Έχει αναρωτηθεί κανείς τι σημαίνει το νομοσχέδιο για την Αυτοδιοίκηση;
Ο Νίκος Φωτίου για το υπό ψήφιση νομοσχέδιο.
Λέξεις: Νίκος Φωτίου
Πρόσφατα κατατέθηκε στη βουλή ένα νομοσχέδιο με τίτλο «Στρατηγική αναπτυξιακή προοπτική των Ο.Τ.Α.». Είχε προηγηθεί εβδομαδιαία (!) διαβούλευση, έγιναν τρεις συνεδριάσεις/συζητήσεις στην αρμόδια επιτροπή της βουλής με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κομμμάτων και το ν/σ ετοιμάζεται να πάρει τον δρόμο για ψήφιση στην ολομέλεια.
Το συγκεκριμένο ν/σ, στην ουσία του, είναι ένα πολυνομοσχέδιο-σκούπα, με αιτιολογική έκθεση 752(!) σελίδων, που επιχειρεί να ρυθμίσει πλήθος διοικητικών, οικονομικών, κοινωνικών, εργασιακών κ.ά. θεμάτων και πάντως δεν ανταποκρίνεται στον χαρακτηρισμό του ως «στρατηγικής» της ανάπτυξης των Ο.Τ.Α.
Καταργεί, αναστέλλει, ακυρώνει, τροποποιεί πλήθος διατάξεων του «Καλλικράτη», του «Κλεισθένη», ακόμη και του «Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων», και, συγχρόνως, ιδρύει «Αναπτυξιακούς Οργανισμούς Τ.Α.» ως Ανώνυμες Εταιρείες Ειδικού Σκοπού με μεγάλο εύρος αρμοδιοτήτων, με δική τους διοίκηση και με το status της «αναθέτουσας αρχής» (αντί του Δήμου).
Παράλληλα, στις 16 & 17 Μαρτίου, δηλαδή σε δυο βδομάδες, θα διεξαχθεί το πρώτο Συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε. με τη νέα σύνθεση, όπου θα συζητηθούν, εικάζω, αυτά και άλλα μείζονα θέματα της Αυτοδιοίκησης.
Και ερωτώ: Εδώ στη Θεσσαλονίκη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, όπως σεμνύνονται να λένε οι αυτοδιοικητικοί ταγοί της, έχουν πάρει χαμπάρι τι μέλλει να συμβεί;
Το Δημοτικό Συμβούλιο, το ανώτατο σώμα της πόλης, είναι ενημερωμένο;
Έχει διαβάσει κανείς το νομοσχέδιο και την αιτιολογική έκθεση που συναριθμούν περί τις 1000 σελίδες;
Άνοιξε καμιά συζήτηση στον Δήμο, στις παρατάξεις, στις κομματικές οργανώσεις της πόλης;
Ή ασχολούμαστε με τους ψεκασμούς για τον κορονοϊό, με τις παρατάσεις των συμβάσεων, με τα αχρεωστήτως καταβληθέντα και με το ράβε-ξήλωνε περί τα πασσαλάκια;
Πάντως, επί της μακαρίᾳ τῇ λήξει διοίκησης Μπουτάρη-«Πρωτοβουλίας», για κάθε συνέδριο και για κάθε νομοσχέδιο υπήρχε ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ στη Δημοτική Ομάδα της «Πρωτοβουλίας» διεξάγονταν οργανωμένες συζητήσεις, κυκλοφορούσαν συνοπτικές περιλήψεις και παρουσιάσεις των κειμένων και ο δήμαρχος μαζί με στελέχη της διοίκησης διατύπωναν τις τεκμηριωμένες θέσεις και τις προτάσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης σε κάθε βήμα και με κάθε ευκαιρία.
Τώρα;