Έφυγε ο σιδερένιος επιχειρηματίας της πόλης

Πρωταγωνίστησε στην οικονομική, κοινωνική, επιχειρηματική και κοσμική ζωή της Θεσσαλονίκης στην οποία άφησε το στίγμα του για πάντα. Έφυγε σήμερα τα ξημερώματα.

Parallaxi
έφυγε-ο-σιδερένιος-επιχειρηματίας-τη-124185
Parallaxi

αλεξ

Μια από τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του ήταν στην αρχή του καλοκαιριού στον αυλόγυρο της Αγίας Σοφίας αυτό το καλοκαίρι στην κηδεία του επιχειρηματία Αλέξανδρου Χαϊτογλου, εμφανώς καταβεβλημένος καθώς αντιμετώπιζε χρόνιο πρόβλημα υγείας.

Σήμερα τα ξημερώματα έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 χρόνων ο Αλέξανδρος Μπακατσέλος. Ένας από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες της πόλης. Δημιουργός της παντοδύναμης βιομηχανίας Πυραμίδας, αντιπρόεδρος της άλλοτε κραταιάς τράπεζας Εγνατία και εκδότης μέχρι πέρυσι της εφημερίδας Αγγελιοφόρος, ενώ διατέλεσε και πρόεδρος του Άρη, πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης μαζί με το Χρήστο Λαμπράκη και παρέμεινε πρόεδρος του μέχρι πέρσι. Είχε στενές σχέσεις με την Εκκλησία, το ποδόσφαιρο, την πολιτική.

Το βιογραφικό του σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο:

Σπούδασε στα οικονομικά πανεπιστήμια των Βρυξελλών και της Θεσσαλονίκης. Το 1959, βασιζόμενος στις δικές του δυνάμεις μπήκε στην επιχειρηματική ζωή της Θεσσαλονίκης, ιδρύοντας την εταιρεία “PYRAMIS Α.Ε.”. Μέχρι και σήμερα, η εταιρεία πρωτοστατεί στο εμπόριο εξοπλισμού κουζίνας και μπάνιου με επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Ο προσανατολισμός της εταιρείας είναι η εξαγωγή της παραγωγής και η διάθεση των προϊόντων της σε 63 χώρες σε όλο τον κόσμο, από την οποία και προκύπτει το 85% του εταιρικού τζίρου. Δημιούργησε θυγατρικές εταιρείες σε Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Βουλγαρία, Ινδία, Ιταλία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Παράλληλα με τις δραστηριότητές του στην “PYRAMIS”, ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της κτηματικής εταιρείας ΔΕΛΦΙΝΙ Α.Ε.

Το 1975 μπήκε δυναμικά στο χώρο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Πρωτοστατεί στην ίδρυση της Τράπεζας Εργασίας μαζί με τον Κώστα Καψάσκη, μετά το θάνατο του οποίου αποχωρεί και γίνεται ένα από τα βασικά ιδρυτικά μέλη και αντιπρόεδρος της Τράπεζας Εγνατία με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που το 2006 εξαγοράστηκε από την MARFIN.

Το 1996, το κενό της Θεσσαλονίκης σε ό,τι αφορά τον Τύπο ήταν κάτι παραπάνω από εμφανές και μαζί με τους Χρήστο Λαμπράκη και Γιώργο Μπόμπολα ίδρυσαν την εκδοτική εταιρεία ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. που εξέδιδε τις εφημερίδες «ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ» και «ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» και κατασκεύασε μια υπερσύγχρονη και πλήρως καθετοποιημένη εκτυπωτική και παραγωγική στη Βιομηχανική Περιοχή Κιλκίς με την ονομασία ΦΙΛΙΠΠΟΣ. Οι δύο εφημερίδες κυριάρχησαν στην ενημέρωση της Θεσσαλονίκης ως τα χρόνια της κρίσης και την κατάρρευση του Τύπου. Το κλείσιμο του «Αγγελιοφόρου», χωρίς να καταβληθούν δεδουλευμένα και αποζημιώσεις στους εναπομείναντες εργαζομένους, σημάδεψε αρνητικά τους μετόχους, ιδιαίτερα όμως τον Α. Μπακατσέλο, που ήταν τοπικός παράγοντας.

Διετέλεσε Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος για 2 θητείες. Αντιπρόεδρος της Ολυμπιακής Αεροπορίας από το 1989 ως το 1993.

Πρόεδρος του αθλητικού σωματείου «ΑΡΗΣ».

Πρόεδρος της Helexpo ΔΕΘ. Κατά την προεδρία του, μέσα σε 13 μήνες έγινε το συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης». Επίσης σε έκταση 22 στρεμμάτων της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου στην Κηφισιά της Αθήνας έκανε τη μελέτη για το εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο Αθηνών, του οποίου η κατασκευή τελείωσε από μεταγενέστερους προέδρους της ΔΕΘ.

Υπήρξε Πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Επίτιμος γενικός πρόξενος του Βελγίου στη Βόρεια Ελλάδα. Πρόεδρος του Ελληνοβουλγαρικού Επιμελητηρίου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης του απένειμε τον δεύτερο σε τάξη τίτλο του Πατριαρχείου, ανακηρύσσοντάς τον «Μέγα Άρχοντα Πρωτέκδικο». Επίσης του απονεμήθηκε ο χρυσός σταυρός της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος του Αγίου Όρους.

αλεχε

Πέρα από τα τυπικά του βιογραφικού του να πούμε ότι υπήρξε ένας από τους ισχυρότερους, αν όχι ο ισχυρότερος οικονομικός παράγοντας της Θεσσαλονίκης με τεράστια δύναμη και εξουσία καθώς και διασυνδέσεις με την πολιτική, καθώς υπήρξε στενός φίλος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για δεκαετίες καθώς και ισχυρών επιχειρηματιών στην Αθήνα με τους οποίους συνεταιρίστηκε στα εκδοτικά (Χρήστος Λαμπράκης και Γιώργος Μπόμπολας). Η επιρροή του στη δημόσια ζωή της πόλης υπήρξε καθοριστική σε μια σειρά από ζητήματα, κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά, ενώ με τη δύναμη του βοήθησε σημαντικά και τοπικούς πολιτικούς άρχοντες, βουλευτές και παράγοντες που αναζητούσαν συχνά τη στήριξη του.

Στενές σχέσεις διατηρούσε και με τον πρώην δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο έως τη στιγμή που ξέσπασαν τα οικονομικά σκάνδαλα στο δήμο Θεσσαλονίκης οπότε και αποστασιοποιήθηκε. Πρωτοστάτησε μαζί με τη σύζυγο του Τίμη Μπακατσέλου και στην κοσμική ζωή της πόλης την οποία ουσιαστικά ανέδειξαν χάρη στις κοσμικές σελίδες των περιοδικών και των εφημερίδων τους.

Μεγάλο πλήγμα στη δημόσια εικόνα του αποτέλεσε η κατάρρευση του εκδοτικού συγκροτήματος της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος και ο τρόπος που βρέθηκαν στο δρόμο απλήρωτοι οι εργαζόμενοι του οι οποίοι για εβδομάδες διαμαρτύρονταν έξω από το σπίτι στους Νέους Επιβάτες.

Τις δραστηριότητες του καλούνται να συνεχίσουν τα παιδιά που απέκτησε από τους δυο γάμους του.

Η πόλη θα θυμάται για πάντα τον παντοδύναμο, οραματιστή και πεισματάρη κυρ-Αλέκο όπως τον αποκαλούσαν όσοι τον γνώριζαν.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα