Έξι και ένα σχόλια για τον απολογισμό του δήμου Θεσσαλονίκης
Ένας πρώτος σχολιασμός σε βασικά σημεία του απολογισμού.
Λέξεις: Νίκος Φωτίου
Δημοσιεύτηκε πρόσφατα το κείμενο απολογισμού πεπραγμένων της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2019.
Στο κείμενο που ακολουθεί επιχειρείται ένας πρώτος σχολιασμός σε βασικά σημεία του εισαγωγικού χαιρετισμού του δημάρχου, ο οποίος συμπυκνώνει τους επιμέρους τομείς δράσης της διοίκησης:
- «Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 πραγματοποιήθηκαν με ένα θεσμικό πλαίσιο που κινητροδοτούσε την αυτόνομη κάθοδο πολλών συνδυασμών, αποτρέποντας ευρύτερες προγραμματικές και πολιτικές συγκλίσεις. Απαντήσαμε με επάρκεια στον διαφαινόμενο κίνδυνο «ακυβερνησίας» και διαμορφώσαμε ένα νέο διοικητικό σχήμα με συνεργασίες και συγκλίσεις».
Σχόλιο: Ο νέος δήμαρχος λέει λιγότερη από τη μισή αλήθεια. Το θεσμικό πλαίσιο που διαμόρφωσε μετεκλογικά με τις παρεμβάσεις του ο υπουργός Τ. Θεοδωρικάκος επέτρεπε άνετα τη θεσμική συνεννόηση μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων με συγκεκριμένη διαδικασία. Ο κ. Ζέρβας, όμως, επέλεξε να μην απευθυνθεί σε επικεφαλής παρατάξεων αλλά διά της μεθόδου του πλιάτσικου των δημοτικών συμβούλων να συγκροτήσει μιαν ετερόκλητη πλειοψηφία χωρίς προγραμματικούς όρους αλλά στη βάση του παζαριού έμμισθων θέσεων και πόστων λεηλατώντας τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης από συμβούλους που δήλωναν δημοσίως ότι το κάνουν «συγκινημένοι και για το καλό του λαού και του τόπου».
- «Εμείς, από την πρώτη στιγμή προσπαθήσαμε και εν πολλοίς πετύχαμε να δομήσουμε μία αυτοδιοικητική ατζέντα. Εισαγάγαμε στο δημόσιο διάλογο την «ευταξία» ως μία ευρύτερη έννοια ομπρέλα που εμπεριέχει όλα όσα χρήζουν βελτίωσης και ταυτόχρονα με σειρά πρωτοβουλιών αναδεικνύουμε τη σημασία του δημοσίου χώρου».
Σχόλιο: Η «ατζέντα» και η «ομπρέλα της ευταξίας», δυστυχώς περιορίστηκαν σχεδόν αποκλειστικά στο ξήλωμα έργων της προηγούμενης διοίκησης (ακύρωση ολοκλήρωσης της πεζοδρόμησης της οδού Αγίας Σοφίας, ουσιαστική ακύρωση της ανάπλασης της πλατείας Ελευθερίας, κατάργηση των δωρεάν θέσεων των κατοίκων της Ε’ Κοινότητας στο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, ακύρωση του συστήματος φορτοεκφορτώσεων και τροφοδοσίας επιχειρήσεων και καταστημάτων, ξήλωμα ελαστικών πασσάλων διευκόλυνσης της κυκλοφορίας σε κεντρικούς δρόμους της πόλης και εξουδετέρωση των λεωφορειολωρίδων. Δεν αναφέρονται αναλυτικότερα εδώ οι τραγικές επιλογές του δημάρχου στο μείζον θέμα της διαχείρισης των μοναδικών ευρημάτων του σταθμού Βενιζέλου του μετρό, η επαναφορά από τον ίδιο αναφορών περί της αλήστου μνήμης υποθαλάσσιας και της επέκτασης της παραλίας κατά 150(!) μέτρα κ.ά. Παραπήξαμε στην «ευταξία», μήπως να χαλαρώναμε λίγο;
- «Ήδη από το πρώτο τετράμηνο της θητείας υπηρετούμε μία νέα αντίληψη που θέλει το Δήμο Θεσσαλονίκης να παρεμβαίνει με τρόπο οργανωμένο και αποφασιστικό σε πλειάδα ζητημάτων … – Φέραμε στο Δημοτικό Συμβούλιο το ζήτημα της ολοκλήρωσης του Μετρό Θεσσαλονίκης και την αναδιάταξη του ΟΑΣΘ – σε Ειδικές Συνεδριάσεις με συμμετοχή φορέων της πόλης ώστε αφενός να υπάρξει θεσμική ενημέρωση και αφ’ ετέρου να προκύψουν δεσμευτικές προτάσεις επίλυσης και διαχείρισης των θεμάτων αυτών».
Σχόλιο: Θα είμασταν όλο αυτιά να ακούσουμε μία τουλάχιστον από τις περίφημες «δεσμευτικές προτάσεις επίλυσης», που προέκυψαν από τις σχετικές συζητήσεις, πέραν της επιλεκτικής πρόσκλησης ομιλητών άσχετων προς τα συζητούμενα θέματα αλλά φιλικών προς την κυβέρνηση και τη φιλοκυβερνητική διοίκηση.
- «Θα δείτε τις πρόδρομες ενέργειες μίας διοικητικής μεταρρύθμισης».
Σχόλιο: Αυτό που είδαμε μέχρι στιγμής είναι οι αλλεπάλληλες μετακινήσεις στελεχών του δήμου χωρίς σχεδιασμό, με αδιαφανή και μη αξιολογικά κριτήρια και, παράλληλα, έναν μικρό κύκλο παραθεσμικών «συνεργατών» του δημάρχου («αυλικούς» τους αποκάλεσε σε ανακοίνωσή-καταγγελία του ένας σύλλογος εργαζομένων του δήμου) να ανακατεύεται σε υπηρεσιακά θέματα και να παραδιοικεί αντί των υπηρεσιακώς αρμοδίων. Αν αυτές ήταν οι «πρόδρομες ενέργειες», εικάζουμε βασίμως τι θα ακολουθήσει…
- «Επιπρόσθετα εργαστήκαμε στην κατεύθυνση αναβάθμισης των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων, καθώς θέλαμε να σηματοδοτήσουμε την έναρξη ενός νέου κύκλου στην οικονομία και την κοινωνική ζωή της πόλης και να δώσουμε νέα πνοή στην εμπορική και τουριστική κίνηση ».
Σχόλιο: Λαμπρά! Αλλά δώσατε στη δημοσιότητα κάποια απολογιστικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν αυτούς τους ισχυρισμούς; Δεν είδαμε κάτι, αλλά μπορεί και να μας διέφυγε…
- «Υποσχέθηκα πως βασικό μας μέλημα είναι να επανεντάξουμε τη Θεσσαλονίκη σε όλους τους ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους χάρτες, όχι όμως μένοντας σε άυλες έννοιες και φιλοσοφικές συζητήσεις».
Σχόλιο: Σε ποιους χάρτες «επανένταξε» ο δήμαρχος τη Θεσσαλονίκη, η οποία κατά τη θητεία της προηγούμενης διοίκησης ήταν ενταγμένη μια χαρά σε πολλαπλά δίκτυα και χάρτες; Σε ποιους διεθνείς, ευρωπαϊκούς θεσμούς, δίκτυα δήμων και πόλεων; Για πού πήρε πρόσκληση και συμμετείχε ο δήμαρχος ή οι αντιδήμαρχοί του; Σε ποια ευρωπαϊκά ή διεθνή μέσα έγιναν αναφορές στην προσωπικότητα του κ. Ζέρβα ή σε επιτεύγματα της διοίκησής του; Αλλά, κατά τον νέο δήμαρχο, ο Γιάννης Μπουτάρης ανήκε στο «star system», λειτουργούσε με «ατάκες» και έκανε «ταξιδάκια». Αχ! Αυτό το άτιμο το «system», που δεν δίνει καμιά σημασία στον εργατικό δήμαρχο των «υλικών εννοιών και των παραγωγικών συζητήσεων»!
- «Η νέα διοίκηση του Δήμου και εγώ ως Δήμαρχος θα εργαστούμε για όλα αυτά, απαιτείται όμως και η ενεργή συμμετοχή όλων. Για να καταφέρουμε να φτάσουμε στα επίπεδα που όλοι θέλουμε, απαιτείται η συμμόρφωση με κανόνες που μαζί πρέπει να καθορίσουμε».
Σχόλιο: Στην πράξη, ο δήμαρχος και η νέα διοίκηση (βοηθούντος και του αντιδημοκρατικού θεσμικού πλαισίου Θεοδωρικάκου) αφού περιφρονούν τη θεσμική αντιπολίτευση και τις δημοτικές παρατάξεις της, τους δημότες θα καταδέχονταν να καλέσουν για να «καθορίσουν μαζί τους κανόνες»; Χαρακτηριστικό δείγμα η ντεμέκ «διαβούλευση στην πράξη» στα μέτρα για τον δημόσιο χώρο, όπου πρώτα φορέθηκαν ως καπέλο στους δημότες και μετά «ελάτε να το συζητήσουμε». Πάντως η συγκροτηθείσα γνωμοδοτική επιτροπή στην Α’ Δημοτική Κοινότητα απέρριψε συλλήβδην και τεκμηριωμένα τις προτάσεις της διοίκησης. Να δούμε κατά πόσον θα ληφθούν υπόψη από τον δήμαρχο και τη διοίκηση οι αποφάσεις της Επιτροπής.
Εντάξει, αυτή η διοίκηση διανύει τον πρώτο χρόνο της θητείας της. Διαθέτει τρία ακόμη χρονάκια για να πραγματοποιήσει όσα σήμερα εξαγγέλλει. Με την υποσημείωση, όμως, όπως τη διατύπωνε και ο αξεπέραστος Μποστ στις «Σταυροφορίες»: «Το παρελθόν μας εγγυάται διά το μέλλον»…
*Ο Νίκος Φωτίου είναι φιλόλογος και ενεργός πολίτης