Featured

Η έμφυλη διάσταση της Μακεδονιτότητας

Τι έχει αλλάξει και τι έχει μείνει ίδιο και απαράλλαχτο.

Γιώργος Τσιτιρίδης
η-έμφυλη-διάσταση-της-μακεδονιτότητα-806114
Γιώργος Τσιτιρίδης

Η συμφωνία των Πρεσπών υπογράφηκε αφήνοντας άλλους ικανοποιημένους και άλλους όχι και άρχισε να εφαρμόζεται σχεδόν αμέσως. Η αλήθεια είναι πως κάνοντας ένα ταξίδι στην γειτονική μας χώρα θα παρατηρήσει κανείς πως πολλά έχουν αλλάξει και άλλα έχουν μείνει τα ίδια και απαράλλαχτα.

Με το που περνά κανείς τα σύνορα της Ελλάδος οι κινητές τηλεφωνίες τον καλωσορίζουν στην FYROM Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (!!!) ενημερώνοντας για τις χρεώσεις. Αφού περάσει την Λεωφόρο της Φιλίας για να καταλήξει στα Σκόπια οι περισσότερες πινακίδες έχουν αλλάξει και η χώρα αναφέρεται πλέον ως Βόρεια Μακεδονία. Στα μουσεία έχουν αλλαχθεί όλες οι επιγραφές καθώς και στο αεροδρόμιο.

Ένα θέμα που απασχόλησε αμφότερες τις δύο πλευρές ήταν τα αγάλματα του Αλεξάνδρου και του Φιλίππου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων. Κάποια άρθρα ανέφεραν πως θα αποσύρονταν και άλλα πως θα κατέληγαν ως δώρο στον δήμο Θεσσαλονίκης για να τοποθετηθούν σε κάποιο σημείο της πόλης. Τελικά αυτό που συμφωνήθηκε ήταν να αλλάξουν απλά οι επιγραφές των αγαλμάτων έτσι ώστε να εστιάζουν στην ιστορικότητα των προσώπων χωρίς καμία άλλη αναφορά. Ψάχνοντας να βρει κανείς τις πινακίδες θα διαπιστώσει πως δεν υπάρχουν.

Αυτή στο άγαλμα του μεγάλου Αλεξάνδρου ενώ τοποθετήθηκε έγινε αμέσως στόχος βανδαλισμών και στην συνέχεια αφαιρέθηκε. Στο άγαλμα του Φιλίππου το ίδιο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός πως στο άγαλμα της Ολυμπιάδας η επιγραφή παραμένει άθικτη και αναφέρει πως «Η Ολυμπιάδα είναι ένα πρόσωπο της αρχαίας ιστορίας και αποτελεί παγκόσμια ιστορική προσωπικότητα, κληρονομιά προς όλο το κόσμο», αποδεικνύοντας τον βαθιά ριζωμένο εθνικισμό και την ανδροκρατία που επικρατεί στα Βαλκάνια.

Στις διενέξεις μεταξύ των δύο πλευρών δεν αναφέρθηκε ποτέ το άγαλμα της Ολυμπιάδας, η επιγραφή σε αυτό ποτέ δεν βανδαλίστηκε και η ίδια δεν αποτέλεσε μήλο της Έριδος για καμία από τις δύο πλευρές. Ρωτώντας τους περαστικούς συμπεραίνει κανείς πως για τους περισσότερους είναι αδιάφορα τα σύμβολα και τα ονόματα διότι ενδιαφέρονται για την ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Οι φανατικότεροι έχουν πολλές θεωρίες για το πώς ο πολιτισμός της Ευρώπης ξεκίνησε από το δικό τους λαό τα χρόνια της αρχαιότητας.

Μάλιστα στην ερώτηση για την Ολυμπιάδα κάποιος μου είπε χαρακτηριστικά πως δεν έχει σημασία ποια ήταν αυτή που κυοφόρησε το βασιλιά, σημασία έχει ο πατέρας του και ο ίδιος. Την Ολυμπιάδα αν θέλετε σας την χαρίζουμε άκουσα κάποιον να λέει γελώντας.

Η εθνικότητα και η ιστορική αυθεντικότητα της γυναίκας στην ιστορία είναι αδιάφορη μίας και αυτή αποτελεί κατά πολλούς απλά το μέσο για να γεννηθεί ο απόγονος του βασιλιά.

Με παρωπίδες ή χωρίς η γυναίκα βρίσκεται στην σκιά της ιστορίας είτε πρόκειται για διαμάχη είτε για αναγνώριση. Μάλιστα η μόνη πρωταγωνίστρια στην ιστορία η Ελένη στο έπος της Ιλιάδας έγινε διάσημη για όλους τους λάθος λόγους και παρουσιάζεται ως αυτή που πλάνεψε τον Πάρη και με το κάλλος και την πονηριά της έσυρε δύο λαούς στην καταστροφικότερη και πιο φονική εκστρατεία.

Είναι λοιπόν αρκετά ξεκάθαρο πως τα έμφυλα στερεότυπα είναι πολύ βαθιά ριζωμένα χρόνια τώρα έτσι που να επηρεάζουν κάθε πτυχή της ζωής μας.

Δείτε επίσης…

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα