Διασκεδάζοντας με το σωματίδιο του θεού
Λέξεις: Γ.Τσιτιρίδης – Αγλαΐα Ιγγλέση Φωτό: Γ.Τσιτιρίδης Το Cern σε συνεργασία με την ΔΕΘ- Helexpo παρουσιάζουν στην πόλη μας στο περίπτερο 14 μια έκθεση που βοηθάει το ευρύ κοινό να κατανοήσει με απλό τρόπο το πείραμα που γίνεται τα τελευταία χρόνια στον επιταχυντή σωματιδίων. Στην είσοδο της έκθεσης συνάντησα την Αγλαΐα Ιγγλέση φίλη μου δημοσιογράφο […]
Λέξεις: Γ.Τσιτιρίδης – Αγλαΐα Ιγγλέση Φωτό: Γ.Τσιτιρίδης
Το Cern σε συνεργασία με την ΔΕΘ- Helexpo παρουσιάζουν στην πόλη μας στο περίπτερο 14 μια έκθεση που βοηθάει το ευρύ κοινό να κατανοήσει με απλό τρόπο το πείραμα που γίνεται τα τελευταία χρόνια στον επιταχυντή σωματιδίων. Στην είσοδο της έκθεσης συνάντησα την Αγλαΐα Ιγγλέση φίλη μου δημοσιογράφο που είναι και εθελόντρια στην έκθεση. Μας έδωσε πολλές χρήσιμες πληροφορίες κι έκανε την περιήγηση μας πολύ διασκεδαστική και αποφασίσαμε να σας παρουσιάσουμε μαζί την εμπειρία από αυτό το όμορφο ταξίδι στο σύμπαν.
Είναι από μόνο του πολύ εντυπωσιακό το σύμπαν και τα μυστικά του γι’ αυτό και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τον κόσμο να μάθει γι’ αυτό. Μην ξεχνάμε πόσο μεγάλη επιτυχία έχουν τα βιβλία κόμικς και οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Όλα γίνονται πιο εύκολα και κατανοητά και κυρίως διασκεδαστικά λόγω της έντονης διαδραστικότητας της έκθεσης. Έτσι ακόμα και τα μικρότερα παιδιά, μαθητές και γονείς, όλοι μπορούν να μάθουν πώς δημιουργήθηκε ο πλανήτης μας, τι συνέβη όταν έγινε το «big bang», από πόσο σωματίδια αποτελείται ένας άνθρωπος, πώς λειτουργεί ο επιταχυντής σωματιδίων, τι συμβαίνει όταν τα πρωτόνια συγκρούονται κι όλα αυτά μέσα από touch screen οθόνες, τηλεοράσεις και φυσικά παιχνίδι που είναι το πιο σημαντικό για να αγαπήσει κανείς την φυσική- που είμαι σίγουρος ότι όλοι δυσκολευτήκαμε να «χωνέψουμε» το μάθημα της φυσικής.
Στην έκθεση θα μάθετε όλες τις πληροφορίες για την γέννηση και εξέλιξη του σύμπαντος και φυσικά για το “σωματίδιο του θεού” που ανακάλυψε ο Peter Ηiggs και για το οποίο πήρε το βραβείο Νόμπελ το 2012.
Οι Έλληνες επιστήμονες δεν θα μπορούσαν να λείπουν απ’ το πείραμα του Cern. Ομάδα φυσικών του Α.Π.Θ. συμμετείχε στις εργασίες για την κατασκευή και την λειτουργία του ανιχνευτή «Atlas». To Cern βρίσκεται στα γαλλοελβετικά σύνορα όπου επιταχυντής πρωτονίων εκτείνεται στα 27 χιλιόμετρα με 100 μέτρα βάθος και οι θερμοκρασίες στο εσωτερικό του επιταχυντή βρίσκονται στους -271 βαθμούς Κελσίου όσο περίπου είναι και η θερμοκρασία στο σύμπαν.
Βέβαια θα αναρωτηθεί κανείς πού χρησιμεύουν όλα αυτά στην καθημερινότητα μας. Κι όμως χρησιμεύουν περισσότερο απ’ όσο νομίζουμε. Η έκθεση λοιπόν παρέχει πληροφορίες για την χρησιμότητα του πειράματος του Cern στις τηλεπικοινωνίες, στα ιατρικά μηχανήματα, στη δημιουργία cd και σκληρών δίσκων.
Η έκθεση χωρίζεται σε 5 θεματικές ενότητες μέσα σ’ ένα τούνελ που σου δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεται σε ένα διαφορετικό κόσμο σαν να βρίσκεσαι και εσύ μέσα στον επιταχυντή και να ταξιδεύεις.
Μπορείτε και εσείς μέχρι τις 23/11 να γίνεται μέρος του πειράματος του Cern.
*6/9-23/11, Περίπτερο 14, ΔΕΘ, Ώρες: Δευτ.-Παρ. 09.00-20.00, Σαβ.Κυρ.-Αργίες 11.00-21.00, Είσοδος: 1 ευρώ