Έχεις νιώσει ασφυξία σε παραλία;

Μία φοιτήτρια περιγράφει τα όσα έζησε σε μία από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες της Κέρκυρας.

Parallaxi
έχεις-νιώσει-ασφυξία-σε-παραλία-1036833
Parallaxi

Λέξεις: Ευτυχία Κωνσταντινίδου

Ηχορύπανση, προσβασιμότητα και τιμές στην παραλία

Ηχορύπανση: Καθόμαστε στον κενό χώρο δίπλα από ένα beach bar στη Γλυφάδα, μια από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες της Κέρκυρας. Τα ηχεία είναι στο τέρμα σε σημείο που φωνάζουμε για να ακούσουμε ο ένας τον άλλον.

Καλούμε άμεσα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής για να καταγγείλουμε το περιστατικό. Εξηγούμε ευγενικά ότι η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Καμία έκπληξη στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής.

Ρωτάμε πόσα ντεσιμπέλ επιτρέπονται στην παραλία. Μετά από μερικά άβολα δευτερόλεπτα σιωπής ο αξιωματικός υπηρεσίας μας απαντά κατά λέξη ότι οι πληροφορίες που ζητάμε είναι εξεζητημένες, ότι “ούτε εμείς ξέρουμε ακριβώς γιατί η νομοθεσία είναι πολύπλοκη”. Μας είπε πως μόνο μετά τις 11 το βράδυ ο παραμικρός θόρυβος θεωρείται πλημμεληματική παράβαση και ο ιδιοκτήτης οδηγείται αυτόφωρο ενώ μετά από 3 παραβάσεις το beach bar σφραγίζεται για δέκα μέρες. Μας διαβεβαίωσε ότι θα περνούσε περιπολικό από το beach bar για συστάσεις, όμως μέχρι εκεί.

Για ακόμη μια φορά η νομοθεσία δεν εφαρμόζεται ενώ ρητά απαγορεύονται τα ηχητικά συστήματα στο δημόσιο χώρο και ο θόρυβος που προκαλείται από αυτά δεν πρέπει να ξεπερνά τα 50 ντεσιμπέλ, όσο είναι δηλαδή μια απλή συνομιλία σε φυσιολογικό τόνο.

Προσβασιμότητα: Στο 1,5 χλμ της ακτής υπάρχουν 5 beach bar που καταλαμβάνουν τουλάχιστον το 75% της παραλίας. Μεταξύ των beach bars υπάρχουν δύο ελεύθεροι χώροι. Ο ένας χώρος, πλην μιας έκτασης 50 μέτρων, βρίσκεται σε σημείο που η θάλασσα από τα πρώτα κιόλας μέτρα καλύπτεται από μια τεράστια και επικίνδυνη γλιστερή πλάκα. Ο δεύτερος κενός χώρος βρίσκεται σε σημείο που η πρόσβαση είναι εφικτή μόνο με τα πόδια κατά μήκος της παραλίας. Συνεπώς για να την προσεγγίσει κανείς πρέπει να διανύσει μια απόσταση 400-500 μέτρων στην άμμο στους 40 βαθμούς αγκαλιά με τον εξοπλισμό παραλίας. Αν κάποιος δε έχει κάποια αναπηρία, δεν έχει καμία πρόσβαση στην παραλία.

Τιμές: Κι αν βέβαια θελήσει κανείς ξαπλώστρα με “ανατομικές” προδιαγραφές στην πρώτη σειρά πληρώνει 60 ευρώ το σετ, ενώ για τις πίσω σειρές 30 ευρώ (εκπτωσάρα), φυσικά με έξτρα χρέωση ο καφές και το νερό. Εννοείται ότι χωρίς κράτηση ο επισκέπτης δεν έχει στον ήλιο μοίρα.

Είναι θλιβερό και εξοργιστικό να παραμένουμε για ακόμη μια φορά θεατές της ίδιας της εξαθλίωσης μας. Να ενεργούμε κατά το δοκούν, να θεωρούμε το παράλογο λογικό, να επικαλούμαστε τα δικαιώματα μας και να ξεχνάμε τις υποχρεώσεις μας.

Λυπάμαι βαθιά και δε βλέπω κανένα φως στο τούνελ.

*Η Ευτυχία Κωνσταντινίδου σπουδάζει MSc Organizing for Global Social Challenges στο Tilburg University

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα