Θεσσαλονίκη

Το εγχειρίδιο του Θεσσαλονικιού φοιτητή-Ο απόλυτος οδηγός επιβίωσης

Όσα πρέπει να ξέρεις αν σπουδάζεις στην πόλη.

Parallaxi
το-εγχειρίδιο-του-θεσσαλονικιού-φοιτ-482263
Parallaxi
img_1067.jpg

Λέξεις: Μαρίνα Τούλα Εικόνες: Άγγελος Ζυμάρας, Θανάσης Σταθόπουλος, Γιάννης Τζιμπρές, Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος

Νιώθεις ότι τα βάσανά σου τελείωσαν όταν είδες το όνομά σου στους επιτυχόντες των Πανελλαδικών. Φτάνεις στην ποθητή φοιτητούπολη με μια βαλίτσα όνειρα για σπουδές αλλά και πανέτοιμος να φύγεις από την πόλη με ένα πτυχίο (φυσικά) και ένα μπαούλο υπέροχες εμπειρίες και αναμνήσεις. Αμέσως μετά την εγκατάστασή σου, πάρε στα χέρια σου αυτόν τον μικρό οδηγό που φτιάξαμε για να μη χαθείς στους δρόμους της πόλης που θα σε φιλοξενήσει για τα επόμενα χρόνια. Και που θα την αγαπήσεις στα σίγουρα.

Τα φωτοτυπάδικα στη Μελενίκου: Είναι πάρα πολλά, είναι πολύ φτηνά και είναι δίπλα στο Πανεπιστήμιο. Από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνουν τα πρωτάκια. Εκεί αποκτά κανείς δικές του σημειώσεις σε περίπτωση που δεν εμφανίστηκε σε κάποιο μάθημα όλο το εξάμηνο, δεν πρόσεχε ή απλά δεν σημείωνε. Χρησιμοποιούνται για πολλούς φοιτητικούς λόγους όπως παραδείγματος χάρη το τύπωμα αφισών για συναυλίες ή λοιπές εκδηλώσεις.

Πάρτι στα Πανεπιστήμια: Πολλοί τα λένε και ήμια. Γίνονται συνέχεια και σε ανύποπτους χρόνους σε όλη την διάρκεια του φοιτητικού έτους. Θα τα λατρέψετε. Μουσική, φτηνό αλκοόλ, γνωριμίες και χορό. Τα περισσότερα πάρτι οργανώνονται Παρασκευές και Σάββατα στο εσωτερικό κάποιων τμημάτων τον χειμώνα και συχνά σε διάφορα γρασίδια το καλοκαίρι, και στα τρία Πανεπιστήμια της Πόλης. Τα πάρτι περιλαμβάνουν συχνά και συναυλίες.

Φοιτητική Λέσχη: Απαραίτητο εργαλείο επιβίωσης για μεγάλη μερίδα φοιτητών.Υπάρχει μια για κάθε Πανεπιστήμιο της πόλης (ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ, ΤΕΙ). Ανάλογα με το οικογενειακό σου εισόδημα, το φαγητό είναι είτε εντελώς δωρεάν, είτε αντί μικρού αντιτίμου. Η μόνη προϋπόθεση πέρα από το πιθανό μικρό κόστος είναι να είναι κανείς φοιτητής του αντίστοιχου Πανεπιστημίου. Το φαγητό είναι αρκετά καλό και εκεί σου δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσεις πολύ κόσμο.

Φοιτητική Εβδομάδα: Ένας σχετικά καινούργιος θεσμός (κλείνει τα 13 του χρόνια φέτος) που θα λατρέψετε. Δεν διαρκεί κυριολεκτικά τόσο, καθώς εκτείνεται χρονικά σε διάστημα σχεδόν ενάμιση μήνα. Στο πλαίσιο του μεγάλου αυτού φεστιβάλ, οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να εκφραστούν δημιουργικά και ν΄ αναδείξουν την πνευματικότητα και τον πολιτισμό, τόσο εντός, όσο κι εκτός της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Συγγράματα: Μια βόλτα στα βιβλιοπωλεία για να μαζέψεις τα συγγράματα που είναι απαραίτητα για να περάσεις μαθήματα, θα σου δώσει νέες εναλλακτικές ως προς το τι μπορείς να διαβάσεις. Το να βρεθεί κανείς σε πολλές ξεχωριστές βιβλιοθήκες και να ξεφυλλίσει βιβλία μπορεί να του δώσει έμπνευση για πάρα πολλά πράγματα. Και φυσικά θα μάθεις να ξημεροβραδιάζεσαι στην υπέροχη βιβλιοθήκη του ΑΠΘ. Επίσης, οι φοιτητές του κάθε πανεπιστημίου έχουν το δικαίωμα να δανείζονται βιβλία από όλα τα τμήματα του πανεπιστημίου τους.

Η πόλη που φημίζεται για το καλό (και φθηνό) φαγητό

Πέρα από την φοιτητική λέσχη και το delivery που δουλεύει υπερωρίες σ΄αυτήν την πόλη, εδώ θα βρεις άπειρες γωνιές και επιλογές για να απολαύσεις αυτό για το οποίο η πόλη είναι διάσημη (δικαίως). Μεζεδοπωλεία, ταβέρνες, γυράδικα, φούρνοι, μπουγατσατζίδικα και ταχυφαγεία σε περιμένουν σε κάθε γωνιά, με μεγάλη γκάμα γεύσεων αλλά και τιμών. Πολύ γρήγορα θα αποκτήσεις τα δικά σου στέκια. Προτιμήστε αυτά στα οποία μπορείτε να κάνετε κράτηση από το e-table που προσφέρει και έκπτωση.

Ξεκίνα από την παρακάτω λίστα: Βαρύ Πεπόνι (Απελλού 4-Ναυαρίνο), Δεσπεραί (Δεσπεραί 23), Νέα Φωλιά (Χάριτος 1), Φαλάφελ (Μητροπόλεως 106), Ντάγκαρα (Αρμενοπούλου 26) Κήπος του Θερμαϊκού (Πλ. Τσιρογιάννη-Λευκός Πύργος), Roots (Παπαμάρκου), Ακαδημία (Αγ. Μηνά), 4 Εποχές (Θεσσαλονίκης 1-περιοχή Βαλαωρίτου), Αψέντι (Π.Π Γερμανού 19), Πέντε Πόρτες (Φράγκων), Τσέρκι (Κατούνη-Λαδάδικα), Βασιλικός (Αιγύπτου 3), Γλυκιά Συμμορία (Γρ. Ζαλίκη 1), Κάνουλα (Ρακτιβάν 8), Basta (Μητρ. Γενναδίου 16 & Ιουστινιανού 22) (Extravaganza (Στοά Πτολεμαίων 29Α), Το Γιόμα (Φιλίππου 36), Μυρσίνη (Υπ. Ευσταθίου Τσόπελα 2) και πολλά άλλα.

Πρωινό (ή βραδινό στις μικρές ώρες) θα πας στον Γιάννη. Θεωρείται το καλύτερο μπουγατσατζίδικο της πόλης. Εδώ θα ήθελα να επισημάνω σε όσους δεν μένουν στη Βόρεια Ελλάδα ότι άλλο τυρόπιτα και άλλο μπουγάτσα. Βρίσκεται στη Μητροπόλεως 106 και είναι ένας πολύ ωραίος τρόπος να ξεκινήσει κανείς τη μέρα του, αν και συνήθως θεωρείται αφτεράδικο, γιατί ο περισσότερος κόσμος πηγαίνει εκεί μετά από κάποιο ξενύχτι για να επαναφέρει το στομάχι του, που έχει κατεβάσει τον άμπακο, σε αξιοπρεπή κατάσταση.

Αν έχει μεγάλη ουρά μην πτοείσαι. Δυο βήματα πιο πέρα (Μητροπόλεως 104) η Αιμιλία έχει εξίσου καλή μπουγάτσα και έχεις και εναλλακτική εκεί, κρέπα ή τοστ.

Δεν σ΄αρέσει η μουγάτσα;; Το «Τη Λουκανίσαμε» σερβίρει κάτι παραπάνω από ένα χοτ ντογκ. Οι τιμές είναι πάρα πολύ χαμηλές, με μεγάλη ποικιλία σε σάντουιτς. Γενικά εκεί μπορείς να κάνεις λουκανοφάση από 1,50 ευρώ. Βρίσκεται στην περιοχή της Βαλαωρίτου, στη Συγγρού 9.

Για πίτσα ακόμη και τις μικρές ώρες της μέρας, αδιαφιλονίκητα την πρωτιά κατέχει η Ποζέλι στη Στοά Μαλακοπή (Βηλαρά 2, περιοχή Βαλαωρίτου). Ο φούρνος της ανάβει από τις 12 το μεσημέρι και όποτε και να περάσεις κάποιος ζυμώνει το λεπτό ψωμάκι της ενώ κάποιος άλλος στολίζει τα φρέσκα υλικά, και οι περισσότεροι από την μπροστινή πλευρά του πάγκου περιμένουν υπομονετικά για ένα κομμάτι ταρτούφο, μπολονέζ, καπριτσιόζα, διάβολα, κασιατόρε, γκρέκα και όλα τα υπόλοιπα μαγικά ονόματα.

Στην περιοχή Ναυαρίνου οι επιλογές σου για πρόχειρο φαγητό είναι πολλές. Για κρέπες (παραδοσιακό φοιτητικό σνακ) στην κρεπερί Βαλεντίνο έχουμε φάει τις καλύτερες. Να σου προτείνουμε και το Giangusto, μια πολύ καλή κρεπερί. Επίσης, πιτσαρίες γυράδικα και οικονομικά μαγέρικα έχει πολλά στην περιοχή της Ροτόντας.

Αν θες κάτι διαφορετικό από ένα delivery, τηλεφώνησε στο «Λίγα και καλά» στην Κασσάνδρου και παράγγειλε «μπόμπες», ένα ιδιαίτερο σάντουιτς με λεπτή πίτα παραγεμισμένη με κομμάτια κρεατικών, αλοιφές και πατάτες.

Για καλό γύρο πάντως, εμπιστευτείτε με κλειστά μάτια τον all time classic Πρασσά, καθαρόαιμο τουμπιώτικο ψητοπωλείο, ψηλά στην Μπότσαρη (στο 89), όπου μονίμως γίνεται λαϊκό προσκύνημα για το κλασικό καλολαδωμένο πιτόγυρο.

Λύσε το γρίφο

Τα Δωμάτια Απόδρασης και διαδραστικά παιχνίδια μυστηρίου είναι το τελευταίο trend στην παρεΐστικη ψυχαγωγία. Μαζεύεις τους φίλους σου, κλείνεις ώρα και μέρα και περνάς 60 λεπτά ακονίζοντας τις γνώσεις και την αντίληψή σου, αλλά και την ικανότητα να συνεργάζεσαι. Ανοίξτε το μυαλό σας. Είναι η ευκαιρία σας να σκεφτείτε δημιουργικά, αλλά πάνω από όλα, είναι διασκέδαση. Έχουμε και λέμε:

