Είναι οι νέοι ακομματίκ ή απολιτίκ;

Ποιος θα πάρει το μέλλον στα χέρια του, αν όχι οι ίδιοι οι νέοι για την επόμενη μέρα;

Parallaxi
είναι-οι-νέοι-ακομματίκ-ή-απολιτίκ-1029145
Parallaxi

Λέξεις: Γιώργος Κίτης

Δυστυχώς, προς το παρόν και τα δύο, αφού δύσκολα φαίνεται ο σημερινός 15άρης ή 20άρης να πείθεται από τις κομματικές ατζέντες αλλά και από την πολιτική ως ένα μέσο με το οποίο η ζωή του μπορεί να γίνει καλύτερη. Ίσως, όμως, το κλειδί για να (ξανα)έρθουν οι νέοι κοντά στην πολιτική να είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κι αυτό γιατί σε αυτήν υπάρχει μια άμεση σχέση απόφασης και απτού, ορατού αποτελέσματος.

Το πεζοδρόμιο που φτιάχτηκε, η ράμπα αναπήρων που μπήκε στην είσοδο του σχολείου, τα εκπαιδευτικά σεμινάρια του δήμου και το κοινωνικό παντοπωλείο είναι μερικά από τα παραδείγματα που δημιουργούν την αίσθηση στον πολίτη ότι οι αποφάσεις στην Τοπική  Αυτοδιοίκηση έχουν έναν ουσιαστικό αντίκτυπο στη ζωή του και δεν είναι απλά κάποιες «μακρινές» δεσμεύσεις, που ακούσαμε κάπου στο ραδιόφωνο ή διαβάσαμε σε μια ενημερωτική ιστοσελίδα.

Κι είναι αυτό το εγγενές στοιχείο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που μπορεί να φέρει τη νέα ή τον νέο κοντά στα κοινά;

Η ενεργοποίηση της νεολαίας σε σχέση με τη διαμόρφωση του κοινού μας μέλλοντος, στην ατζέντα της επόμενης ημέρας οφείλει να γίνει με όρους προοδευτικούς, με βάση την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης, για ένα περιβάλλον και μια κοινωνία καλύτερη από αυτή που ζούμε. Ποιος θα πάρει το μέλλον στα χέρια του, αν όχι οι ίδιοι οι νέοι για την επόμενη μέρα;

Στο πλαίσιο αυτό, η Δημιουργία Δημοτικών Συμβουλίων Νεολαίας, ενός οργάνου «φρέσκου» και συμπεριληπτικού μπορεί και οφείλει να αποτελέσει εφαλτήριο τόσο για δράση όσο και για προβληματισμό. Η πολιτική δραστηριοποίηση των νέων τίθεται στα κορυφαία ζητήματα της ατζέντας σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο και το όχημα των εν λόγω συμβουλίων μπορεί να ταξιδέψει πολύ ψηλά, υπό προϋποθέσεις. Αν γίνει με στοχοθεσία συγκεκριμένη, αν έχει κατάλληλη αναλογία μεταξύ δράσεων ενημερωτικών και πρακτικών, αν αγκαλιάζει πολλές κοινωνικές ομάδες και διαθέτει κατάλληλο μίγμα διάθεσης προσφοράς και φιλοδοξίας.

Υπάρχουν, φυσικά, πολλά θετικά, πολλά κίνητρα για να συμμετέχει κανείς σε μια τέτοια ωραία προσπάθεια. Πρώτα πρώτα η κοινωνικοποίηση, η γνωριμία ανθρώπων από διαφορετικό υπόβαθρο. Ένα «στέκι» για να μοιραστεί κανείς κοινά προβλήματα, να δώσει ιδέες και να νιώσει την πολυπόθητη αίσθηση του «ανήκειν» που συχνά λείπει στην κοινωνία του 21ου αιώνα. Η δυνατότητα για υγιή πολιτικοποίηση μέσω της συμμετοχής στα κοινά και των διαδικασιών λήψης αποφάσεων μπορεί να επιτευχθεί μέσω Δημοτικών Συμβουλίων Νεολαίας.

Φυσικά πυλώνας οφείλει να είναι η έκφραση νέων από όλες τις κοινωνικές ομάδες, ιδίως από αυτές που δεν έχουν ορατότητα λόγω ανισοτήτων στις ευκαιρίες και στην πρόσβαση σε εκπαίδευση, κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες. Ο πλουραλισμός σε απόψεις και πρόσωπα, με διαφορετικές καταβολές και παραστάσεις αποτελεί θησαυρό που μπορεί να οδηγήσει σε εκπληκτικά αποτελέσματα! Η συναναστροφή και η συζήτηση καταρρίπτουν στερεότυπα και οδηγούν στη συνειδητοποίηση, μέσω του διαλόγου, ότι αυτά που υποτίθεται ότι μας χωρίζουν είναι «πλούτος» και όχι «τείχη».

Μέσω της συμμετοχής των νέων σε μια τυποποιημένη διαδικασία, στο πλαίσιο της τοπικής αρχής, θα υπάρξουν ωφέλειες, όπως η συνέπεια και συνέχεια των εργασιών και η συμμόρφωση με κανόνες δεοντολογίας που πρέπει να διέπουν κάθε θεσμικό όργανο.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας αποτελεί μια «κοινωνική οντότητα» που μπορεί να ξεχωρίσει, με γνώμονα τον πρακτικό προσανατολισμό του και όπλο τη συμπερίληψη!

* Το Έργο υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) / Συντονιστής Έργου, το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου (Κ.Ε.Σ.Δ.) – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου και την ActionAid Hellas, σε 3 Δήμους της χώρας (Δήμο Αθηναίων, Δήμο Λαρισαίων και Δήμο Θεσσαλονίκης), με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

**Ο Γιώργος Κίτης είναι Ασκούμενος Δικηγόρος – Μέλος της μικτής ομάδας εργασίας του έργου Be Part

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα