Τα τελευταία χρόνια οι συζητήσεις περί των ψυχικών νοσημάτων εντείνονται διαρκώς. Μετά την καραντίνα οι άνθρωποι που κάνουν ψυχοθεραπεία αυξήθηκαν. Η κοινωνική κρίση και ο εγκλεισμός έφεραν στην επιφάνεια, φοβίες, άγχος και πανικό.
Η ΕΥ Ελλάδος, η Hellas EAP και το Εργαστήριο Πειραματικής Ψυχολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποίησαν έρευνα για την ψυχική υγεία και ευεξία (wellbeing) των εργαζόμενων στην Ελλάδα.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 3.129 εργαζόμενων όλων των ηλικιών, από μικρούς και μεγάλους οργανισμούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και διερεύνησε εννέα παραμέτρους: άγχος, κατάθλιψη, σωματοποίηση, θυμό, μοναξιά, ποιότητα ζωής εργαζόμενου (wellbeing), εργασιακή ποιότητα ζωής, στάσεις απέναντι στην απομακρυσμένη εργασία και στάσεις απέναντι στην ψυχική υγεία.
Η φετινή έρευνα κατέγραψε, και πάλι, υψηλά ποσοστά για μία σειρά από συμπτώματα που σχετίζονται με την κατάθλιψη, με πολλούς από τους σχετικούς δείκτες να παρουσιάζουν επιδείνωση. Έτσι, τέσσερις στους δέκα εργαζόμενους αισθάνονται μελαγχολία και 41% απαισιοδοξία για το μέλλον, έναντι 35% το 2021. Δύο στους δέκα, όπως και πριν δύο χρόνια, έχουν αισθήματα αναξιότητας, ενώ το ποσοστό όσων έχουν σκεφτεί να δώσουν τέλος στη ζωή τους εμφανίζεται αυξημένο το 2023, φτάνοντας το 2% από 1,1% το 2021.
Αρκετά εκτεταμένα είναι και τα συμπτώματα που σχετίζονται με το άγχος σε σχέση με το 2021, καθώς τρεις στους τέσσερις (75% από 68%) αισθάνονται νευρικότητα ή εσωτερική ταραχή, 44% από 40% βρίσκονται σε υπερένταση, 16% από 14% βιώνουν έντονη και συνεχή ανησυχία, και 10% από 8% βιώνουν κρίσεις πανικού. Ελαφρώς αυξημένες είναι και οι εκδηλώσεις θυμού, καθώς 75% των ερωτώμενων, έναντι 70% το 2021, αισθάνονται εκνευρισμό, ενώ, όπως και πριν δύο χρόνια, τρεις στους δέκα έχουν ξεσπάσματα θυμού που δεν μπορούν να ελέγξουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι υψηλότερες τιμές άγχους και θυμού εμφανίζουν οι γυναίκες και οι νεότεροι εργαζόμενοι, ενώ οι εργαζόμενοι σε υβριδικό μοντέλο έχουν σημαντικά χαμηλότερες τιμές άγχους.
Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, το Περιφερειακό Γραφείο του Π.Ο.Υ. για την Ευρώπη δημοσιεύει τα πιο πρόσφατα ευρήματα για την ψυχική υγεία των εφήβων έτσι όπως αυτά προκύπτουν από τη διακρατική έρευνα με τίτλο «Έρευνα για τις Συμπεριφορές που Συνδέονται με την Υγεία των Εφήβων». Το 2022 (έτος συλλογής των πιο πρόσφατων δεδομένων) «πολύ καλή» υγεία ανέφεραν ότι έχουν μόνο δύο στους/στις 5 εφήβους (42%) στην Ελλαδα, με το ποσοστό του δείκτη αυτού να είναι σταθερά μειούμενο κατά τη διάρκεια της τελευταίας 15ετίας—ιδιαίτερα στο τελευταίο της μέρος. Παρόμοια, μόλις ένας/μία στους/στις 3 εφήβους (32%) στη χώρα μας ανέφερε «υψηλά» επιπέδα ικανοποίησης από τη ζωή το 2022, με το ποσοστό αυτό να είναι επίσης σταθερά σε πτώση σε όλη τη διάρκεια της τελευταίας 20ετίας. Τέλος, το 60% των εφήβων ανέφεραν εμμένουσες ψυχολογικές ή/και σωματικές ενοχλήσεις το 2022.
Ας αφήσουμε όμως τους ανθρώπους να μιλήσουν.
Όταν η σεροτονίνη μου έπιασε πάτο
Είμαι η Μυρτώ και είμαι 25 ετών. Για εμένα η σχέση μου με την ψυχική υγεία ξεκινά στην εφηβεία μου και συγκεκριμένα στην Δευτέρα Λυκείου, όποτε το αδιαχείριστο άγχος για την επιτυχία μου στις πανελλαδικές και μία ακόμη σοβαρή κατάσταση έφεραν στην ζωή μου τις κρίσεις πανικού. Θυμάμαι πως καθόμουν στο κρεβάτι το βράδυ και το μυαλό μου έτρεχε μόνο σε δυσάρεστα γεγονότα που συνέβαιναν εκείνη την περίοδο, ξαφνικά ξεκινούσε ο κρύος ιδρώτας, οι ταχυπαλμία, το κλάμα με λιγμούς, με πλακώνανε οι τοίχοι, αισθανόμουν σαν να τρίζει το δωμάτιο και να μην έχω αέρα να αναπνεύσω, σαν να τελειώνει η ζωή μου σε μερικά λεπτά, δεν μπορούσα καν να φωνάξω για βοήθεια, δεν είχα φωνή, έκλεινε. Δεν είχα μιλήσει σε κανέναν τότε, δεν μπορούσα να περιγράψω τι μου συμβαίνει, πάθαινα κρίσεις πανικού περίπου 2 με 3 φορές την ημέρα. Έτυχε να με πιάσει στο σχολείο όπου διακριτικά βγήκα εκτός τάξης και θυμάμαι πως κατέβαινα τα σκαλιά για να βγω στο προαύλιο και έτρεμαν τα πόδια μου, σαν να κόβονται τα γόνατα μου στην μέση, δεν μπορούσα να το διαχειριστώ, προσπαθούσα να αναπνεύσω με τον ρυθμό μου και ήταν αδύνατο. Σε μία τέτοια κρίση, βρέθηκα στις τουαλέτες του σχολείου και έλειπα από το μάθημα αρκετή ώρα, η καλύτερη μου φίλη κατέβηκε να δει αν είμαι καλά. Τότε ανακάλυψα πως παθαίνω κρίση πανικού γιατί εκείνα τα χρόνια δεν ήταν και τόσο διαδεδομένο. Όμως δεν επισκέφθηκα κάποιον ψυχολόγο τότε, είχα πει πως θα το παλέψω μόνη.
Στην τρίτη Λυκείου, στην εξέταση του μαθήματος της ιστορίας, η κρίση πανικού βγήκε νικήτρια. Βλέποντας τα θέματα και ενώ όλη την χρονιά έγραφα γύρω στο 17 με 19, το μυαλό μoυ θόλωσε, δεν μπορούσα να σκεφτώ, δεν μπορούσα να θυμηθώ πως ξεκινάνε τα κεφάλαια, και κάπως έτσι ξεκίνησα να τρέμω, να κλαίω, να ασφυκτιώ και πάτωσα…Μετά από αυτή την τραυματική εμπειρία πήρα την απόφαση να επισκεφθώ για πρώτη φορά ψυχολόγο. Οι κρίσεις πανικού μετά από μήνες τριβής με το μέσα μου ξεκίνησαν να ελαττώνονται. Ξεκίνησα κι εγώ να πιστεύω πιο πολύ στον εαυτό μου, να εκφράζω αυτά που αισθάνομαι και να προσπαθώ να αποκτήσω μία ισορροπία ανάμεσα στο άγχος, στον πανικό και στην ηρεμία.
Πριν από λίγους μήνες παρατηρούσα στον εαυτό μου μία συνεχόμενη κούραση, μία ευσυγκινησία που δεν μπορούσα να ελέγξω, τα πάντα μου πέφτανε βαριά. Με πληγώνανε όλα, ξαφνικά δεν είχα όρεξη να φάω ή έτρωγα πολύ, δεν είχα όρεξη να βγω με τους φίλους μου, πήγαινα στην δουλειά μου με το ζόρι, είχα χάσει την δημιουργικότητα μου, τον δυναμισμό μου, αισθανόμουν διαρκώς άτονη, ήθελα μονάχα να κοιμάμαι, βυθιζόμουν στις σκέψεις μου, όσα μου έδιναν λευκό χρώμα ξαφνικά είχαν γίνει μαύρα. Δεν με γέμιζε τίποτε, όλα γύρω μου, μου φαίνονταν βαρετά. Θυμάμαι σε μία ερώτηση της ψυχολόγου μου “τι σε κάνει χαρούμενη αυτή την στιγμή” είχα απαντήσει “τίποτα” γιατί ήταν όντως αυτό που αισθανόμουν, ένα απόλυτο κενό.
Είχα διαρκώς μία θλίψη μέσα μου, δεν μπορούσα να δω πουθενά το φως, συνέχεια πιεζόμουν και κάθε μέρα αισθανόμουν πιο αδύναμη. Ψυχανάλυση συνέχιζα και συνεχίζω κανονικά, τα καμπανάκια όμως χτυπούσαν, κάθε μέρα όλο και πιο δυνατά, είχαν γίνει πια μέρος της ζωής μου. Μετά ήρθαν οι πόνοι σε όλο το σώμα, μούδιασμα, σαν κάποιος να με τραβάει από τα χέρια και τα πόδια για να τεντωθώ, σαν να βουλιάζω κάθε μέρα στο στρώμα και να μην μπορώ να κουνηθώ. Κάθε μέρα σηκωνόμουν από το κρεβάτι όλο και πιο δύσκολα. Στην αρχή πίστευα πως είναι παθολογικό, όμως η ψυχολόγος μου έβλεπε τα συμπτώματα της κατάθλιψης σε κάθε συνεδρία, με παρακίνησε να το ψάξω. Σκοτάδι, ματαίωση, δάκρυα, κενό, φόβος, πανικός άγχος, πίεση ξανά από την αρχή χιλιάδες αυτοκτονικές και μεταθανάτιες σκέψεις. “Πως θα ήταν αν είχα πεθάνει”. “Η ζωή μου έτσι όπως είναι δεν έχει νοήμα”. Φρικτό συναίσθημα. Ασφυξία και το κρεβάτι όλο και πιο βαθύ, το σώμα όλο και πιο βαρύ, το μυαλό θολό. Μόνο ο ύπνος ήταν το αποκούμπι μου, μόνο εκεί ηρεμούσα και δεν σκεφτόμουν. Τα σαββατοκύριακα που δεν εργάζομαι μέχρι σήμερα κοιμάμαι περίπου 14 ώρες και πάλι ξυπνώ εξοντωμένη, χωρίς να έχω κάνει τίποτε.
Σεροτονίνη, στον πάτο, εστίν κατάθλιψη. Διαγνώστηκα λοιπόν με κατάθλιψη τον Ιούνιο και εκεί παίζεται το μεγάλο δίλημμα παίρνεις αντικαταθλιπτικά ή όχι; Eγώ εκείνη την περίοδο είχα σχέση με ένα παιδί το οποίο σε προηγούμενες συζητήσεις μας έβλεπε αρνητικά την όποια φαρμακευτική αγωγή, τα ονόμαζε βασικά ψυχοφάρμακα, κάτι χειρότερο από αυτό δεν υπάρχει. Τα ψυχοφάρμακα έχουν ταυτιστεί δυστυχώς με την έννοια του τρελού, μα κανένας άνθρωπος δεν είναι τρελός στις ημέρες μας, για όλους υπάρχει μία εξήγηση. Να σε ρωτάει ο άλλος “γιατί κλαις πάλι” και να μην μπορείς να απαντήσεις κάτι, γιατί σου φταίνε όλα, σου φταίει η μαυρίλα που έχεις μέσα σου και δεν ξέρεις από που προήλθε.
Εγώ μπήκα λοιπόν στο τριπάκι να σκεφτώ πως θα με βλέπουν οι γύρω μου αν μάθουν πως πάσχω από κατάθλιψη. Αν κάποιος θα με κάνει πέρα. Μία ολόκληρη εβδομάδα σκεφτόμουν, πόσα κιλά θα πάρω, τι θα πω στους δικούς μου που θα ελαττώσω το αλκόολ, πως θα με χαρακτηρίσουν, πως θα φαίνομαι από εδώ και στο εξής. Αν εξαρτηθώ από την αγωγή, πόσο θα πονέσω όταν η αγωγή λειτουργήσει συνδιαστικά με την ψυχοθεραπεία, μία απόφαση τεράστια, με χιλιάδες διάσπαρτες σκέψεις.
Μετά από προσωπική πάλη, χιλιάδες ώρες αμφιβολίας, απόψεων, ατελείωτων τσιγάρων, συνομιλιών με την ψυχολόγο μου. Ήξερα πως θα πάει αυτό, ήξερα πως θα σταματήσει η θλίψη μου και η κούραση μου να καλύπτει όλη την καθημερινότητα μου, αυτό όμως εμένα με τρόμαζε γιατί είχα συνηθίσει να ζω έτσι επί μήνες. Και φυσικά με φοβίζει ακόμη, σε φάσεις που είμαι αρμονικά χαρούμενη στο πίσω μέρος του μυαλού μου περνούν πάντα τα μαύρα μου πέπλα. Όμως πήρα την απόφαση να το παλέψω.
Οι πρώτες εβδομάδες της αγωγής ήταν εφιαλτικές, αϋπνία, τρέμουλο, κλάματα διαρκώς, μετά ανεξέλεγκτη χαρά, ήταν ένας ολόκληρος κύκλος δυνατών συναισθημάτων που τον βίωνα 14 ημέρες στο έπακρο μέχρι που ήρθε η ισορροπία. 20 mg Cypralex κάθε μέρα, όταν το αποδέχτηκα και το μοιράστηκα με την παρέα μου όλο και περισσότεροι ήταν εκείνοι που αντιμετώπισαν κάτι παρόμοιο σε παρελθοντικό χρόνο. Τότε ξεκίνησα να αντιλαμβάνομαι πως δεν είμαι μόνη, τότε κατάλαβα πως πρέπει να μιλά για την κατάθλιψη μου και όχι να λέω στους άλλους πως παίρνω αντιβίωση.
Σήμερα μετρώ 5 μήνες που λαμβάνω την αγωγή και βαδίζω προς την ολοκλήρωση του κύκλου της, πολύ πιο ήρεμη, πολύ πιο δυνατή, πολύ πιο ευδιάθετη, απολαμβάνω τον χρόνο με τον εαυτό μου χωρίς να βουλιάζω στα σκοτάδια μου, χωρίς να φοβάμαι να μείνω μόνη ανάμεσα σε ντουβάρια που πιστεύω πως θα με πλακώσουν, χωρίς να με πιέζω να κανονίζω καφέδες με φίλους όλη μέρα για να μην τρέχει το μυαλό μου, έχω διώξει αρκετούς ανθρώπους από γύρω μου που μπορεί να με έβλαψαν και δεν φοβάμαι να ξαναπεράσω τον κύκλο της πιο σκοτεινής μου πλευράς που πέντε μήνες πριν δεν ήξερα καν τι είναι.
Μεγάλο στήριγμα για εμένα οι γονείς μου, η γιατρός μου και οι φίλοι μου, σεβάστηκαν τις απότομες αλλαγές της διάθεσης μου, το ότι εξαφανίστηκα, ότι ήμουν πολύ ευαίσθητη, ότι δεν είχα όρεξη, ότι αφαιρούμουν όταν ήμασταν όλοι μαζί, ότι σχεδόν ποτέ (μέχρι και σήμερα) δεν είμαι συγκεντρωμένη.
Μετά από την δική μου διαδρομή σε αυτό που αποτελεί ταμπού μέχρι σήμερα ενώ όλο και περισσότεροι άνθρωποι πάσχουν θα σου πω πως πρέπει να νοιώθεις δυνατός που εντοπίζεις την οποιαδήποτε αλλαγή στον εαυτό σου. Κυρίως γιατί σε ξέρεις και αντιλαμβάνεσαι πότε πάει κάτι λάθος μέσα σου. Βρες την δύναμη, πάλεψε το και μίλα! Μίλα όπου μπορείς και όπου νοιώθεις ασφάλεια! Ζήτα βοήθεια, είσαι ότι πολυτιμότερο έχεις και δεν είσαι μόνος σου.
Να σε αγαπάς και να σου κλείνεις το μάτι κάθε φορά που οι δαίμονες μέσα σου προσπαθούν να σε βυθίσουν. Μην ξεχνάς πόσο δυνατός είσαι, βρες τον κατάλληλο ειδικό και πάλεψε μαζί του μέχρι το τέλος, μέχρι να μην φοβάσαι άλλο την μοναξιά και την θλίψη. Πάντα στην ζωή το φως θα επιστρέφει! Η μάχη με το σκοτάδι και το άγχος είναι δύσκολη και δεν σταματά ποτέ και είναι οκ να μην είσαι οκ, είναι οκ να κλαις, είναι οκ να αγχώνεσαι, είναι οκ να στεναχωριέσαι, όμως εγώ θα σου πω πως όλα μπορείς να τα κερδίσεις, αν σε αγαπάς και αν σε αποδέχεσαι!
Υ.Γ. Διαβάστε το ρεποετάζ μας στο πρώτο σχόλιο. Βρήκαμε την δύναμη και γράψαμε γιατί όλοι ξέρουμε και όλοι φοβόμαστε στο άκουσμα των κενών στην ψυχική υγεία.
Υ.Γ.2 Μην πείτε ποτέ και σε κανέναν «γιατί κλαις πάλι» δεν γνωρίζετε αν μένα του παλεύει, μπορεί ούτε ο ίδιος να μην γνωρίζει τους λόγους της θλίψης του.
Είχα πια όνομα για αυτό που μου συνέβαινε. Αγχώδη καταθλιπτική διαταραχή
Είμαι ο Άγγελος Κάλφας και πέρασα χρόνια ολόκληρα όπου η ψυχή μου και ο εγκέφαλος μου βρίσκονταν σε μια διαρκή πάλη. Μια πάλη που με οδήγησε σε δυσλειτουργικές καταστάσεις.
Πολλά πρωινά δεν μπορούσα να σηκωθώ από το κρεβάτι. Πολλές στιγμές δεν μπορούσα να βγω μια απλή βόλτα με τον σκύλο μου. Μέρες αμέτρητες δεν μπορούσα να μαγειρέψω το πιο απλό φαγητό για να τραφώ.
Ξεσπούσα σε κλάματα ανά πάσα στιγμή, σε οποιοδήποτε περιβάλλον και αν βρισκόμουν. Πράγματα που με γέμιζαν, έχασαν το χρώμα τους. Κρίσεις πανικού η μια μετά την άλλη. Ξεκίνησε η συστηματική ψυχοθεραπεία με ψυχίατρο / ψυχοθεραπεύτρια. Είχα πια όνομα για αυτό που μου συνέβαινε. Αγχώδη καταθλιπτική διαταραχή. Λίγους μήνες μετά ήρθε στο τραπέζι η πρόταση φαρμακευτικής αγωγής σε συνδυασμό με την ψυχοθεραπεία. Στο άκουσμα ένιωσα έναν κόμπο στον λαιμό. Κόμπιασα γιατί κατάλαβα πως αν ξεκινήσω αγωγή σε συνδυασμό με την ψυχοθεραπεία, θα κληθώ από ένα διάστημα και μετά να αποχωριστώ την μόνιμη θλίψη που ένιωθα.
Να χωρίσω με το μόνιμο συναίσθημα άγχους, ανησυχίας, ματαιότητας. Δεν είχα μάθει να ζω χωρίς αυτά. Δεν ήξερα ποιος είμαι χωρίς την θλίψη. Όλο αυτό το διάστημα είχα ψηφιακή έκθεση, φώτα, project, προσπαθούσα να εμπνεύσω κόσμο, να τον κάνω να χαμογελάσει. Και υπήρχε μεγάλη μερίδα ανθρώπων που πίστευαν πως ενδεχομένως έχω μια ιδανική ζωή. Πάντα επέλεγα ποιες στιγμές μου θα δημοσιεύσω. Και έδειχνα τις λίγες στιγμές της ημέρας όπου έβλεπα λίγο φως.
Ό,τι έχω δημοσιεύσει είναι η αλήθεια μου. Απλά είναι μέρος αυτής. Τα social media δεν είναι η πραγματική ζωή και καλό θα ήταν να μην αντιμετωπίζονται έτσι. Τα ξεπέρασα όλα αυτά; Όχι. Ωστόσο, έχω σημειώσει τρομερή πρόοδο , σταμάτησα την φαρμακευτική αγωγή, δουλεύω καθημερινά επάνω στην ψυχή και τον εγκέφαλο μου , και προσπαθώ να βλέπω το μέλλον με αισιοδοξία. Ξέρω πως θα τα καταφέρω. Όπως και εσύ. Δεν είσαι μόνος , δεν είσαι μόνη, δεν είσαι μόνο. Είμαστε πολλά άτομα εκεί έξω.
Μη ντραπείς να ζητήσεις βοήθεια από έναν ειδικό άνθρωπο. Θα ήθελα να κλείσω αυτό το κείμενο, ζητώντας σου να είσαι ένας ευγενικός άνθρωπος. Δεν γνωρίζεις τι μπορεί να βιώνει κάθε άτομο μέσα του. Δεν γνωρίζεις τι μπορεί να του συμβαίνει μόλις κλείσει την πόρτα του σπιτιού του. Αν διάβασες μέχρι εδώ, κράτα πως οι ψυχές μας είναι πολύχρωμες. Έχουν όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Απλά κάποια άτομα από εμάς χρειαζόμαστε λίγη περισσότερη προσπάθεια για να τα ανακαλύψουμε. Και θα τα ανακαλύψουμε. Και κάποια μέρα θα είμαστε επάνω σε αυτό το ουράνιο τόξο και θα κοιτάμε από μακριά όλον τον μαύρο καπνό που βγάλαμε από μέσα μας και τον αφήσαμε πίσω μας.
Όλα θα πάνε καλά.
Σε ευχαριστώ που με «άκουσες».
Η Ελένη Περράκη αναφέρει, πως δεν υπάρχει υγεία χωρίς ψυχική υγεία:
Φροντίστε τον εαυτό σας, γιατί κανείς άλλος δεν θα το κάνει για εσάς!
Και επειδή πολύ συχνά ακούμε πως πολλοί άνθρωποι δεν ζητούν βοήθεια διότι αδυνατούν να ανταποκριθούν οικονομικά, παρακάτω παραθέτω δομές, ΜΚΟ και δημόσιους φορείς που παρέχουν ΔΩΡΕΑΝ τις υπηρεσίες τους!
Για εσάς που αναζητάτε υποστήριξη από οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδος, μπορείτε να καλέσετε το 10306, την τηλεφωνική γραμμή δωρεάν ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.
Η Γραμμή 10306 λειτουργεί δωρεάν και ανώνυμα όλο το 24ωρο.
Απευθύνεται σε πολίτες κάθε φύλου και κάθε ηλικίας για οποιοδήποτε θέμα ψυχικής υγείας τους απασχολεί (π.χ. άγχος, οικογενειακά ζητήματα, πένθος, κρίση πανικού).
Σκοπός της γραμμής είναι να παρέχει υποστήριξη, πληροφόρηση και καθοδήγηση, εφόσον χρειάζεται, ώστε να γίνουν οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας προσβάσιμες σε όλους.
Πώς λειτουργεί
Καλώντας στο 10306 από σταθερό ή κινητό, χωρίς χρέωση, έχετε πρόσβαση στις εξής υπηρεσίες, πατώντας τα πλήκτρα 1, 2 και 3 αντίστοιχα:
1 – Ψυχολογική Υποστήριξη
2 – Ψυχοκοινωνική Μέριμνα
3 – Ψυχολογική υποστήριξη σε μαζικές κρίσεις και καταστροφές
Για δια ζώσης υποστήριξη μπορείτε να κλείσετε ραντεβού στα κέντρα ψυχικής υγείας (ΚΨΥ).
Είναι δημόσιες δομές που παρέχουν δωρεάν τις ψυχολογικές υπηρεσίες τους στους κατοίκους των δήμων τους οποίους καλύπτουν, και τα οποία υπάγονται σε νοσοκομεία.
Παρέχουν κλινικό έργο και υπηρεσίες και φροντίδα σε κοινοτικό επίπεδο, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών μιας περιοχής σε θέματα ψυχικής υγείας. Σκοπός η άμεση ανταπόκριση σε ανάγκες που σχετίζονται με θέματα ψυχικής υγείας μέσα στην κοινότητα.
Τις υπηρεσίες τις προσφέρει ομάδα λειτουργών από όλες τις ειδικότητες ψυχικής υγείας (ψυχίατρος ή ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός, νοσηλευτές, εργοθεραπευτές).
Παρεχόμενες υπηρεσίες:
-Ψυχολογική υποστήριξη σε άτομα με προσωπικά ή οικογενειακά προβλήματα.
-Ψυχιατρική αντιμετώπιση και παρακολούθηση.
-Συμβουλευτική
-Ατομική / Ομαδική ψυχοθεραπεία
-Θεραπεία ζεύγους-οικογένειας
-Ομάδες υποστήριξης γονέων
-Κατ΄οίκον επισκέψεις
-Προληπτική Αγωγή Ψυχικής Υγείας
-Λειτουργία Συλλόγων Οικογενειών Ψυχικά Ασθενών
-Ψυχοκοινωνική και επαγγελματική αποκατάσταση ατόμων με χρόνια ψυχιατρικά προβλήματα και ειδικές ανάγκες.
-Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση κατοίκων και φορέων για θέματα ψυχικής υγείας, με στόχο την πρόληψη ψυχικών διαταραχών.
Τα ΚΨΥ λειτουργούν καθημερινά, δέχονται ασθενείς μετά από ραντεβού (ο κάθε πολίτης μπορεί να απευθυνθεί μόνο στο ΚΨΥ που καλύπτει το δήμο στον οποίο είναι εγγεγραμμένος)
Για τις νέες μανούλες:
210 9319054
Γραμμή υποστήριξης της ψυχικής υγείας της εγκύου και της νέας μητέρας Φαιναρέτη.
Για στήριξη παιδιών και οικογενειών στην πορεία του πένθους και της αρρώστιας, απευθυνθείτε στον πιο καταρτισμένο φορέα της χώρας μας τη Μέριμνα (Merimna).