Parallax View

Εμένα πάντως με πειράζει που ένα μικρό δάσος κόβεται κάθε Χριστούγεννα

Παρά το δίλημμα αληθινού ή ψεύτικου δέντρου και όσο κι αν υπάρχουν θετικά και στις δύο περιπτώσεις, μία στεναχώρια πάντα υπάρχει για τα εκατοντάδες δέντρα που κόβονται τις μέρες των γιορτών

Γιώργος Σταυρακίδης
εμένα-πάντως-με-πειράζει-που-ένα-μικρό-942033
Γιώργος Σταυρακίδης

Αυτές τις μέρες που η πόλη προετοιμάζεται για την χριστουγεννιάτικη περίοδο, δε μπορώ να μη σκεφτώ όλα εκείνα τα φυσικά δέντρα που έρχονται για να στολίσουν πλατείες για λίγες μόνο μέρες και μετά, να πεταχτούν.

Οι απαντήσεις σε αυτό, θα μπορούσαν σίγουρα να είναι αρκετές, με αυτή που επικρατεί να είναι πως επαγγελματίες (συνήθως στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής που τα μεγαλώνουν για αυτόν τον σκοπό και τα εμπορεύονται κάθε χρόνο) μεγαλώνουν δέντρα για αυτόν τον λόγο και μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά μου έχουν πει, βοηθούν έτσι κατά κάποιο τρόπο και το μεγάλο δάσος του βουνού.

Ειδικοί λένε πως κατά μέσο όρο, χρειάζονται περίπου επτά χρόνια ώστε ένα χριστουγεννιάτικο έλατο να μεγαλώσει και να είναι έτοιμο για πώληση.

Καθώς ένα δέντρο μεγαλώνει, απορροφά διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα, μια διαδικασία ιδιαίτερα πολύτιμη για τη μάχη κατά της θέρμανσης του πλανήτη. Εάν όμως, αντί να καλλιεργούνται δέντρα για να κοπούν λίγα χρόνια αργότερα, τα δέντρα αυτά προστατεύονταν, τότε όχι μόνο θα συνέχιζαν να απορροφούν το διοξείδιο και να απελευθερώνουν οξυγόνο, αλλά και θα γλιτώναμε το διοξείδιο του άνθρακα που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα όταν αυτά κόβονται.

Από την άλλη, εκείνοι που εναντιώνονται στα πλαστικά δέντρα για οικολογικούς λόγους, μιλάνε για έναν τρόπο να έρθει η φύση πιο κοντά στην πόλη και τους πολίτες του, όταν μάλιστα αυτά τα δέντρα που πωλούνται από επαγγελματίες για τις χριστουγεννιάτικες μέρες, έχουν αναπτυχθεί αποκλειστικά για αυτή τη χρήση.

Παράλληλα, μια άλλη άποψη λέει πως αγοράζοντας αληθινά έλατα, οι καταναλωτές υποστηρίζουν την τοπική οικονομία (και είναι αλήθεια αυτό), ενώ ελαχιστοποιούν την κατανάλωση πετρελαίου που γίνεται προκειμένου να φτάσει το δέντρο από τον αρχικό πωλητή στο σπίτι μας.

Στην Πλατεία Αριστοτέλους, ήρθε το μεγάλο χριστουγεννιάτικο δέντρο, ύψους 18 μέτρων, που θα φωταγωγηθεί στις 7 Δεκεμβρίου από τον Δήμαρχο της πόλης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, με 30.000 λαμπιόνια LED, ενώ άλλα 200 μικρότερα δέντρα τοποθετούνται στον άξονα της πλατείας, που φτάνει μέχρι την πλατεία στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα 100 δέντρα θα τοποθετηθούν σε άλλα σημεία της πόλης.

Κι ενώ η ανακοίνωση μιλάει για 30.000 λαμπιόνια LED που θα φωτίσουν το μεγάλο χριστουγεννιάτικο δέντρο, ώστε να εξοικονομηθεί 80% ενέργεια σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και γνωρίζουμε ότι θα κλείνει η φωταγώγηση στη μία το βράδυ, δε παύει το μυαλό να πηγαίνει στη βίαιη κοπή τόσων δέντρων για να ικανοποιηθεί η χριστουγεννιάτικη ματαιοδοξία και ένα εορταστικό κλίμα, όταν μάλιστα έχουμε να κάνουμε με αληθινά δέντρα που μετά το τέλος της περιόδου πετιούνται και δεν χρησιμοποιούνται ξανά την επόμενη χρονιά.

Πόσα δέντρα θα κοπούν φέτος

Για φέτος οι ελατοπαραγωγοί από όλη τη χώρα έλαβαν έγκριση υλοτομίας, μεταφοράς και διακίνησης συνολικά 67.655 δέντρων από ιδιωτικές τεχνητές φυτείες που έχουν δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό σε αγροκτήματα, ενώ περίπου 24.000 ακόμα δενδρύλλια θα προέλθουν από ιδιωτικά καστανοπερίβολα, με εμβολιασμένες ή μη εμβολιασμένες καστανιές, που υπόκεινται σε δενδροκομική περιποίηση, ιδιόκτητους αγρούς, στους οποίους υπάρχει συγκαλλιέργεια καρποφόρων δένδρων και ελάτης (φουντουκώνες, μηλεώνες, κερασώνες, καρυδεώνες κλπ.) και ιδιόκτητους δασωμένους αγρούς.

Όπως κάθε χρονιά τα περισσότερα έλατα θα κοπούν στον Ταξιάρχη της Χαλκιδικής. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, τα Δασαρχεία που έδωσαν άδεια υλοτομίας των περισσότερων ελάτων είναι:

  • Δασαρχείο Πολυγύρου: 31.500
  • Δασαρχείο Αρναίας: 14.000
  • Δασαρχείο Τρικάλων: 4.990
  • Δασαρχείο Σπάρτης: 2.030
  • Δασαρχείο Βέροιας: 1.720
  • Δασαρχείο Κοζάνης: 1.450
  • Διεύθυνση Δασών Άρτας: 1.050
  • Δασαρχείο Καρπενησίου: 1.000
  • Δασαρχείο Κορίνθου: 1.000

Δέντρο στο σπίτι

Το φυσικό δέντρο βέβαια, είναι “μόδα” εδώ και αρκετά χρόνια και στα σπίτια, με πολλούς να αγοράζουν κάθε χρόνο ένα καινούριο δέντρο που λίγες μέρες μετά καταλήγει δίπλα από ένα κάδο σκουπιδιών.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ένα ψεύτικο χριστουγεννιάτικο δέντρο γίνεται από χημικές ουσίες όπως ο μόλυβδος και το PVC. Παρ’ όλα αυτά όμως γίνεται λιγότερο επιβλαβές από ένα αληθινό, σε περίπτωση που παραμείνει σπίτι μας για τουλάχιστον είκοσι χρόνια. Αντίθετα, το «αληθινό με τη γλάστρα» δεν θα πρέπει να καταλήξει στον κάλαθο των αχρήστων, αλλά σε ένα μικρό κομμάτι γης όπου θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και να ζεί, κάτι που θα έκανε την επιλογή και χρήσιμη εκτός από καλαίσθητη για τις μέρες των γιορτών.

Και ναι, όλα αυτά είναι μία πραγματικότητα που ζούμε κάθε τέτοια περίοδο και σίγουρα, υπάρχουν τα θετικά και στις δύο κατηγορίες δέντρων και σίγουρα, ένα αληθινό δέντρο έχει άλλη χάρη (sic) για εκείνους που αντιπαθούν οτιδήποτε πλαστικό, ωστόσο όσα χρόνια κι αν περάσουν δε θα σταματήσει να με στεναχωρεί η θέα μερικών δεκάδων κομμένων δέντρων

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα