιμεντόστρωτα, λιθόστρωτα, σιδηροκατασκευές, ξυλοκατασκευές, πλαστικό, άσφαλτος και σπάνια λίγο φυτεμένο χώμα…. (η χαρά του εργολάβου)…

ΔΕΝΔΡΟ ΙΣΟΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ

Όταν έρχεται η ώρα του “πρασίνου” δεν ιδρώνουν και δεν ενδιαφέρονται για το ποιοτικό κομμάτι, δεν νοιάζονται για το τι θα φυτευτεί, που θα φυτευτεί, και σε ποια μεγέθη ή ποια βοτανικά είδη, δεν συμβουλεύονται ειδικούς τεχνικούς και επιστήμονες και δεν έχουν ιδέα τι παράγεται και τι διατίθεται από τα μεγάλα και τα σοβαρά παραγωγικά φυτώρια της χώρας… Άλλα σχεδιάζουν, άλλα προδιαγράφουν, άλλα παραλαμβάνουν και άλλα πληρώνουν, αλλά και ελάχιστα δαπανούν…

Το πράσινο στην πόλη, πέρα από το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που της προσθέτει, αποτελεί και σοβαρή “περιβαλλοντική επένδυση” με οικονομικές προεκτάσεις…, καθιστώντας την πόλη πιο φιλόξενη και επιθυμητή, περισσότερο επισκέψιμη, εμπορικότερη και τουριστικότερη, με αυξημένες αξίες ιδιοκτησίας (κατοικίας και επαγγελματικής στέγης), παραγωγικότητας επιχειρήσεων και υπηρεσιών, και σαφώς ανθρωπινότερη… …τουλάχιστον αυτά ισχύουν για την Ευρώπη, την Αμερική και τις προηγμένες Ασία και Αυστραλία…… Εκατομμύρια πολίτες και διοικήσεις ανά τον κόσμο το έχουν καταλάβει…, …για εδώ δεν είμαι και τόσο σίγουρος…

*Ο Σταμάτης Σεκλιζιώτης είναι Γεωπόνος (ΑΠΘ), Διδάκτωρ Αρχιτέκτων Τοπίου του Τεχν/κού Πανεπιστημίου Birmingham Αγγλίας, κάτοχος τίτλων Master of Philosophy (MPhil) και Doctor of Philosophy (PhD) και εργάστηκε ως ειδικός σύμβουλος στο υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα