e-πολίτης
του Γιώργου Γάτου Δεν έχεις καλά καλά συνειδητοποιήσει τι έγινε και είσαι σε ένα αμάξι με τη μάνα σου και μια πρώτη ξαδέρφη, καμιά φίλη της μάνας σου που “με την ευκαιρία να πάει και μία βόλτα στην αγορά” με κατεύθυνση το αστικό ή λιγότερο αστικό (γλιτώνεις τη φίλη) μέρος όπου πέρασες. Στη διαδρομή γκαζώνετε […]
του Γιώργου Γάτου
Δεν έχεις καλά καλά συνειδητοποιήσει τι έγινε και είσαι σε ένα αμάξι με τη μάνα σου και μια πρώτη ξαδέρφη, καμιά φίλη της μάνας σου που “με την ευκαιρία να πάει και μία βόλτα στην αγορά” με κατεύθυνση το αστικό ή λιγότερο αστικό (γλιτώνεις τη φίλη) μέρος όπου πέρασες.
Στη διαδρομή γκαζώνετε λίγο παραπάνω όποτε βλέπετε άλλο όχημα κινούμενο στην ίδια κατεύθυνση με αντίστοιχη ή παρόμοια σύνθεση επιβατών, καθώς πρέπει να φτάσετε γρήγορα γιατί “τα καλά σπίτια φεύγουν γρήγορα”, “αν βέβαια είχες στρώσει τον πισινό σου και έγραφες καλύτερα θα την είχαμε σίγουρη τη σχολή, θα κλείναμε σπίτι από τον Ιούλιο που ήταν και καλύτερες οι τιμές και δεν θα περιμέναμε τελευταία στιγμή να βγουν οι βάσεις” κ.ο.κ.
Κάπως έτσι έφταναν εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά δεκαετίες τώρα στον προορισμό που θα φιλοξενούσε τα πιο ξέγνοιαστα ,για πολλούς, χρόνια της ζωής τους. Και μόλις έφταναν στον προορισμό, περίπτερο, τοπική εφημερίδα αγγελιών και πάνω κάτω τους δρόμους, ραντεβού με μεσίτες, σπίτια που χάνονταν “πριν λίγο”, τρώγλες με τιμήματα τα κιλά τους σε χρυσό, ώσπου λίγες ώρες ή μέρες μετά έβρισκαν ό,τι η οικογένεια επέλεγε.
Για κάποιους ίσως όχι πια. Οι ιστοσελίδες αγγελιών ακινήτων της χώρας μέσα σε 24 ώρες δέχτηκαν πενταψήφιο αριθμό μοναδικών επισκεπτών μέσα οι οποίοι είδαν εκατομμύρια σελίδες, έκαναν χιλιάδες ηλεκτρονικές αιτήσεις και πήραν χιλιάδες τηλέφωνα, ενώ η αυξημένη κίνηση συνεχίζεται και τις επόμενες ημέρες.
Η 18χρονη “σύντομα πρωτοετής φοιτήτρια” γεννήθηκε στη δεκαετία του 2000. Ήταν μωρό όταν άλλοι είχαν λογαριασμό στο hotmail, μόλις περπατούσε όταν κατέβαζαν τραγούδια μέσω του Napster ή έκαναν αναζήτηση στο google. Όταν έγινε 3 ετών ξεκινούσε το facebook το οποίο πριν να συμπληρώσει καλά καλά τα 18 της, διάβαζε πως πρόκειται να εισαχθεί στο χρηματιστήριο με αστρονομική αποτίμηση.
Ακόμα κι αν η ίδια δεν έχει και πολλά πολλά με το διαδίκτυο, η καταναλωτική της συμπεριφορά έχει επηρεαστεί από αυτό. Κάνει like σε ότι της αρέσει, διαβάζει ηλεκτρονικά περιοδικά και portals, γράφει κριτικές θετικές ή αρνητικές για προϊόντα και υπηρεσίες, postaρει φωτογραφίες από τις πρώτες διακοπές με την παρέα της.
Λογικό λοιπόν αντί να ζήσει τα όσα θα ζούσε σε αντίστοιχη περίπτωση μερικά χρόνια πριν, αναζήτησε στο διαδίκτυο την πληροφορία. Επέλεξε περιοχή, αριθμό δωματίων και μίσθωμα και “πάτησε” αναζήτηση. Με λίγα “κλικ” είδε φωτογραφίες, οργάνωσε ραντεβού, εκτύπωσε χάρτες και ξεκίνησε να τα δει (φυσικά με το σόι γιατί έτσι γίνονται αυτά, αλλά τουλάχιστον χωρίς το άγχος).
Η φοιτήτρια μας δεν αποτελεί εξαίρεση. Πολύ σύντομα θα είναι ο κανόνας. Είναι ψηφιακά άνετη, ένας πολίτης ώριμος να συναλλαχθεί διαδικτυακά με ιδιωτικούς και δημόσιους οργανισμούς. Εύκολα, γρήγορα και με διαφάνεια όλο μπορούν να γίνουν στο διαδίκτυο. Από το να βρεις το αγαπημένο σου ζευγάρι παπούτσια στην καλύτερη τιμή μέχρι να ψηφίσεις. Οι νέες τεχνολογίες βελτιώνουν διαρκώς τη ζωή μας. Της εύχομαι μόνο τώρα που θα πάει να γραφτεί στη σχολή, μην την περιλάβουν τα ζόμπι των παρατάξεων και τη δούμε σε λίγο καιρό να κολλάει αφίσες ή το χειμώνα στα μπουζούκια με τις δωρεάν φιάλες.