1. Brain game. Τοποθετημένο σε ένα ανακαινισμένο νεοκλασικό, δίνει στους επισκέπτες την επιλογή μεταξύ πέντε (προστίθενται κι άλλα) δωματίων, το καθένα από τα οποία ζητά την επίλυση ενός διαφορετικού μυστηρίου, και από όπου έχουν 60 λεπτά για να αποδράσουν, με καθετί μέσα να αποτελεί έναν γρίφο που πρέπει να λύσουν. (Αγίας Θεοδώρας 12 & Αγίας Σοφίας, τηλ. 2311 243333) 2. Mind Trap. Εκτείνεται σε χώρο 400 τ.μ. και μοιάζει πολύ με παζλ, καθώς οι παίκτες πρέπει να λύσουν τους γρίφους και να ενώσουν τα κομμάτια προκειμένου να βγουν. (Κομνηνών 18 με Τσιμισκή, τηλ. 2310 269885) 3. Locked. Οι γρίφοι είναι σχετικά εύκολοι, αλλά δυσκολεύουν καθώς στα δωμάτια του Locked επικρατεί σκοτάδι. (Αγ. Σοφίας 21, τηλ. 2310 232577) 4. 60 Minutes. Εξελίσσεται σε 6 δωμάτια σε μια πολύ όμορφη πολυκατοικία, με το καθένα να έχει την δική του ιστορία. (Καλλιδοπούλου 24, τηλ. 2310 843 995) 5. Escape 1107: Στην περιοχή της Βαλαωρίτου, σε ένα από τα γοητευτικότερα κτίρια της πόλης, στο οποίο κυριολεκτικά το 1978 ο χρόνος σταμάτησε την ώρα του μεγάλου σεισμού της Θεσσαλονίκης, δείχνοντας από τότε 11:07, στεγάζεται το νέο παιχνίδι απόδρασης της πόλης. Η είσοδος στη στοά αποτελεί το πρώτο βήμα για ένα ταξίδι στον χρόνο, ενώ το καθένα από τα τρία ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια θα σας μεταφέρει σε μια άλλη εποχή.

Θεσμοί της πόλης

Φεστιβάλ, εκδηλώσεις, parades, εναλλακτικές εκδηλώσεις, καλλιτεχνικά events. Αυτή η πόλη έχει τα πάντα και οργανώνει κάθε χρόνο και καινούργια. Τα περισσότερα από αυτά έχουν ήδη γίνει θεσμοί εδώ και χρόνια. Καιρός να τους γνωρίσεις όλους: Thessaloniki Gay pride (Ιούνης), Γυμνή ποδηλατοδρομία (Ιούνης), Zombie Riot (Ψυχοσάββατο), Reworks (Σεπτέμβρης), Pre Reworks (Απρίλης ή Μάης), Hip Hop Festival (Δεκέμβρης), TISFF – THESS International Short Film Festival – φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους (Οκτώβρης), Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ (Μάρτης), Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Νοέμβρης), φοιτητική εβδομάδα στο ΑΠΘ (Μάης), Μέρα με τα Χρώματα (Σεπτέμβρης), Pic nic Urban Festival (Αύγουστο), Ιn Edit Festival (Απρίλης), Ted X Macedonia (Νοέμβρης), Photo Day της Stereosis (Ιούνης), Taratsa Festival (Αύγουστος), Δημήτρια (Σεπτέμβρης – Οκτώβρης), Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος (Οκτώβρης),Kapani το Σεπτέμβριο, Open House τον Νοέμβριο, τη ΔΕΘ με πολλά θεματικά αφιερώματα και πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων ψυχαγωγικού, πολιτιστικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Επιβάλλεται να πας μια φορά στη διάρκεια της φοιτητικής σου ζωής για μια βόλτα στα περίπτερα αλλά και στις συναυλίες της (Σεπτέμβρης). Και φυσικά όλα τα Beer, Burger και Street Food Festival στην ΔΕΘ.

Αγόρασε φθηνά

Οι περισσότεροι 20something ψωνίζουν από τα φτηνά μικρά μαγαζάκια της Γούναρη (τη λες και Ναυαρίνου) όπου μπορεί κανείς να βρει από μαγιό και παντόφλες, ρούχα, κοσμήματα και βιβλία μέχρι στιλάτα κομμωτήρια. Στην πόλη αραιά και που γίνονται κάποια παζάρια χειροποίητων και μεταχειρισμένων, με πιο γνωστά αυτά στην γκαλερί Ρω, στο Coo Cafe Bar, στο Fragile Bar, στο Rover Bar και στο Block33. Στα γήπεδα της ΧΑΝΘ κάνουν συχνά παζάρια οι παλιατζήδες. Τα ρετρό ρούχα από δεύτερο χέρι, οι αγορές με το κιλό έγιναν από ανάγκη μόδα: second hand στην Ιπποδρομίου 3 που λέγεται Handover, Χάρισέ το στην Ιασωνίδου 14, Χαρισομάγαζο στην Κωστή Παλαμά 15 . Στα Clothes Per Kilo στη Ζεύξιδος 5 και στο Ρούχα Με Το Κιλό στην κάτω Τούμπα, στην οδό Ανατολικής Ρωμυλίας 2 και Αρτάκης, θα αγοράσεις ρούχα με το ζύγι. Θέλει ψάξιμο, αλλά βρίσκεις πάντα κάτι καλό που να ταιριάζει στο στυλ σου. Η πόλη διαθέτει πολλά παλιατζίδικα συγκεντρωμένα στο Μπιτ Μπαζάρ, όπου υπάρχουν τα πάντα από Playstation και μεταχειρισμένα παλιά παππούτσια, μέχρι μικροαντικείμενα και σπάνια έπιπλα. Στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν περίπου 50 λαϊκές αγορές όπου μπορείς να βρεις τα πάντα. Από λαχανικά και εδώδιμα μέχρι σεντόνια, εσώρουχα, ρούχα και παπούτσια. Πολύ μεγάλη είναι αυτή στη Μαρτίου κάθε Σάββατο, στην περιοχή της Μπότσαρη κάθε Δευτέρα και στην Κρήτης κάθε Τετάρτη. Ακόμα τα Flea Market ποτ οργανώνονται συχνά στον προαύλειο χώρο της ΔΕΘ.

Έχεις φτάσει στην πόλη που ποτέ δεν κοιμάται

Μπαρ και καφέ: Block 33, Μύλος, Βίλκα, Φιξ, Bαλαωρίτου, Rοτόντα, Iκτίνου και Zεύξιδος, οι δυο πεζόδρομοι της πόλης με μπόλικα καφέ-μπαρ (Urban, Slag, Pasta Flora) και φαγάδικα αλλά και πεζούλια, παρεΐτσες καταγής, κιθαρίτσες, κρασάδικα στη Ροτόντα και τη Ναυαρίνου, μπαρ στην Παραλία (Θερμαϊκός, On the Road), στην περιοχή του Λευκού Πύργου (Ήλιος, Ταξιδιώτης, Φλου) και στην Βαλαωρίτου (Fragile, Ladose, Μαύρο Πρόβατο, Jackson’s), το υπέροχο Little Big House στην Άνω Πόλη (κάτι παραπάνω από ένας απλός νεανικός ξενώνας).

Bόλτες και χαλάρωση: Λευκός Πύργος για άραγμα στον ήλιο ή κάτω απ΄τα άστρα, θα αγαπήσετε με την πρώτη βόλτα την εξαιρετική πρώτη προβλήτα στο Λιμάνι, το σουλάτσο στη Νέα Παραλία, τα γκαζόν της Πανεπιστημιούπολης και θα λατρέψετε τις μπερδεμένες διαδρομές στην Άνω Πόλη (δεν πειράζει κι αν χαθείτε, η κατηφόρα βγάζει πάντα στη θάλασσα) και τις βόλτες στα τείχη και το Επταπύργιο. Τρέξιμο στις αλάνες και στα κατάφυτα μονοπάτια του Σέιχ Σου, βόλτες κοντά στο Φιλίππειο για θέα χωρίς όρια. Θέα θα απολαύσεις κι απ΄την ταράτσα των φοιτητικών εστιών πάνω από τα Πανεπιστήμια.

Πάρτι: Νομίζω πως ακόμα και οι πιο απαιτητικοί ως προς την διασκέδαση μπορούν να παρτάρουν καλά σε αυτή την πόλη. Πέρα από τα οργανωμένα των μπαρ και των καφέ, υπάρχουν τα πανεπιστημιακά, τα πάρτι σε καταλήψεις, στους δρόμους, σε άδειους ορόφους και ακατοίκητες οικοδομές, στην πλατεία του Μπιτ Μπαζάρ, σε πολλές πλατείες που στήνονται σκηνικά αραιά και που, σε φοιτητικά σπίτια κυρίως του κέντρου και της Άνω Πόλης, σε ταράτσες, στους δρόμους της Άθωνος, στην Παραλία. Θα ακούσετε γι΄αυτά από στόμα σε στόμα.

Στέκια: Η έρημη πανέμορφη Αριστοτέλους το βράδυ. Τα Λαδάδικα με τους μερακλήδες και τους γλεντζέδες. Η Άθωνος με τα φαγάδικα, τα οποία αξίζει να επισκεφτείς δυο τρεις φορές, αν και έχουν τιμές φαρμακείου, όποια ώρα και να περάσεις σε παρακαλούν να κάτσεις να φάς. Τα πολλά μπαράκια με τη ζωντανή μουσική και τα live νεανικά γκρουπάκια. Η Νέα Παραλία με τα θεματικά της πάρκα και τα γήπεδά της. Μπάσκετ και τένις όλη μέρα.

Γίνε εθελοντής: Σαν φοιτητής θα έχεις χρόνο ελεύθερο που μπορείς να τον αξιοποιήσεις για να μάθεις, να βοηθήσεις, να συμμετέχεις, να αποκτήσεις εμπειρία. Γίνε εθελοντής στο Θεσσαλονίστας ή το Θεσσαλονίκη Αλλιώς ή στα Φεστιβάλ Κινηματογράφου (Νοέμβριος) και Ντοκιμαντέρ (Μάρτιος). Ή μπορείς να συμμετέχεις εθελοντικά στα Ted X Thessaloniki ή Tedx University Of Macedonia και Open House.

Εκμεταλλεύσου τα προνόμια της φοιτητικής σου ταυτότητας

Τσάμπα ή σχεδόν τσάμπα φαγητό στην φοιτητική λέσχη, 50% έκπτωση στα εισιτήρια του ΟΣΕ, 50% στα ΚΤΕΛ για τον τόπο καταγωγής σου, και στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ (προτίμησε τη μηνιαία των 15 ευρώ, για να παίρνεις όποτε θες και το νυχτερινό 78 που κοστίζει παραπάνω, χωρίς καμιά επιβάρυνση) και φτηνότερο εισιτήριο (μέχρι 50%) σε θέατρα, σινεμά, συναυλίες αλλά και δωρεάν σε μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους που υπάγονται στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Αναζήτησε τις ομάδες με δράσεις στην πόλη

Στη Θεσσαλονίκη δραστηριοποιούνται πολλές ομάδες σε πολυχώρους που διοργανώνουν φιλανθρωπικές δράσεις αλλά και καλλιτεχνικά σεμινάρια και εργαστήρια πάσης φύσεως. Αν βρίσκεσαι σε δημιουργικό οίστρο και διάθεση για δράση αναζήτησέ τους:

TERRA INCOGNITA: Από τις καταλήψεις στην πόλη, η Terra Incognita (Ανεξερεύνητη Γη) είναι η παλαιότερη. Ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2004 σ’ ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο που ανήκει στο ΑΠΘ. Εκεί θα βρεις συλλογικές κουζίνες, προβολές ταινιών ενώ κάθε Πέμπτη είναι ανοιχτή η ταράτσα της το καλοκαίρι. Η κατάληψη δραστηριοποιείται σχετικά με την υποστήριξη φυλακισμένων αναρχικών, με τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και με τα δικαιώματα των ζώων (Ολύμπου και Τάσκου Παπαγεωργίου).

ΚΗΠΟΣ: Πρόκειται για ένα κοινωνικό εργαστήρι που προάγει την εποικοδομητική απασχόληση, την επιμόρφωση και την καλλιέργεια κοινωνικής παιδείας. Οργανώνει σεμινάρια χαρακτικής, σχεδίου, εκμάθηση ισπανικής γλώσσας, εργαστήρι δημιουργικής γραφής, ιστορίας του κινηματογράφου, διατροφολογίας και πολλά ακόμη (Στρατηγού Σφέτσου 3).

ΥΦΑΝΕΤ: Η ιστορική Υφανέτ είναι κατά βάση μια κλειστή κατάληψη από τον Μάρτιο του 2004. Εντός της θα βρεις πίστες skate και bmx όπου οργανώνονται αγώνες, γίνονται μικρά τουρνουά πινγκ πονγκ, υπάρχει μια εναλλακτική βιβλιοθήκη και το μωβ καφενείο (Ομήρου και Περδίκα).

MICROPOLIS: Ένας όμορφος χώρος σε ένα νεοκλασικό κτίριο στο κέντρο της πόλης, με καφέ και φτηνά ποτά που μερικές ημέρες προσφέρει και φαγητό. Εμπλέκονται οι ομάδες: Αντεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης και Γρανάζια Ζωής. Φιλοξενεί συναυλίες από ρεμπέτικα μέχρι χιπ χοπ και έχει ομάδες kickboxing και πινγκ πονγκ, ενώ διοργανώνει εκεί δράσεις και εκδηλώσεις το Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα στον χώρο της Ψυχικής Υγείας (Βενιζέλου και Βασ. Ηρακλείου 18).

ΣΧΟΛΕΙΟ: Στο κτίριο παλιά λειτουργούσε σχολείο και οι δραστηριότητες της ομάδας της κατάληψης, που χρονολογείται από το 2010, έχουν να κάνουν κατά πολύ με την εκπαίδευση σε δωρεάν βάση και για όλες τις ηλικίες: Θεατρική Ομάδα, Κινηματογραφική Ομάδα, Εκδηλώσεις και δραστηριότητες για παιδιά, Φωτογραφική Ομάδα, Γυμναστήριο, Χαριστικό παζάρι, Προβολές Ταινών, Στούντιο Μουσικής, Μαθήματα ξένων γλωσσών, Μαθήματα Δημιουργικής Γραφής, Ελεύθερο Σχέδιο, Μαθήματα Τραγουδιού και μουσικής. Κάθε Τετάρτη υπάρχει παζάρι βιολογικών προϊόντων, ενώ το καφέ μπαρ προσφέρει καφέ, ποτά και φαγητό σε πολύ καλές τιμές. Οι βραδιές swing θα σας μείνουν αξέχαστες (Βασιλέως Γεωργίου και Μπιζανίου γωνία).

ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ: Συλλογικη κουζίνα, φιλανθρωπικές δράσεις και πάρτι χαρακτηρίζουν αυτή την «παράλληλη πόλη» για την οικολογία και την κοινωνική αλληλεγγύη (Πτολεμαιων 29Α).

MAKE: Πρόκειται για έναν χώρο για μαστορέματα παντός τύπου, έναν χώρο για εργασίες και συνεργασίες. Το ΜΑΚΕ είναι και ξυλουργείο και σιδεράδικο και εικαστικό εργαστήρι και τόπος για κατασκευές και δημιουργικές συναντήσεις (Γωνία Μητροπόλεως 110 με Φιλικής Εταιρείας).

WE: Τέσσερις ομάδες της πόλης (“WE”, “Παιδιά εν Δράσει”, “Destv”, “Eξώστης”) επένδυσαν μπόλικο προσωπικό χρόνο και χρήμα, ώστε μια παλιά βιομηχανική αποθήκη να μεταμορφωθεί σ’ έναν ξεχωριστό πολυχώρο πολιτισμού και indoor sports: Προσομοιωτής πίστας σνόουμπορντ και σκι Maxxtracks ISB 2000, τοίχος αναρρίχησης τύπου boulder ύψους 3 μ. και πλάτους 7,5μ., skate διοργανώσεις σε ειδικά διαμορφωμένο -με ράμπες- χώρο, μια συναυλιακή αρένα χωρητικότητας 1300 ατόμων για μουσικές εκδηλώσεις και θεατρικές παραστάσεις, δύο καφέ μπαρ και ένα κατάστημα λιανικής με sport αξεσουάρ (Λεωφόρος Γ’ Σεπτεμβρίου & Γρ. Λαμπράκη).

Αυτή είναι η ιστορία τω φοιτητικών στεκιών στη Θεσσαλονίκη. 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα