Είδαμε και σχολιάζουμε τις «Θεσμοφοριάζουσες» σε σκηνοθεσία Γ. Μπέζου
Τα συν και τα πλην από την παράσταση στο Θέατρο Δάσους
Πρεμιέρα έκαναν εχθές στο θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης οι Θεσμοφοριάζουσες σε σκηνοθεσία του Γιάννη Μπέζου, μια κωμωδία όπου μαζί με τις Εκκλησιάζουσες και τη Λυσιστράτη εστιάζουν θεματικά τις γυναίκες.
Ο Αριστοφάνης με το έργο του, που «διδάχτηκε» στα Μεγάλα Διονύσια πιθανόν το 411 π.Χ., στρέφεται κατά των τραγικών ποιητών και κυρίως κατά του Ευριπίδη. Πιο συγκεκριμένα γίνεται μια προσπάθεια εκ μέρος του κωμικού να παρωδήσει τον μεγάλο τραγικό Ευριπίδη στηριζόμενος στην συμπεριφορά των Αθηναίων γυναικών κατά τη διάρκεια μιας μυστικιστικής αποκλειστικά γυναικείας γιορτής, τα Θεσμοφόρια.
Σε ένα λιτό σκηνικό επιμελημένο από τον Γιώργο Γαβαλά ο Ευριπίδης (Βλαδίμηρος Κυριακίδης), ζητά από έναν γέρο συγγενή του, τον Μνησίλοχο (Γιάννης Μπέζος), να μεταμφιεστεί σε γυναίκα με τη βοήθεια του ποιητή Αγάθωνα (Λαέρτης Μαλκότσης) και να παρεισφρήσει στη γυναικεία γιορτή προς τιμήν της Δήμητρας, όπου έχει ως αποστολή να φέρει τις γυναίκες που τον συκοφαντούν εξαιτίας όσων γράφει για εκείνες στις τραγωδίες του με το μέρος του.
Όταν ο Κλεισθένης (Παναγιώτης Κατσώλης) ενημερώνει τις γυναίκες ότι υπάρχει ένας μεταμφιεσμένος άντρας ανάμεσά τους, η Κρίτυλλα (Φωτεινή Μπαξεβάνη) ανακρίνει τον Μνησίλοχο και η ταυτότητα του δεν αργεί να αποκαλυφθεί.
Ο θίασος λειτούργησε με αρμονία και δίχως υστέρηση, χωρίς όμως να κάνει την ανατροπή, ώστε να αγγίξει και τον απαιτητικό θεατή. Ο Γιάννης Μπέζος άμεσος και πολύ φυσικός με λεκτικά και κινησιολογικά σκέρτσα ενσάρκωσε τον Μνησίλοχο.
Ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης ως Ευριπίδης χάρισε άφθονες στιγμές γέλιου με το αβίαστο παίξιμό του. Η Φωτεινή Μπαξεβάνη ως Κρίτυλλα ερμήνευσε με νεύρο και πειστικότητα τον ρόλο της. Ο Λαέρτης Μαλκότσης διασκεδαστικός ως Αγάθωνας αλλά όχι στον ρόλο του Τοξότη.
Αποκαλυπτικός ο Παναγιώτης Κατσώλης με την αρμόζουσα δόση θηλυπρέπειας ως Κλεισθένης και ο Αλέξης Βιδαλάκης ως Υπηρέτης.
Ο χορός των γυναικών (Νίκη Σερέτη, Γιάννα Παπαγεωργίου, Αρετή Πασχάλη, Λήδα Καπνά, Ντένια Στασινοπούλου, Κωνσταντίνα Νταντάμη, Αγγελική Γρηγοροπούλου, Eλένη Ζαχοπούλου, Μανταλένα Καραβάτου) έπαιξε με ζωντάνια και πάθος λειτουργώντας σαν όλον και αποδίδοντας ένα εύστοχο σκηνικά αποτέλεσμα.
Ο Γιώργος Γαβαλάς έχει αναλάβει τα σκηνικά, η Βασιλική Σύρμα τα κοστούμια, η Σεσίλ Μικρούτσικου την κίνηση και ο Χρήστος Τσιόγκας τους φωτισμούς. Η μουσική του Φοίβου Δεληβοριά, που κινείται μεταξύ λαϊκών και ρετρό ακουσμάτων.
Έχοντας στα χέρια του ο Γιάννης Μπέζος την χυμώδη και εντός ορίων βωμολοχιών μετάφραση του Κ. Χ. Μύρη, έδωσε στην παράσταση μια χροιά λαϊκής κωμωδίας προσαρμοσμένη στα σύγχρονα πλαίσια που -μέσω της πεπατημένης- μεταλαμπάδευσε την αίσθηση του αρχαίου κωμικού.
Ωστόσο η παράσταση ενταγμένη στη γραμμή των λαϊκών ανεβασμάτων που δεν επικεντρώθηκε στον λόγο και την εύστοχη ατάκα αλλά σε μια πανηγυρική και δημώδη ατμόσφαιρα με γελοιογραφικές υπερβολές, λαϊκούς χορούς και τραγούδια χωρίς ιδιαίτερα σκηνοθετικά ευρήματα. Το αποτέλεσμα ήταν μεν παιγνιώδες, χωρίς όμως να φέρει κάποια καινοτομία η πρωτοτυπία.
Συντελεστές:
Μετάφραση: Μύρης (Κ. Γεωργουσόπουλος)
Σκηνοθεσία: Γιάννης Μπέζος
Πρωτότυπη μουσική – σύνθεση: Φοίβος Δεληβοριάς
Ενορχήστρωση: Σταμάτης Σταματάκης
Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Κίνηση: Σεσίλ Μικρούτσικου
Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας
Διαφήμιση – Social Media: Renegade Media/Βασίλης Ζαρκαδούλας
Φωτογραφίες, βίντεο: Δημήτρης Μακρής
Μουσική διδασκαλία: Νεφέλη Φασούλη
Βοηθός σκηνοθέτη: Σταύρος Μαρκάλας
Βοηθός ενδυματολόγου: Κωνσταντίνα Δακτυλίδη
Μνησίλοχος: Γιάννης Μπέζος
Ευριπίδης: Βλαδίμηρος Κυριακίδης
Κρίτυλλα: Φωτεινή Μπαξεβάνη
Αγάθωνας/Τοξότης: Λαέρτης Μαλκότσης
Κλεισθένης: Παναγιώτης Κατσώλης
Υπηρέτης: Αλέξης Βιδαλάκης
Πρύτανης: Σταύρος Μαρκάλας
Χορός: Νίκη Σερέτη, Γιάννα Παπαγεωργίου, Αρετή Πασχάλη, Λήδα Καπνά, Ντένια Στασινοπούλου, Κωνσταντίνα Νταντάμη, Αγγελική Γρηγοροπούλου, Eλένη Ζαχοπούλου, Μανταλένα Καραβάτου
Παραγωγή: Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη
Οργάνωση παραγωγής: Ντόρα Βαλσαμάκη
Προβολή – επικοινωνία: Μαρκέλλα Καζαμία