Είναι ο δήμος Σιθωνίας ο πιο παρανοϊκός δήμος της χώρας;

Ένα δημοτικό συμβούλιο σε όλη τη γη αποφασίζει να σε βάλει να ξοδέψεις αλόγιστα το πολύτιμο αγαθό που λέγεται νερό. Και αυτό είναι στη Χαλκιδική.

Γιώργος Τούλας
είναι-ο-δήμος-σιθωνίας-ο-πιο-παρανοϊκό-200833
Γιώργος Τούλας

Σαν το νερό της Χαλκιδικής δεν έχει. Αυτό είναι γνωστό. Για τις περισσότερες περιοχές του νομού. Το νερό όχι απλά δεν πίνεται αλλά είναι πολλές φορές ακατάλληλο ακόμα και για πλύσιμο των πιάτων. Πριν είκοσι δύο χρόνια αγοράσαμε ένα εξοχικό σπίτι στο Δήμο Νικήτης άρα μπορώ να μιλήσω σε πρώτο πρόσωπο για την ποιότητα του νερού της περιοχής μου. Το νερό της Χαλκδικής καταναλώνεται συνήθως το καλοκαίρι.

Το χειμώνα οι κάτοικοι είναι ελάχιστοι. Υπήρξαν καλοκαίρια που το νερό δεν ήταν αρκετό και οι διακοπές του διαρκείς, για ώρες πολλές. Άλλες φορές το νερό που τρέχει από τις βρύσες έχει έντονα καφέ χρώμα και τραβώντας το καζανάκι μοιάζει σαν να μην το τράβηξες! Η πίεση του νερού είναι επίσης ένα μεγάλο πρόβλημα και τα περισσότερα σπίτια αναγκάζονται να προμηθευτούν πιεστικά μηχανήματα για την επάρκεια, μηχανήματα που λόγω της ποιότητας του νερού συχνά πυκνά φθείρονται με αποτέλεσμα να χρειάζονται αλλαγές. Τέλος πηγές στις οποίες υπήρχε πόσιμο νερό, όπως βρύσες στη Νικήτη ή τον Άγιο Νικόλαο, από όπου προμηθεύονταν οι κάτοικοι και οι παραθεριστές εδώ και χρόνια έχουν κλείσει λόγω ακαταλληλότητας. Σε όλα αυτά τα προβλήματα του νερού της περιοχής ήρθε να προστεθεί φέτος και μια απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Σιθωνίας μοναδικής καινοτομίας και φαντασίας.

Στους ετήσιους λογαριασμούς που κατεύθασαν στα σπίτια των κατοίκων τις προηγούμενες μέρες υπήρχε μια μεγάλη έκπληξη. Το ποσό που ζητούνταν να πληρωθεί ήταν εξωφρενικά αυξημένο για έναν απλό λόγο: Ως ελάχιστη υποχρεωτική κατανάλωση νερού επιβάλλεται το όριο των 100 κυβικών! Δηλαδή θέλεις δεν θέλεις πρέπει να ξοδέψεις εκατό κυβικά νερού στη διάρκεια της χρονιάς αλλιώς απλά θα τα πληρώσεις. Σε μια εποχή που ο πλανήτης προσπαθεί εδώ και δεκαετίες να χτίσει μια οικολογική συνείδηση για την προστασία των υδάτινων πόρων της γης που στερεύουν η δημοτική αρχή της Σιθωνίας επιδεικνύει μια μοναδική ‘’άπλα’’ παροτρύνοντας τους κατοίκους της να ξοδεύουν το νερό αλόγιστα ακόμα και όταν δεν το χρειάζονται, τιμωρώντας μάλιστα όποιον δεν συμμορφώνεται με την αντι-οικολογική συμπεριφορά με πρόστιμα! Πουθενά στον κόσμο κανένα προχωρημένο μυαλό δεν σκέφτηκε ποτέ κάτι τόσο καταστροφικό.

Συνομιλώντας σήμερα το πρωί στο τηλέφωνο με το δήμαρχο της περιοχής κ. Τζίτζιο, ο οποίος απουσιάζει με το ΦΟΣΔΑ στην Αυστρία, μου είπε ότι η απόφαση πάρθηκε με δυσκολία, διότι έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος να εισπράττει ο δήμος ανταποδοτικά σε σχέση με όσα προσφέρει σε δίκτυα, παροχές, γεωτρήσεις κλπ, ότι δεν μπορεί να υπάρχουν σπίτια τα οποία κατοικούνται μόνο δέκα μέρες το χρόνο και έχουν κατανάλωση πέντε κυβικά νερό να απολαμβάνουν όσα και οι μόνιμοι κάτοικοι, πως στο δημοτικό συμβούλιο γνώριζαν πως η απόφαση θα προκαλέσει αντιδράσεις αλλά δεν ήταν δυνατόν να βρεθεί άλλος τρόπος είσπραξης. Όταν του επισήμανα πως το μέτρο είναι εντελώς αντι-οικολογικό και ότι το νερό της περιοχής απλά δεν πίνεται μου είπε πιστεύω ότι το νερό πίνεται στη περιοχή σας. Έχω σκοπό λοιπόν να τον προσκαλέσω όταν με το καλό επιστρέψει να τον κεράσω ένα ποτηράκι. Τέλος όταν του επισήμανα πως τα σπίτια είναι κλειστά για περισσότερους από δέκα μήνες το χρόνο γιατί απλά οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούν να μένουν εκεί μου απήντησε πως μας δίνεται τώρα ένα κίνητρο να μένουμε περισσότερο καιρό αφού θα πληρώνουμε νερό 100 κυβικών…

ΥΓ. Ένα μικρό εξοχικό σπίτι στην περιοχή ξοδεύει κατά μέσο όρο 5-10 κυβικά νερό το χρόνο…

ΥΓ2. Αρκετοί κάτοικοι ξεκινούν ήδη δικαστικές διεκδικήσεις ώστε να κηρυχθεί η απόφαση παράνομη και αντισυνταγματική. 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα