Έχουμε Βοτανικό Κήπο στην πόλη;
Λέξεις: Χριστίνα Παρασκευοπούλου Εικόνες: Αργύρης Καράγιωργας Λίγοι εκτός από τους ίδιους τους κατοίκους τους γνωρίζουν πολλά για τις Δυτικές συνοικίες της πόλης. Τις Ανατολικές ναι, το κέντρο σίγουρα, όμως οι Δυτικές πάντα για κάποιον λόγο παραβλέπονται. Από πολλούς χαρακτηρίζονται φτωχές, επικίνδυνες, παραμελημένες, αφήνοντάς τους στίγμα και αποτρέποντας κάποιον από το να επιδιώξει να τις γνωρίσει. […]
Λέξεις: Χριστίνα Παρασκευοπούλου
Εικόνες: Αργύρης Καράγιωργας
Λίγοι εκτός από τους ίδιους τους κατοίκους τους γνωρίζουν πολλά για τις Δυτικές συνοικίες της πόλης. Τις Ανατολικές ναι, το κέντρο σίγουρα, όμως οι Δυτικές πάντα για κάποιον λόγο παραβλέπονται. Από πολλούς χαρακτηρίζονται φτωχές, επικίνδυνες, παραμελημένες, αφήνοντάς τους στίγμα και αποτρέποντας κάποιον από το να επιδιώξει να τις γνωρίσει. Σίγουρα, όπως κάθε γειτονιά, έχουν τα προβλήματά τους, όμως παντού υπάρχει κάτι όμορφο να ανακαλύψεις και μια κρυφή γωνιά που θα σε εκπλήξει.
Μία από αυτές είναι ο Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης, ένα σημείο που όλως παραδόξως λίγοι Θεσσαλονικείς γνωρίζουν ότι υπάρχει. Κρυμμένος ανάμεσα στα στενά της Άνω Ηλιούπολης, δεν μπορείς να έχεις μια καλή ιδέα του τι βρίσκεται πίσω από τα δέντρα και τα κάγκελα που τον περιτριγυρίζουν, αλλά αν διαβείς τις πόρτες του νιώθεις πως βρίσκεσαι σε ένα μοναδικό μέρος. Ένας ατμοσφαιρικός κήπος γεμάτος τριαντάφυλλα, τροπικά και αρωματικά φυτά, κωνοφόρα δέντρα, κάκτους και εποχιακά λουλούδια εκτείνεται σε βάθος 5 στρεμμάτων. Βραχόκηποι, δρομάκια, ένα καταπράσινο θερμοκήπιο και ένα κιόσκι στο οποίο αναρριχώνται δέκα ποικιλίες γλυτσίνου στο σημείο της καλύτερης θέας του κήπου.
Ο Βοτανικός Κήπος εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 2002, ενώ η δημιουργία του είχε ξεκινήσει το 1996, με έμπνευση της προϊσταμένης του Τμήματος Πρασίνου του τότε Δήμου Σταυρούπολης, Αθηνάς Χατζηαθανασιάδου, και με χρηματοδότηση αποκλειστικά από πόρους του Δήμου. Η συνολική περιοχή ήταν παλιά το ρέμα Περικλέους, παραπόταμος του Δενδροποτάμου και μετατράπηκε σε άξονα πρασίνου. Εκεί κατασκευάστηκαν παιδικές χαρές, γήπεδα, αναψυκτήριο και αμφιθέατρο που αποτελούν βοηθητικούς χώρους του Βοτανικού κήπου. O κήπος είναι ένας περιφραγμένος χώρος που εσωτερικά οργανώνεται από διαδρομές, που επιτρέπουν στον επισκέπτη να παρατηρεί από κοντά τα φυτά και να έχει πρόσβαση στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους.
Οι βραχόκηποι που αντικρίζει κανείς στην είσοδο έχουν φυτεμένα αρωματικά, φαρμακευτικά και μελισσοτροφικά φυτά, κωνοφόρα και πόες, ενώ ο τριανταφυλλεώνας του Βοτανικού κήπου περιέχει εκατόν πενήντα ποικιλίες τριανταφυλλιάς κάθε τύπου, οι οποίες δημιουργούν ένα ονειρικό τοπίο ειδικά την περίοδο αυτή της άνοιξης. Στο απάνεμο και προφυλαγμένο τμήμα του κήπου τοποθετήθηκαν τα φοινικοειδή και τα εσπεριδοειδή, δίνοντας και μια Μεσογειακή χροιά στο τοπίο. Στην βόρεια πλευρά του κήπου θα δει κανείς κέδρους, έλατα και κυπαρίσσια και, προχωρώντας, θα παρατηρήσει το θερμοκήπιο στο κέντρο του χώρου, που θυμίζει τοπίο ζούγκλας, καθώς φιλοξενεί τροπικά, υποτροπικά, και σαρκοφάγα φυτά. Αν προχωρήσει κανείς μέσα, θα δει 3 μικρές λιμνούλες με νούφαρα και άλλα μικρά υδρόβια φυτά, καθώς και μια κατασκευή από βράχια όπου ρέει ένας μικρός καταρράχτης. Συνολικά στον Βοτανικό κήπο έχουν φυτευτεί περίπου 1000 είδη φυτών. Το σκηνικό δίνει μια ευχάριστη αίσθηση με την διαμόρφωσή του, όμως αλήθεια είναι πως υπάρχουν σημεία του κήπου που χρήζουν ανανέωσης και συντήρησης.
Η κ. Φάνια Περσάκη, Γεωπόνος-Αρχιτέκτονας Τοπίου και υπεύθυνη του χώρου, ανέφερε πως ενώ γίνονται εργασίες στον κήπο όποτε θεωρηθεί ότι χρειάζεται συντήρηση, εκτός της καθημερινής φροντίδας του χώρου που πραγματοποιείται, δεν υπάρχουν οι αναγκαίοι πόροι για να λειτουργήσει ο κήπος στο πλήρες επίπεδο των δυνατοτήτων του. Ενώ είναι εμφανές πως ο χώρος βρίσκεται σε καλή κατάσταση, καθώς έχει ληφθεί καλή πρόνοια στην περιποίηση των φυτών και την καθαριότητα του κήπου, είναι σίγουρο πως υπάρχουν κάποιες πτυχές που μπορούν να βελτιωθούν, οι οποίες όμως έχουν να κάνουν με την έλλειψη κονδυλίων. Όπως μας είπε, αυτή τη στιγμή χρειάζεται μια ανανέωση του θερμοκηπίου, καθώς και ενίσχυση στις πέργολες, που σιγά σιγά θα δρομολογηθούν, καθώς το μικρό προσωπικό κάνει το καλύτερο που μπορεί με όσα του δίνονται.
Ένα ακόμα ζήτημα είναι οι περιορισμένες ώρες λειτουργίας του χώρου, καθώς λόγω έλλειψης προσωπικού, λειτουργεί μόνο καθημερινές από τις 9.00 μέχρι τις 13.30. Όπως μας πληροφόρησε η κ. Περσάκη, αυτό το διάστημα, υπεύθυνες για τον χώρο είναι μονάχα η ίδια και η ανθοκηπουρός κ. Σοφία Γεωργιάδου, ενώ κάποιοι παραπάνω υπάλληλοι που υπήρχαν έχουν συνταξιοδοτηθεί, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει άτομο για την φύλαξη του χώρου ώστε να λειτουργεί παραπάνω ώρες. Όπως δήλωσε όμως, εφόσον προκηρυχτούν νέες θέσεις από το κράτος, ο δήμος θα μπορέσει να ανοίξει θέσεις για νέο προσωπικό στον κήπο, με αποτέλεσμα να είναι ανοιχτός και το απόγευμα και τα Σαββατοκύριακα, όπως είχε γίνει τις περασμένες χρονιές την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού.
Μπορεί λοιπόν προς το παρόν οι ώρες λειτουργίας του Βοτανικού κήπου να είναι περιορισμένες για όποιον θέλει να τον επισκεφτεί, όμως έχει σίγουρα μεγάλη επισκεψιμότητα από μαθητές, καθώς δέχεται καθημερινά επισκέψεις και εκπαιδευτικές εκδρομές σχολείων από τον Δήμο Παύλου Μελά, καθώς και από άλλους Δήμους και ακόμα και άλλες πόλεις, στα οποία γίνονται ξεναγήσεις στους χώρους του. Τα σχολεία του Δήμου Παύλου Μελά δεν πληρώνουν για τις ξεναγήσεις, ενώ τα υπόλοιπα χρεώνονται 1 ευρώ το άτομο για την ξενάγηση. Ακόμη, ο Βοτανικός κήπος συνεργάζεται πολλές φορές με φοιτητές από το Τμήμα Γεωπονίας ΑΠΘ, που έρχονται για πρακτική στον χώρο. Στα δέκα χρόνια λειτουργίας του ξεναγήθηκαν στον κήπο από το επιστημονικό προσωπικό 40.000 μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές, αντιπροσωπείες από άλλες χώρες, περιβαλλοντικές και άλλες ομάδες. Επιπλέον, στους χώρους του Βοτανικού κήπου υπάρχει δυνατότητα να γίνουν πολιτικοί γάμοι και φωτογραφήσεις, για τα οποία υπάρχει ένα κόστος ύψους για τις φωτογραφήσεις 50 ευρώ, και για τους γάμους 100 ευρώ, ενώ όλα τα έσοδα πάνε στον Δήμο.
Οποιοσδήποτε επιθυμεί οργανωμένη ξενάγηση μπορεί να τηλεφωνήσει εγκαίρως στους υπεύθυνους του κήπου, στα τηλέφωνα 2310600717 και 6946502434. Η απλή είσοδος όμως στον Βοτανικό κήπο είναι βέβαια ελεύθερη σε κάθε επισκέπτη τις ώρες λειτουργίας του, και όποιος επιθυμεί να ανακαλύψει ένα ακόμη ενδιαφέρον σημείο της πόλης, μπορεί να τον βρει στην οδό Περικλέους 9Α, στην Σταυρούπολη. Ο κήπος είναι σίγουρα ένα σημείο που δίνει μια άλλη πνοή στην γειτονιά και, με όλα τα προβλήματά του, δίνει την δυνατότητα σε κάποιον να επισκεφτεί ένα μοναδικό πράσινο τοπίο που σπάνια θα συναντήσει μέσα στο γκρίζο περιβάλλον της πόλης. Δώστε του μια ευκαιρία.