Parallax View

Ένα από τα πιο όμορφα διατηρητέα της πόλης ζωντανεύει

Ένας νέος ζεστός πολυχώρος άνοιξε πρόσφατα τις πόρτες του στην πόλη, παντρεύοντας τον καφέ με την τέχνη, την μουσική και τα βιβλία. Βάζοντας όλα αυτά τα όμορφα στοιχεία κάτω από μια στέγη, το Tabya εγκαταστάθηκε στο χαρακτηριστικό νεοκλασικό κτίριο της Μελενίκου, απέναντι από την Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, μόλις πριν ενάμιση μήνα, και κερδίζει μέρα […]

Χριστίνα Παρασκευοπούλου
ένα-από-τα-πιο-όμορφα-διατηρητέα-της-πό-31206
Χριστίνα Παρασκευοπούλου
11.jpg

Ένας νέος ζεστός πολυχώρος άνοιξε πρόσφατα τις πόρτες του στην πόλη, παντρεύοντας τον καφέ με την τέχνη, την μουσική και τα βιβλία. Βάζοντας όλα αυτά τα όμορφα στοιχεία κάτω από μια στέγη, το Tabya εγκαταστάθηκε στο χαρακτηριστικό νεοκλασικό κτίριο της Μελενίκου, απέναντι από την Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, μόλις πριν ενάμιση μήνα, και κερδίζει μέρα με τη μέρα τον κόσμο της Θεσσαλονίκης, με άτομα από 18 μέχρι 80 ετών να περνούν να τον γνωρίσουν. Κι αυτό καθώς κατάφερε να συνδυάσει την μοναδική ατμόσφαιρα του ροζ διατηρητέου με την διαχρονική πινελιά του βινυλίου και την τέχνη.

Το Tabya, ένα αμάλγαμα καλλιτεχνικών διαθέσεων, μουσικής και οικείου κλίματος, αποτελεί καρπό της προσπάθειας πέντε φίλων που γνωρίζονταν 20 χρόνια και, σκεπτόμενοι να κάνουν μια επιχειρηματική απόπειρα, με τους τέσσερις όντας άνεργους, είχαν αρχικά την ιδέα να ανοίξουν ένα δισκοπωλείο λόγω της αγάπης τους για την μουσική. Βρίσκοντας όμως το πληθωρικό κτίριο του διατηρητέου, η ιδέα αυτή επεκτάθηκε, με αποτέλεσμα την δημιουργία ενός χώρου που συνδυάζει τα βινύλια με το στοιχείο της καφετέριας, αλλά και του χώρου τέχνης.

Το Tabya, λέξη που στα τούρκικα σημαίνει οχύρωμα, πήρε αυτό το όνομα καθώς έτσι λεγόταν η περιοχή κατα μήκος του ανατολικού τείχους της πόλης, μέρος της οποίας ήταν και η σημερινή οδός Κωνσταντίνου Μελενίκου. Οι Τούρκοι ονόμαζαν τον δρόμο Πόρτα Καπί Τσεσμεσί και κατά την αποχώρησή τους από τη Θεσσαλονίκη στην περιοχή αυτή εγκαταστάθηκαν ελληνικές οικογένειες. Ανάμεσά τους ήταν και αυτή του Κωνσταντίνου Δούμπλα, ο οποίος έχτισε το σπίτι, όπου στεγάζεται σήμερα ο πολυχώρος, το 1912 με υλικά από τα κατεδαφισθέντα του 1911 τείχη. Τα υπόλοιπα κτίρια που χτίστηκαν τριγύρω γκρεμίστηκαν όλα, εκτός από αυτό του Δούμπλα στο οποίο διέμενε η οικογένεια του μέχρι προσφάτως.

Μία από τις ωραιότερες διατηρητέες μονοκατοικίες, το κτίριο ανακατασκευάστηκε το 2014 με σεβασμό στο παρελθόν του υπό την επίβλεψη του αρχιτέκτονα Χρήστου Παπά. Οι ιδιοκτήτες του πολυχώρου φρόντισαν να διατηρήσουν τον αρχικό χαρακτήρα του κτιρίου, επιδιώκοντας την αίσθηση της σπιτικής ατμόσφαιρας και ζεστασιάς. Η διακόσμηση του πολυχώρου σχεδιάστηκε από τον Γιώργο Γκιάτα, με κυρίως χειροποίητα έπιπλα, κατασκευές από σίδηρο που δημιουργήθηκαν από τον Κώστα Πασχαλίδη και ξύλινες κατασκευές από τον Θάνο Καρώνη, με το γραφιστικό κομμάτι να ανήκει στον Δημήτρη Παπάζογλου.

Έτσι γεννήθηκε το Tabya, κυριολεκτικά ένα σπίτι που κάθε επισκέπτης του καλείται να εξερευνήσει, ανακαλύπτοντας και κάτι διαφορετικό σε κάθε του γωνιά και στρώμα. Ξεκινώντας από την εντυπωσιακή αυλή, συναντάς το ενεργό πηγάδι που διατηρήθηκε από τον αρχικό σχεδιασμό του κτιρίου, ενώ μπαίνοντας βρίσκεις τον εαυτό σου σε έναν χώρο όμοιο με αυτόν μιας καφετέριας, με την ευχάριστη λεπτομέρεια ότι περιβάλλεσαι από ένα μέρος του βυζαντινού τείχους της πόλης. Με την θέα αυτή λοιπόν μπορεί κανείς να πιει τον καφέ του, αλλά και να δοκιμάσει τα ειδικά προϊόντα που προμηθεύεται το Tabya από μικροπαραγωγούς της Μακεδονίας και της Κρήτης, όπως τα τυριά της, η ρακή και τα κρασιά που προσφέρει, καθώς και το χειροποίητο τσιζκέικ.

Όσοι δεν θέλουν να μείνουν στον απλό καφέ, μπορούν να επισκεφτούν την βιβλιοθήκη του Tabya, που περιμένει πλήρως εξοπλισμένη με λογοτεχνικά, ιστορικά αλλά και βιβλία τέχνης, τα οποία οι επισκέπτες μπορούν να δανειστούν για διάβασμα στον χώρο, ενώ με την νέα χρονιά στόχος είναι να επεκταθεί σε πωλητήριο βιβλίων. Και βέβαια για τους μουσικόφιλους, ένας χώρος με πληθώρα βινυλίων περιμένει λίγο παραδίπλα, όπου ο καθένας μπορεί να επιλέξει και να ακούσει δίσκους κάθε είδους μουσικής σε πικ-απ, αλλά και τους αγοράσει σε τιμές που ξεκινούν μόλις από τα 2-3 ευρώ, θυμίζοντας τα παλιά αγαπημένα δισκοπωλεία. Ακόμα κι αν δεν είναι της εποχής σας και δεν ξέρετε να χειρίζεστε τα πικ-απ, μην ανησυχείτε, οι ιδιοκτήτες είναι παραπάνω από πρόθυμοι να σας δείξουν πως. Το Tabya επιπλέον έχει απευθύνει κάλεσμα σε μουσικούς και συγκροτήματα της πόλης που ενδιαφέρονται να παρουσιάσουν τα άλμπουμ τους στον χώρο του, είτε πρόκειται για δίσκο ή CD, καθώς αποσκοπεί στο να οργανώνει βραδιές για την ανάδειξή τους, σε μια κίνηση που θα δώσει την ευκαιρία στη νέα μουσική σκηνή της πόλης να κάνει γνωστό το έργο της.

Η προθυμία του Tabya να φιλοξενήσει καλλιτέχνες της πόλης υπογραμμίζεται και από τον εκθεσιακό χώρο που βρίσκουμε στον δεύτερο όροφο του κτιρίου, ο οποίος προορίζεται για καλλιτεχνικού είδους δραστηριότητες και εκθέσεις. Ήδη κάποιες έχουν περάσει από τους τοίχους του, ενώ στην συνέχεια στον χώρο θα φιλοξενηθούν θεατρικά έργα, performances, εκθέσεις ζωγραφικής και κόμικς, παρουσιάσεις, προβολές και όποια άλλη δραστηριότητα επιθυμεί κανείς, από σεμινάρια μέχρι κύκλους συζητήσεων και μπαζάρ, καθώς το Tabya είναι ανοιχτό σε παντός είδους προτάσεις. Αυτή τη στιγμή και μέχρι τις 19 Νοεμβρίου στον χώρο φιλοξενείται η έκθεση ζωγραφικής της Μαρίας Βοζαλή με τίτλο «UnFairy Tale», ενώ τον εκθεσιακό χώρο μπορεί να επισκεφτεί κανείς καθημερινά από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 12 το βράδυ. Επόμενος σταθμός η έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Κόφτη με τίτλο «Μέθεξη» που θα φιλοξενηθεί στο Tabya από τις 27 Νοεμβρίου μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.

Είτε λοιπόν για έναν καφέ με συνοδεία βιβλίου, την αναζήτηση ενός νέου δίσκου, την επίσκεψη σε μια εικαστική έκθεση ή απλά την ατμόσφαιρα που εσωκλείει το βυζαντινό του τείχος, επισκεφτείτε κι εσείς το Tabya και αποφασίστε ποιο από τα στοιχεία του σας τραβάει περισσότερο.

*Tabya, Μελενίκου 14Γ (έναντι πλατείας Χημείου), 2311242522

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα